Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (18 – 24 februarie 2019)

Știrile săptămânii: A aparut la Editura Litera – Frica: Trump la Casa Alba, de Bob Woodward; Necunoscuta din Berlinul de Est, de Immanuel Mifsud – un nou roman în colecția Babel, Editura Nemira; Viața secretă din creierul adolescenților, Editura Publica; Eveniment editorial: Foc și sânge, de George R.R. Martin, exclusiv pe nemira.ro; Noutate Editura Herald: Yoga visului si Practica Luminii Naturale, de Namkhai Norbu; Ulrich Drechsler’s Liminal Zone – Jazz de colecție la București și Cluj-Napoca; Întâlnire cu Gabriel Liiceanu, Gabriela Tabacu și Radu Paraschivescu despre ‘Jurnalul unei iubiri imposibile’ de Kaya de Vos, Editura Humanitas Fiction; Qreator by Iqos deschide seria de întâlniri Exposed; Eveniment „România, te iubesc!“ la Iași: lansarea cărții apărute la Humanitas și sesiune de autografe.

A aparut la Editura Litera – Frica: Trump la Casa Alba, de Bob Woodward!

Frica:Trump la Casa Albă, de Bob Woodward 

Portretul cel mai intim al unui președinte american în funcție, așa cum doar celebrul jurnalist Bob Woodward îl poate realiza.

Este greu de imaginat un portret mai îngrijorător al unui președinte caracterizat drept paranoic, agresiv și otrăvit de putere. Cu toate acestea, Bob Woodward reușește în “Frica” să surprindă întreg spectrul elementelor care alcătuiesc profilul președinției lui Donald Trump, dezvăluind secvențe și detalii neștiute despre nenumărate situații de criză cu care Casa Albă s-a confruntat din pricina unui președinte impulsiv, nestatornic și profund incapabil să se ridice la nivelul cerințelor funcției sale. Au existat și alte relatări pe marginea acestei teme, dar nici una la fel de revelatoare sau de convingătoare ca aceasta.

“Frica” desenează tabloul complet al Casei Albe sub conducerea lui Donald Trump, bazându-se pe interviuri cu unii dintre cei mai apropiați sfătuitori ai președintelui, pe amintiri ale martorilor oculari, adesea completate cu date și transcrieri de conversații.

Bob Woodward este redactor la Washington Post, unde lucrează de 47 de ani. Este unul dintre cei care au contribuit la realizarea investigațiilor care au condus în cele din urmă la demisia președintelui Nixon. Este autor sau coautor a 18 cărți, dintre care 12 bestselleruri, și câștigător a două Premii Pulitzer.

„Un portret teribil al președinției lui Trump…“ The Washington Post
„O imagine înfiorătoare a actualei administrații.“ CBS News
„O privire fără precedent prin ochii apropiaților președintelui… uimitor.“ CNN
„Ceea ce a scris Woodward nu este doar povestea unui președinte cu mari probleme, ci și, în cele din urmă, o relatare a ceea ce au ales să facă aceia aflați alături de el.“ The New Yorker
„Deși cărțile sale sunt adesea senzaționale, Woodward este opusul senzaționalistului. Metoda sa are ceva aproape monastic… Este cronicarul șef de la Washington.“ BBC
„Explozivă.“ The Washington Post
„Devastatoare.“ The New Yorker
„Fără precedent.“ CNN

Tot de autorul Bob Woodward vom citi la Editura Litera, în luna aprilie, “The Last of the President’s Men”, o relatare jurnalistică de excepție despre secretele, obsesiile și decepțiile celui de-al 37-lea președinte al SUA, Richard Nixon.
 
“Frica:Trump la Casa Albă” este disponibilă online, pe www.litera.ro, și în librăriile din toată țara la prețul de 49, 90 lei.


Necunoscuta din Berlinul de Est, de Immanuel Mifsud – un nou roman în colecția Babel

Editura Nemira publică în colecția Babel Necunoscuta din Berlinul de Est, cel mai recent roman al scriitorului maltez Immanuel Mifsud, care a câștigat National Book Award în 2002. 

Este 28 martie 1980. Un bărbat și o femeie fac cunoștință în Alexanderplatz și petrec o noapte împreună. Pe el îl cheamă Erik Xerri și este un actor cunoscut din Malta. Pe ea o cheamă Jutta Heim și e o chelneriță anonimă din Berlin. El face o obsesie pentru ea, iar ea dispare, înghițită de orașul neprietenos, de vremurile cenușii, de destinul imprevizibil și de imaginația îndrăgostitului.
Vreme de treizeci de ani, Erik Xerri îi trimite scrisori. La un moment dat, în speranța că o va regăsi, se întoarce într-o vizită în capitala Germaniei.

Immanuel Mifsud s-a născut în 1967, în orașul Paola din Malta. De la șaisprezece ani, când și-a făcut debutul în literatură, a publicat volume de proză și poezie, iar textele sale au fost incluse în numeroase lucrări colective și antologii și este considerat liderul de generație al scriitorilor maltezi de azi. În 2002 a câștigat National Book Award pentru volumul Sara Sue Sammut’s Strange Stories. În 2005, când era deja cunoscut ca regizor de teatru, i-a apărut volumul de proză scurtă Chimie, care a fost retras imediat din librării și după aceea publicat la o altă editură, autorul fiind acuzat de pornografie de presa de stânga și de cea conservatoare de limbă engleză. A semnat și cărți pentru copii, iar poeziile lui figurează în antologii importante. Predă literatură și teorie literară la Universitatea din Malta. Necunoscuta din Berlinul de Est este cel mai recent volum de proză pe care l-a semnat.

Cartea a apărut cu sprijinul Project Support Grant, Malta Arts Fund – Arts Council Malta.


Viața secretă din creierul adolescenților

Imprevizibili, dificili, egocentrici, violenți, excesivi, nedemni de încredere: adolescenții sunt descriși deseori prin astfel de stereotipuri negative. Până acum aproximativ 20 de ani, partea neplăcută a comportamentului adolescentin era pusă pe seama dezlănțuirii hormonale și a transformărilor prin care trec tinerii în viața socială și la școală. Folosindu-se de cercetările de ultimă oră desfășurate în laboratorul ei de neuroștiințe din Londra, Sarah-Jayne Blakemore explică modul în care se dezvoltă creierul în adolescență, ce spun experimentele științifice despre comportamentul și interacțiunile noastre din anii adolescenței, și oferă o explicație faptului că atât de multe boli mintale — cum ar fi depresia, dependența, schizofrenia — debutează în acești ani de formare.

Chiar dacă adolescența este o perioadă caracterizată de vulnerabilitate, este și o perioadă de maximă creativitate. Este o perioadă fundamentală pentru modul în care ne înțelegem și ne inventăm pe noi înșine.

Cum să te inventezi a primit Premiul pentru carte de știință 2018 acordat de Royal Society Insight Investment. O carte recomandată atât adolescenților și părinților, cât și profesorilor, medicilor sau psihologilor.

Sarah-Jayne Blakemore este profesor de neuroștiințe cognitive la University College London. A publicat lucrări de specialitate în reviste de știință și a câștigat nenumărate premii importante pentru cercetările sale, printre care British Psychological Society Spearman Medal (2006), Turin Young Mind & Brain Prize (2013), Royal Society Rosalind Franklin Award (2013) și British Psychological Society Presidents’ Award (2018). În 2014 a fost inclusă pe lista Young Female Power a revistei The Times și în topul 100 Makers of the 21st Century al Sunday Times.


Eveniment editorial: Foc și sânge, de George R.R. Martin, exclusiv pe nemira.ro

Cea mai așteptată carte a anului apare în imprintul Armada în luna mai: FOC ȘI SÂNGE, de George R.R.Martin, istoria Targaryenilor care începe cu 300 de ani înainte de Urzeala Tronurilor, este la precomandă pe nemira.ro și ajunge în librării pe 27 mai!

Cartea este la precomandă exclusiv pe nemira.ro, iar toți cei care o cumpără în perioada 19 februarie-3 martie sunt înscriși automat într-o tombolă și pot câștiga: 5 pachete Cântec de gheață și foc și 10 vouchere în valoare de 50 de RON. De asemenea, primele 100 de comenzi plasate vor primi cartea într-o sacoșă de pânză specială Armada. Regulamentul tombolei aici.

Cu sute de ani înainte de Urzeala Tronurilor, Casa Targaryen – singura familie de stăpâni ai dragonilor care supraviețuiește decăderii Valyriei, se stabilește la Dragonstone. Aceasta va fi povestea generațiilor de conducători care, începând cu legendarul Aegon Cuceritorul, se luptă pentru a păstra Tronul de fier, până la rebeliunea care aproape i-a distrus.

Ce s-a întâmplat, de fapt, la Dansul Dragonilor? Care au fost crimele oribile ale lui Maegor? Cum era Westeros când dragonii făceau legea din ceruri? Cum era Valyria după dezastrul care a lovit-o?

Ilustrațiile făcute de artistul Doug Wheatley completează tabloul în două părți a istoriei sângeroase a celei mai cunoscute dinastii din Westeros.

„O capodoperă de istorie ficțională populară!” Sunday Times

„O țesătură fascinantă de războaie, căsnicii, morți, dragoni și politică, care au aerul unei istorii adevărate mai mult decât al unei lumi fantasy. O capodoperă de construcție a unei lumi ficționale.” Booklist


Noutate editoriala: Yoga visului si Practica Luminii Naturale de Namkhai Norbu

Chögyal Namkhai Norbu (1938–2018) a fost si ramane unul dintre maestri importanti ai traditiei tibetane Dzogchen. Stau marturie o comunitate puternica, raspandita in intreaga lume, o retea de centre spirituale si un numar impresionant de lucrari publicate. Dzogchen este cea mai inalta si mai directa cale din budismul tibetan, in care practicantul, ajutat de maestrul sau, descopera si mentine conditia originara, pura, a naturii sale adevarate (rigpa). Ea isi gaseste perfect locul nu doar in retragerea meditativa, ci si in viata agitata de zi cu zi, un exemplu foarte bun in acest sens fiind chiar Yoga Visului – tema cartii de fata –, prin care practicantul poate fructifica o perioada in mod normal nefolosita pentru practica, grabind astfel atingerea scopului final.

Editia actuala a acestei opere spirituale clasice a fost complet revizuita. Publicarea acestei lucrari a fost aprobata de catre Comitetul International de Publicatii al Comunitatii Dzogchen, fondata de Chögyal Namkhai Norbu.

„In timpul noptii, intelegand – datorita unei practici perseverente care duce la realizarea faptului ca toate fenomenele insufletite si neinsufletite din univers au natura iluziilor sau a viselor – ca toate manifestarile sunt vise, practicantul va recunoaste toate manifestarile inselatoare ale nasterii si mortii, negarea si afirmarea, ca fiind vise si iluzii. Cu alte cuvinte, atunci cand subiectul este capabil sa se manifeste astfel in interiorul visului, el devine eliberat de atasamentul fata de orice fenomen, oriunde s-ar manifesta acesta.”

„Cand sunteti constienti in timpul visului, stiti ca visati si ca este ireal. Stiti ca sunteti intr-o stare de irealitate. Odata ce ati avut aceasta experienta, puteti afla lucruri privind viata dumneavoastra de zi cu zi, puteti, de exemplu, sa aflati cate ceva despre atasamentele voastre majore. Rezultatul final este diminuarea tensiunilor. Daca cineva a ajuns la un nivel suficient de inalt de maiestrie in stapanirea viselor, el le poate transforma. Daca visez ceva urat, pot sa transform acest vis in ceva frumos, pot sa determin visul sa trateze teme sau idei alese de mine, sau pot sa ma joc cu propriile-mi fantezii. Pot vizita un paradis sau pot contacta un anumit maestru.” Chögyal Namkhai Norbu

Renumitul maestru Dzogchen Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche s-a nascut in anul 1938 in tinutul Derghe, situat in Tibetul Oriental. De mic copil a fost recunoscut drept reincarnarea marelui maestru Dzogchen Adzom Drukpa (1842-1924), dupa care a fost recunoscut de catre al XVI-lea Karmapa drept reincarnarea lui Shabdrung Ngawang Namgyal (1594-1651), primul Dharmaraja al Bhutanului.

Inca din adolescenta Chögyal Namkhai Norbu a absolvit in intregime programul riguros de studii traditionale, primind invataturi de la unii dintre cei mai mari maestrii ai timpului sau.

In anul 1955 l-a intalnit pe Changchub Dorje (1826-1961), principalul sau invatator Dzogchen, al carui mod de viata si fel de a preda au devenit pentru el o sursa permanenta de inspiratie.

In anul 1960, ca urmare a deteriorarii situatiei sociale si politice din Tibet, Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche s-a stabilit in Italia, dand curs invitatiei renumitului orientalist prof. Giuseppe Tucci, contribuind astfel in mod direct la raspandirea culturii tibetane in Occident. La inceputul anilor saizeci a lucrat pentru institutul Ismeo (Istituto per il Medio e l’Estremo Oriente) din Roma, iar mai tirziu, intre anii 1962-1992, a predat limba si literatura tibetana si mongola la Istituto Universitario Orientale din Napoli.

Lucrarile sale academice dezvaluie o profunda cunoastere a culturii tibetane, alimentata in mod constant de determinarea sa de nezdruncinat de a pastra in viata extraordinarul patrimoniu cultural al Tibetului.

Dupa ce a predat timp de mai muti ani Yantra Yoga, in urma interesului tot mai mare, Chögyal Namkhai Norbu a inceput sa predea invataturi Dzogchen, mai intai in Italia, iar apoi in toata lumea. In anul 1981 a intemeiat primul centru al Comunitatii Dzogchen in Arcidosso, Toscana, Italia, cu numele de Merigar.

De-a lungul anilor, mii de oameni din intreaga lume au devenit membri ai Comunitatii Dzogchen, fiind intemeiate centre in Statele Unite, in diverse tari europene, in America Latina, in Rusia, in Australia si in China. Un asemenea centru al Comunitatii Dzogchen a fost intemeiat in anul 2007 si in Romania in localitatea 23 August (Merigar Est).

In anul 1988 Chögyal Namkhai Norbu a fondat organizatia ASIA (Associazione per la Solidarieta Internazionale in Asia), o organizatie non-guvernamentala, a carei principala activitate consta in sprijinirea necesitatilor educationale si medicale ale populatiei tibetane. In anul 1989 Chögyal Namkhai Norbu a intemeiat Institutul Shang Shung, care are drept tel pastrarea culturii tibetane prin promovarea si raspandirea cunoasterii acesteia.

Si in zilele noastre Chögyal Namkhai Norbu continua sa calatoreasca in mod constant in toata lumea, sustinand conferinte si retrageri cu participarea a mii de oameni. Incepand cu anul 2007 Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche sustine in mod regulat seminarii de vara si in Romania.


Ulrich Drechsler’s Liminal Zone – Jazz de colecție la București și Cluj-Napoca 

Liminal Zone, un proiect fabulos al maestrului austriac al saxofonului, Ulrich Drechsler, este adus la București și la Cluj, direct de pe scena faimoasei Musik Verein din Viena, de către Jazz Fan Rising și Forumul Austriac București. Concertele vor avea loc pe 25 februarie, ora 19.00, la Sala Radio România Cluj (str. Donat, nr. 160) și pe 26 februarie, ora 19.00, la Sala „Elvire Popesco” a Institutului Francez din București (Bd Dacia, nr.77).

În Liminal Zone totul este posibil. Vocea radiantă a lui Özlem Bulut, soprana de coloratură turcă cu rădăcini kurde, se va strecura până în profunzimile sufletului oricărui ascultător. Ea se împleteşte cu sunetul plin și elegant al unui trio magnific: basul lui Oliver Steger, percuțiile lui Raphael Keuschnigg, strălucitor prin pasiune și creativitate, şi pasajele de virtuozitate ale pianistului iranian Amir Ahmadi.

Saxofonist și clarinetist, Ulrich Drechsler este un muzician greu de pus intr-o anumită categorie. Într-o permanentă căutare de noi frontiere de depăşit şi de noi teritorii de explorat, el are o vivacitate și o poftă de varietate stilistică similară, poate, doar cu cea a lui Bugge Wesseltoft. “Mi-au trebuit mai mult de zece ani ca sa înțeleg că jazz-ul singur este prea puțin pentru mine. Și am început să caut noi surse de inspirație, să îmi schimb stilul pentru a exersa, compune și asculta muzică cu focus pe două componente simple – sunet și emoție.

În urma unei astfel de efervescente căutări s-a născut Liminal Zone – noul său proiect. “Liminal Zone este ideea mea despre jazz” – ne mărturisește Ulrich. „Libertatea impovizației, claritatea și disciplina muzicii clasice, intensitatea și emoția muzicii sufi persane, minimalismul și senzația de spațiu din folclorul scandinav, și multe altele.

Ulrich Drechsler este german de origine și vienez prin adopție, din 1998. S-a afirmat rapid drept unul dintre cei mai străluciți muzicieni și compozitori din Austria, cu o agendă internațională foarte încărcată. Primul său proiect, Café Drechsler Band, a fost publicat imediat de Universal Music Austria și a evoluat spre o serie de 4 albume mixând jazz cu electronica și dance. Un alt proiect – Drechsler – explorând nu-jazz, a făcut istorie, ca şi cel alături de Tord Gustavsen și al său Ulrich Dreschler Quartet. Iubitorii de jazz din Romania i-au savurat deja virtuozitatea la Jazz la Bran în 1996 (cu Stefano Battaglia) si la Jazz in Church (alături de Peter Cech).

Concertul a fost înregistrat nu mai departe de data de 16 ianuarie a acestui an și este în curs de apariție la Universal Music.

Bilete Cluj-Napoca – https://bit.ly/2XbHXJU

Bilete Bucureşti – https://bit.ly/2Xd7Mtf

Informaţii în timp real

Cluj-Napoca – https://www.facebook.com/events/318475055441418/

Bucureşti – https://www.facebook.com/events/666668773735600/

Organizator: Fundația Jazz Festivals & Events, în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac Bucureşti


Întâlnire cu Gabriel Liiceanu, Gabriela Tabacu și Radu Paraschivescu despre ‘Jurnalul unei iubiri imposibile’ de Kaya de Vos

Editura Humanitas Fiction vă invită joi, 28 februarie, ora 18, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire cu Gabriel Liiceanu, Gabriela Tabacu și Radu Paraschivescu despre volumul Jurnalul unei iubiri imposibile de Kaya de Vos, o carte – frumoasă ca o pictură florentină – despre puterea iubirii de a spulbera tabuuri și prejudecăți.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

O studentă se îndrăgostește de un bărbat fără trecut, misterios și fascinant, apărut de niciunde în viața ei; o tânără de o frumusețe neobișnuită dispare fără veste după o noapte de dragoste, lăsând în urmă întrebări fără răspuns; o femeie la vârsta maturității își urmează soțul în spațiul straniu al unei alte dimensiuni – trei povești de dragoste, trei destine pendulând între real și fantastic și un oraș care le împletește surprinzător: Florența. În acest loc al tuturor promisiunilor, iluziilor și speranțelor, viața se scurge în ritmul inimii, vegheată de Ponte Vecchio, martorul mut al atâtor istorii emoționante. O carte impresionantă care aruncă în aer barierele spațiului și timpului și așterne punți între lumile văzute și cele nevăzute.

„Am citit fermecat povestea «imposibilei iubiri» a Kayei de Vos, cu gândul la trecătoarele noastre întâlniri pământene cu absolutul. Nu e minunat să simți zvonul unei lumi căreia, deși n-ai vizitat-o niciodată, îi păstrezi amintirea?“ – Gabriel Liiceanu

„Picta cu mișcări din ce în ce mai repezi, încercând să nu piardă nici o clipă din lumina caldă care scaldă Ponte Vecchio în culori de șofran amestecat cu pământ ars. Peisajul reflectat de șuvoiul metalic al bătrânului râu Arno era de o frumusețe fără asemănare. Dar ceea ce o fascina pe ea și o făcea să îl picteze la nesfârșit era faptul că părea dintotdeauna acolo, neschimbat și calm ca însuși sâmburele tuturor înțelesurilor, dar plin de istorii și de enigme care așteptau pe cineva sa le scoată la suprafață.“ – Jurnalul unei iubiri imposibile


Qreator by Iqos deschide seria de întâlniri Exposed

Institutul Qreator va găzdui începând de marți, 26 februarie 2019, seria de întâlniri Exposed moderate de Adrian Despot.

Exposed este o experiență prin care publicul larg are ocazia de a întâlni oamenii din spatele meseriei de artist. Conceput sub forma unui meet-and-greet, evenimentul va prezenta povești de viață ale artiștilor la început de drum sau deja consacrați, provocările și piedicile pe care le-au întâlnit de-a lungul timpului, dar și maniera lor de a le depăși. Prima ediție Exposed îi va avea ca invitați pe cei de la trupa The Kryptonite Sparks.

Adrian Despot este unul dintre cei mai iubiți artiști români, fiind apreciat pentru autenticitatea, creativitatea și implicarea sa în susținerea mai multor proiecte artistice și sociale. Este solistul formației Vița de Vie, o binecunoscută trupă de rock alternativ, însă este apreciat și pentru talentul său de producător și compozitor. Adrian va modera o serie de 4 evenimente Exposed unde vor fi invitate diverse trupe din scena muzicală românească, fiind ambasadorul #manoftalent al Institutului Qreator.

Institutul Qreator își propune să genereze și să curatorieze conținut creativ de calitate, oferind noi perspective comunităților de creatori autohtoni. O inițiativă care dorește să creeze punți de legătură între artiști și pasionații de artă, fiind un loc al întâlnirilor interesate demuzică, film, modă, artă contemporană, gastronomie, educație, literatură sau cultură urbană.

Vă așteptăm marți, 26 februarie 2019, de la ora 19:00, la prima ediție Exposed la Qreator by Iqos, Bulevardul Aviatorilor 8A.


Eveniment „România, te iubesc!“ la Iași: lansarea cărții apărute la Humanitas și sesiune de autografe

Editura Humanitas vă așteaptă marți, 26 februarie, ora 18, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași, la lansarea volumului România, te iubesc!, cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, bestseller Gaudeamus 2018.

Vă invităm să participați, alături de Paula Herlo, Alex Dima, Cosmin Savu și Cristian Leonte, la o dezbatere despre cartea apărută la Editura Humanitas și reportajele care au stat la baza ei.

„«România, te iubesc!» a fost o idee care a crescut natural în redacţia Ştirilor PRO TV. Un format de reportaje, anchete şi investigaţii de calitate mereu mai bună, cu standarde mereu mai mari. 2018 este un nou capitol în istoria emisiunii. «Cum să facem scris din imagine?» Aveam cu toţii în minte imagini superbe sau dezolante, fragmente de interviuri în care participanţii puteau fi premiaţi pentru jocul artistic, scene dense şi rapide în care totul era în mişcare. Cum să le descrii, ca să rămână la fel de valoroase ca la televizor? Forma fizică, firească în care se aşază faptele şi imaginile înainte de a deveni un reportaj finit este totuşi scrisul. Materialele «au trecut sticla», după cum ne arată reacţiile publicului care ne urmăreşte. Suntem acum pe un teritoriu nou, curioşi dacă universul creat de personalităţile corespondenţilor prinde viaţă încă o dată, în mintea cititorului de data aceasta.“ – Cristian Leonte

Articole similare

Festivalul Internațional de film pentru publicul tânăr- KINOdiseea, ediția online

Jovi Ene

Serile Filmului Românesc: ediția a VII-a, dedicată actorului Mircea Diaconu

Jovi Ene

Favoritul criticilor la Cannes, în premieră la Bucureşti

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult