Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (15 – 21 septembrie 2014)

3d_coperta_MensongeȘtirile săptămânii: cea mai nouă apariţie Malcolm Bradbury la Editura Univers, Editura Meteor Press vă prezintă cărțile de la Târgul Gaudeamus Carte Școlară (17-28 septembrie 2014), romanul Ordinea, de Alexandru Ecovoiu, a fost publicat în Spania, romanul Degete mici, de Filip Florian, a fost tradus în 11 limbi, o nouă apariție la Editura Compania: Introducere în filosofia contemporană, de Andrei Marga, literatură islandeză în Biblioteca Polirom: Vulpea albastră, de Sjon.

Apariţie Malcolm Bradbury la Editura Univers

Sir Malcolm Stanley Bradbury (1932–2000) şi‑a terminat primul roman, Eating People is Wrong, în 1959. Este cunoscut ca romancier, autor de povestiri și expert în romanul modern; a publicat cărţi despre Saul Bellow, E. M. Forster, F. Scott Fitzgerald. Malcolm Bradbury a întemeiat în 1970 împreună cu Angus Wilson primul curs de creative writing din Marea Britanie la University of East Anglia. Când a fost lansat acest curs, ideea că cineva putea fi învățat cum să scrie ficțiune a stârnit un adevărat scandal în lumea universitară britanică. Un singur student s‑a înscris la acest curs. Numele lui era Ian McEwan.Dintre cărţile lui Malcolm Bradbury traduse în româneşte, cea mai cunoscută este Un om al istoriei (Editura Univers, 1991, colecţia RSXX).

 
Structuralişti, post‑structuralişti, deconstructivişti, adepţi ai lecturii eronate şi alţi oameni ocupaţi şi utili de pe la universităţile de pretutindeni au cugetat pentru foarte scurt timp asupra acestei întrebări. Unii chiar au îndrăznit să întrebe: A existat el? Se ştiu puţine despre el. Originea lui rămâne un mister. Sosirea lui la Paris pare să fi fost un accident ţinând de circulaţia trenurilor. Textul său monumental, La Fornication comme acte culturel, nu a fost citit niciodată şi nici nu a fost scris cu această intenţie. Totuşi, în Ciudata mea căutare pe urmele lui Mensonge, Malcolm Bradbury arată că Mensonge a fost deconstructorul deconstructivismului, un om care a ştiut tot ce era de ştiut despre noua filosofie (ca să nu mai vorbim de nouvelle cuisine).
Prin acest text esenţial, Bradbury îl plasează, în sfârşit, pe Henri Mensonge acolo unde îi este locul: în repertoriul marilor gânditori ai secolului XX, alături de Freud, Foucault, de Beauvoir şi Bardot.
(Comunicat de presă Editura Univers)

Doctor Goebbels_Coperta 1 cmykMeteor Press anunţă o recoltă bogată de toamnă pentru cunoaştere la Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară

Veniţi în Piaţa Universităţii să adunaţi seminţele cunoaşterii în depozitarul minţii pentru un an de rod, în perioada 17 – 28 septembrie la Târgul Gaudeamus Carte Şcolară! Editura Meteor Press vă aşteaptă la propriul stand cu o colecţie bogată de carte atât pentru elevi: culegeri, dicţionare, cărţi de studiu pentru limbi străine, cultură generală, cât şi pentru studenţi şi, nu în ultimul rând, pentru toţi pasionaţii de carte din domeniile: istorie, religie, psihologie, dezvoltare personală şi profesională, beletristică, legislaţie etc.

Din domeniul Istorie vă aşteptăm cu recunoscuta colecţie de autor Roger Manvell şi Heinrich Fraenkel: Heinrich Himmler.Viaţa sinistră a şefului SS-ului şi al Gestapoului, Göring. Ascensiunea şi prăbuşirea faimosului lider nazist şi Doctor Goebbels. Viaţa sinistră şi moartea sa. De remarcat sunt şi apariţiile în limba română ale unor titluri apreciate internaţional, precum: Ţarul Putin. Din interiorul cultului puterii în Rusia, autor Anna Arutunyan; Rusia în secolul XX, autor David R. Marples şi Kempeitai – Gestapoul japonez, autor Mark Felton.

Goring coperta 1În vara acestui an, domeniul cărţii de religie s-a evidenţiat prin noi apariţii de suflet, apreciate de iubitorii trăirii spirituale: volumul Ne vorbeşte Părintele Serafim Rose. Scrisori, volumul Sfinţii de lângă noi, scris de Ciprian Voicilă, volumul Sfinţii închisorilor şi cartea mărturisitoare a suferinţei umane: Lângă Valeriu Gafencu, scrisă de Octavian Anastasescu.

Vă recomandăm, de asemenea, Omul în căutarea sensului vieţii, scrisă de Viktor E. Frankl – o lectură de mare intensitate, alături de volumul Secretele comunicării nonverbale, scris de Joe Navarro, de volumul Fericirea. Barcelona 1909, scris de Lluis-Anton Baulenas.

Reducerile sunt cuprinse între 20% şi 70%.

(Comunicat de presă Editura Meteor Press)

Romanul Ordinea, de Alexandru Ecovoiu, publicat în Spania

Romanul Ordinea, de Alexandru Ecovoiu, publicat în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, a apărut de curînd la Editiones del Subsuelo din Spania, în traducerea lui Joaquín Garrigós.

EcovoiuOrdinea, cu o prefaţă de Ion Simuţ, este povestea-parabolă a unui personaj mesianic care descoperă că înainte de Cuvînt a fost Ordinea, „întîmplare” care este pe punctul de a schimba destinul unei societăţii… Romanul lui Alexandru Ecovoiu, extrem de incitant, urmăreşte destinul lui Filip, tînăr a cărui obsesie pentru ordine, transformată într-un surprinzător nijloc de a obţine putere, va duce la „construirea” unei uriaşe dezordini, cu efecte dintre cele mai neaşteptate.

„Romanul lui Alexandru Ecovoiu, Ordinea, este o carte a timpului nostru. Scriind despre Virto, autorul spune adevăruri mai puţin convenabile despre România tranziţiei. Este o carte care te pune pe gînduri şi pe care – indiferent dacă îi împărtăşeşti sau nu ideile – o citeşti cu sufletul la gură pînă la ultima filă.” (Tudorel Urian, România literară)

Degete mici11 traduceri ale romanului Degete mici de Filip Florian

Romanul Degete mici de Filip Florian va apărea în Turcia, în anul 2015, la Editura Altin Bilek. Este cea de-a 11 traducere a romanului, unul dintre bestsellerurile Polirom, după publicarea în limbile: engleză (Houghton Mifflin Harcourt, SUA, drepturile pentru întreaga lume), germană (Suhrkamp), maghiară (Magvető), polonă (Czarne), slovacă (Kalligram), slovenă (Didakta), spaniolă (Acantilado, Spania), italiană (Fazi), bulgară (Ciela), arabă (Animar).

După publicarea primei ediţii, în anul 2005, romanul Degete mici a primit Premiul pentru „Cel mai bun debut” acordat de România literară şi Fundaţia Anonimul (2005) şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru „Cel mai bun debut în proză” (acordat în 2006). De asemenea, autorului i-a fost acordat Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al U.N.P.R.

Degete mici a apărut pînă acum în patru ediţii, toate la Editura Polirom, prima în colecţia „Ego. Proză”, două ediţii în colectia „Fiction Ltd.”, iar cea de-a patra în colecţia „Top 10+”.

coperta-filosofie-p-1O nouă apariție la Editura Compania: Introducere în filosofia contemporană, de Andrei Marga

În felul ei, mai discret sau chiar mai tainuit, filosofia continua sa ne ghideze vietile în secolul XXI. Nu pare, dar e acolo, cu soclul traditiei cu tot, cel din zorii unei modernitati care a trecut deja de 100 de ani. Mai mult, în ultima jumatate de veac, filosofia s-a tras tot mai aproape de cabinetele care iau decizii, ca si de singuratatea omului derutat de o lume prea complexa si prea variata pentru inertia simplitatii în care a fost el educat. «Batrâna» filosofie a întinerit uluitor ! Si-a adjudecat caile stiintei, a vizitat principiile dreptului, a disecat limbajul si a scormonit în biserica vie, instalându-se uneori ca un chirias de lux în anticamera politicii. A vorbit si vorbeste în toate registrele – e cinica, autoritara, intuitiva, profesorala, amicala, acru logicista sau subtil spiritualista, dupa caz.

Portretul pe care i-l face Andrei Marga în aceasta panorama cuprinde toate trasaturile ei de pâna alaltaieri. Si toate referintele utile celor care vor sa aprofundeze o linie anume, o opera, o mare tema. Cum, din pacate pentru noi, avem un acces foarte saracacios la módele recente de pe piata gândirii, un asemenea gest de «introducere» într-un câmp determinant pentru l’air du temps al deceniilor care vin are valoarea unui lant de chei pus în mâna tinerilor si a formatorilor lor. Pentru ca la pasivul urât pe care li-l lasam mostenire merita sa ne straduim sa adaugam si câteva fire pe care sa poata merge cautând iesirea din labirint, speranta, lumina. 

Vulpea albastraLiteratură islandeză în Biblioteca Polirom: Vulpea albastră, de Sjon

Romanul Vulpea albastră, al scriitorului islandez Sjón (Sigurjón Birgir Sigurðsson), autorul multora dintre textele cîntecelor celebrei Björk, este cel mai recent titlu apărut în colecţia Biblioteca Polirom (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), şi în ediţie digitală, traducere din limba engleză de Anca Băicoianu.

Anul 1883, Islanda. Cu puţin timp înaintea nopţii polare, un bărbat, pastorul Baldur Skuggason, este atras ca prin farmec de o vulpe albastră în pustietatea îngheţată. Destinul său se va intersecta cu cel al botanistului Friðrik B. Friðjónsson, care se pregăteşte să înmormînteze o tînără bolnavă de sindromul Down, salvată cu ani în urmă dintr-un naufragiu. Din poveştile aparent disparate ale personajelor se întrupează un roman deopotrivă misterios şi poetic, o parabolă despre creaţie şi sacrificiu, un basm întunecat în care umorul şi lirismul se împletesc strălucit, confirmînd talentul literar al unui scriitor de talie internaţională. Romanul Vulpea albastră a fost laureat cu Premiul pentru literatură acordat de Consiliul Nordic, cea mai înaltă distincţie literară nord-europeană.

Vulpea albastră îşi zugrăveşte lumea în culori şi detalii sclipitoare, precise, concrete, iar oamenii par misterioşi, de nepătruns. Romanul e o parabolă, comică şi lirică, despre natura lucrurilor.” (The Times)

„Sjón e ca o coţofană: ia mituri şi poveşti din timpuri şi locuri disparate şi le ţese laolaltă. Rezultatele nu sînt bizare – Sjón nu se fereşte de adevărurile neplăcute, nici în lumea asta, nici pe tărîmul mitului – , iar în spatele naraţiunilor jucăuşe şi aparent exuberante se află o inteligenţă extraordinară.” (The Times Literary Supplement)

„Un roman translucid, în care cititorul simte cum, dincolo de suprafaţă, se mişcă lucruri stranii şi luminoase, ce lasă în urmă o serie de mici capcane ascunse.” (The Independent)

Născut în 1962 la Reykjavík, Islanda, Sjón (Sigurjón Birgir Sigurðsson) este romancier, dramaturg, poet şi textier. Romanele sale, printre care se numără Vulpea albastră (2003), Muza şoptitoare (2005) sau Din gura balenei (2008), au fost traduse în douăzeci şi cinci de limbi. Este autorul multora dintre textele cîntecelor celebrei Björk. A fost nominalizat la Premiul Oscar pentru versurile din coloana sonoră a filmului Dancer in the Dark, regizat de Lars von Trier.

Articole similare

Daniel Bănulescu și Ciprian Măceșaru la Humanitas Kretzulescu, pe 9 noiembrie

Jovi Ene

Mai mult timp pentru citit, 40% reducere toată luna martie, Editura Corint

Jovi Ene

Editura Vremea va invita la Bookfest!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult