Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (15 – 21 august 2016)

Albastrul dintre cer si apeȘtirile săptămânii: O poveste despre supravieţuire şi dragoste într-o lume a războiului, Albastrul dintre cer şi ape, de Susan Abulhawa, la Editura Polirom; Coreea de Nord, un lagăr cît o ţară, de Adelin Petrişor, tradus în coreeană şi lansat pe 16 august la Seul; Pascal Bruckner își lansează prima piesă de teatru, în premieră mondială, la Undercloud 2016; Master Art-terapie prin teatru si artele spectacolului la UNATC; Anunt Concurs National de Poezie „Traian Demetrescu” 2016; Metoda motivației optime, noua știință a motivării, la Editura Publica; A treia ediţie a evenimentului „Călătorie la 1900” la Castelul Sturdza de la Miclăușeni; Editura Arthur aduce a opta poveste Harry Potter în România; Concursul de debut „Adenium Start”: lista finaliștilor; Pasărea furtunii deschide seria Războiul celor două roze, de Conn Iggulden la Editura Nemira.

O poveste despre supravieţuire şi dragoste într-o lume a războiului, Albastrul dintre cer şi ape, de Susan Abulhawa

Susan Abulhawa explorează în saga unei familii consecinţele acelei politici brutale de evacuare în masă de-a lungul mai multor continente şi generaţii, urmărind totodată poveştile unor femei curajoase care reuşesc, cu incredibile sacrificii, să insufle magie prezentului vitreg.

În micul sat palestinian Beit Daras, toată lumea le cunoaşte pe femeile din familia Baraka: pe îndrăzneaţa Nazmiyeh, pe surioara ei clarvăzătoare, Mariam, precum şi pe mama lor, Um Mamdouh, cea posedată de djinni înspăimîntători. Atunci cînd familia este silită de nou-înfiinţatul stat Israel să-şi părăsească străvechiul cămin, doar Nazmiyeh şi fratele ei supravieţuiesc călătoriei pînă în Gaza. Ducîndu-şi cu greu traiul într-o tabără de refugiaţi, Nazmiyeh, capul familiei, reuşeşte să treacă peste greutăţi. Ea se va îngriji de soarta micii comunităţi de surori, fiice şi nepoate, în timp ce fratele ei emigrează în America, unde rămîne pînă la moarte. Va lăsa în urmă doar o nepoată, Nur cea cu „un ochi normal şi unul colorat”, care tînjeşte să-şi caute originile în Gaza.

Albastrul dintre cer şi ape, de Susan Abulhawa, a apărut recent în colecţia „Biblioteca Polirom”, seria „Actual”, în traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă, disponibil în librării şi pe www.polirom.ro, dar şi în ediţie digitală.

Albastrul dintre cer şi ape nu este numai o poveste despre înstrăinare. Romanul e plin de dansuri, petreceri pe plajă, spaime, blesteme şi eroism. Precum povestitoarea din O mie şi una de nopţi, Susan Abulhawa îşi surprinde cititorul dînd la iveală fără încetare noi şi noi povestiri.” (The Guardian)

„Proza lui Susan Abulhawa e luminoasă; ea stăpîneşte magistral păienjenişul creat de vocile narative – fie ele tinere sau bătrîne, de bărbaţi sau de femei, reale sau ivite din tărîmuri magice. Romanul propune o privire atentă asupra vieţii femeilor din Gaza şi asupra eroismului lor în mijlocul pierderilor neîntrerupte. Sînt şi bărbaţi în roman – soţi, iubiţi, taţi exilaţi, fii în închisoare –, însă firul narativ este susţinut de puterea surorilor, a mamelor, a soţiilor şi fiicelor.” (The Independent)

Scriitoarea şi activista pentru drepturile omului Susan Abulhawa s-a născut în Palestina, în 1970. Este fondatoarea şi preşedinta Playgrounds for Palestine, organizaţie dedicată protecţiei drepturilor copiilor palestinieni. A publicat proză scurtă în antologiile colective Shattered Illusions şi Searching Jenin, iar eseurile şi comentariile ei politice sînt cunoscute în întreaga lume. În 2010 a publicat Mornings in Jenin, roman inspirat de războiul israeliano-palestinian. Albastrul dintre cer şi ape, bestseller în douăzeci de ţări, este cel de-al doilea roman al ei. În prezent, Susan Abulhawa are cetăţenie americană şi trăieşte împreună cu familia în Pennsylvania.

Coreea de Nord, un lagăr cît o ţară, de Adelin Petrişor, tradus în coreeană şi lansat pe 16 august la Seul

Albumul Coreea de Nord, un lagăr cît o ţară, de Adelin Petrişor, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război din România, va apărea astăzi la Seul, Coreea de Sud, cu titlul A Weekend in Pyongyang, North Korea. Albumul apărut în ediţie bilingvă, coreeană-engleză, a fost tradus de Virgil Mihai Tătaru, şi publicat de una dintre cele mai mari edituri din Seul, Hollym Publishing.

Coreea de Nord, un lagăr cît o ţară, apărut la Editura Polirom în 2012, cu o prefaţă semnată de Cătălin Tolontan, cuprinde fotografii ce au obţinut premiul „Editorial Non-pro”, International Photography Awards şi au fost nominalizate la „Discovery Of The Year”, Lucie Awards 2012.

Adelin Petrisor Coreea de Nord

Într-o epocă în care televiziunea transmite totul şi nu comunică nimic, Adelin Petrişor a ales să realizeze un incitant periplu fotografic în cea mai închisă ţară a lumii – Coreea de Nord. Cît de greu i-a fost lui Adelin Petrişor să pătrundă în această ţară, care au fost demersurile pînă la obţinerea vizei şi mai ales cînd s-a născut ideea acestei călătorii puteţi afla chiar din primele pagini ale albumului.

Coreea de Nord, un lagăr cît o ţară reprezintă un avertisment privind riscul de a repeta greşelile istoriei, aşa cum mărturiseşte Adelin Petrişor în deschiderea volumului: „Contactul cu ţara lui Kim a fost, aşa cum mă şi aşteptam, dur. Am întîlnit imagini familiare: cozi la magazine, străzi uriaşe aproape pustii, clădiri faraonice. La fiecare colţ de stradă, din difuzoare se auzeau discursuri mobilizatoare, iar bannerele uriaşe conţineau doar sloganuri ale propagandei partidului unic… Imaginile orwelliene mi-au dat fiori şi m-au făcut să mă gîndesc că aşa ar fi arătat România dacă nu ar fi existat decembrie 1989”.

Adelin Petrişor (n. 1975) şi-a început cariera în anul 1994, la postul de radio 2M+. A lucrat la Tele 7abc, TVR, Antena 1 şi Realitatea TV. În prezent este corespondent special al televiziunii publice. A transmis din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania, Egipt, Tunisia, Siria şi alte zone de conflict. În 2006 a realizat un reportaj în închisoarea americană Guantánamo. În timpul ofensivei americane din Irak, în 2003, a fost singurul corespondent român care a transmis din Bagdad. De-a lungul timpului a intervievat personalităţi precum Yasser Arafat, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Valentino Rossi, ayatollahul Mohammad Fadlallah, Jaap de Hoop Scheffer. A fost distins cu Marele Premiu APTR în 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj în 2007 şi Premiul pentru documentar politic în 2009. În 2012 a participat la International Photography Awards (Los Angeles) cu cinci fotografii realizate în Coreea de Nord, fiind printre finaliştii la Marele Premiu „Discovery of the year” şi adjudecîndu-şi premiul la secţiunea „Editorial Non-Pro”. Documentarul Coreea de Nord, nimic de invidiat a rulat la TIFF în 2012. În 2013 a fost ales în selecţia oficială la Astra Film Festival Sibiu, unul dintre cele mai importante festivaluri de documentare din Europa de Est. La Editura Polirom a mai publicat Războaiele mele (ediţia I, 2010; ediţia a II-a, 2013) şi Ţara cu un singur gras (2013).

Poster_UndercloudPascal Bruckner își lansează prima piesă de teatru, în premieră mondială, la Undercloud 2016

Cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD vine cu o ofertă teatrală bogată și aduce, pe lângă cele peste 40 de spectacole românești și internaționale, o serie de invitați de prestigiu din sfera teatrului românesc și internațional. Printre invitații de onoare ai acestei ediții se numără scriitorul Pascal Bruckner,  dramaturgul Matei Vișniec și regizorul Mihai Măniuțiu.

Celebrul scriitor francez Pascal Bruckner își lansează, la UNDERCLOUD, prima sa piesă de teatru, scrisă anul acesta și intitulată „Crăciun la palat”, o comedie politică de situație, care face aluzie la Franța contemporană, dar care ale cărei implicații sunt valabile pentru orice context, inclusiv pentru cel haotic și tulbure al României de azi. Piesa va fi transpusă de Chris Simion într-un sectacol-lectură, care adună o distribuție de prestigiu formată din Pascal Bruckner, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivașcu și Vlad Logigan. Pascal Bruckner, romancier faimos prin scrieri precum „Luni de fiere”, „Casa îngerilor”, „Fanaticii apocalipsei”, este președinte onorific al Companiei D’AYA, încă din 1999, când Chris Simion a pus bazele celei mai importante mișcări teatrale independente din România.

UNDERCLOUD 2016 dedică un focus DADA, cu ocazia centenarului celebrei mișcări de avangardă inițiate de Tristan Tzara. Invitatul special în cadrul acestui focus este dramaturgul Matei Vișniec, care va fi reprezentat de patru montări, atât din țară, cât și din străinătate, după piese scrise de el: Chris Simion va realiza un spectacol-lectură după „Cabaretul Dada”, regizorul Alexandru Nagy prezintă spectacolul „Buzunarul cu pâine”, Eric Deniaud, de la compania Collectif Kahraba (Franța/Liban), vine cu spectacolul de marionete pentru adulți „Voix dans le noir” (după „Omul-pubelă sau Teatrul descompus”), iar trupa Teatrului „Eugen Ionescu” din Republica Moldova prezintă spectacolul „Istoria comunismului repovestită pentru bolnavii mintal”.

Începând cu ediția din 2015, UNDERCLOUD a adăugat Premiul Teatru Liber – Under Any Cloud, acordat unui teatru de stat sau unui artist din sfera teatrului de stat, pentru contribuția sa la promovarea actorilor tineri. Anul acest, premiul îi va fi acordat lui Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național din Cluj Napoca, pentru susținerea constantă pe care o oferă tinerilor artiști și pentru oportunitățile de dezvoltare pe care le oferă acestora. Mihai Măniuțiu este regizor, profesor și autori de beletristică și de critică de teatru și este cunoscut pentru spectacole precum Richard al II-lea, Experimentul Iov, Lecția, Timon din Atena, fiind câștigător a numeroase premii naționale și internaționale.

Programul complet al festivalului UNDERCLOUD 2016 este disponibil pe http://www.undercloud.ro/program/.

Master Art-terapie prin teatru si artele spectacolului la UNATC

Din toamna anului 2016, UNATC „I.L. Caragiale” în colaborare cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației din Universitatea din București găzduiește un program interdisciplinar: MASTER în „PERFORMING ART-THERAPY” (Art-terapie prin teatru și artele spectacolului).

Construit pe structura generoasă a psihodramei clasice moreniene, masteratul invită la utilizarea în consilierea individuală și de grup, a unei palete foarte largi de modalități: euritmie, expresia individuală vocală și corporală, dramatizarea faptului cotidian, desen, culoare, modelaje, măști, marionete și păpuși, improvizație, teatru aplicat.

Afis Art-therapy 2016Masteratul Art-terapie prin teatru și artele spectacolului este în curs de autorizare.

Toate detaliile pentru înscriere pe www.unatc.ro/admitere și la secretariatul Facultății de Teatru, UNATC.

PROBE DE CONCURS

La înscriere candidaţii vor depune:

  1. Un CV
  2. Un eseu de prezentare în care să îşi argumenteze motivaţia pentru pregătirea în acest domeniu şi să îşi descrie aptitudinile, interesele şi abilităţile legate de domeniul artistic (scenic sau plastic) pe le-au exersat până la momentul înscrierii.

Eseul va avea maxim 2 pagini redactate la calculator.

Proba 1– practic aptitudinal (eliminatoriu)

Participarea, în calitatea de membru al unui grup, la un atelier de lucru practic prin metode psihodramatice. Atelierul va presupune interacţiuni variate între participanţi, exerciţii de autoexplorare, intra- şi inter-cunoaştere, activităţi stimulative şi provocative din sfera dezvoltării personale.

Proba 2 – oral

Interviu pe baza CV-ului şi a eseului de prezentare.

Susţinerea unei activităţi liber alese de candidat, prin care acesta să îşi demonstreze aptitudinile şi abilităţile artistice.

Argumentarea modului în care vede legate aptitudinile şi abilităţile sale artistice de ideea de dezvoltarea personală.

Anunt Concurs National de Poezie „Traian Demetrescu” 2016

Sub egida Consiliului Local și a Primariei Municipiului Craiova, Casa de  Cultura „Traian Demetrescu” din Craiova organizeaza, in perioada 1-5  noiembrie 2016, „Saptamana TRADEM”, în cadrul careia va avea loc si  editia a XXXVIII-a a Concursului National de Poezie „Traian Demetrescu”.  Concursul va avea o secţiune de creatie si una de traduceri, iar totalul  premiilor depășește 11.000 de lei.

CONCURSUL NAŢIONAL DE POEZIE „TRAIAN DEMETRESCU” ediţia a XXXVIII-a CRAIOVA, 2016 – REGULAMENT

Sub egida Consiliului Local și a Primăriei Municipiului Craiova, Casa  de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova organizează, în perioada 1-5 noiembrie 2016, „Săptămâna TRADEM”, în cadrul căreia va avea loc şi  ediţia a XXXVIII-a a Concursului Naţional de Poezie „Traian Demetrescu”.  Concursul va avea o secţiune de creație și una de traduceri. Programul activităţilor din cadrul Săptămânii TRADEM va fi făcut public  pe site-ul Casei de Cultură „Traian Demetrescu” (www.tradem.ro), pe  pagina de facebook (https://www.facebook.com/trademro) şi în presa  scrisă.

Juriul concursului de poezie este format din scriitorii: Ionel  Ciupureanu, Nicolae Coande și Petrișor Militaru. Premiile acordate sunt:
•    Premiul TRADEM – în valoare de 2.000 lei
•    Premiul  I  – în valoare de 1.500 lei
•    Premiul  al II-lea –  în valoare de 1.000 lei
•    Premiul al III-lea –  în valoare de 800 lei
•    1 premiu special –  în valoare de 800 lei pentru un autor din Oltenia

Lucrările pentru concursul de creație, constând în grupaje de 5 – 7 poezii, redactate (dactilografiate) în câte 3 exemplare, vor fi trimise numai prin poștă, până la 10 octombrie a.c., data poștei, pe adresa:

Casa de Cultură „Traian Demetrescu”
Str.  Traian Demetrescu, nr. 31
Craiova, jud. Dolj,
cu menţiunea „PENTRU CONCURSUL DE POEZIE «TRADEM»”.

Poeziile trimise nu vor purta semnătură, ci un „motto” ales de autor. Plicul cu poeziile va conţine un alt plic închis, care, în loc de adresă, va purta acelaşi „motto”, iar în interiorul lui se vor menţiona numele şi prenumele autorului, vârsta, adresa şi numărul de telefon al acestuia.

La concurs pot participa creatori care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România ori ai altor asociaţii de scriitori şi
care nu au publicat un volum individual de poezie. Festivitatea de premiere va avea loc la sediul instituţiei în data de 5
noiembrie 2016, ora 12:00. Câştigătorii vor fi invitaţi la Craiova pentru premiere, Casa de Cultură  „Traian Demetrescu” urmând a le asigura cazarea pentru ziua de 5  noiembrie 2016. Transportul va fi suportat de premiant. Relaţii suplimentare la numerele de telefon: 0351.413.369, 0725.505.729 sau la adresa de e-mail: tradem@tradem.ro.

SECŢIUNEA TRADUCERI:

Și ediţia de anul acesta va conţine o secţiune dedicată traducerii. Cei care doresc să se înscrie în competiție vor avea de tradus în limbile: germană, engleză, franceză, spaniolă sau italiană două fragmente de jurnal din volumul „Intim”, de Traian Demetrescu. Cele două fragmente de jurnal propuse pentru traducerea din limba română în limbile menţionate
se găsesc mai jos, în regulament. Juriul este format din: Cosmin Dragoste (limba germană), Eleanor Mircea  (limba engleză), Mihaela Baba (limba franceză), Oana Duţă (limba spaniolă), Elena Pîrvu (limba italiană). Fiecare dintre membrii juriului va desemna câte trei lucrări câștigătoare, autorii acestora fiind răsplătiți cu:
•    Premiul  I  – în valoare de 500 lei
•    Premiul  al II-lea –  în valoare de 300 lei
•    Premiul al III-lea –  în valoare de 200 lei

Traducerile trimise nu vor purta semnătură, ci un „motto” ales de autor. Plicul cu fragmentele de jurnal traduse va conţine un alt plic închis, care, în loc de adresă, va purta acelaşi „motto”, iar în interiorul lui se vor menţiona numele şi prenumele autorului traducerii, vârsta, adresa şi numărul de telefon, precum şi limba pentru care acesta a optat să realizeze traducerea. Traducerile vor fi trimise numai prin poștă, până la data de 10 octombrie a.c., data poștei, pe adresa:
Casa de Cultură „Traian Demetrescu”
Str.  Traian Demetrescu, nr. 31
Craiova, jud. Dolj,
cu menţiunea „PENTRU CONCURS TRADUCERI”.

Festivitatea de premiere va avea loc la sediul instituţiei în data de 5 noiembrie 2016, ora 12:00. Câştigătorii vor fi invitaţi la Craiova pentru premiere, Casa de Cultură  „Traian Demetrescu” urmând a le asigura cazarea pentru ziua de 5 noiembrie 2016. Transportul va fi suportat de premiant. Relaţii suplimentare la numerele de telefon: 0351.413.369, 0725.505.729;
sau la adresa de e-mail: tradem@tradem.ro.

noua_stiinta_a_motivarii-susan-fowler-editurapublicaMetoda motivației optime, noua știință a motivării

Atunci când explorăm natura motivației, iese la iveală un adevăr important: oamenii sunt întotdeauna motivați. Întrebarea nu este dacă, ci ce anume îi motivează.

Noua știință a motivării propune metoda Motivației Optime ca soluție eficientă și este răspunsul pentru cei care vor să afle cum să abordeze corect motivația, pentru cei care au tăria de a pune sub semnul întrebării convingerile și practicile tradiționale. Această carte este atât pentru liderii care admit că abordările depășite ale motivației compromit energia, creativitatea, starea de bine și sănătatea oamenilor, cât și pentru liderii care vor să cultive un mediu profesional în care oamenii să prospere.

Grație experienței vaste și a cunoștințelor acumulate în cei cincisprezece ani în care a lucrat în domeniile publicității, vânzărilor, producției și marketingului, Susan Fowler a dezvoltat metode și instrumente destinate atât liderilor, cât și angajaților acestora, prin care să poată dobândi mentalitatea și setul de abilități necesare atingerii unui nivel al succesului cât mai înalt.

O carte excepțională, plină de explicații simple, dar solide, care fac accesibilă tuturor cea mai nouă știință a motivării. Este filosofia care te ajută să ții pasul ritmului nebun al secolului XXI, tot mai mult adoptată de oamenii și organizațiile din întreaga lume, care au învățat că principiul „carrot and stick”, pe care l-au folosit încă de la începutul anilor 1900 ca să-și motiveze angajații, este deja depășit și nu mai are efect în ziua de azi. Folosiți cartea ca pe un ghid menit să vă ajute să vă reinventați în orice moment al vieții. – Viorel Panaite, managing partner Human Invest & Ken Blanchard România

Despre autoare: Susan Fowler are peste 30 de ani de experiență în domeniul leadershipului și lucrează ca cercetător, consultant și coach. Este unul dintre experții de top din domeniul dezvoltării personale și a condus strategia de dezvoltare a programului Motivația Optimă al companiei Ken Blanchard. Acesta a fost implementat în organizații din întreaga lume, printre care Microsoft, CVS, NASA, Mattel.

fest2015_5A treia ediţie a evenimentului „Călătorie la 1900” la Castelul Sturdza de la Miclăușeni

Castelul Miclăușeni își deschide porțile vizitatorilor în atmosferă de sărbătoare. Evenimentul „Călătorie la 1900”, care își propune o întoarcere în ambianța specifică familiei Sturdza, este anul acesta la cea de a treia ediție și va fi organizat în perioada 3-4 septembrie a.c..

Deschiderea festivă va avea loc sâmbătă, 3 septembrie 2016, la ora 10.00, conform următorului program:

  • lansarea volumului „Palatul Sturdza de la Miclăușeni. File dintr-un album risipit”, apărut la Editura Doxologia, autori: dr. Narcis Dorin Ion (Muzeul Național Peleș) și dr. Sorin Iftimi, Complexul Muzeal Național Moldova Iași;
  • „Povești de succes. Conace și castele revitalizate”, prezintă arh. Anca-Raluca Majaru, președinte al Asociației Arché, București;
  • „Gânduri despre Castelul Miclăușeni”, alocuțiune rostită de arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor;
  • recital susținut de corala „Universitas” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dirijor Alexandru Darie, coordonator Gabriela Enășescu.

Pe parcursul celor două zile publicul va putea vizita expoziția „Obiecte ale familiilor nobiliare românești”, organizată împreună cu Muzeul Național Peleș și Complexul Muzeal Național Moldova Iași, și va putea participa la activități interactive prin care Castelul va prinde viață. Vizitatorii se vor putea bucura de spectacole în aer liber de teatru, dans și muzică de epocă, ateliere de creație pentru copii și adulți, tablouri vivante, târg de antichități, plimbări cu trăsura, parada costumelor, bucate de odinioară și alte surprize din partea organizatorilor. Cei care vor dori vor putea închiria vestimentație specifică belle epoque de la punctul special amenajat în curtea Castelului. De asemenea, iile sunt o opțiune.

fest2015_14Castelul Miclăușeni este unul dintre cele mai romantice castele din România și, în prezent, este în proces de restaurare. De-a lungul timpului, clădirea a suferit din cauza agresiunilor armatei sovietice și ale autorităților comuniste. Mesajul pe care organizatorii îl transmit prin animarea încăperilor care datează de la 1880 este „Împreună sprijinim restaurarea castelului”.

Intrarea la eveniment se face pe baza unui bilet, în valoare de 10 lei. Biletele vor putea fi cumpărate la intrarea în parcul Castelului. Tinerii cu vârste între 14 și 18 ani vor beneficia de o reducere de 50%, iar copiii sub 14 ani vor intra gratuit. În funcție de suma adunată, banii strânşi în urma vânzării biletelor vor fi direcţionaţi fie spre restaurarea turnuleţului de la poarta de sud-est, care este în ruină, fie spre restaurarea Monumentului lui Alecu Sturdza. Ambele sunt obiective importante ale domeniului de la Miclăuşeni și necesită intervenții în regim de urgență.

„Călătorie la 1900” face parte din seria de evenimente organizate de „Zilele Europene ale  Patrimoniului”, care se desfășoară în luna septembrie a fiecărui an.

Pentru mai multe detalii vizitați pagina de facebook a Castelului (FB/Castelul-Miclăuşeni), contactați-ne la telefon: 0728 880 575 sau pe e-mail: castelulmiclauseni@gmail.com.

Harry Potter si copilul blestemat_coperta 1Editura Arthur aduce a opta poveste Harry Potter în România

La mai puțin de două luni de la premiera piesei Harry Potter și copilul blestemat, la un teatru londonez din West End, Editura Arthur aduce a opta poveste Harry Potter în România.

Ediția în limba română a cărții Harry Potter și copilul blestemat. Piesă în două părți (Scenariul repetiției cu public) este disponibilă pentru precomenzi pe site-urile Grupului Editorial ART (www.editura-art.ro, www.editura-arthur.ro) începând de pe 17 august 2016 până în data de 30 septembrie 2016. Prețul unui exemplar este de 42 de lei.

Cartea se va găsi în librării până la publicarea ediției definitive a scenariului, în cursul anului 2017.

Despre carte:

Bazată pe o nouă poveste originală de J.K. Rowling, John Tiffany şi Jack Thorne, Harry Potter şi copilul blestemat este o nouă piesă semnată de Jack Thorne. Este a opta poveste din seria Harry Potter şi prima jucată oficial pe scenă. Premiera mondială a piesei a avut loc pe 30 iulie 2016, la un teatru londonez din West End. Acest volum conține scenariul repetiției cu public și ne invită să luăm parte la un nou episod din saga lui Harry Potter, a prietenilor şi familiei lui.

Pentru Harry Potter mereu a fost greu să fie el însuşi, iar acum, când lucrează până la epuizare la Ministerul Magiei, are soţie şi trei copii care merg la şcoală, nu e cu mult mai uşor.

În timp ce Harry se războieşte cu un trecut care refuză să rămână unde îi este locul, fiul lui cel mic, Albus, luptă şi el cu greutatea unei moşteniri de familie pe care nu şi-a dorit-o niciodată. Când trecutul şi prezentul se contopesc ameninţător, şi tatăl, şi fiul descoperă un adevăr incomod: uneori întunericul vine de unde nu te aştepţi.

Despre autori:

J.K. Rowling este autoarea celor şapte romane din seria Harry Potter, a trei cărţi inspirate din lumea Harry Potter publicate în scopuri caritabile, precum şi a romanului pentru adulţi Moarte subită. Sub pseudonimul Robert Galbraith a scris romanele poliţiste din seria Cormoran Strike.

J.K. Rowling debutează acum ca scenaristă şi este producătoarea filmului Animale fantastice şi unde le poți găsi, care va fi lansat în noiembrie 2016.

Jack Thorne scrie pentru teatru, film, televiziune şi radio. Este autorul pieselor Hope şi Let the Right One In, printre multe altele. Printre scenariile de film scrise de el se numără War Book şi The Scouting Book for Boys, iar pentru televiziune a scris Don’t Take My Baby, care a câştigat premiul BAFTA, The Fades şi seria This Is England. În prezent lucrează la adaptarea trilogiei lui Philip Pullman, Materiile întunecate, pentru BBC.

John Tiffany a câştigat numeroase premii pentru munca lui de regizor, atât de la teatre din West End, cât şi de pe Broadway. Printre piesele regizate de el se numără Menajeria de sticlă, Macbeth, Bacantele, Let the Right One In şi Black Watch. Este director asociat al Teatrului Royal Court şi a fost director asociat al National Theatre of Scotland din 2005 până în 2012.

rupeti randurileConcursul de debut „Adenium Start”: lista finaliștilor

La începutul acestui an Adenium a lansat cea de-a IV-a ediție a Concursului de Debut „Adenium Start”, pentru următoarele genuri literare: poezie, proză, literatură pentru copii. Pentru fiecare gen din concurs, vor fi declarate câștigătoare, la începutul lunii octombrie, volumele care vor obține cea mai mare medie a notelor acordate de membrii juriului, iar editarea lor va începe imediat după anunțarea învingătorilor. Juriul va fi format din: Gabriel Cheșcu (redactor-șef al Editurii Adenium, președintele juriului), Adriana Nazarciuc (director general Adenium – literatură pentru copii), Bogdan Crețu (proză, poezie) și Radu Vancu (proză, poezie).

Adenium le mulțumește tuturor celor care au răspuns provocării lansate și care au trimis manuscrise.

Lista manuscriselor finaliste este următoarea:

  • Secțiunea Proză: „I have to be cruel…”, „Who was born in a house full of pain”, „Moștenirea babei Stoltz”.
  • Secțiunea Poezie: „Scânteile riscă și uneori reușesc”, „Mă simt ca și cum am fi cu toții insule…”, „Din tot ce scriu…”.
  • Secțiunea Literatură pentru copii: „A fost odată”, „Povești firoscoase…”.

Scopul acestui concurs este să descopere și să promoveze autori valoroși, care încă nu au publicat în volum, oferindu-le posibilitatea să debuteze și sprijinul integral în procesul de promovare.

Volumele premiate vor fi lansate la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, care se va desfășura în toamnă, la București, iar autorii câștigători vor primi câte 50 de exemplare din cărțile lor pentru propria activitate de promovare.

Ca rezultat al primelor trei ediții ale Concursului de Debut, Editura Adenium a publicat zece volume de proză, poezie și literatură pentru copii: Laptele negru al mamei, autor Cosmin Leucuța, Varză, autor Beatris Serediuc, Maldororiana, autor Ana Ionesei, Desant, e-xilul colecționarei de fluturi, autor Adriana Noxi Rotaru, De unde stau eu pot vedea cerul, autor Ioana Duță, Flăcări, foc, arderi interioare în raportul verbal-vizual, autor Simona Ardelean, Funeral of Hearts, autor Edith Negulici, Secretul fetei frumoase, autor Dorina-Grațiela Aolăriți, Vrum-vrum, autor Cristina Frîncu.

Con-Iggulden---Pasarea-furtunii---c1Pasărea furtunii deschide seria Războiul celor două roze, de Conn Iggulden la editura Nemira

O nouă serie extraordinară de romane istorice apare la editura Nemira – Războiul celor Două Roze, cu primul volum, Pasărea furtunii, de Conn Iggulden, în traducerea lui Silviu Genescu.

Pentru pasionații de istorie sau pur și simplu cei care vor romane pline de personaje memorabile și întorsături de situație, seria Războiul celor Două Roze spune povestea tulbure și fascinantă a celor 30 de ani de război civil între cele mai mari familii nobiliare din Marea Britanie: Casa York și Casa Lancaster, una dintre ce mai brutale și sângeroase perioade din istoria Regatului. Este totodată perioada istorică și politică poate cea mai controversată și renumită, cu numeroase reprezentări în cărțile de istorie, romane, filme și seriale.

Conn Iggulden scrie în stilul marilor romane istorice, reușind să alcătuiască o tapiserie amplă și însuflețită a epocii pentru povestea spusă într-un ritm alert, care ține cititorii atenți și fascinați.

Romanul Pasărea furtunii începe în 1437, la ani buni după domnia bravului Henric al V-lea, când pe tron a urcat fiul său, Henric al VI-lea. Renumit pentru blândețea lui, sănătatea șubredă îl face un monarh slab, care nu poate conduce decât cu ajutorul apropiaților. Există însă destui nobili, printre care ducele de York, convinși că Anglia trebuie guvernată cu mână de fier pentru a supraviețui. Teritoriile ei din Franța sunt amenințate și sunt zvonuri despre o răzmeriță iminentă. Se răspândesc temerile că Anglia nu va rezista, cu atât mai mult cu cât Henric al VI-lea vrea să o ia de soție pe Margareta de Anjou.

Celelalte romane din seria Războiul celor Două Roze sunt: Trinity (2014), Bloodline (2015) șiRavenspur (2016) care vor fi și ele traduse la editura Nemira.

CONN IGGULDEN, unul dintre cei mai cunoscuți autori de romane istorice din zilele noastre, a semnat numeroase volume de gen, care se bucură de un real succes. Fiu al unui englez și al unei irlandeze, s‑a născut în 1972, a crescut cu poveștile mamei și a început să scrie încă de mic poezie și povestiri. A studiat literatura engleză, materie pe care apoi a și predat‑o. Dar în scurtă vreme a ales să se dedice în întregime scrisului și a debutat cu romanul The Gates of Rome, primul din seria în cinci volumeEmperor, construită în jurul vieții lui Iuliu Cezar. În 2007 a apărut prima parte din seria Conqueror, tot în cinci volume, ficțiune amplă desfășurându‑se în imperiul mongol, Ginghis‑Han fiind unul dintre protagoniști. Seria Războiul celor Două Roze a debutat în anul 2013 cu romanul Pasărea furtunii, după care au urmat încă trei volume.

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 2 – 4 decembrie 2011

Delia Marc

Noutăți săptămânale Netflix: Rebel Moon: A Child of Fire, Maestro

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (28 noiembrie – 4 decembrie 2016)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult