Știrile săptămânii: Editura Litera sarbatoreste Centenarul alaturi de cititori printr-o colectie-omagiu de 10 volume Marea istorie ilustrata a Romaniei și a Republicii Moldova; „Grafie Bio”, de Cristina Ionescu, Editura Tracus Arte, lansat la Cărturești Verona; O noua editie: Tu si medicul din tine – Terapia CranioSacrala si Eliberarea SomatoEmotionala de John E. Upledger; O noua editie: Tu si medicul din tine – Terapia CranioSacrala si Eliberarea SomatoEmotionala, de John E. Upledger, Editura Herald; „Hotel Camberi”, de Angela Baciu, Editura Tracus Arte, lansat la Sibiu; Eric-Emmanuel Schmitt va fi la București, în perioada 24–26 octombrie, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Național de Teatru (FNT); Numeroase atelierele de storytelling pentru copii în cadrul Lunii Literaturii Europene; Cum să dai lovitura: noua carte de la Gary Vaynerchuk, la Editura Publica; O noua editie: Magie si superstitie la evrei – Un studiu asupra religiei populare de Joshua Trachtenberg; Spectacolul „În Parc”, de Radu Iacoban, va închide Festivalul Tânăr de la Sibiu 2018; Descoperă 11 cupluri regale care au scris istoria împreună, la Editura Nemira; François-Henri Désérable, câștigătorul Premiului Goncourt – Alegerea României 2017, la Bucureşti şi Timişoara; Doina Ruști invitată la Budapesta de Uniunea Scriitorilor Maghiari; Lucian Boia despre volumul De la Dacia antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi, dialog cu Cristian Pătrășconiu și sesiune de autografe; „Cele mai frumoase cărți din România” își anunță finaliștii.
Editura Litera sarbatoreste Centenarul alaturi de cititori printr-o colectie-omagiu de 10 volume Marea istorie ilustrata a Romaniei și a Republicii Moldova
Acum 100 de ani, prin puterea armelor și prin jertfă, bunicii și străbunicii noștri au creat România Mare. În an centenar, Editura Litera, aduce un omagiu prin lansarea colecției în 10 volume, Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova.
Începând de marți, 16 octombrie, va apărea la toate punctele de vânzare a presei din București și din țară primul volum al colecției, urmând ca săptămânal, până în luna decembrie – în pragul marii sărbători a Unirii – să apară și celelalte volume. Al doilea volum, lansat în 23 octombrie, va aduce cititorilor un cadou special: harta României Mari, cu cele mai importante locuri de vizitat în an centenar.
Realizată în urma unei documentări care se întinde pe parcursul unui deceniu, Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova este una dintre cele mai cuprinzătoare și mai amănunțite lucrări despre istoria românilor. Coordonatorii acestui proiect cultural sunt Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și Ioan Bolovan, profesor-doctor la Facultatea de Istorie din Cluj. Cei 12 autori ai acestei lucrări sunt reputați profesori universitari din Cluj și Iași, cercetători științifici de la institute de istorie, de arheologie sau de istoria artei din Cluj, Iași și București. În cele 700 de pagini ilustrate color, colecțiaMarea Istorie Ilustrată a României și a Republicii Moldova poartă cititorul prin toate epocile istorice, de la preistorie, până în prezent, punând accent pe evenimentele care au condus la Marea Unire a românilor de la 1918.
România este astăzi membră a Uniunii Europene, exprimă și apără tradiția istorică a bătrânului continent, veghează asupra prezentului și pregătește viitorul generațiilor tinere. Românii nu sunt azi o națiune de succes, cu o prosperitate model și cu încredere nelimitată în propriile instituții și în cele europene. Dar acești români, ai căror strămoși au făurit România, se simt capabili să contribuie la coagularea continentului, la reducerea și eliminarea faliilor, la instaurarea climatului de dialog. (Academician Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române)
„Grafie Bio”, de Cristina Ionescu, Editura Tracus Arte, lansat la Cărturești Verona
Vineri, 26 octombrie 2018, ora 19:00, la Librăria Cărturești Verona – mansardă (Str. Pictor Arthur Verona nr. 13-15, București) va avea loc lansarea volumului de poezie „GRAFIE BIO”, de Cristina Ionescu, Editura Tracus Arte. Invitați alături de autoare: Clara Mărgineanu și Luiza Barcan. „GRAFIE BIO” constituie volumul de debut al autoarei.
Cristina Ionescu (n. 7 aprilie 1960, București) a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, a predat limba și literatura române, limbi străine (franceză și engleză) și limba latină, iar de mai bine de 25 de ani este realizator și producător de emisiuni de televiziune pe teme culturale, istorice și religioase. A obținut Premiul APTR (2000), alături de echipa Redacției „Viața spirituală”, diplome și medalii (2017 și 2018) acordate de Patriarhia Română pentru emisiunile religioase realizate la TVR.
Mai multe aici: http://www.tracusarte.ro/poezie/862-garfie-bio-cristina-ionescu-9786066649803.html
O noua editie: Tu si medicul din tine – Terapia CranioSacrala si Eliberarea SomatoEmotionala de John E. Upledger
Ceea ce a inceput ca un fenomen inexplicabil, in timpul unei operatii efectuate la inceputul anilor `70, a devenit baza uneia dintre cele mai recunoscute terapii naturale din lume – si raza de speranta pentru pacientii de pretutindeni care cauta alinare. Terapia Craniosacrala a fost pusa la punct de John E. Upledger D.O., O.M.M., dupa ce a observat si a inceput sa caute raspunsuri la un sistem mai putin cunoscut al corpului.
Dr. Upledger relateaza experientele personale de dezvoltare si explorare a tehnicilor blande care intensifica activitatea sistemului craniosacral, locul in care functioneaza creierul si maduva spinarii.
Terapia Craniosacrala este folosita in prezent de catre practicieni pentru a imbunatati functionarea sistemului nervos central, a elimina efectele negative ale stresului, a intari rezistenta la imbolnaviri si a spori sanatatea generala.
Cartea prezinta de asemenea o terapie inovatoare numita Eliberare Somatoemotionala, care ajuta la eliminarea efectelor reziduale ale unor traume si experiente emotionale negative.
Aceasta carte vorbeste despre descoperirea unui nou sistem al corpului – cum a fost el gasit, unde ne-a condus si ce importanta are pentru noi. El a fost denumit sistem craniosacral. Aceasta descoperire ofera sansa fiecarui individ de a-si imbunatati calitatea vietii indiferent de nivelul la care se afla in prezent. Folosirea Terapiei CranioSacrale, a tehnicilor avansate de Eliberare Somato-Emotionala® si a Imaginii si Dialogului Terapeutic la care am fost condusi, ofera oricarei persoane sansa de a realiza un potential nou pentru vindecare si pentru imbunatatirea sanatatii la toate nivelurile. Aceasta carte ofera in primul rand extinderea cunoasterii de sine si deschide portile folosirii energiilor corpului propriu si autovindecarii. Dr. John Upledger
Dr. John E. Upledger (1932-2012) a fost Membru al Academiei Americane de Osteopatie, Membru Academic al Societatii Britanice de Osteopatie si Doctor in Stiinte. Specializarile sale includ: Manipulare osteopatica, terapie CranioSacrala, eliberare SomatoEmotionala, acupunctura si medicina preventiva. De-a lungul carierei de osteopat, Dr. Upledger a fost recunoscut ca un inovator si indrumator in descoperirea de noi terapii. In special dezvoltarea terapiei CranioSacrale i-a castigat o reputatie internationala.
Desi marea parte a experientei sale a fost obtinuta din practica privata, Dr. Upledger a fost cercetator si profesor de biomecanica, intre 1975-1983, la Universitatea de Stat Michigan. In acest timp el a condus o echipa de specialisti in anatomie, fiziologi, bio-fizicieni si bio-ingineri, in experientele asupra existentei si influentei sistemului craniosacral. Ca rezultat al acestor studii stiintifice s-a ajuns la explicarea functionarii si utilizarea sistemului craniosacral in evaluarea si tratarea disfunctiilor creierului si ale coloanei vertebrale.
„Hotel Camberi”, de Angela Baciu, lansat la Sibiu
Sâmbătă, 27 octombrie 2018, ora 18:00, la Librăria Humanitas Constantin Noica (Strada Nicolae Bălcescu nr. 16, Sibiu), va avea loc lansarea volumului „Hotel Camberi”, de Angela Baciu, Editura Tracus Arte. Invitați alături de autoare: Radu Vancu și Dragoș Varga.
„Hotelului Camberi din Sulina, cîndva un loc al luxului, azi „i se spune hotelul cu stafii”. În cimitirul marin din oraşul dunărean îşi găsesc somnul de veci oameni din multe neamuri care au trecut prin acest loc devenit cîndva, din sat pescăresc, un loc european al întîlnirii tuturor naţiilor şi-apoi decăzut tot mai mult în perioada comunistă. „Viii cu viii, morţii cu morţii”, cum spune un personaj dintr-un poem.
În cartea de faţă, viaţa celor vii şi viaţa celor duşi, timpurile şi poveştile oamenilor, trecutul şi prezentul se amestecă aşa cum se amestecă – nu e doar o metaforă! – apa dulce cu apa sărată la Sulina („marea era una cu Dunărea”). Ne amintim, citind, de personajele din Spoon River Anthology a lui Edgar Lee Masters sau de exotismul (nu doar al spaţiului, dar şi al vocabularului) lui Saint-John Perse, poetul mării. O „reconstituire” nostalgică prin care pluteşte o boare de frangipani sau plumeria – florile unui arbust care se mai numeşte şi „arborele vieţii”. – Simona Popescu
„Să scrii despre vieţile oamenilor, îi spune o florăreasă din poemele ei într-o anumită împrejurare. Si exact asta face Angela Baciu: scrie despre vieţile oamenilor dintr-o localitate de pe Dunăre, adunând în micile biografii pe care le construieşte cantităţi semnificative de timp (aproape două secole încap în stampele ei), de spatiu (oamenii reconstruiti aici s-au vânturat prin toată lumea) si, mai ales, de umanitate. E o lume foarte umană, lumea unui Jean Bart trecut prin biografismul american – implicit caldă, ataşantă si convingătoare. “ – Radu Vancu
Angela Baciu s‑a născut pe 14 martie. Este poetă, prozatoare, publicistă, trainer, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi. Membru în PEN Club România. A publicat în jur de 18 cărţi, printre care: „Maci în noiembrie” (1997), „Trei zile din acel septembrie” (2003), „Tinereţe cu o singură ieşire” (2004), „De mîine pînă mai ieri alaltăieri” (2007), „Mărturii dintre milenii” ( 2012), „Despre cum nu am ratat o literatură grozavă” (2015), „4 zile cu nora” (2015), „mai drăguț decît dostoievski”, de Nora Iuga și Angela Baciu (2017), „Charli. Rue Sainte–Catherine 34” (2017, poezii), „Hotel Camberi” (2017).
Eric-Emmanuel Schmitt va fi la București, în perioada 24–26 octombrie, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Național de Teatru (FNT)
Celebrul scriitor și dramaturg Eric-Emmanuel Schmitt se va afla la București, în perioada 24–26 octombrie, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Național de Teatru (FNT), cu prilejul premierei spectacolului Copilul lui Noe (adaptare a romanului omonim, acum într-o nouă ediție, în traducerea Ilenei Cantuniari) și a lansării celui mai recent roman al său, Omul care vedea dincolo de chipuri, în traducerea Lilianei Donose-Samuelsson.
Lansare
Miercuri, 24 octombrie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu va avea loc lansarea romanului Omul care vedea dincolo de chipuri. La eveniment vor participa, alături de Eric-Emmanuel Schmitt, scriitoarea și jurnalista Ioana Bâldea Constantinescu, scriitorul și publicistul Cristian Pătrășconiu, și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Întâlnirea va fi urmată de o sesiune de autografe.
Romanul Omul care vedea dincolo de chipuri, apărut recent în seria de autor „Eric-Emmanuel Schmitt“, la Editura Humanitas Fiction, este povestea lui Augustin, un tânăr jurnalist stagiar care, trăind la limita subzistenței, supraviețuiește unui atentat terorist din Charleroi. Pentru poliție, el devine un martor prețios. Când îi pun întrebări, oamenii legii nu bănuiesc însă că timidul Augustin are un dar care îi permite să vadă dincolo de limitele percepției și deducției dintr-o anchetă. Ajutat de vocile unor prezențe inefabile, protagonistul pornește pe un drum la capătul căruia va reuși să afle răspunsuri la marile întrebări neliniștitoare și să devină un adevărat erou.
Premieră
Joi, 25 octombrie, ora 18, Eric-Emmanuel Schmitt va asista la prima reprezentație a spectacolului Copilul lui Noe, selecționat în cadrul Festivalului Național de Teatru, o producție a Teatrului Metropolis. Adaptarea pentru scenă, traducerea și regia sunt semnate de Chris Simion-Mercurian, spectacolul bucurându-se de o distribuție excepțională: Marius Manole, Marian Râlea, Maia Morgenstern, Vlad Logigan, Alexandru Sinca și Carla Maria Teaha. Decorul este realizat de Maria Miu, iar costumele de Mirela Trăistaru.
La finalul reprezentației, publicul și reprezentanții presei sunt invitați să rămână în sală pentru a participa la un dialog cu Eric-Emmanuel Schmitt, Marina Constantinescu, directoarea Festivalului Național de Teatru, și cu întreaga echipă a spectacolului.
Romanul Copilul lui Noe face parte din seria de volume care alcătuiesc „Ciclul invizibilului“, ce s-a aflat luni întregi pe listele internaționale de bestselleruri. Acțiunea se petrece în Belgia anului 1942, într-un moment în care cel de-al Doilea Război Mondial nu își hotărâse încă învingătorii. Evreii sunt siliți să se ascundă sau să fugă, alternativa fiind lagărul nazist. Cei care nu reușesc să se salveze încearcă să-și pună copiii la adăpost. Micuțul Joseph este unul dintre acești copii. În internatul catolic unde este înscris pentru a i se pierde urma, Joseph îl întâlnește pe părintele Pons, un om a cărui misiune va fi să-l ajute pe Joseph să-și păstreze speranța și credința în existenta Binelui.
Regizoarea Chris Simion-Mercurian ne propune o poveste emoţionantă, o ţesătură cu tuşe fine ce sondează universul unui copil evreu forţat să se ascundă de invazia nazistă, care ne demonstrează că mai presus de orice religie sau etnie, există un îndemn care vorbeşte despre solidaritate şi solidarizare, despre asumarea unei reponsabilităţi pe care o avem față de semenii noştri.
„Eric-Emmanuel Schmitt este unul dintre autorii contemporani cu care rezonez cel mai bine. Faptul că a acceptat invitația de a vedea Copilul lui Noe este mai mult decât o onoare… este o BUCURIE. Cu atât mai mult cu cât în cariera mea acest spectacol a deschis un nou drum. Repetând în perioada chimio-terapiei, am descoperit că teatrul nu înseamnă numai pasiune, ci, in primul rând, iubire. Mulțumesc, FNT! Mulțumesc, Marina Constantinescu! Mulțumesc, Humanitas Fiction! Mulțumesc, Denisa Comănescu!“ – Chris Simion-Mercurian
„A fost pentru mine o bucurie și o onoare să-l întâlnesc pe Eric-Emmanuel Schmitt în decembrie 2015, când a venit pentru prima oară la București, la invitația Editurii Humanitas Fiction. L-am însoțit și m-a însoțit de-a lungul orelor unei conferințe la Ateneul Român, ale unei înregistrări pentru Nocturne, ale unor convorbiri în doi despre viață și moarte, iubire și despărțire, despre revelație și misterul teatrului. Am promis atunci că am să-l caut când voi vedea în România un spectacol important pe un text de-al lui. Mă bucur foarte mult că după aproape 3 ani, Copilul lui Noe ne oferă șansa să vedem împreună cu Eric-Emmanuel Schmitt, pe o scenă bucureșteană, un spectacol important realizat după un text de-al lui.“ – Marina Constantinescu
O a doua reprezentație în cadrul FNT este programată a doua zi, 26 octombrie, la ora 18.
Eric-Emmanuel Schmitt
S-a născut pe 28 martie 1960 la Lyon. În 1983 absolvă cursurile prestigioasei École Normale Supérieure cu o diplomă în filozofie. Trei ani mai târziu obține titlul de doctor în filozofie. Debutează în 1991 cu o piesă de teatru, Noaptea de la Valognes. Îi urmează Vizitatorul, care îi aduce consacrarea și pentru care este distins cu trei premii Molière, Variațiuni enigmatice, Libertinul etc. În 1994 îi apare primul roman, Secta Egoiștilor, dar scrie în continuare piese de teatru care fac săli pline în Franța și în străinătate. În 2001 este recompensat de Academia Franceză cu Grand Prix du Théâtre pentru întreaga activitate. De același succes răsunător se bucură și romanele sale Evanghelia după Pilat (2000), Adolf H. Două vieți (2001), Pe când eram o operă de artă (2002), precum și eseul Viața mea cu Mozart (2005). Volumele care alcătuiesc „Ciclul invizibilului“ – Milarepa (1997), Domnul Ibrahim și florile din Coran (2001), Oscar și Tanti Roz(2002), Copilul lui Noe (2004), Luptătorul de sumo care nu se putea îngrășa (2009) și Cei zece copii pe care doamna Ming nu i-a avut niciodată (2012) – s-au aflat luni întregi pe listele de bestselleruri din numeroase țari. Eric-Emmanuel Schmitt este autorul a cinci volume de povestiri, Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri (2006), Visătoarea din Ostende (2007), Concert în memoria unui înger (2010), distins cu Premiul Goncourt pentru nuvelă, Cei doi domni din Bruxelles (2012) și La vengeance du pardon (2017). În 2008 publică romanul Ulysse from Bagdad, în 2011, Femeia în fața oglinzii, în 2013, Papagalii din Piața Arezzo, în 2014, dipticul Elixirul dragostei și Otrava iubirii, în 2015, Noaptea de foc, iar în 2016, Omul care vedea dincolo de chipuri. Lui Eric-Emmanuel Schmitt i s-au decernat peste 20 de premii și distincții literare, în 2001 primind titlul de Chevalier des Arts et des Lettres. Cărțile lui sunt traduse în peste 40 de limbi.
În seria de autor „Eric-Emmanuel Schmitt“, coordonată de Denisa Comănescu, au apărut: Milarepa, Domnul Ibrahim și florile din Coran, Oscar și Tanti Roz, Copilul lui Noe, Viața mea cu Mozart, Secta Egoiștilor, Evanghelia după Pilat, Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri, Visătoarea din Ostende, Pe când eram o operă de artă, Concert în memoria unui înger, Cei doi domni din Bruxelles, Elixirul dragostei, Otrava iubirii, Femeia în fața oglinzii, Noaptea de foc, Adolf H. Două vieți și Omul care vedea dincolo de chipuri.
Numeroase atelierele de storytelling pentru copii în cadrul Lunii Literaturii Europene
Ediția din acest an a Lunii Literaturii Europene este în plină desfășurare, cititorii români având la dispoziție, în următoarele două săptămâni, peste 30 de evenimente la care sunt așteptați.
În acest calendar cultural extrem de bogat se conturează o serie de evenimente dedicate copiilor și adolescenților, proiecte care au un numitor comun: poveștile. Povești citite, povești scrise, desenate sau cântate, mimate sau dansate ele nu sunt decât un îndemn entuziast către lectură, lansat deopotrivă de autori, educatori, artiști sau pur și simplu părinți.
În prezentul dominat de fabuloase ficțiuni digitale care îi înconjoară pe cei mici, British Council, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Delegația Wallonie-Bruxelles, Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația Curtea Veche și, nu în ultimul rând, De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți vin, în zilele ce urmează, cu o contra-ofertă menită să îi facă pe cei mici să pășească fie și doar pentru o clipă în țara poveștilor, printr-o serie de ateliere de storytelling.
Pe 20 octombrie, Institutul Francez organizează „L’heure du conte / Ora de povești”, un atelier pentru copii de spus și ascultat povești.
În aceeași zi, la Muzeul Literaturii, Delegația Wallonie-Bruxelles îi invită pe toți cei interesați la „Din lumea ștrumfilor”: atelier de scriere creativă pentru copii, după Un enfant chez les Schtroumpfs de Miguel Diaz Vizoso și Thierry Culliford.
Între 20 și 21 octombrie Institutul Cultural Român și Asociația De Basm organizează mai multe evenimente pentru copii, dintre care enumerăm: „Cititul împreună e distractiv”, alături de cunoscuta animatoare culturală Brandi Bates, Atelier „Poveste Baroc: Muzica are Gust”, destinat celor care se simt atrași de muzică. „Cum să vorbești aiurea-n tramvai” va fi un atelier în cadrul căruia copiii se vor juca cu limba română după gustul inimii.
Pe 21 octombrie, la Muzeul Național al Literaturii Române, De Basm și Institutul Cultural Român au conceput un atelier de lectură pentru copiii cu nevoi speciale: „Luli și Căsuța din Copac”
Pe 29 octombrie, la biblioteca British Council este plănuit un atelier de storytelling organizat alături de Narativ și Asociația Curtea Veche. Atelierul are drept punct de pornire volumul The Adventures of Sherlock Holmes, iar animatorul evenimentului este Barna Nemethi – regizor, artist și unul dintre cei mai activi promotori ai lecturii în rândul celor mai mici dintre cititori Acesta nu este primul eveniment de acest fel organizat de British Council România, institutul fiind cunoscut pentru interesul acordat acestui tip de activități: 2018 este cel de-al treilea an consecutiv în care copiii din capitală pot participa la sesiunile lunare de storytelling organizate la biblioteca British Council din București (la evenimente sunt încurajate donațiile de carte, iar toate materialele sunt donate ulterior către școli, centre de plasament și alte instituții care au în lista activități de educația pentru lectură).
Programul complet al ediției din acest an a Lunii Literaturii Europene, pe siteul Eunic România: https://eunic-romania.eu/2018/10/01/eucitesc-luna-literaturii-europene/
Membrii EUNIC care participă la proiectul Luna Literaturii Europene sunt: Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, British Council România, Delegația Valonia-Bruxelles, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Istitutul Italian de Cultură din București, Spațiul Public European, Centrul Cultural Turc Yunus Emre.
Toate informaţiile, inclusiv ultimele noutăţi despre evenimente şi resursele disponibile pentru public, vor fi disponibile pe pagina oficială EUNIC România, precum și pe pagina de Facebook a EUNIC România: www.facebook.com/EunicRomania.
Parteneri principali ai ediției din 2018: Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația Curtea Veche.
Cum să dai lovitura: noua carte de la Gary Vaynerchuk
Astăzi există milioane de oameni care au folosit internetul pentru a‑și construi afaceri de succes. Gary Vaynerchuk, antreprenor în serie și investitor în multe companii mari din Silicon Valley, a revoluționat în ultimii zece ani percepția mediului de afaceri asupra interacțiunii cu comunitățile online. Dă lovitura!, bestsellerul din 2009 semnat de Gary, insista că un brand personal activ era esențial pentru succesul în domeniul antreprenoriatului.
Cea mai recentă carte a lui ne explică motivele pentru care acest lucru e cu atât mai adevărat în ziua de azi, oferind o perspectivă unică asupra lucrurilor care s-au schimbat și asupra principiilor care rămân la fel. În plus, împărtășește poveștile altor antreprenori care s-au îmbogățit mai mult decât credeau că e posibil (și nu doar financiar). Secretul succesului lor a constat în aprecierea platformelor pe care le aveau la dispoziție și în disponibilitatea de a folosi instrumentele specifice rețelelor sociale la adevăratul lor potențial.
Cum să dai lovitura disecă toate platformele majore de social media pentru ca fiecare să știe exact cum să-și amplifice brandul. O carte recomandată antreprenorilor (aspiranți sau consacrați) care vor să-și ducă businessul la un nivel superior, angajaților care vor să-și dezvolte oportunitățile profesionale, celor care recunosc importanța unei bune interacțiuni pe platformele de social media cu brandul personal sau profesional în această epocă digitală.
„Numele GaryVee a devenit sinonim cu motivarea unei întregi generații. Nimeni nu înțelege puterea rețelelor sociale mai bine decât Gary, deoarece nimic din ceea ce spune el nu e teorie; sunt lucruri înțelese din experiența sa profundă în afaceri și în viață.”
—Casey Neistat
Gary Vaynerchuk este antreprenorul în serie care a revoluționat percepția mediului de afaceri asupra interacțiunii cu comunitățile online. Gary și-a făcut debutul în afaceri preluând un mic magazin de vinuri care aparținea tatălui său, reușind în mai puțin de 10 ani să crească cifra de afaceri de la 3 milioane de dolari pe an la 45 de milioane.
Unul dintre cele mai puternice branduri personale din online, Gary Vee este autorul a cinci bestselleruri New York Times, CEO al VaynerX, un holding de companii de media și comunicare, dar și investitor timpuriu în companiile Facebook, Twitter, Tumblr, sau Uber și, alături de Gwyneth Paltrow, Jessica Alba și Will.i.am, jurat în primul serial produs de Apple — Planet of the Apps. BusinessWeek l-a inclus în Top 20 al celor care constituie un exemplu pentru orice antreprenor.
O noua editie: Magie si superstitie la evrei – Un studiu asupra religiei populare de Joshua Trachtenberg
Lucrare de doctorat a rabinului Joshua Trachtenberg (1904-1959) si probabil cea mai importanta carte a sa, „Magie si superstitie la evrei” ne ofera o privire panoramica asupra gandirii magice si religioase iudaice. Ea are in vedere in special perioada medievala, cu toate aspectele sale, de la superstitia populara la elemente de magie cabalistica, de la instrumentarul prozaic al vrajitorului, precum plantele cu puteri oculte, pana la obiectele cu incarcatura spirituala, precum amuletele sau celebrul pieptar al marelui preot cu cele 12 tainice pietre pretioase ale sale. Dincolo de parcurgerea unor zone mai abisale ale subconstientului colectiv, in general mai putin explorate, lucrarea ofera, atat specialistului, cat si celui interesat de cultura magica si religioasa iudaica atat o resursa informativa de incredere, cat si importante chei legate de unele practici cabalistice notabile.
„Nu ar trebui sa se spuna ca invocarea numelui lui Dumnezeu Il obliga sa se supuna voinței celui care Il invoca, ca Dumnezeu este constrans prin recitarea Numelui Sau, ci ca numele insusi este investit cu puterea de a indeplini dorința omului care il foloseste.”
„Ingerii primesc numele in conformitate cu activitațile specifice ce le sunt atribuite, ca de exemplu Raziel – cel care transmite misterele (raz) lui Adam; Yarhiel – cel care guverneaza luna (yerah); Kochbiel – cel care guverneaza stelele (kochab).” (Sefer Raziel)
„La dreapta mea Michael, la stanga mea Gabriel, in fața mea Uriel, in spatele meu Rafael.”
„Vrajitorul isi sopteste formulele magice si nu ințelege ce sunt ele sau ce inseamna ele, insa efectul dorit este produs prin intermediul unor astfel de incantații.” (Rashi)
Prezenta lucrare constituie o explorare fascinanta a unor forme religioase care nu au disparut cu totul, ci persista in imaginarul popular. Pe langa dezvoltarea formala a iudaismului din perioada Evului Mediu, a inflorit o religie populara robusta – idei si practici care nu s-au bucurat niciodata de aprobarea deplina a liderilor religiosi, dar care au beneficiat, totusi, de o popularitate larga, neputand fi excluse cu totul din zona religiosului. Sunt abordate legende si credinte iudaice precum: protectia magica, folosirea plantelor, pietrelor pretioase si amuletelor, divinatia, interpretarea viselor, faimoasa legenda a golemului, circumcizia, spiritele mortilor, insa contine si elemente cu caracter esoteric, precum utilizarea Numelor Divine si procedeele permutatorii ale Kabalei.
Joshua Trachtenberg (n. 1904 – d. 1959) a studiat la Columbia University si a profesat ca rabin in randul comunitatilor din Pennsylvania si New Jersey. Fiind atras de magie, Trachtenberg a fost influentat, fara indoiala de Lynn Thorndike, scolit deopotriva la Columbia, renumit datorita cartilor sale despre stiinta si magie: A History of Magic and Experimental Science (8 vol., 1923-58), Science and Thought in the Fifteenth Century (1929). O puternica inraurire asupra lui Trachtenberg au avut-o de asemenea trei importanti autori de folclor si magie din generatia precedenta de rabini: Moses Gaster, Moritz Guedemann si Ludwig Blau.
Spectacolul „În Parc”, de Radu Iacoban, va închide Festivalul Tânăr de la Sibiu 2018
Spectacolul „În Parc”, de Radu Iacoban, va închide cea de-a patra ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu, pe 11 noiembrie 2018, de la ora 19.00, la Teatrul Gong.
„În Parc”, montare a Godot Café-Teatru, este o călătorie imaginată de un autor obsedat de anumite stereotipuri din istoria României. Trei scene diferite aduc laolaltă trei personaje istorice faimoase ale țării noastre, iar ultima vorbește despre dragostea noastră pentru gadget-uri și lipsa de comunicare. Acest spectacol este o comedie cu elemente grotești, absurde și antidramatice.
Din distribuția spectacolului recomandat celor cu vârsta de peste 14 ani fac parte Ana Ularu, Rodica Lazăr și Radu Iacoban. Reprezentația de la Sibiu este susținută de Conceptual Lab.
Alte patru spectacole românești fac parte din programul Festivalului Tânăr de la Sibiu: „Regele moare” (Teatrul de Animație Țăndărică), de Eugène Ionesco, adaptare și regie de Eliza Păuna, „Totul e foarte normal” (Centrul de Teatru Educațional Replika), de Alexa Băcanu, „EAT ME” (Create.Act.Enjoy), de Alexandra Felseghi, și „Identic natural” (Asociația Art No More), de Elena Vlădăreanu și Robert Bălan.
Spectacolul „Regele moare”, prezentat pe 6 noiembrie, de la ora 14.00, îi are în distribuție pe Ioan Brancu, Liliana Gavrilescu, Cristina Țane, Mona Toncu, George Simian și Ștefan Craiu.
Este o poveste umană și caldă despre viață, putere, moarte, probabil una dintre cele mai puțin absurde piese ale lui Eugène Ionesco. Ea vorbește despre atitudinea omului în fața morții. Negare, revoltă și resemnare sunt cele trei stări pe care eroul, Bèrenger, le experimentează treptat. Regizoarea Eliza Păun a adaptat textul sub forma unui spectacol de marionete.
„Totul e foarte normal”, cu Silvana Negruțiu și Viorel Cojanu, vorbește despre schimbările fizice, emoționale și intelectuale care se petrec la începutul adolescenței. Spectacolul e dedicat adolescenților, dar și părinților, și încearcă, prin participarea lor activă, să stimuleze comunicarea dintre generații. Spectacolul, care funcționează doar dacă adolescentul vine însoțit de un părinte, va fi prezentat pe 6 noiembrie, de la ora 18.00.
„Identic natural”, cu Alex Fifea și Lala Mișosniky în distribuție, va fi prezentat pe 9 noiembrie, de la orele 12.00 și 19.00. Spectacolul, dedicat tinerilor cu vârste de peste 12 ani, își propune să pună întrebări, nu să ofere soluții, să dea startul unei dezbateri despre alimentație, un dialog întemeiat mai mult pe argumente, date concrete și reale, păreri și nevoi ale oamenilor și mai puțin pe zvonuri și publicitate înșelătoare.
Irina-Maria Barbir, Diana Buluga, Emanuel Cifor și Sergiu Diță joacă în „EAT ME”, pe 10 noiembrie, de la ora 20.00. Proiectul, dedicat adolescenților, vorbește despre plăcerea vinovată a chipsurilor ascunse în spatele canapelei. Este un spectacol despre viețile noastre bogate în beta caroten, acizi grași, acidul perfluorooctanoic, calciu și magneziu, despre importanța unui abdomen „cu pătrățele” în raport cu fericirea și acceptarea personală.
Cea de-a patra ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu va avea loc în perioada 2 – 11 noiembrie, la Teatrul Gong.
Biletele pentru ediția din acest an a Festivalului Tânăr de la Sibiu pot fi achiziționate atât de la Agenția de Bilete a Teatrului Gong (miercuri – vineri, de la ora 11:00 la 18:00, sâmbăta, între orele 10:00 și 18:00, și duminica, de la ora 10:00 la 14:00), cât și online, de pe platformele entertix.ro și myticket.ro.
Prețul unui bilet variază între 9 și 14 lei, în funcție de spectacol și de locul ocupat în sală. Pentru biletele achiziționate online NU este perceput comision!
Festivalul Tânăr de la Sibiu este finanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de UNITER prin Fondul Timbrului Teatral.
Descoperă 11 cupluri regale care au scris istoria împreună
Editura Nemira publică Istoria cuplurilor regale. Puterea la patru mâini, de Jean-François Solon, povestea a 11 cupluri regale care au scris istoria împreună, din Antichitate și până în epoca modernă.
Este arta guvernării un privilegiu exclusiv masculin? Ce ar fi un suveran fără consoarta lui? Cum ar fi arătat istoria, dacă femeile nu ar fi stăpânit din umbră sau la vedere?
Jean-François Solon caută pentru prima dată femeia de lângă bărbatul de la putere și invers, pentru a ne dezvălui istoria „la patru mâini“ a cuplurilor în decurs de paisprezece secole: de la Iustinian și Teodora la Nicolae al II-lea și Alexandra. Volumul analizează cazuri precum Ludovic al XVI-lea și Maria Antoaneta, Napoleon al III-lea și Eugenia sau împăratul Franz Joseph și împărăteasa Sissi.
Povestea captivantă a cuplurilor regale îmbină fermecător registrul domestic și personal cu istoria, politica și religia, pentru că intimitatea celor care conduc este întotdeauna strâns legată de datoria față de patrie.
François-Henri Désérable, câștigătorul Premiului Goncourt – Alegerea României 2017, la Bucureşti şi Timişoara
Scriitorul francez François-Henri Désérable, câștigătorul Premiului Goncourt – Alegerea României 2017, se va afla în România, în perioada 30 octombrie–2 noiembrie, pentru un turneu literar cu romanul Un anume domn Piekielny, la Bucureşti şi Timişoara, la invitaţia Institutului Francez din România şi a Editurii Humanitas Fiction.
Cu această ocazie, va fi lansată ediția în limba română a romanului Un anume domn Piekielny, apărută la Editura Humanitas Fiction, în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu. De asemenea, François-Henri Désérable va fi preşedintele de onoare francez al ediției de anul acesta a Premiului Goncourt – Alegerea României, organizată de Institutul Francez din România.
Roman prezent pe toate listele marilor premii literare franceze în 2017 (Goncourt, Renaudot, Femina, Médicis, Interallié, Grand Prix du roman de l’Académie française, Prix Jean Giono), Un anume domn Piekielny a obținut, în 2017, Premiul Goncourt – Alegerea României, iar în Franța a câștigat, în același an, Marele Premiu de literatură al orașului Saint-Étienne.
Programul evenimentelor
Marţi 30 octombrie, ora 19.00, Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din Bucureşti (Bd. Dacia 77)
„Dezbaterile de la Elvire“: François-Henri Désérable în dialog cu Lidia Bodea, director general Editura Humanitas, şi cu scriitoarea Simona Sora despre importanţa scrisului şi locul autorilor literari în societatea contemporană.
Discuţie în limbile română şi franceză, cu traducere simultană în ambele limbi, urmată de un dialog cu publicul şi de o sesiune de autografe.
Miercuri, 31 octombrie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38)
Lansarea ediţiei în limba română a romanului Un anume domn Piekielny de François-Henri Désérable, apărută la Editura Humanitas Fiction în traducerea Adinei Diniţoiu.
Vor vorbi: François-Henri Désérable, Marius Constantinescu, scriitor şi jurnalist, Mihaela Dedeoglu, jurnalist RFI, Adina Diniţoiu, critic literar. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.
Discuția se va desfășura în limbile română şi franceză,cu traducere în limba română, și va cuprinde, de asemenea, o sesiune de întrebări şi răspunsuri precum și o sesiune de autografe.
Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook, în limita locurilor disponibile.
Joi 1 noiembrie, ora 12.00, Atriumul Institutului Francez din Bucureşti (Bd. Dacia 77)
Conferinţă de presă cu ocazia anunţării deciziei juriului Premiului Goncourt – Alegerea României 2018, în prezenţa Excelenței Sale Doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franţei în România, şi a scriitorului François-Henri Désérable.
Joi, 1 noiembrie, ora 18.30, Librăria franceză Kyralina (Str. Biserica Amzei 10)
Întâlnire cu François-Henri Désérable în cadrul programului radio Le son des mots, realizat în parteneriat de Librăria Kyralina şi Radio România Internaţional.
Discuția se va desfășura în limba franceză și va fi urmată de o sesiune de autografe.
Vineri, 2 noiembrie, ora 18.30, Librăria „La Două Bufniţe“ din Timişoara (Piața Unirii 11)
Lansarea ediţiei în limba română a romanului Un anume domn Piekielny de François-Henri Désérable, în prezenţa autorului.
François-Henri Désérable în dialog cu criticul literar Vasile Popovici și cu membri ai juriului Goncourt de la Timișoara.
Discuția se va desfășura în limbile română şi franceză, cu traducere în limba română, și va fi urmată de o sesiune de autografe.
Publicarea romanului Un anume domn Piekielny coincide cu o altă apariție editorială importantă în colecția „Raftul Denisei“:Promisiunea zorilor de Romain Gary, roman autobiografic devenit celebru, publicat în 1960, maternă a cărui figură dominantă este Mina Kacew. Una dintre cele mai frumoase cărți despre dragostea maternă și, mai ales, despre relația mamă-fiu, cu toate ambiguitățile și consecințele care decurg din preaplinul acesteia. Ecranizarea din 2017, regizată de Éric Barbier, îi are ca protagoniști pe Charlotte Gainsbourg și Pierre Niney. Filmul va rula în săptămâna 29 octombrie–4 noiembrie la Cinema Elvire Popesco, cu sprijinul Institutului Francez din Paris, cu ocazia lansării celor două romane menționate. Programul proiecțiilor va actualizat în timp real pe elvirepopesco.ro.
François-Henri Désérable se reîntoarce în romanul său, cu pasiune, pe urmele celebrului scriitor Romain Gary (Roman Kacew, pe numele său adevărat), al cărui roman autobiografic Promisiunea zorilor l-a marcat, iremediabil, literar și biografic. Fascinat de un personaj misterios care apare în cartea lui Gary, autorul (şi personajul) F.-H. Désérable pornește în căutarea adevăratei identități a domnului Piekielny, vecin de imobil (după spusele lui Gary) cu micul Roman Kacew, pe vremea când locuia în Vilnius, înainte de emigra împreună cu mama sa, Mina. Cine era oare acest domn Piekielny, mărunt și modest, care semăna cu un „șoarec trist“?
Roman poetic și picaresc în egală măsură, ironic și livresc, autobiografic pe alocuri, Un anume domn Piekielny este o pledoarie seducătoare pentru literatură, o mărturie care atestă puterea extraordinară a ficțiunii de a crea personaje vii, ce sar din pagină, abolind granița dintre imaginar și real. Sfârșitul lui Piekielny într-o groapă comună unde au fost aruncați evrei uciși de naziști devine un simbol pentru mulțimea acestor destine anonime întrerupte de atrocitățile istoriei.
FRANÇOIS-HENRI DÉSÉRABLE s-a născut în 1987 la Amiens și a locuit până în adolescență în Picardia. La cincisprezece ani, pleacă în Statele Unite, în Minnesota, pentru a se dedica hocheiului pe gheață, sport pe care îl practică de la vârsta de cinci ani. La optsprezece ani devine jucător profesionist de hochei, se înscrie la drept și începe, în același timp, să scrie. Tu montreras ma tête au peuple, volum de povestiri care surprind ultimele clipe din viața victimelor ghilotinate în timpul Revoluției Franceze, vede lumina tiparului în 2013 și este salutat de critică și recompensat cu Prix de la Vocation. În 2015, François-Henri Désérable publică romanul Évariste, o biografie romanțată a lui Évariste Galois, copilul-minune al matematicii, ucis în duel în 1832, la vârsta de douăzeci de ani. În 2017, apare Un anume domn Piekielny (Un certain M. Piekielny), care devine imediat un succes de critică și de public.
„Un anume domn Piekielny e un roman în același timp foarte precis și nonșalant, riguros și fermecător. Îmi plac la nebunie cărțile în care bucuria evidentă de a conduce o anchetă incertă se transformă, pentru cititor, într-o revigorantă incursiune în Istorie și imaginar.“ – Bernard Pivot, Le Journal du Dimanche
„Găsim în acest roman suculent reinventări permanente ale realității, un du-te-vino neîncetat între amintirile false și cele fidele – totul pentru a ajunge la esență: triumful literaturii.“ – Christine Ferniot, Lire
Doina Ruști invitată la Budapesta de Uniunea Scriitorilor Maghiari
Romanul Mâța Vinerii de Doina Ruști a apărut recent la Editura Orpheusz (Budapesta), în traducerea lui Szenkovics Enikő. Titlul în limba maghiară al romanului este Ártó receptek könyve (Cartea bucatelor rele).
La invitația Uniunii Scriitorilor Maghiari, Doina Ruști se întîlnește cu cititorii săi din Budapesta, în data de 24 octombrie, ora 17.00, la Magyar Napló Könyvesbolt (Budapest, VIII. kerület, Józsefkrt. 70).
Vor vorbi despre roman:
Erős Kinga
Király Farkas
Szenkovics Enikő, traducătoarea romanului
Citește actrița Kubik Anna
Cu acest prilej, lui Szenkovics Enikő îi va fi decernat un important premiu pentru traducere.
Dintre romanele Doinei Ruști, ea a mai tradus Lizoanca (cu sprijinul CENNAC) şi Zogru (prin bursa „Franyó Zoltán”, oferită de guvernul maghiar). Lizoanca s-a bucurat de succes, intrînd în topul 2015, alcătuit de Magyar Nemzet, alături de Houellebecq şi de Gyorgy Dragoman.
Romanul Mâța Vinerii, apărut anul trecut la Polirom, în prestigioasa colecţie „Fiction Ltd” și reeditat în Top 10+, a mai fost tradus și în limba germană. Romanul are ca temă bucătăria magică a românilor.
„Mâța Vinerii – o jubilație stilistică, o literatură vitală, cum era Parfumul lui Suskind pînă la un punct și Laur al lui Evgheni Vodolazkin, de la alt punct, mai departe.” (Dan C. Mihăilescu)
Doina Ruşti, scriitoare de top a literaturii contemporane, unanim apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, multi-premiată și tradusă în numeroase limbi, este autoarea a zece romane, între care amintim: Fantoma din moară (2008); Manuscrisul fanariot (2015); Lizoanca (2009); Zogru (2006) și Mâța Vinerii (2017). Pagină web: http://doinarusti.ro
Lucian Boia despre volumul De la Dacia antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi, dialog cu Cristian Pătrășconiu și sesiune de autografe
Vă invităm joi, 25 octombrie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire cu Lucian Boia și Cristian Pătrășconiu despre volumul De la Dacia antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi, apărut recent la Editura Humanitas.
Autor a peste treizeci și cinci de cărți, opt dintre ele apărute în limba germană, Lucian Boia a primit miercuri, 17 octombrie, una dintre cele mai importante distincții ale statului german, Crucea de Merit în rang de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania, în cadrul unei ceremonii găzduită de Excelența Sa Domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania.
Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.
„Astăzi, ne confruntăm cu multe lucruri insuficent abordate în discursul politic și social. Istoria nu s-a încheiat cu căderea Zidului Berlinului, ci se întoarce acum cu mare aplomb și ne bântuie pe toți. În asemenea vremuri, vocile echilibrului și ale rațiunii, ale analizei raționale și lipsite de prejudecăți sunt mai importante decât oricând. Este vorba despre curajul de a pune sub semnul întrebării viziuni și modele de interpretare tradiționale, chiar dacă din acest demers nu îți vei face prieteni. Domnul profesor Boia a fost de multe ori această voce a echilibrului și a rațiunii, demonstrând de-a lungul anilor și acest curaj.“ – Excelența Sa Domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania, la ceremonia de decernare a distincției (Ziare.com)
„Încerc să înfăţişez, cât pot de echilibrat, problema alcătuirii României (din părţi asemănătoare, însă distincte). Avem o ţară (aproape) întregită. Ce am făcut însă cu ea? Ce facem cu ea în prezent? Cât suntem de capabili să înfruntăm viitorul? Să recunoaştem deschis cum stau lucrurile, altminteri nu ne vom îndrepta nicicând. România nu arată deloc bine: e afectată de mari întârzieri şi de mari dereglări. Toate acestea, adunate, ar putea genera un amestec exploziv, de natură să pună în pericol inclusiv construcţia naţională. La 100 de ani de la Marea Unire, avem datoria să ne reparăm ţara.“ – Lucian Boia
„Cele mai frumoase cărți din România” își anunță finaliștii
Cele mai frumoase cărți din România, unicul proiect cultural național destinat designului de carte, și-a desemnat astăzi finalistele celei de-a VII-a ediții și a anunțat o nouă categorie de premiu, Premiul Publicului.
Anul acesta au fost înscrise în concurs 150 de cărți concepute, publicate sau tipărite în România și Republica Moldova în ultimul an. Dintre acestea, 33 de titluri au fost desemnate finaliste și doar 13 vor fi premiate în cadrul vernisajului din noiembrie. Cărțile finaliste vor face parte dintr-o expoziție itinerantă în țară și în străinătate și, de asemenea, vor reprezenta România în competiția internațională de design de carte Best Book Design from All Over the World, care va avea loc la Leipzig în perioada 21-24 martie 2019.
Juriul a avut anul acesta libertatea de a stabili numărul de premii și denumirile lor. Astfel, cele 10 premii oferite sunt: premiul pentru design de serie, premiul pentru design de carte în ediție limitată, premiul pentru design de album/ carte de artă, premiul pentru design editorial, premiul pentru design de carte în tiraj mare, premiul pentru design de carte de bandă desenată, premiul pentru design de carte de fotografie, premiul pentru design de carte pentru copii, premiul pentru ilustrator și mențiunea juriului pentru carte independentă.
Pe lângă acestea, ediția din 2018, dedicată literelor, aduce și 3 premii speciale: premiul pentru experiment tipografic, premiul pentru inițiative antreprenoriale legate de designul de carte, dar și premiul publicului, în cadrul căruia oricine poate vota cartea preferată. Premiul publicului se poate vota în perioada 18 octombrie – 18 noiembrie 2018, direct din site-ul concursului: http://celemaifrumoasecarti.ro/premiul-publicului/
„Ne bucurăm că avem ocazia, alături de Galeria Posibilă, să ducem mai departe proiectul și să organizăm împreună cea de-a șaptea ediție, care anul acesta vine cu câteva schimbări. Una dintre ele este premiul pentru design de carte în tiraj mare, prin care ne dorim să încurajăm editurile să participe într-un număr cât mai mare în concurs și astfel să crească calitatea designului. Iar prin premiul publicului vrem să oferim tuturor iubitorilor de design și de frumos în general ocazia de a-și alege cartea preferată, de a fi direct implicați în concurs, nu doar ca spectatori” spune Andreea Mihaiu, Grapho_Mat
Juriul acestei ediții este format din specialiști români și străini din domeniul editorial și al designului de carte: Raymond Bobar – designer (tipo)grafic, Dinu Dumbrăvician – designer și co-organizator al atelierului tipografic Olanda-România, Alexe Popescu – designer grafic, Ramona Chirica – curator de ilustrație, Frédéric Tacer – designer grafic, director artistic independent și doi dintre cei mai influenți designeri de literă din lume: Fred Smeijers – designer de literă, profesor, cercetător și scriitor olandez și Corina Cotorobai – designer de literă.
Criteriile de jurizare includ raportul dintre conținut și formă, originalitatea și inovația în conceptul editorial și în abordarea designului de carte, designul micro și macro tipografic, oglinda paginii, raportul dintre designul copertei, supracopertei și interior, calitatea producției (alegerea materialelor, imprimarea, legătoria, alte finisaje și tehnici). De asemenea, în cazul cărților cu o componentă de ilustrație, au fost evaluate calitatea artistică și tehnică a ilustrațiilor, adecvarea la tehnica reproducerii și raportul dintre ilustrație și text.
Despre Cele mai frumoase cărți din România
Cele mai frumoase cărți din România este singurul proiect cultural cu desfășurare anuală, dedicat designului de carte, inițiat de Asociația pentru Performanță și Cultură și organizat anul acesta de Galeria Posibilă și Grapho_Mat. Proiectul a fost inițiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg, oferind un cadru de apreciere și o perspectivă internațională. Pentru mai multe informații, accesați www.celemaifrumoasecarti.ro
Proiectul cultural este finanțat cu sprijinul Ministerul Culturii și Identității Naționale și susținut de Institutul Francez și Ambasada Olandei.