Știrile săptămânii: 111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română, în selecția lui Marius Chivu și Radu Vancu; Romanul Cartea şoaptelor, de Varujan Vosganian, publicat în Olanda; Tudor Jurgiu ține cursuri la Universitatea Hyperion; Două apariții recente la Editura Meteor Press: Starea Zero și Factorul de atracţie, de Joe Vitale; A venit vremea Antologiilor la Editura Adenium; În reţeaua Librarul, 2016 continuă cu reduceri pentru ”1001 de titluri”; Martin Lindstrom la Bucuresti | Lansare in premiera europeana; Grup Media Litera lansează imprintul Introspectiv, cele mai relevante cărți de spiritualitate, psihologie și dezvoltare personală; Un roman despre rănile lumii noastre: Durere, de Zeruya Shalev, la Editura Polirom; Nou în Biblioteca Polirom: Stefan Zweig, Frica. Scrisoare de la o necunoscută.
111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română, în selecția lui Marius Chivu și Radu Vancu
În luna iubirii editura Nemira lansează antologia 111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română, în selecția lui Marius Chivu și Radu Vancu.
Cartea, în ediție hardcover, cuprinde o diversitate a limbajului, a curentelor, formulelor poetice și a tonurilor lirice întinse pe o durată de exact 230 de ani: cel mai vechi poem datează din anul 1785, cel mai nou din 2015.
La primele 50 de precomenzi ale cărții de pe nemira.ro cititorii vor primi și o felicitare cu versuri atent alese, pentru cei dragi.
Câțiva dintre autorii cuprinși în antologie pe care îi amintim (în ordinea apariției în carte) sunt: Ana Blandiana, M. Blecher, Mircea Cărtărescu, Dan Coman, Mihai Eminescu, Șerban Foarță, Gellu Naum, Tristan Tzara, Miruna Vlada, Emil Brumaru, Marin Sorescu, Dan Sociu sau Vasile Voiculescu.
Antologia se va lansa la Cărturești Verona chiar de Dragobete, pe 24 februarie.
„Cele 111 poeme de dragoste scrise de tot atâția scriitori și scriitoare acoperă nu mai puțin de 230 de ani de poezie românească. Cel mai vechi poem datează din anul 1785, iar cel mai nou, de anul trecut. Această antologie reflectă o întreagă literatură (poeți clasici și contemporani, celebri și necunoscuți, genii și minori) și totodată oferă nenumărate surprize. Dat fiind conținutul sentimental explicit, recomandăm lectura în intimitatea cuplului; iar pentru o viață publică armonioasă – postarea versurilor preferate pe rețelele sociale!“ Marius Chivu & Radu Vancu
Romanul Cartea şoaptelor, de Varujan Vosganian, publicat în Olanda
Romanul Cartea şoaptelor (Polirom, 2009, 2012), unul dintre cele mai apreciate și premiate volume semnate de Varujan Vosganian, a fost publicat recent în limba olandeză, la Editura Pegasus, în traducerea lui Jan Willem Bos.
Romanul, purtînd în traducere titlul Het boek der fluesteringen, a fost lansat la Haga în ianuarie 2016, în prezența autorului.
Cotidianul olandez NRC Handelsblad i-a dedicat o amplă cronică, descriind pe larg evenimentele care constituie subiectul romanului – genocidul armean, destinul armenilor în diaspora, comunismul și copilăria autorului.
Romanul va fi publicat anul acesta şi în Norvegia, la Editura Bokvennen. Aceasta este cea de-a 15 traducere a romanului, unul dintre bestsellerurile Polirom, după publicarea în limbile: germană (Paul Zsolnay, Büchergilde – ediţie bibliofilă), spaniolă (Pre-Textos), italiană (Keller Editore), armeană (Editura Uniunii Scriitorilor din Armenia, Antares), bulgară (Avangard Print), franceză (Editions de Syrtes), ebraică (Hakibbutz Hameuchad), cehă (Havran), suedeză (2244), portugheză (ediţie digitală), maghiară (Orpheusz), polonă (Książkowe Klimaty) şi persană (Ketabe Miamak). Noi traduceri ale romanului vor apărea în limbile sîrbă (Laguna) şi croată (Sandorf), precum şi o nouă versiune în armeană (Editura Sfîntului Scaun de la Ecimiadzin).
Declarat bestsellerul anului 2013 in Armenia, romanul este, de asemenea, integral sau parţial, tradus în limbile engleză, rusă, arabă, acordarea drepturilor de publicare fiind în curs de negociere.
Cartea şoaptelor a obţinut Premiul „Cartea anului 2009”, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Premiul „Mihail Sadoveanu”, oferit de revista Viaţa Românească, Premiul pentru proză al revistei Argeş, Premiul „Gheorghe Crăciun”, oferit în cadrul colocviului „Generaţia 80”, Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrări în proză a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.
Romanul Cartea şoaptelor a mai obţinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, Premiul Tîrgului de Carte de la Leipzig.
Varujan Vosganian (n. 1958) este poet şi prozator. A publicat volumele de versuri: Şamanul albastru (Editura Ararat, 1994), Ochiul cel alb al reginei (Editura Cartea Românească, 2001), Iisus cu o mie de braţe (Editura Dacia, 2005), Cartea poemelor mele nescrise (Editura Cartea Românească, 2015) şi volumele de proză: Statuia comandorului (nuvele – Editura Ararat, 1994), Cartea şoaptelor (roman – Editura Polirom, 2009, 2012), Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri (nuvele – Editura Polirom, 2013).
Cărţile sale au fost premiate sau nominalizate la importante premii în ţară şi în străinătate. Traduceri, prezentări, lecturi publice, precum şi comentarii critice ori eseuri din şi despre scrierile sale au fost realizate în numeroase ţări ale lumii.
Tudor Jurgiu ține cursuri la Universitatea Hyperion
Cunoscut mai ales prin „Câinele japonez”, Tudor Jurgiu pregătește un curs experimental pentru viitorii regizori de la Facultatea de Arte, unde se va afla în curând ca profesor-invitat. Încredințat că filmele nu sunt doar un vehicul pentru mesaj, el încearcă să–și împărtășească opinia despre construcția unei povești cinematografice, de-a lungul unui semestru.
Atelierele sale, mult așteptate de către studenți, vor începe la sfârșitul lui februarie. Tudor Jurgiu este unul dintre cei mai reprezentativi regizori ai ultimei generații, talentul său fiind recunoscut încă de la primele scurt metraje. „Nunta lui Oli” a fost recompensat cu premiul Cel mai bun scurt metraj, la Leeds – UK și cu Cel mai bun scurt metraj la Gala Premiilor Gopo – 2010, iar scurt metrajul „În acvariu” a luat premiul trei în secțiunea Cinefondation a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (2013).
Însă cea mai cunoscută creație a sa este „Câinele Japonez”, debutul în lung-metraj, film selectat la Salonic, Varșovia, Mumbai, Istanbul, propus, de asemenea, să reprezinte România la premiile Oscar pentru anul 2015.
Două apariții recente la Editura Meteor Press: Starea Zero și Factorul de atracţie, de Joe Vitale
Starea Zero. În căutare de miracole prin Ho’oponopono, de Joe Vitale
Traducător: Eugen Damian
Sunteţi pregătiţi să vă eliberaţi?
Sunteţi pregătiţi să trăiţi miracole?
Sunteţi pregătiţi să topiţi limitele?
Bestsellerul Zero limite, cartea anterioară a lui Joe Vitale, a făcut o dezvăluire crucială pentru dezvoltarea personală, prezentând o metodă simplă cu ajutorul căreia persoanele suprasolicitate, supuse stresului zilnic, pot depăşi obstacolele şi îşi pot atinge scopurile. Cartea a explicat felul în care metoda hawaiiană Ho’oponopono, cândva secretă, poate ajuta oamenii să devină sănătoşi, prosperi, fericiţi. Starea Zero începe de acolo de unde s-a oprit Zero limite. Descrie noi experienţe, explică noi procese, prezintă noi vindecători şi vă conduce către cel de-al patrulea stadiu al trezirii, iluminarea.
Viaţa vine întotdeauna cu tot felul de încercări. Practica Ho’oponopono vă ghidează în călătoria vieţii şi vă înzestrează cu instrumentele de care aveţi nevoie pentru a vă elibera de piedici şi a vă deschide orizontul către o infinitate de posibilităţi.
Dr. Joe Vitale – scriitor renumit în toată lumea, conferenţiar, muzician, vindecător şi stea de cinema – este un practician autentic al metodei Ho’oponopono moderne. De asemenea, deţine diplome în diverse domenii: Reiki, Chi Kung, hipnoterapie, NLP (programare neurolingvistică). Este preot hirotonisit şi doctor în metafizică. Este autorul unui mare număr de cărţi, dintre care Cheia, Factorul de atracţie, Manual pentru viaţă, Zero Limite (împreună cu dr. Hew Len) şi Curs despre trezire au fost publicate de Editura Meteor Press.
„O parte din voi trebuie să ştie cum funcţionează ceea ce se numeşte subconştient. Acum o să vă conduc prin acest proces. Aşa că închideţi ochii şi relaxaţi-vă. Este cea mai importantă relaţie cu creaţia. Mai importantă decât orice fel de relaţie fizică. Dacă v-aţi relaxat cu ochii închişi, o să vă conduc prin ceea ce reprezintă pentru mine cea mai importantă relaţie din cadrul creaţiei, aceea dintre conştient şi subconştient, sau dintre mamă şi copil.
Mama este mintea conştientă, care poate alege, care poate îngriji copilul sau îl poate ignora. Să presupunhem că eliminăm terminologia în care mintea conştientă este într-adevăr aspectul matern al creaţiei, iar subconştientul este copilul. Copilul este cel care deţine toată memoria din momentul creaţiei şi este împovărat cu ea. Împovărat.
Dacă aveţi o depresie, cea care o reflectă este starea de boală a copilului. Aşa că vrem ca această relaţie să funcţioneze. Deci, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să începeţi foarte încet. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să-i spuneţi copilului: Oh, pentru prima dată în creaţie, sunt conştient de prezenţa ta în mine.
Deci, primul lucru important pe care trebuie să-l faceţi este să recunoaşteţi că sunteţi conştienţi de faptul că există în voi această fiinţă numită copilul interior. Vorbiţi cu acest copil interior şi-i spuneţi: O, este pentru prima dată când sunt conştient de faptul că tu faci parte din mine. Apoi îi spuneţi un lucru foarte simplu: Te iubesc. Te iubesc.”(pag. 186)
Factorul de atracţie. Cinci paşi simpli pentru obţinerea prosperităţii prin utiliyarea puterii interioare
Descoperiţi secretul sănătăţii şi prosperităţii care durează întreaga viaţă!
Autor: Joe Vitale
În această a doua ediţie a cărţii Factorul de atracţie Joe Vitale a inclus un test IQ pentru determinarea factorului de atracţie personal, exerciţii pentru a pune în practică explicaţiile teoretice, noi istorisiri şi, mai mult, şi-a expus noul plan în cinci paşi pe care l-a elaborat pentru atragerea prosperităţii, a fericirii şi a succesului.
„Dacă doriţi să obţineţi ceva în viaţă, Joe Vitale ştie ce trebuie să faceţi pentru a reuşi. Vă recomand cu tărie să cumpăraţi această carte şi să începeţi s-o citiţi chiar de azi.”
Morris Goodman, autor, The Miracle Man
„Tocmai când credeai că ai înţeles mecanismul vieţii, apare Joe Vitale şi te transportă într-o cu totul altă dimensiune. Este captivant, incitant şi edificator şi – Doamne – cât de multe orizonturi noi îţi deschide!”
Ian Percy, psihiatru şi renumit conferenţiar
„Această carte are puterea de a schimba lumea.”
Dr. Rick Barrett, autor, Healed by Morning
„Acum, când scriu aceste rânduri, actori, actriţe, regizori şi investitori de la Hollyood vor ca eu să am propria emisiune săptămânală de televiziune. S-ar intitula Expect Miracles („Aşteptaţi-vă la miracole”). Ideea este că, atunci când vă aşteptaţi la un miracol, veţi atrage un miracol. În fiecare săptămână voi găsi pe cineva care a realizat imposibilul sau a vindecat o boală incurabilă. Urmărind poveştile lor adevărate, veţi începe să realizaţi că nimic nu este imposibil. Puteţi, literalmente, fi, avea sau face orice vă doriţi.
Există însă ceva de care trebuie să fiţi conştienţi, şi anume ceea ce budiştii numesc duhuri flămânde. Acestea sunt dorinţele care vă conduc, în loc să le conduceţi dumneavoastră pe ele. Dorinţa pentru o pereche nouă de pantofi, când aveţi o mulţime şi nu mai aveţi nevoie de alta, poate fi un duh flămând. Dorinţa de a deţine încă o proprietate, când aveţi multe altele, poate fi un duh flămând. Dorinţa de a mânca mai mult când abia aţi mâncat poate fi de asemenea un duh flămând.
Duhurile flămânde sunt mânate de o dorinţă nevrotică irepresibilă, scrie Dominic Houlder în mindfulness and Money (Atenţie şi bani). La nevrotici, dorinţa pe care nu şi-o pot reprima înlocuieşte deseori o altă dorinţă – una de care nu sunt conştienţi.(pag. 114)
A venit vremea Antologiilor!
Adenium va publica și anul acesta câte o antologie a celor mai frumoase poezii și proze scurte care au apărut în anul 2015 în revistele literare românești, în format print sau electronic, precum și pe site-uri și bloguri.
Precedentele antologii, Cele mai frumoase poezii ale anului și Cele mai frumoase proze ale anului, apărute în 2014, au inclus ceea ce s-a publicat mai valoros în anul 2013.
În volumul Cele mai frumoase poezii ale anului au apărut texte semnate de Adrian Suciu, Alice Valeria Micu, Andrei Mocuța, Andrei Zanca, Andrei Zbîrnea, Anton Jurebie, Aura Christi, Aurel Pantea, Clelia Ifrim, Daniel D. Marin, Daniel-Silvian Petre, Doina Uricariu, Dorin Tudoran, Echim Vancea, George G. Asztalos, Gheorghe Grigurcu, Igor Ursenco, Ion Cristofor , Ionel Ciupureanu, Leo Butnaru, Liviu Antonesei, Liviu Ioan Stoiciu, Menuț Maximinian, Mihai Curtean, Mihail Gălățanu, Mihail Vakulovski, Nicolae Coande, Nicolae Sava, Nicolae Silade, Ofelia Prodan, Paul Vinicius, Petronela Rotar, Ștefan Doru Dăncuș și Vlad A. Gheorghiu.
În Cele mai frumoase proze ale anului au fost antologați: Alina Nedelea, Ana Barton, Aurora Cristea, Bogdan Munteanu, Cezar Pârlog, Cristina Nemerovschi, Doina Ruști, George Arion, George C. Dumitru, Horia Dulvac, Ioan Florin Stanciu, Ion Nete, Ladislau Daradici, Lucian Pop, Maria Nițu, Marian Drumur, Marian Ilea, Nicolae Iliescu, Radu Țuculescu, Raluca Bătănoiu, Răzvan Petrescu, Robert Nuțu, Ștefan Jurcă, Teodora Matei și Voichiţa Pălăcean-Vereş.
Autorul antologiilor este scriitorul și publicistul Alexandru Petria. Cei care doresc să contribuie la realizarea celor două antologii sunt rugați să trimită creațiile pe care le consideră cele mai semnificative, în format electronic, până la data de 30 martie 2016, pe această adresă de e-mail (apetria@gmail.com). Mesajul trebuie să conțină trei poezii sau o proză, precum și o prezentare bio-bibliografică de maxim 1500 de semne, însoțită de o fotografie.
Vor fi menționate obligatoriu data și locul apariției textului/textelor. Pentru certificare, așteptăm link-uri, PDF-uri sau fotografii ale paginilor unde au fost publicate creațiile.
Nu contează apartenența sau neapartenența la uniunile de creație, singurul criteriu de selecție fiind valoarea textelor.
În reţeaua Librarul, 2016 continuă cu reduceri pentru ”1001 de titluri”
Campania reducerilor continuă şi în acest an în familia LIBRARUL. Peste 1001 de titluri, cu reduceri cuprinse între 10 şi 70 la sută, vă aşteaptă în librăriile noastre din Bucureşti şi pe site-ul www.librarul.ro până la sfârşitul lunii martie, în limita stocului disponibil.
La raft veţi descoperi o ofertă generoasă de carte de la cele mai cunoscute edituri, precum: Meteor Press, Rao, Aramis, Curtea Veche, Lider, Orizonturi şi din domenii variate, începând cu beletristică, continuând cu istorie, religie, dezvoltare personală şi profesională, până la cărţi pentru copii şi tineret.
Vă aşteptăm la librăriile noastre din:
- Calea Dorobantilor nr. 102 – 110; tel.: 021.231.72.28;
- Bd. Regina Elisabeta nr. 63; tel.: 021.315.20.26;
- Complexul Comercial Bucur Obor; tel..: 0745.172.101;
- Bd. N. Titulescu nr. 3 (zona Piata Victoriei); tel.: 0735.159.304;
- Staţia de metrou Unirii 2; tel.: 0728.902.981.
Comenzi telefonice la: 021.222.83.80 / e-mail: comenzi@librarul.ro / www.librarul.ro
Pe lângă reducerile cu care v-am familiarizat în ultimii ani, pe parcursul anului 2016 vor fi puse în aplicare noi concepte de promovare şi se vor întreprinde acţiuni antrenante în diverse evenimente de carte.
Martin Lindstrom la Bucuresti | Lansare in premiera europeana
Ediția în limba română a SMALL DATA, cea mai recentă carte semnată de Martin Lindstrom, va fi lansată în premieră europeană la București, aproape concomitent cu ediția în limba engleză, în cadrul conferinței The Future of Marketing.
Angajat de cele mai notorii branduri din lume pentru a afla la ce anume reacționează clienții lor, Martin Lindstrom a decis să-și petreacă 300 de nopți din an în casele unor străini pentru a observa cu atenție fiecare detaliu al vieților acestora, pentru a le descoperi dorințele ascunse și, nu în ultimul rând, pentru a identifica particularitățile care duc la un produs sau un brand de milioane.
Lindstrom conectează toate aspectele acestei povești cosmopolite care îi va fermeca atât pe creativii din comunicare, cât și pe toți cei interesați de varietatea nesfârșită a comportamentului uman.
Considerat un Sherlock Holmes al lumii moderne care valorifică informațiile calitative, autor al bestsellerelor Buyology, Brandwashed și Branduri senzoriale, consultant pentru unele dintre cele mai mari companii din lume, cel mai bun expert în construirea brandurilor la nivel mondial, Martin Lindstrom va susține joi, 10 Martie, la București conferința The Future of Marketing.
În calitate de cititor al cărților Publica, puteți beneficia de o reducere de 10% din prețul biletului de participare, pe baza codului de discount publica.
Grup Media Litera lansează imprintul Introspectiv. Cele mai relevante cărți de spiritualitate, psihologie și dezvoltare personală
Noul imprint al Grup Media Litera, Introspectiv, se lansează în luna februarie 2016, aducându-le cititorilor cărți-reper din domeniile spiritualității, psihologiei și dezvoltării personale.
Evoluția începe de la cunoașterea de sine. Prin lectură, pornim într-o călătorie spre interior, pentru ca apoi să găsim starea de împăcare și echilibrul. Volumele publicate sub imprintul Introspectiv oferă fiecărui cititor răgazul necesar pentru a-și răspunde la cele mai profunde întrebări legate de propria persoană, precum și la cele privitoare la lume. Cele 24 de titluri care vor apărea în anul 2016 oferă o perspectivă unică asupra unor subiecte ce frământă deopotrivă individul și societatea în care trăim.
Primul volum, Jocul vieții și cum să îl joci de Florence Scovel Shinn, se lansează luni, 22 februarie, la toate chioșcurile de ziare, împreună cu ziarul Adevărul, la un preț special: 12,99 lei. Florence Scovel Shinn a fost o susţinătoare de marcă a puterii gândurilor, pledând pentru teoria conform căreia viaţa e un joc și, pentru a-l juca bine, trebuie să înţelegi legile universale care îl guvernează. Își învăţa elevii și cititorii cum să dobândească sănătate, prosperitate și fericire „stăpânind jocul“. Împărtășind povești reale de viaţă, ea a demonstrat cum atitudinile și afirmaţiile pozitive te pot face învingător în viaţă – capabil să controlezi condiţionările vieţii și să aduci abundenţa în viața ta prin cunoașterea legii spirituale.
Între primele apariții ale noului imprint Introspectiv se numără o serie de cinci cărți de excepție – Cum să iubești, Cum să te relaxezi, Cum să mergi, Cum să mănânci, Cum să stai – scrise de Thich Nhat Hanh, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați maeștri Zen din lumea contemporană, poet și activist pentru pace și drepturile omului, nominalizat de către Martin Luther King la Premiul Nobel pentru Pace. Este autorul a peste 100 de cărți care abordează tematici precum meditația, conceptul de mindfullness sau budismul, volume care s-au vândut în peste 3 milioane de exemplare doar în Statele Unite ale Americii. Ca o formă de recunoaștere a impactului spiritual pe care îl are asupra umanității, este supranumit „celălalt Dalai Lama”.
Alte apariții importante:
- Mindware: Tools for smart thinking de Richard Nisbet, unul dintre cei mai influenți psihologi ai timpurilor noastre, câștigător al Premiului pentru Contribuție Științifică Distinsă acordat de Asociația Americană de Psihologie.
- The Tell-Tale Brain: A neuroscientist Quest for What Makes Us Human de S. Ramachandran, reputatul specialist în neuroștiințe capabil să explice într-un mod simplu funcționarea complicată a creierului și să exploreze natura conștiinței umane pornind de la disfuncțiile creierului.
- Personal intelligence: The Power of Personality de John D. Mayer, o personalitate în lumea psihologilor, co-dezvoltator al celui mai popular model de inteligență emoțională.
- The Open Road de Pico Iyer, unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori și prieten al lui Dalai Lama. În această lungă perioadă el a ajuns să îl cunoască pe Dalai Lama mai bine decât oricine altcineva, reușind în cartea sa să explice activitatea și ideile liderului spiritual despre politică, știință, tehnologie și religie.
- Do No Harm de Henry Marsh, carte câștigătoare a Premiului PEN Ackerley, nominalizată la mai multe premii literare internaționale și considerată cea mai bună carte a anului de publicațiile Financial Times și
- 15 things you should give up de Luminița Saviuc, al cărei articol cu același nume de pe blogul personal a făcut înconjurul lumii și a fost preluat de Huffington Post, acumulând peste 1,5 milioane de vizualizări și 1,2 milioane de share-uri pe Facebook. Românca este un „sculptor al sufletelor”, după cum a numit-o Huffington Post.
„Într-o lume tot mai tehnologizată,, timpul pe care reușim să îl acordăm reflecției este din ce în ce mai limitat. Introspectiv invită cititorul la o călătorie printre cele mai relevante cărți din domeniile spiritualității, psihologiei și dezvoltării personale, în scopul descoperirii de sine.”, explică Doru Someșan, coordonator editorial Introspectiv.
„Ceea ce este cu adevărat ‘de făcut’ urgent și în mod constant este o întoarcere către sine, cu un scop foarte clar și, deși poate părea paradoxal că este definit astfel, cu un scop foarte pragmatic: re-conectarea la ceea ce ne caracterizează ca membri ai rasei umane, re-descoperirea valorilor autentice. Nu vorbim despre cititul doar de dragul cititului – ci despre ceea ce ne impregnează comportamentul, în urma acestor lecturi: adică despre o anumită calitate pe care o vor căpăta acțiunile noastre în lumea 3D, în urma unor astfel de lecturi”, consideră Ana Maria Ștefănescu, trainer, terapeut transpersonal și dream teacher la Centrul de Training și Terapii Transpersonale „Drumul spre Centru”.
Pagina de Facebook Introspectiv îi așteaptă pe cititori cu noutăți despre aparițiile editoriale, dar și cu cele mai actuale informații despre subiecte care captează din ce în ce mai mult interesul oamenilor din întreaga lumea: mindfulness, conștiință, întâlnirea dintre știință și spiritualitate, psihologie, înțelegere holistică, evoluție personală.
Un roman despre rănile lumii noastre: Durere, de Zeruya Shalev
În urmă cu zece ani, Iris, eroina din romanul scriitoarei israeliene Zeruya Shalev, a fost victima unui atentat terorist (la fel ca autoarea romanului, rănită în explozia provocată de un atentat sinucigaş, în 2004). Viaţa lui Iris fusese şi pînă atunci o înlănţuire de dureri şi tristeţi surde, pe jumătate uitate: un tată mort în războiul de Yom Kippur, o mare iubire pierdută în adolescenţă, o viaţă de familie intrată în rutină. Trupul sfîrtecat aduce o durere nouă şi răspîndită în fiecare fibră, care nu se lasă ştearsă nici după un deceniu, iar din ea se nasc, pe neaşteptate, alte şi alte spaime şi dureri. Cea mai teribilă se dovedeşte groaza de a lua o decizie: să-şi urmeze iubitul din tinereţe, revenit ca prin minune lîngă ea, sau să rămînă lîngă copii, ei înşişi prinşi într-o plasă de suferinţe şi nefericiri?
Durere, de Zeruya Shalev, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba ebraică şi note de Gheorghe Miletineanu, şi în ediţie digitală.
„Zeruya Shalev face lucrul la care se pricepe cel mai bine: scrie poveşti de familie pline de dragoste, poveşti ale iluziei şi eliberării în care răzbate intensitatea emoţională, invitînd cititorii să se lase purtaţi de firul întîmplărilor parcurse. Celebrare a durerii, romanul este o revelaţie inspirată de rolul ei în viaţa noastră afectivă.” (Haaretz)
„Romanul Zeruyei Shalev înfăţişează ipostazele ideii de a trăi în Israel. Durere este cel mai bun roman al autoarei.” (Der Spiegel)
„Durere nu este doar un roman despre vina ce însoţeşte aproape orice nouă iubire între adulţi, ci şi despre nevoia de a renunţa la dragoste.” (Frankfurter Allgemeine Zeitung)
Zeruya Shalev s-a născut în anul 1959 în Kinneret, Israel. A absolvit un masterat în domeniul studiilor biblice şi a lucrat ca redactor la Editura Keshet. A publicat mai multe romane, un volum de poezii şi o carte pentru copii. Titlurile sale sînt foarte apreciate de critica literară şi traduse în întreaga Europă. Dintre volumele publicate menţionăm: Viaţa amoroasă (1997), bestsellerul Soţ şi soţie (2000; Polirom, 2008, 2012), Thera (2005; Polirom, 2010) şi Fărîme de viaţă (2011; Polirom, 2012), pentru care în 2014 i-a fost decernat premiul Femina étranger. Zeruya Shalev este de asemenea cîştigătoare a Premiului de Aur şi a Premiului de Platină ale Asociaţiei Editorilor, a Premiilor Corine (2001), Amphi (2003), ACUM (obţinut de trei ori, în 1997, 2003 şi 2005), Wizo (2007) şi a Welt Literaturpreis (2012). Durere este cel de-al cincilea roman al ei.
Nou în Biblioteca Polirom: Stefan Zweig, Frica. Scrisoare de la o necunoscută
Protagonista povestirii Frica, Irene, frumoasa soţie a unui avocat prosper, găseşte viaţa plictisitoare, simte că nu-i mai aduce nimic bun, iar asta o împinge să-şi caute ocupaţii noi. Într-o zi cunoaşte un tînăr pianist cu care intră într-o relaţie ferită de indiscreţiile lumii şi îndepărtată de căldura cuminte a familiei. Legătura clandestină o ajută să se regăsească într-o altă fiinţă, îi dă speranţe noi, o face să se simtă mai vie ca niciodată… Pînă într-o zi cînd, ieşind de la iubitul ei, întîlneşte o femeie ciudată. Din acel moment neaşteptat, mica aventură salvatoare, toate planurile ascunse se topesc, iar teama se insinuează în liniştea fiecărei zile.
Neaşteptată este şi clipa cînd un scriitor de succes, personajul-cititor din Scrisoare de la o necunoscută, primeşte un plic de la o admiratoare pe care nu ţine minte s-o fi întîlnit. Parcurge lungul mesaj şi află că femeia care-i scrie şi care îl iubise în taină încă din copilărie a făcut sacrificii de neimaginat ca să-i poată fi în preajmă, că într-o bună zi, fără să-i spună nimic despre pasiunea ei, au împărţit întîi cîteva pahare de vin, apoi plăcerea unei nopţi din care după nouă luni s-a născut un copil. Povestea propriei vieţi zugrăvite de admiratoarea necunoscută se sfîrşeşte la cîţiva ani după teribila epidemie de gripă din 1918 şi culminează cu un sacrificiu pe care el, fără să ştie, fără să fi avut măcar de ales, l-a provocat.
Volumul Frica. Scrisoare de la o necunoscută, de Stefan Zweig, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Gabriellei Eftimie; cartea este disponibilă şi în ediţie digitală.
Povestirea Scrisoare de la o necunoscută a inspirat în 1948 o producţie cinematografică în regia lui Max Ophüls; filmul i-a avut în distribuţie pe Joan Fontaine, Louis Jourdan şi Mady Christians.
„Zweig a pus la punct o metodă literară şi psihologică remarcabilă, pe care Frica o exemplifică fără cusur. Strălucirea şi stranietatea ei lasă în mintea cititorului o impresie de neşters.” (Salman Rushdie)
„Stefan Zweig aparţine şirului de maeştri ai povestirii cărora le datorează propria formare: Maupassant, Turgheniev şi Cehov… El iubeşte imperfecţiunile, aspiraţiile şi frustrările personajelor sale, bărbaţi sau femei, pe care le analizează cu afecţiune şi înţelegere.” (Paul Bailey)
Volum recomandat de Radio România Cultural
Născut în familia unui industriaș înstărit, Stefan Zweig (1881-1942) şi-a făcut studiile la Berlin şi la Viena. Călătoreşte mult încă din tinereţe (în Statele Unite, Franţa, Anglia, India), o cunoaşte pe prima sa soţie, Friederike von Winternitz, şi se stabileşte la Salzburg. În 1930 este deja unul dintre cei mai traduşi scriitori austrieci în viaţă, iar povestirile şi biografiile lui devin bestseller aproape imediat după apariţie. Odată cu venirea la putere a lui Adolf Hitler, Zweig părăseşte Austria, pentru diverse destinaţii: Londra, Bath, New York, Ossining şi, mai tîrziu, Rio şi Petrópolis.
A scris proză (Scrisoare de la o necunoscută, Frica, Amoc, Simţuri rătăcite, Suflete zbuciumate, Douăzeci şi patru de ore din viaţa unei femei), biografii (Maria Antoaneta, Maria Stuart, Erasmus de Rotterdam, Magellan) şi memorialistică (Lumea de ieri). În 1942, cînd se sinucide alături de cea de a doua soţie, Lotte, în Petrópolis, Stefan Zweig este deja unul dintre scriitorii celebri ai lumii. Opera lui a inspirat filme de succes, precum The Grand Budapest Hotel (2014), cîştigător a patru Premii Oscar şi cinci Premii Bafta.