Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (16 – 22 februarie 2015)

Matei BrunulȘtirile săptămânii: Matei Brunul, de Lucian Dan Teodorovici, lansat in Polonia; O nouă apariție la Editura Publica: Adevărul de necombătut, autobiografia lui Mike Tyson; Lansare de carte la ICR: „Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916 – 1919”.

Matei Brunul, de Lucian Dan Teodorovici, lansat in Polonia

În perioada 20 – 25 februarie, scriitorul Lucian Dan Teodorovici va participa la un turneu de lansări organizat cu ocazia recentei apariţii în limba polonă a romanului Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014), publicat la editurile Amaltea/ATUT, în traducerea Radosławei Janowska-Lascăr.
Institutul Cultural Român de la Varşovia şi editurile Amaltea/ATUT vor organiza o serie de întîlniri cu publicul, cu participarea scriitorului şi a traducătoarei.

Lansările vor avea loc la Varşovia, Cracovia, Wrocław, Poznań şi Gdańsk.
Programul detaliat al întîlniilor:
Varşovia, 20 februarie, ora 18.00, Poddasze Kultury (Redakcja „Kultury Liberalnej”, Str. Chmielna nr. 15 lok. 9)
Moderator: Marcin Wilk
Cracovia, 21 februarie, ora 16.00, Biblioteca Voievodală (Str. Rajska nr. 1)
Moderator: Wojciech Bonowicz
Wrocław, 23 februarie, ora 18.30, Biblioteca Publică Tadeusz Mikulski (Rynek nr. 58)
Moderator: Patrycja Spychalska
Poznań, 24 februarie, ora 18.00, Librăria Tristero (Str. Św. Marcin nr. 30/8-9)
Moderator: Dariusz Sośnicki
Gdańsk, 25 februarie, ora 18.00, Centrul European „Solidarności” (Pl. Solidarności nr. 1)
Moderator: Elżbieta Żukowska
Matei Brunul a mai fost tradus şi publicat în Franţa (Gaïa Éditions/Actes Sud), Bulgaria (Paradox) şi Ungaria (Libri Kiadó), fiind în curs de traducere în Turcia (Dedalus) şi Macedonia (Bata Press).
Un marionetist şi marioneta sa devin captivi ai stalinismului românesc, în cea mai dură perioadă a lui. O poveste despre uitare, despre dragoste, despre naivitate, despre ură şi iertare, despre pendularea între adevărul personal şi cel oficial. Desemnat „Cartea anului” în mai multe rînduri, de diverse publicaţii şi instituţii culturale, romanul a atras nu doar interesul cititorilor români, ci şi al celor din străinătate, bucurîndu-se de o foarte bună primire în spaţiile în care a fost deja tradus.
Romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în format digital) a fost distins în anul 2012 cu Premiul literar „Augustin Frăţilă”, Premiul revistei Observator cultural, Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România şi a fost desemnat „Cartea anului” de către revista Contrafort.

tysonO nouă apariție la Editura Publica: Adevărul de necombătut, autobiografia lui Mike Tyson

Cel mai tânăr campion mondial la box, la vârsta de 20 de ani, Mike Tyson a devenit la fel de faimos și pentru stilul său de viață plin de excese ori problemele avute cu legea. În cele trei decenii în care s-a aflat în centrul atenției publice, el a sfidat stereotipurile, expectantele și înțelepciunea convențională.

Adevărul de necombătut este autobiografia unui om care a cunoscut deopotrivă mărirea și decăderea, reușind să renască apoi triumfător ca actor și să-și găsească liniștea ca tată și soț.

„Există în cartea aceasta pasaje care se citesc precum un scenariu de film Tarantino… Vocea originală a lui Tyson se aude clar în paginile acestea – nu sunt doar un mix de limbaj de stradă, programe de recuperare în 12 pași, descrieri cinematografice ale luptelor și panseuri filozofice, ci și pagini pline de umor acid și referințe literare ce acoperă un spectru neașteptat de larg, de la Alexandre Dumas și Tolstoi la Lenin și Tennessee Wiliams.” Michiko Kakutani, The New York Times.

Mike Tyson este primul boxer din istorie care a cucerit simultan toate cele trei centuri de primă importanță în lumea boxului: WBC, WBA și IBF. A jucat în filmele The Hangover 1 și 2 și este unanim apreciat în prezent pentru one-man-show ul său de pe Broadway Mike Tyson – The Undisputed Truth.

Poster RAZBOIUL CEL MARELansare de carte la ICR: „Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916 – 1919

Joi, 25 februarie 2015, ora 17.00,  la sediul ICR va fi lansat volumul „Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc” de Adrian – Silvan Ionescu. Evenimentul va fi prezentat de Acad. Dan Berindei, preşedinte de onoare al Secţiei de Istorie şi Arheologie a Academiei Române, şi de autor,  Dr. Adrian – Silvan Ionescu, istoric de artă,  Director al Institutului de Istoria Artei “ G. Oprescu”.

Asociaţia “6 Dorobanţi” va prezenta în deschidere un ceremonial militar ce va omagia combatanţii de acum 100 de ani.

Lucrarea este dedicată aniversării a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial (1914), război în care România, după doi ani de neutralitate, a intrat să lupte alături de Antantă.  Volumul este prefaţat de un studiu despre Serviciul Fotografic al Armatei Române, aflat la dispoziţia Marelui Cartier General din anul 1916, care include fotografi şi operatori celebri în epocă, a căror misiune era aceea de a însoţi deplasarea trupelor pe front, realizând jurnalul iconografic al diverselor unităţi în timpul manevrelor.

În acest album se regăsesc figuri emblematice pentru istoria României: Regina Maria, Regele Ferdinand, Principele Carol, principesele Elisabeta, Maria, Ileana, principele Nicolae, veniţi pe front să-i încurajeze pe soldaţii români. Generali români şi francezi – Eremia Grigorescu, Arthur Văitoianu, generalul Henri Berthelot, şeful Misiunii Militare Franceze  ş. a.,  alături de miile de combatanţi anonimi care şi-au jertfit vieţile pentru salvarea României vor rămâne, prin aceste imagini, în memoria timpului.

Bogatul material iconografic a fost conservat, în perioada interbelică şi postbelică, în fototeci ale unor muzee şi biblioteci: Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional, Biblioteca Academiei Române, Arhivele Naţionale, Biblioteca Naţională, Arhivele Militare Piteşti etc. Pentru o reconstituire adecvată, imaginile au fost grupate tematic pentru a reda cele mai importante evenimente derulate până la finalul războiului, în 1919: Familia regală pe front, Artileria, Aviaţia, Marina, Misiunea Militară franceză, Serviciul religios, Prizonieri germani şi capturi de război, Ambulanţa, Masa ostăşească, Repausul, Perioada de ocupaţie etc.

Accesul la evenimentul din 25 februarie, de la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, Bucureşti), este liber, in limita locurilor disponibile.

Articole similare

Curtea Veche Publishing, la sfârşit de Bookfest 2012

Jovi Ene

Eveniment Polirom la Bucuresti: Despre soacre si nurori cu Aurora Liiceanu

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (2 – 8 martie 2015)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult