Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (15 – 21 decembrie 2014)

Premiile Creativitatii 2Știrile săptămânii: Premiile Creativităţii ARCUB – UNATC 2014; Ruth Ozeki este laureata Premiului pentru literatură John Dos Passos; O nouă apariție la Editura Vremea: Palatul Universitatii din Bucuresti; Volumul Isus între tâlhari. Scrieri de istoria artei și a culturii, de Grigore Arbore, a primit Premiul Academiei Române; romanul Vieţile paralele, de Florina Ilis, tradus în limba franceza.

Premiile Creativităţii ARCUB – UNATC 2014

1. Andreea Mihaela Călăraşu – Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – o bogată activitate studentenţească în proiecte şi evenimente precum: „Universitatea din Bucureşti – 150 de ani”

2. Miruna Silvia Stan – Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Biologie, studii doctorale. Teză de doctorat: „Cercetări la nivel celular şi molecular privind toxicitatea unor nanomateriale sintetizate”. Participări la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale

3. Sebastian Androne – Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti – Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală – Stil şi limbaj compoziţional

-Media anilor de master 10, şef de promoţie al Facultăţii de Compoziţie, promoţia 2012.

-Participări şi diplome obţinute la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale.

4. Alexandra Vişan – Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, studii doctorale

Teză de doctorat: „Percepţia tactilo-chinestezică a spaţiului arhitectural” pentru care a primit calificativul „Excelent”.

5. Andreea Călugăru – Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti – Master în “Geomatica pentru ingineria mediului“. Proiectul „I in the sky”.

Premiile Creativitatii 36. Marian Andrei Istrate – Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, studii doctorale

A pus bazele pentru un sistem de ventilare prototip care a fost instalat, verificat şi analizat în Liceul „Anghel Saligny“, în ultimele 6-8 luni.

7. Nicholas Catianis – Universitatea Hyperion din Bucureşti, absolvent 2014 – specializarea Actorie

– roluri în piese de teatru şi filme în producţii de stat sau independente, prezentator la Televiziunea Română

8.  Marius Tudor Ionescu – Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti

– absolvent al Facultăţii de Medicină

– director, dirijor – fondator Cor “Vox Medicalis”

9. sublocotenent inginer Nicolae Radu Ionuţ – Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, Facultatea de Pompieri, studii doctorale. A realizat la Lucrarea de Diplomă un prototip de centrală termică individuală pe combustibil solid, care a intrat in dotarea Laboratorului de Termo-hidraulică al Facultăţii de Pompieri.

10. Georgian Stan – Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, Facultatea de Poliţie, student și la Facultatea de Drept şi Stiinţe Sociale – Craiova

-Participări la Conferinţe cu propuneri de teme actuale în domeniul juridic

11. Eliza Chirilă, Preşedintele Clubului Studenţilor Universităţii Româno-Americane – Universitatea Româno-Americană, proiect al Clubului Studenţilor “Ziua interculturalităţii”

12. Costinel Serban – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – Master în Managementul Proiectelor

-Activităţi de cercetare

-Manager de proiect şi Redactor Şef al Revistei de Opinii pentru Tineri – GEN 90.NET

13. Florin Diaconu – Universitatea Spiru Haret Bucureşti – Facultatea de Arhitectură – participare concurs internaţional „Isover”

Premiile Creativitatii 114. Andreea Nagy –  Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Arte Vizuale, studii doctorale

-Tema lucrării – „Arhiva de imagini ca sursa pentru Arta Contemporană. Elemente de Analiză expresivă a Arhivelor de Imagini digitale” – tema presupune o noutate în domeniul Comunicării vizuale contemporane

15. Ionuţ Ruscea – Centrul de Excelenţă pentru Studiul Imaginii (CESI) – masterand anul II, la Programul Societate, Multimedia, Spectacol

– Coordonarea echipelor de voluntari la mai multe festivaluri de film

– Editor ziarul Festivalului Comediei Româneşti FestCo

16. Bianca Bădulescu – Universitatea de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti – Facultatea de Îmbunătăţiri funciare şi Ingineria Mediului, an IV – Specializarea “Măsurători Terestre şi Cadastru“

-Premiul I la concursul ArcGIS Storytelling in cadrul firmei ESRI România – cu

-Lucrarea – „Monumente Istorice din Judeţul Calaraşi”

17. Daniel Sava – Universitatea Politehnică din Bucureşti, masterand la Facultatea de Chimie aplicată şi Ştiinţa materialelor

-Premii naţionale în domeniul studiat

-Activitate de cercetare şi activitate pedagogică la Universitatea Politehnică

18. Maria Vasile – Universitatea Politehnică din Bucureşti

19. Alexandru Berceanu – UNATC „I.L.Caragiale” – studii doctorale

-Proiectul „Cinetic”

-Spectacolul „Interfaţa”

20. Anghel Damian – UNATC „I.L.Caragiale” – student Master Arta Actorului

-4 premii la Gala Hop 2014, printre care Premiul „Cel mai bun actor de comedie”

-Debut lung metraj “Roxanne”, cu care a participat la mai multe festivaluri internaţionale

21. Germain Kanda – UNATC „I.L.Caragiale” – student anul II Master Regie de film

-Numeroase premii obţinute la festivaluri naţionale şi internaţionale, precum Academie des Cesar, Trofeul Gold Panda – China, Gala Gopo şi multe altele

Ruth Ozeki este laureata Premiului pentru literatură John Dos Passos

Scriitoarea americană de origine japoneză Ruth Ozeki, autoarea romanului Poveste pentru timpul prezent/A Tale for the Time Being, apărut la Editura Polirom în anul 2013, este laureata Premiului pentru literatură „John Dos Passos”.

Aflat la ediția cu numărul 33, premiul îi va fi înmînat autoarei în primăvara anului 2015 (24 aprilie), la Universitatea Longwood, SUA. În cadrul ceremoniei de decernare a prestigiosului premiu, Ruth Ozeki va citi fragmente din cărțile sale.

Ruth OzekiFondat în 1980 și acordat anual de Universitatea Longwood, Premiul pentru literatură „John Dos Passos” a mai fost obținut de scriitori precum Graham Greene, Tom Wolfe, Shelby Foote, Paule Marshall, Ernest J. Gaines, E. Annie Proulx sau Richard Powers. Mai multe detalii despre premiu, aici.

Poveste pentru timpul prezent a fost nominalizat la International IMPAC Dublin Award 2015 (detalii, aici) și s-a aflat pe lista scurtă la ManBooker Prize 2014 (detalii, aici).

Publicat în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonată de Bogdan-Stănescu), traducere din limba engleză de Ana-Maria Lișman, romanul spune cum scrisul şi cititul pot lega doi oameni ce nu s-au văzut niciodată, totul prin intermediul unui jurnal găsit într-o cutie de mîncare Hello Kitty.

Poveste pentru timpul prezent este o apologie a puterii miraculoase a scrisului şi cititului de a lega, în ciuda distanţei în timp şi spaţiu, oameni care nu s-au văzut niciodată. Nao Yasutani – o adolescentă japoneză care şi-a petrecut copilăria în California şi nu reuşeşte să se adapteze la viaţa stresantă din Tokyo – a hotărît că nu există decît o singură cale de-a scăpa de o singurătate chinuitoare şi de torturile la care o supun colegii ei de şcoală: sinuciderea. Totuşi, Nao nu vrea să dispară fără să lase ceva semnificativ în urmă. Ea dă astfel curs inspiraţiei subite de-a povesti

într-un jurnal viaţa fascinantă a străbunicii sale – o călugăriţă budistă ajunsă la venerabila vîrstă de o sută patru ani –, fără să bănuiască o clipă că acesta îi va schimba destinul în întregime.

„Sînt biculturală, birasială – mama mea este japoneză şi tatăl meu e american. Am crescut în Connecticut, unde domina o cultură aproape în întregime albă, şi am trăit cu gîndul că sînt japoneză. Apoi, cînd am ajuns în Japonia, mi-am dat seama că sînt americancă. A fost o descoperire pe cît de şocantă, pe atît de minunată – să-mi dau seama că nu eram nici aici, nici acolo, ci ocupam un spaţiu liminal, care nu se află nici într-o cultură, nici în cealaltă. E un punct de observaţie grozav.” (Ruth Ozeki)

Ruth Ozeki s-a născut în 1956, în New Haven, Connecticut, într-o familie mixtă, tatăl ei fiind american şi mama japoneză. Şi-a făcut studiile la Smith College, secţia de studii britanice şi asiatice, şi a călătorit mult prin Asia. A primit o bursă din partea Ministerului Educaţiei din Japonia pentru a studia literatura japoneză clasică la Universitatea din Nara. În anii petrecuţi în Japonia a lucrat ca animatoare de bar în Kyoto, a studiat ikebana, teatrul Nō şi sculptura măştilor dramatice şi a predat engleza la Universitatea Sangyo din Kyoto. În 1985, odată cu întoarcerea în America, şi-a început cariera cinematografică, lucrînd ca scenograf şi art director pentru filme horror cu buget redus. Cîţiva ani mai tîrziu, a ajuns să-şi producă propriile filme. În 1989, a debutat ca scriitoare cu romanul My Year of Meats, distins cu Kiriyama Prize şi publicat în patruzeci de ţări. În 2003, i-a urmat un alt roman de succes, All Over Creation, distins cu American Book Award.

Palatul UniversitatiiO nouă apariție la Editura Vremea: Palatul Universitatii din Bucuresti

Va prezentam cea mai recenta aparitie in colectia Planeta Bucuresti a Editurii Vremea: Palatul Universitatii din Bucuresti si personalitati din lumea constructorilor, de Nicolae St. Noica.

Cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Universitatii din Bucuresti, Nicolae St. Noica, inginer constructor, profesor, scriitor, fost ministru al Lucrarilor Publice, ne ofera acest albumul bogat ilustrat ce infatiseaza istoria constructiei Palatului Universitatii din Bucuresti si prezinta personalitatile din lumea constructorilor care au participat la ridicarea acestui important simbol bucurestean.

„Simbolul cultural si educational puternic al Universitatii din Bucuresti a fost incarnat pentru o perioada aproape tot atat de lunga de cladirea istorica in care a functionat si functioneaza si azi; o cladire asezata in mijlocul geografic si simbolic al capitalei Romaniei, cladire pe care toti romanii o asociaza total, pana la identificare, cu institutia noastra. La aceasta cladire-simbol, se adauga, de douazeci si cinci de ani, prelungindu-i si intregindu-i functionalitatile, semnificatiile culturale si istorice multiple, si Piata Universitatii, locul sacru al renasterii democratiei si libertatii romanilor, dupa 1990…”

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru
Rectorul Universitatii din Bucuresti

Volumul este disponibil aici: http://edituravremea.ro/palatul-universitatii-din-bucuresti-si-personalitati-din-lumea-constructorilor

Coperta Isus intre talhariVolumul Isus între tâlhari. Scrieri de istoria artei și a culturii de Grigore Arbore a primit Premiul Academiei Române

Volumul Isus între tâlhari. Scrieri de istoria artei și a culturii de Grigore Arbore, apărut la Editura Litera, a primit Premiul Academiei Române pe anul 2012.

Cunoscutul scriitor şi critic Grigore Arbore va primi premiul George Oprescu pentru Istoria Artei. Volumul premiat, Isus între tâlhari. Scrieri de istoria artei și a culturii, este rezultatul unor cercetări asidue și îndelungate și cuprinde 12 eseuri de istoria artei și a culturii, incluzând o tematica variată, ce merge de la repere sinaite în cristalizarea unor tipuri iconografice, la Renașterea italiană, ajungând până la Colecția Siberiană a lui Petru cel Mare sau la cartografia venețiană până la începutul secolului XVIII. Studiul  principal, care dă și titlul cărții, tratează despre Crucificarea lui Antonello da Messina, tablou aflat în colecțiile Muzeului Brukenthal din Sibiu. Structurată în două secțiuni („Certitudinea metodei și simbolul“ și „Umbre în secolul Luminilor“), cartea demostrează prin elaborările sale minuțioase amplul orizont intelectual și de investigație al autorului.

Repere din activitatea profesorului Grigore Arbore:

*Studii în istoria lumii antice și arheologie (1965) și în istoria artei (1970), Ph.D. pe lângă Scuola Normale Superiore din  Pisa (1975) și doctorat la Universitatea București (1980), cadru didactic asociat la Institutul de Arte Plastice N. Grigorescu din București (1970–1972)

* Beletristică: Exodul (1967); Cenușa (1969); Auguralia (1972); Poeme (1974); Averse (1976); Stolul de argint (1979); Retrageri (1982); Din toate părțile (1984); Comentariul unui vis (2011)

* Cărți de istoria artei și a culturii: Chagall (1971); Piero della Francesca (1975); Il futurismo (1975); Giovanni Bellini (1979); Cetatea ideală în viziunea Renașterii. Studii privitoare la morfologia formelor urbane (1979); Forma ca viziune. Bernini și stilistica barocului (1984)

* Coordonator editorial al monumentalei colecții La pittura in Europa, editată de Electa, precum și al volumelor colective Cavalerii stepelor (Electa, Milano, 2000) și De la Marea Adriatică la Marea Neagră. Venețieni și români: trasee de istorii comune (editată la Roma, 2003, de Consiliul Național al Cercetării din Italia, în care este superexpert și senior scientist)

* A coordonat expoziții internaționale de anvergură îngrijind și cataloagele acestora, printre care: Dacii (Florența, Palazzo Strozzi, 1997); Omul de Aur (Mantova, Palazzo Te și Roma, Palazzo delle Esposizioni, 1988); Căile lumii: Berlin, Praga, Viena, Budapesta, Trieste. Intelectualii evrei în cultura europeană între 1880–1930 (Trieste, Miramare, 1998–1999); Traian. La hotarele Imperiului (Ancona, 1998–1999); Creștinii din Orient. Spiritualitate, artă și putere în Europa postbizantină (Trieste, Miramare, 1999–2000); Siberia. Oamenii fluviilor înghețate (Trieste, Miramare, 2001)

IlisRomanul Vieţile paralele, de Florina Ilis, tradus în limba franceza

Romanul Vieţile paralele (Cartea Românească, 2012, disponibil şi în ediţie digitală), de Florina Ilis, roman-document despre existenţa lui Mihai Eminescu, a fost publicat în limba franceză, la Éditions des Syrtes.

Traducerea este semnată de Marily le Nil, iar prefaţa volumului îi aparţine lui Ghislain Ripault.

Vieţile paralele debutează la 28 iunie 1883 şi se încheie la 15 iunie 1889. Două date înregistrate în memoria colectivă, care consolidează şi, deopotrivă, subminează mitul Poetului naţional.

Viaţa, boala şi moartea poetului continuă să fie subiecte actuale de dispute, de întrebări fără răspuns, de teorii ale conspiraţiei. Mihai Eminescu a fost un geniu? A iubit? A fost nebun? A existat Marea conspiraţie? A fost asasinat? Etc., etc. Într-un efort dramatic de a se apropia de adevăr, Florina Ilis recurge la nenumărate documente autentice, foi medicale de observaţie, surse apocrife, jurnale, legende urbane, mărturii ale contemporanilor, corespondenţă, manuscrise, dosare şi note informative ale Siguranţei şi ale Securităţii, dezbateri aprinse în reviste de cultură, cotidiene şi bloguri, dar şi la jocul subtil al imaginaţiei. Un geniu poetic precum Eminescu, ale cărui „vieţi paralele”, pe cît de reale istoric, pe atît de metafizic visate, se confundă cu însăşi România modernă, avea nevoie de o viziune pe măsură, capabilă să viseze, dincolo de epoci, ca într-o metempsihoză naţională, documentele de arhivă ale unei „poliţii politice” fără vîrstă.

La şapte ani de la apariţia bestsellerului Cruciada copiilor, noul roman al Florinei Ilis ia prin surprindere nu doar lumea romanului românesc contemporan, ci şi teoria şi istoria literaturii.

Romanul Vietile paralele a fost distins cu Premiul „Liviu Rebreanu” pentru proză al USR Filiala Cluj, Premiul pentru „cel mai bun roman românesc” al anului 2012, Premiul pentru „Proză” al Uniunii Scriitorilor din România, pentru anul editorial 2012, Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, 2013, şi Premiul Radio România Cultural, la secţiunea „Proză”, ediţia 2013.

Florina Ilis s-a născut pe 26 august 1968. A debutat în anul 2000 cu volumul de haikuuri Haiku şi caligrame, o inedită combinaţie de poezie şi caligrafie (Rodica Frenţiu fiind autoarea caligramelor), urmată la scurt timp de două romane, Coborîrea de pe cruce (2001) şi Chemarea lui Matei (2002). Consacrarea i-o aduce în 2005 cel de-al treilea roman, Cruciada copiilor, apărut la Editura Cartea Românească, distins cu numeroase premii (Cartea Anului 2005, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul „Ion Creangă” acordat de Academia Română, Premiul Courrier International pentru cea mai bună carte străină etc.) şi tradus în limbile ebraică, maghiară, spaniolă, italiană, franceză.

A mai publicat: romanul Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit (Editura Cartea Românească, 2006; tradus în limba italiană, Atmosphere Libri, Roma, 2012), volumul de teatru Lecţia de aritmetică (Editura Echinox, 2006) şi studiul Fenomenul science fiction în cultura postmodernă. Ficţiunea cyberpunk (Editura Argonaut, 2005).

Este membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Articole similare

Nou în colecția ANANSI: traducere inedită din opera lui Martin Amis și „debutul” în limba română al scriitoarei siriene Samar Yazbek

Jovi Ene

Vindem Pixeli: povești despre fotografie și cățărat în India | cu Cris Voinea și Andrei Mosloc

Jovi Ene

Editura Meteor Press la Gaudeamus 2013

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult