Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (16 – 22 martie 2015)

muriel-barbery---o-delicatesa-c1Știrile săptămânii: Noutate la Editura Nemira: „O delicatesă”, romanul de debut al autoarei franceze Muriel Barbery; Editura Litera lansează seria Cavalerii Pardaillan; Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, debutează pe 25 martie, la Galeria Dalles; Apariție nouă la Editura Polirom: Înapoi în Ghana, de Taiye Selasi; Fenomenul editorial al anului 2012 în Franţa apare la Editura Polirom: Fetiţa cu ochi albaştri, de Michel Bussi; Dezbatere la Bucureşti: Dragoş Sdrobiş despre „Universitate şi societate: şomajul intelectual în România interbelică”.

Noutate la Editura Nemira: „O delicatesă”, romanul de debut al autoarei franceze Muriel Barbery

Editura Nemira vă invită să degustaţi O delicatesă, romanul de debut al lui Muriel Barbery, autoarea de origine franceză a bestseller-ului Eleganţa ariciului (tradus tot la Nemira, în 2009).


Scris în 2000 şi tradus în limba engleză în 2009, apoi în alte unsprezece limbi, romanul O delicatesă spune o poveste aparent simplă: un mare critic culinar, aflat pe patul de moarte, caută printre amintirile sale o savoare de demult, pe care nu reuşeşte s-o identifice. În jurul lui, gravitează personaje secundare, membrii familiei sale, dar mai ales un întreg univers al gastronomiei. În cele 27 de scurte capitole, Muriel Barbery urmează modelul madlenei proustiene şi apelează la memoria gustului, purtând cititorii printr-o călătorie extrem de senzorială, un adevărat festin de cuvinte şi imagini. Totul piperat cu reflecţii ale protagonistului despre familie, dragoste, viaţă şi moarte.

„De-a lungul romanului, găsim pagini savuroase şi mâncăruri îmbietoare, precum şi o largă paletă de nuanţe gustative, de la whisky la peşte. O delicatesă este o poveste dulce-amară despre importanţa plăcerilor simple, recomandată gurmanzilor şi amatorilor de deserturi transpuse în cuvinte.” L’hebdo du vendredi, édition Châlons

Muriel Barbery, romancieră franceză născută în Casablanca, Maroc, la 28 mai 1969 a studiat la Ecole normale superieure de Fontenay-Saint-Cloud şi a obţinut diploma de studii aprofundate în filozofie. A scris primul roman în 2000, O delicatesă, tradus în douăsprezece limbi. Eleganţa ariciului, al doilea roman, constituie surpriza editorială a anului 2006: s-a vândut în peste un milion de exemplare, a fost tradus rapid în întreaga lume. Succesul la public a fost dublat şi de o primire entuziastă din partea criticii, care a răsplatit volumul cu numeroase premii: Prix Georges Brassens în 2006,  Prix des libraires, Prix des Bibliotheques pour Tous, Prix Rotary, Prix de l’Armitiere de Rouen si Prix Vivre Livre des lecteurs de Val d’Isere, toate în 2007. Ca atare, Barbery a ajuns să figureze în topul celor mai bine vânduţi autori ai anului 2007 la nivel internaţional, romanul fiind adaptat şi pentru marele ecran. Muriel Barbery mărturiseste că poartă mereu cu ea un exemplar din Război si pace, pe care nu încetează să-l recitească. Este fascinată de Japonia şi în prezent locuieşte la Kyoto.

Set Cavalerii PardaillanLitera lansează seria Cavalerii Pardaillan

Editura Litera, în parteneriat cu ziarul Libertatea, a lansat joi, 19 martie, seria de cărți de capă și spadă Cavalerii Pardaillan de Michel Zévaco. Fiecare dintre cele 11 volume va fi disponibil în fiecare joi, la toate chioșcurile de ziare, la prețul de 14,99 lei.

Michel Zévaco (18601918), jurnalist și scriitor francez, autor de romane populare, înfățișează, în seria Cavalerii Pardaillan, povești pline de suspans și de răsturnări spectaculoase de situație. Firul istoric se împletește strâns cu ficțiunea, făcând să renască pentru noi personaje celebre precum Caterina de Medici, Henric al IV-lea, Filip al II-lea al Spaniei, papa Sixt al V-lea, Cervantes și imaginând, în acelaşi timp, noi personaje pline de viaţă: Loïse de Montmorency, astrologul Ruggieri, piticul Chico, fără a o uita pe frumoasa şi ambiţioasa Fausta, prinţesă Borgia, care, după ce este sedusă de către cavalerul de Pardaillan, îi devine acestuia duşman de moarte.

Pe fundalul războaielor civile nemiloase în care se înfruntă ambiţiile pentru tronul Franţei, Zévaco readuce la viaţă intrigi, comploturi, sărbători regale şi princiare, dar şi scene din stradă şi de viaţă privată, cu o sensibilitate şi un umor mereu uluitoare.

Cele 11 volume ale seriei sunt: Cavalerii Pardaillan (2 volume), Epopeea dragostei, Fausta, Fausta învinsă, Pardaillan și Fausta, Iubirile lui Chico, Fiul lui Pardaillan, Comoara Faustei, Sfârșitul lui Pardaillan și Sfârșitul Faustei.

KILIPIRIM, cel mai important târg de carte cu discount, debutează peste o săptămână, la Galeria Dalles

Peste o săptămână, în capitală va debuta o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM.

kiliprim 2015Organizat în cadrul Galeriei Dalles, în perioada 25-29 martie 2015, zilnic între 10.00 şi 20.00, KILIPIRIM reprezintă o ocazie unică pentru iubitorii de carte din Bucureşti de a achiziţiona cărţi cu reduceri substanţiale din oferta celor mai importante edituri autohtone. Humanitas, Curtea Veche, Polirom, Cartea Românească, Nemira, Trei, Litera, Orizonturi, Univers, Aramis, Minerva, Vivaldi, Prut, Philobia sau Herald sunt doar o parte dintre editurile care vor avea standuri în cadrul KILIPIRIM. Fiecare expozant practică, la Kilipirim, reduceri substanţiale de preţuri, care ajung și până la 90%.

Ceaiuri sau agende la prețuri preferențiale completează oferta ediției din această primăvară a târgului de carte Kilipirim.

„Kilipirim-ul de primăvară va fi, şi anul acesta, mai mult decât darnic cu publicul său: cele mai importante edituri şi-au anunţat participarea, cu o ofertă de peste 10.000 de titluri. La fel ca în anii trecuți, la spaţiul de evenimente, publicul va putea să se întâlnească cu câţiva dintre cei mai populari autori ai momentului sau va putea să participe la dezbateri pe teme culturale. Sâmbătă, un atelier de povești și ilustrație îi aşteaptă la Kilipirim, deopotrivă pe copii şi părinţi.
La etaj, ca întotdeauna, va avea loc Festivalul de Spiritualitate și Terapii Complementare «A Noua Dimensiune
», cu ofertele şi evenimentele sale tematice.

Profitaţi de primele zile cu soare şi ieşiţi la o plimbare prin târgul nostru, cea mai puțin costisitoare promenadă!” (Louisa Udrescu, organizator)

La etajul Sălii Dalles, în cadrul Festivalului de Spiritualitate şi Terapii Complementare A Noua Dimensiune”, vizitatorii vor putea achiziţiona cărti şi produse ezoterice sau pot participa la programul permanent de conferinţe pe teme generale de dezvoltare personală sau tehnici de îmbunătăţire a calităţii vieţii.

Lansat în 2005 şi ajuns la cel de al X-lea an de existenţă, KILIPIRIM este unul dintre cele mai populare proiecte dedicate cărţii din capitală. Nelipsit din agenda culturală a tuturor iubitorilor de carte, evenimentul a atras, de-a lungul timpului, peste 350.000 de vizitatori.

Inapoi in GhanaO poveste palpitantă despre soarta unei familii destrămate: Înapoi în Ghana, de Taiye Selasi

Înapoi în Ghana, de Taiye Selasi, povestea impresionantă a unei familii destrămate care descoperă că şansa de a se reuni se află chiar în propriul trecut, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere din limba engleză şi note de Iuliana Dumitru, disponibil şi în ediţie digitală.

Înapoi în Ghana este povestea unei familii contemporane ai cărei membri, risipiţi pe toate meridianele planetei, se reunesc în urma unui eveniment tragic, dar şi un excurs despre valoarea originilor şi a identităţii individuale. Atunci cînd Kweku Sai, chirurg prestigios, dar soţ lamentabil, moare din pricina unui atac de cord în Accra, fiii şi fiicele lui vin în Ghana şi se strîng cu toţii în casa enigmaticei lor mame. Fiul cel mare, Olu, misterioşii gemeni Taiwo şi Kehinde, al căror trecut ascunde o taină cutremurătoare, şi fiica cea mică, Sadie, se întorc la locul originar, aşa cum făcuse şi tatăl lor odinioară. Firul vieţii tuturor, copii şi părinţi, îl poartă pe cititor din Accra pînă în Lagos şi din Londra pînă în New York, dezvăluie secrete cumplite, greşeli dureroase şi poveşti de iubire chinuitoare, dar şi o posibilă mîntuire, şansa unui nou început.

„M-am întrebat adesea dacă scrisul nu e doar o formă de nebunie acceptabilă din punct de vedere social.” (Taiye Selasi)

Înapoi în Ghana este o poveste palpitantă despre soarta unei familii, dar în acelaşi timp şi o explorare extatică a vieţii lăuntrice a membrilor săi.” (Teju Cole)

„Selasi scrie cu eleganţă despre felul în care oamenii se îndepărtează unii de alţii – soţi de soţii, fraţi de surori, părinţi de copii.” (Entertainment Weekly)

„Amintind de cărţile lui Jhumpa Lahiri, dar înzestrat cu mai multă căldură şi vitalitate, romanul lui Selasi, susţinut de o scriitură elocventă, spune povestea impresionantă a unei familii destrămate care descoperă că şansa de a se reuni se află chiar în propriul trecut.” (Publishers Weekly)

Taiye Selasi (n. 1979, Londra) este absolventă summa cum laude a Universităţii Yale din SUA şi are un masterat în relaţii internaţionale obţinut la colegiul britanic Nuffield din Oxford. În 2005 a publicat în The LIP Magazine un eseu de mare succes, „Bye-bye, Babar”, în care a popularizat conceptul de „afropolitan”. Povestirea sa „Vieţile sexuale ale fetelor africane” a fost publicată în antologiile Granta 115: The F Word (2011) şi The Best American Short Stories (2012). În 2013 Selasi a publicat romanul Înapoi în Ghana, care a avut un succes imens şi a fost tradus în peste douăzeci de ţări.

Fetita cu ochi albastriFenomenul editorial al anului 2012 în Franţa: Fetiţa cu ochi albaştri, de Michel Bussi

Romanul Fetiţa cu ochi albaştri, al scriitorului francez Michel Bussi, recompensat cu Prix Maison de la Presse 2012 şi Prix du Roman populaire 2012, a apărut săptămîna aceasta în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere din limba franceză de Mădălin Roşioru, publicată şi în ediţie digitală.

Un avion se prăbuşeşte în munţi cu numai două zile înainte de Crăciunul anului 1980. Dintre cei aproape o sută şaptezeci de pasageri, aparent nici unul nu mai trăieşte. Şi totuşi se întîmplă un miracol: este găsit în viaţă un bebeluş de numai trei luni. Doar că în avionul prăbuşit se îmbarcaseră două fetiţe de vîrstă apropiată, iar vestea găsirii unui unic supravieţuitor devine motivul disputei şi încrîncenării dintre două perechi de bunici, ambele susţinînd că fetiţa scăpată ca prin minune le este nepoată. Trăieşte Lyse-Rose de Carville sau Émilie Vitral? Cu certitudine, nimeni nu ştie. Copila e declarată o Vitral, însă îndoiala şi semnele de întrebare persistă. Optsprezece ani mai tîrziu, un detectiv angajat de Mathilde de Carville pretinde că a descoperit, în sfîrşit, adevărul. Dar detectivul e găsit apoi mort, iar în carnetul în care îşi trecuse datele investigaţiei nu este notată şi concluzia ei. Începe astfel o cursă în care măştile cad una cîte una, o anchetă neconvenţională, în care fiecare oră contează.

„Mulţi autori scriu extraordinar de bine, dar nu dau atenţie poveştii, simplu pretext pentru cuvintele lor frumoase. Or, bucuria lecturii este tocmai să fii surprins de ceea ce citeşti. Nu caut numai să-i ofer cititorului o călătorie, în maniera Agathei Christie. Preocuparea mea e să-l uimesc, să-l emoţionez. Cărţile pe care le scriu sunt o reflexie a vieţii.” (Michel Bussi)

„Michel Bussi a preluat tonul marilor romane populare de la început de secol XX: scăpărător, inventiv, sprinten şi foarte bine susţinut.”(Normandie Magazine)

Michel Bussi s-a născut în 1965 la Louviers (Haute-Normandie, Franţa) şi este scriitor, politolog şi profesor de geografie la Universitatea din Rouen. A început să scrie în anii ’90, dar publică primul roman, Code Lupin, abia în 2006, cînd manuscrisul pe care îl propune unui editor local este în sfîrşit acceptat. Romanul va atinge repede cifra record de nouă ediţii. I-au urmat alte titluri: Mourir sur Seine (2008), Sang famille (2009), Nymphéas Noirs (2011), ultimul fiind unul dintre cele mai premiate romane în Franţa anului 2011. Uimitorul roman Fetiţa cu ochi albaştri (Un avion sans elle, 2012), tradus în 25 de ţări, îl propulsează printre cei mai reputaţi autori contemporani, fiind recompensat cu Prix Maison de la Presse 2012 şi Prix du Roman populaire 2012. Ultimele două romane publicate sunt Ne lâche pas ma main (2013) şi N’oublier jamais (2014).

Somajul intelectualDezbatere la Bucureşti: Dragoş Sdrobiş despre „Universitate şi societate: şomajul intelectual în România interbelică”

Luni, 23 martie, de la ora 17.00, în Sala de Consiliu a Facultăţii de Istorie, Universitatea din Bucureşti, în cadrul Serilor de istorie socială, va avea loc masa rotundă Universitatea şi societatea: şomajul intelectual în România interbelică, pornind de la volumul cercetătorului Dragoş Sdrobiş, Limitele meritocraţiei într-o societate agrară. Şomaj intelectual şi radicalizare politică a tineretului în România interbelică, apărut recent la Editura Polirom, în prestigioasa colecţie „Historia”.

Vor dezbate, alături de autor, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prof. univ. dr. Zoltán Rostás şi dr. Ştefan Bosomitu.

Moderator: lect. dr. Alexandru-Murad Mironov.

Eveniment organizat de Asociaţia Română de Istorie Socială (www.istoriesociala.ro) şi Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti.

„Cartea lui Dragoş Sdrobiş [Limitele meritocraţiei într-o societate agrară. Şomaj intelectual şi radicalizare politică a tineretului în România interbelică] aduce în atenţia noastră una dintre problemele cruciale ale României interbelice: contradicţia dintre aspiraţiile elitiste occidentalizante şi o structură socio-economică incapabilă să susţină şi să valorifice roadele efervescenţei creative din mediile intelectuale.” (Bogdan Murgescu)

Educaţia şi, implicit, universitatea, deşi promovau meritocraţia, s-au văzut în imposibilitatea de a-şi ţine promisiunile. Proiectată ca o formă de selector social, educaţia se transformă în sursă a disoluţiei sociale. Aceasta este în ultimă instanţă semnificaţia şomajului intelectual: dovada că educaţia era departe de a avea puterea de alocare a capitalului uman în societate.

Dornică să se desprindă de trecut, România se angajează după 1918 într-un proces de regenerare. Aspiraţia spre înnoire este vizibilă în toate domeniile, inclusiv în cel al politicilor culturale, care au drept scop schimbarea elitelor. Într-o societate agrară în care vechea elită era una aristocratică, eşecul învăţămîntului accesibil unor categorii mai largi de a primeni elita conduce la o reacţie antisistem a tineretului, la polemici privind rolul intelectualului şi la şomaj intelectual. Efectele ultime vor fi escaladarea naţionalismului şi diferite încercări de manipulare a noilor generaţii, de la mişcarea legionară la Străjeria lui Carol al II-lea şi, ulterior, la experimentul Serviciului Social creat de rege împreună cu Dimitrie Gusti.

Din cuprinsul volumului:

Modele intelectuale şi muncă intelectuală în modernitatea românească • Munca intelectuală în România interbelică: între „biurocratism” şi „surugiu la cuvinte” • Învăţămîntul superior în România interbelică: supraaglomerarea universităţilor, proletariat intelectual şi şomaj intelectual • Studenţimea interbelică: de la mişcare protestatară la mişcare revoluţionară? • Serviciul Social al Tineretului în România (1938-1939)

Dragoş Sdrobiş este doctor în istorie al Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj‑Napoca. Are ca domenii de interes istoria universităţii în România interbelică, educaţia superioară şi piaţa muncii, capitalul uman, istoria intelectuală, sociologia istorică, istoria socială. A publicat articole în reviste de specialitate, precum şi capitole în volume colective, dintre care amintim „Politici culturale şi modele intelectuale în România. Cîteva precizări conceptuale”, în Lucian Nastasă, Dragoş Sdrobiş (ed.), Politici culturale şi modele intelectuale în România (2013), şi „Părăsirea Boemei şi încarnarea Utopiei. Studenţimea interbelică, Dimitrie Gusti şi Serviciul Social obligatoriu”, în Zoltán Rostás (coord.), Universitatea interbelică a sociologilor gustieni (2014).

Articole similare

O nouă rundă de poezie (și nu numai) la „Lectura de Joi” (ediția a V-a)

Jovi Ene

Favoritul criticilor la Cannes, în premieră la Bucureşti

Jovi Ene

In Sefi de cosmar, Jennifer Aniston a devenit spaima barbatilor

Jovi Ene

1 comment

Bookish Style 23 martie 2015 at 11:40

Înapoi în Ghana de Taiye Selasi este pe lista mea 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult