Știrile săptămânii: Povestea femeii care a schimbat medicina secolului XX: Viața nemuritoare a Henriettei Lacks, la Editura Publica; Gala Absolvenților UNATC 2018; Paul Radu – Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism; Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței: lucrări de artă contemporană monumentală, de la Parlamentul European din Bruxelles până la Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” din Oradea; Noutate Editura Herald: Cristalul si Calea Luminii – Sutra, Tantra si Dzogchen de Namkhai Norbu; „Un strop de eternitate” de Jacques Salomé – cartea care stăpânește magia de a mângâia timpul, la Curtea Veche Publishing; „Însușiri modificate. Știința și arta meditației” de Daniel Goleman și Richard J. Davidson – Ce-ar fi dacă ne-am putea antrena mintea, așa cum ne antrenăm corpul?; Povestile comunitatii 4.
Povestea femeii care a schimbat medicina secolului XX: Viața nemuritoare a Henriettei Lacks
Rebecca Skloot: „Pe peretele meu se află fotografia unei femei pe care nu am cunoscut-o niciodată – are colțul stâng rupt și lipit cu bandă adezivă. Privește direct înspre cameră și zâmbește, stă cu mâinile în șold, poartă un costum călcat impecabil, iar buzele îi sunt colorate în roșu-aprins. Este sfârșitul anilor 1940, iar ea nu a împlinit încă treizeci de ani. Are o piele fină, de un cafeniu-deschis, ochii tineri și jucăuși, nebănuind tumoarea ce creștea înăuntrul ei – o tumoare care îi va lăsa orfani pe cei cinci copii ai ei și va schimba viitorul medicinei.”
Henrietta Lacks a fost o femeie săracă, de culoare, iar celulele ei—recoltate fără ca ea să știe, în 1951, cu puțin timp înainte să moară—au devenit unul dintre cele mai importante instrumente în cercetarea medicală, vitale pentru dezvoltarea vaccinului contra poliomielitei, pentru studiile asupra clonării, cartografierea genomului uman, fertilizarea in vitro și multe altele. Celulele HeLa au fost cumpărate și vândute în milioane de doze, dar, cu toate acestea, Henrietta a rămas un personaj aproape necunoscut.
În Viața nemuritoare a Henriettei Lacks, Rebecca Skloot ne prezintă, printr-o investigație atentă și impresionantă, povestea Henriettei și a celulelor ei care au ajuns să trăiască mult mai mult în afara corpului ei decât au trăit vreodată în interior, și aduce în discuție probleme importante privitoare la cercetarea științifică, etică, rasă și clasă.
Rebecca Skloot este o scriitoare pasionată de subiecte științifice. Articolele sale au apărut în The New York Times Magazine, The Oprah Magazine, Discover, Prevention, Glamour. A fost corespondent pentru emisiunea Radiolab şi pentru NOVA scienceNOW. Este contributor al revistei Popular Science şi al volumului The Best American Science Writing 2011. Textele sale se regăsesc în mai multe antologii, printre care The Best Creative Nonfiction. A fost vicepreședinte al National Book Critics Circle și a predat cursuri de nonficțiune creativă și jurnalism de știință la Universitatea din Memphis, Universitatea din Pittsburg și Universitatea din New York.
Viața nemuritoare a Henriettei Lacks este prima ei carte, tradusă în peste 25 de limbi și adaptată în 2017 pentru HBO, cu Rose Byrne în rolul autoarei și Oprah Winfrey în rolul Deborah Lacks.
Gala Absolvenților UNATC 2018
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti prezintă în perioada 18-22 mai (master), respectiv 25 mai – 3 iunie (licență), Gala Absolvenților UNATC 2018.
Gala Absolvenților UNATC sărbătorește, ca în fiecare an, inspirația și pasiunea pentru excelență, prin recunoaşterea celor care vor duce mai departe în noi forme, teatrul și filmul românesc.
În cele 15 zile de Gală, vor fi prezentate publicului peste 40 de evenimente – spectacole, expoziții, proiecții de filme, proiecte de cercetare practică și teoretică ale studenților de la specializările Facultății de Teatru și ale Facultății de Film.
Evenimentele din cadrul Galei se adresează atât publicului consumator de teatru și film, cât și specialiștilor din domeniu care sunt invitați să descopere și să susțină o nouă generație de artiști, aflată la debut.
Programul detaliat al evenimentelor îl puteți găsi pe www.unatc.ro și pe pagina https://www.facebook.com/galaabsolventilorunatc/.
Evenimentele din cadrul Galei Absolvenților UNATC 2018 vor avea loc la sediul Universității din str. Matei Voievod, nr. 75-77, la Teatrul Metropolis (str. Mihai Eminescu, nr. 89), la LINOTIP – Centru independent coregrafic (str. Ion Brezoianu, nr. 24) și la Centrul Cultural „Ion Manu” Otopeni (str. 23 August, nr. 8).
Evenimentul este organizat de studenţii anului I Master Teatrologie – Management şi Marketing Cultural.
Paul Radu – Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism
Centrul Rațiu pentru Democrație anunță laureatul ediției 2018 a Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism, Paul Radu, RISE Project. Ceremonia de decernare are loc în data de 8 iunie, ora 12.00 la Muzeul de Artă Cluj Napoca, în cadrul evenimentului anual Rațiu Friends & Family Weekend.
Nominalizat pentru “pentru meritul de a fi coordonat și asigurat eficiența muncii de echipă a jurnaliștilor de o parte și alta a oceanului. Lanțul de anchete realizate de jurnaliștii RISE Project în legătură cu afacerile dezvoltate în Brazilia de români suspectați de încălcarea legii atât în România cât și în Brazilia sunt un model de investigație jurnalistică. Faptul că între persoanele care fac obiectul cercetării se regăsesc politicieni cu o redutabilă influență în România adaugă calității exercițiului profesional și curajul – o valoare care își găsește tot mai rar loc de exprimare în industria media autohtonă.”
Paul Radu este director și co-fondator al RISE Project, platformă pentru jurnaliști de investigație și hackeri din România. Este co-fondator și director executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project, fiind unul dintre creatorii conceptului de Investigative Dashboard și al softului de vizualizare Visual investigative Scenarios.
Paul este laureatul mai multor premii, între acestea Knight International Journalism Award (2004), Investigative Reporters and Editors Award (2004), Global Shining Light Award (2007), Tom Renner Investigative Reporters and Editors Award (2007), Daniel Pearl Award for Outstanding International Investigative Reporting (2011) și European Press Prize (2015). Este membru al echipei de investigație condusă de ICIJ care a câștigat Premiul Pulitzer în 2017 pentru Panama Papers.
Din investigațiile sale recente fac parte Panama și Paradise Papers, Russian Laundromat, Azerbaijani Laundromat, precum și numeroase investigații despre politicieni și oligarhi români.
Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism a fost lansat în 2015 pentru a promova și încuraja jurnalismul de investigație. Laureații anteriori ai premiului sunt Ovidiu Vanghele (2017), Emilia Șercan (2016) & Cătălin Tolontan (2015). Nominalizările sunt făcute de Active Watch, Centrul pentru Jurnalism Independent și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, laureații anteriori și reprezentanți ai Departamentelor | Facultăților de Jurnalism.
Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței: lucrări de artă contemporană monumentală, de la Parlamentul European din Bruxelles până la Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” din Oradea
Nasui Collection & Gallery este o organizație independentă care promovează artiști români moderni și contemporani. În luna mai 2018 prezintă o instalație monumentală în Noaptea Albă a Muzeelor la Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” din Oradea și a organizat un eveniment expozițional la Parlamentul European din Bruxelles în cadrul programului său „Moving Monuments – Monumente în mișcare”.
Nasui Collection & Gallery a lansat programul „Moving Monuments” în 2014, având ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase din întreaga lume. În 2017 a dezvoltat în cadrul programului secțiunea de proiect „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” prin care a itinerat monumente temporare în orașe din România unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție.
Instalația de 10 lucrări de mari dimensiuni „Depersonalisation” (artist Cătălin Bădărău) deschide Noaptea Albă a Muzeelor 2018 la Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” din Oradea – 19 mai 2018, ora 19.00, în cadrul expoziţiei memoriale găzduite în zece încăperi din subsolul Cetăţii Oradea – Muzeul Oraşului Oradea, Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41.
Lucrările sculpturale (3,5 m înălțime) călătoresc de la Memorialul Închisoarea Pitești, un spațiu memorial deschis publicului în fostul penitenciar de detenție politică de la Pitești, unde au fost expuse din iulie 2017.
Detalii aici:
Una dintre lucrările produse în cadrul „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” este View from Light (artist Bogdan Rața) care a fost itinerată de la Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat la Parlamentul European din Bruxelles, în cadrul unui eveniment expozițional pe 3 mai 2018. Din Bruxelles, lucrarea este itinerată la Memorialul Gherla în vara acestui an.
Detalii, imagini și video aici:
http://www.cosminnasui.com/2018/04/moving-monuments-european-parliament/
Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery și co-finanțat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) printr-un apel public la proiecte.
Mulțumiri: Maria Axinte, Ierom. Dr. Grigore Benea, Bogdan Chițescu, Andi Lucian Cristea, Marius Neculae, Nicolae Pepene, Cristina Pușcaș
Noutate editoriala: Cristalul si Calea Luminii – Sutra, Tantra si Dzogchen de Namkhai Norbu
Dzogchen, „Marea Perfectiune”, este starea noastra primordiala, natura noastra adevarata, pura si clara de la inceputuri, dincolo de concepte, spatiu si timp. Dzogchen este insa si numele dat invataturii care duce la descoperirea acestei stari, o invatatura straveche, pastrata si transmisa de generatii in Tibet.
Cartea Cristalul si Calea Luminii introduce cititorul in tainele acestei invataturi fascinante. Chögyal Namkhai Norbu, un maestru Dzogchenautentic, cunoscut si respectat in toata lumea, dezvaluie pretioasa cunoastere Dzogchen intr-un mod direct si accesibil si ne deschide ochii asupra actualitatii ei in zilele noastre.
Trezind interesul pentru dialog intercultural, lucrarea este scrisa limpede si cursiv, iar reprezentarile grafice, povestirile si fragmentele autobiografice inserate ii sporesc atractivitatea si o fac lizibila pentru toate categoriile de cititori.
*
„Prin observarea permanenta a propriei sale conditii, practicantul poate sti ce metode sa aplice in fiecare moment ca sa iasa din propria colivie si sa ramâna in afara ei. […]
In invataturile Dzogchen exista practici potrivite pentru orice fel de pasare si pentru orice fel de colivie. Insa individul trebuie sa stie ce fel de pasare este si in ce fel de colivie se afla. Apoi, el trebuie sa vrea, intr-adevar, sa iasa din toate coliviile, pentru ca nu este bine sa construiasca o colivie noua de cristal din invataturile Dzogchen.
Oricât de splendida ar putea fi, ea ramâne tot o colivie, si intregul scop al invataturilor Dzogchen este sa scoata individul afara din toate coliviile, in intinderea nesfârsita a cerului senin, in spatiul starii primordiale.” (Din invatatura lui Chögyal Namkhai Norbu)
Renumitul maestru Dzogchen Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche s-a nascut in anul 1938 in tinutul Derghe, situat in Tibetul Oriental. De mic copil a fost recunoscut drept reincarnarea marelui maestru Dzogchen Adzom Drukpa (1842-1924), dupa care a fost recunoscut de catre al XVI-lea Karmapa drept reincarnarea lui Shabdrung Ngawang Namgyal (1594-1651), primul Dharmaraja al Bhutanului.
Inca din adolescenta Chögyal Namkhai Norbu a absolvit in intregime programul riguros de studii traditionale, primind invataturi de la unii dintre cei mai mari maestrii ai timpului sau.
In anul 1955 l-a intalnit pe Changchub Dorje (1826-1961), principalul sau invatator Dzogchen, al carui mod de viata si fel de a preda au devenit pentru el o sursa permanenta de inspiratie.
In anul 1960, ca urmare a deteriorarii situatiei sociale si politice din Tibet, Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche s-a stabilit in Italia, dand curs invitatiei renumitului orientalist prof. Giuseppe Tucci, contribuind astfel in mod direct la raspandirea culturii tibetane in Occident. La inceputul anilor saizeci a lucrat pentru institutul Ismeo (Istituto per il Medio e l’Estremo Oriente) din Roma, iar mai tirziu, intre anii 1962-1992, a predat limba si literatura tibetana si mongola la Istituto Universitario Orientale din Napoli.
Lucrarile sale academice dezvaluie o profunda cunoastere a culturii tibetane, alimentata in mod constant de determinarea sa de nezdruncinat de a pastra in viata extraordinarul patrimoniu cultural al Tibetului.
„Un strop de eternitate” de Jacques Salomé – cartea care stăpânește magia de a mângâia timpul
Curtea Veche Publishing are plăcerea de a anunța publicarea romanului „Un strop de eternitate” al lui Jacques Salomé. Autorul bestsellerului „Singurătatea în doi nu e pentru noi” aruncă o privire înapoi: lirică, afectuoasă, plină de modestie și recunoștință.
Scrisă cu „savoir” și cu „saveur”, cartea pare construită pe o dinamică a înălțării: de la o sinteză a principalelor teme și metode din cariera psihoterapeutului, trece prin autobiografie și se sfârșește într-o scriitura distilată, rarefiată, pură.
Ce găsim în noua carte a lui Jacques Salomé?
Reguli de igienă relațională, sfaturi pentru părinții copiilor care nu vor să doarmă singuri, gânduri despre iubire și cuplu, mărturisiri despre boală și traumă, amintiri despre mamele de altădată și despre un om care făcea pe arborele.
„Viața este un șir de miracole nemaiauzite” i-a spus Jacques Valeriei la prima lor întâlnire. Ulterior, i-a devenit soție. În prefața acestei cărți, Valeria a povestit: „Jacques stăpânește magia de a mângâia timpul, de a lărgi spațiul vieții, de a prelungi clipa astfel încât în ea să sălășluiască un <<strop de eternitate>>.(…) Această carte se dorește o atingere suavă mângâind stelele speranței în infinitatea vieții.”
Cu Jacques Salomé vă puteți întâlni în această lună – căci marele autor se află în vizită în România și va ajunge în mai multe orașe. Iată programul complet:
Joi, 24 mai – Bistrița-Năsăud
18:00-20:00 Mini-conferință și lansarea volumului „Un strop de eternitate” (Librăria Alexandria din Bistrița-Năsăud, Bd-ul Republicii nr. 26)
Luni, 28 mai – Sibiu
18:00-20:00 Mini-conferință și lansarea volumului „Un strop de eternitate” (Librăria Habitus din Sibiu, Piața Mică nr. 4)
Marți, 29 mai – Cluj-Napoca
18:30-20:00 Mini-conferință și lansarea volumului „Un strop de eternitate” (librăria Cărturești din Iulius Mall, Str. Alexandru Vaida-Voievod, nr. 53-55, parter)
Joi, 31 mai – București
18:00-20:00 Mini-conferință și lansare „Un strop de eternitate” în cadrul Salonului Internațional de carte Bookfest (Romexpo, Pavilionul B2, Bd-ul Mărăști nr. 65-67)
La Scena Arena.
Sâmbătă, 2 iunie
16:00-17:00 Sesiune de autografe în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilionul B2, Bd-ul Mărăști nr. 65-67)
La standul editurii Curtea Veche.
Romanul este disponibil pe site-ul Curtea Veche Publishing și în librăriile din toată țara la prețul de 33 de lei.
De la Jacques Salomé mai puteți citi: „Întâlniri cu femei fântână”, „Cum să ne mărturisim iubirea”, „Ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață?”, „Singurătatea în doi nu e pentru noi”, „Mami, tati mă auziți? Pentru o mai bună înțelegere a copilului”, „Curajul de a fi tu însuți. Arta de a comunica conștient”, „Vorbește-mi, am atâtea să îți spun”, „Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege” , „Ghid de supraviețuire în universul profesional”.
„Însușiri modificate. Știința și arta meditației” de Daniel Goleman și Richard J. Davidson – Ce-ar fi dacă ne-am putea antrena mintea, așa cum ne antrenăm corpul?
Curtea Veche Publishing are plăcerea să anunțe apariția volumului „Însușiri modificate. Știința și arta meditației” de Daniel Goleman și Richard J. Davidson.
Când funcționează și când nu funcționează meditaţia? Ajută pe toată lumea? Sunt beneficiile sale diferite în funcție de exercițiile făcute? Aceste întrebări, dar și altele de același fel sunt cele care i-au determinat pe Daniel Goleman şi Richard Davidson să scrie cartea de faţă.
Volumul prezintă călătoria spirituală şi profesională a celor doi autori, precum şi sfaturi practice atât pentru cei care vor să înceapă să mediteze, cât şi pentru cei care au încercat deja câteva exerciții sau sunt deja experţi.
Pasionaţi de meditaţie şi admiratori ai lui Dalai Lama, DANIEL GOLEMAN şi RICHARD DAVIDSON sunt consideraţi doi titani ai jurnalismului ştiinţific şi ai cercetării în domeniul neuroştiinţelor. Cărţile lor, bazate pe experienţe personale şi pe o documentare minuţioasă, au fost traduse în lumea întreagă şi au ajuns pe lista de betselleruri New York Times.
În volumul de faţă, cei doi autori şi-au propus să afle răspunsul la o întrebare aparent neobişnuită: „Ce-ar fi dacă ne-am putea antrena mintea, așa cum ne antrenăm corpul?”
Prieteni încă din vremea studenţiei la Harvard, Daniel Goleman şi Richard Davidson şi-au unit eforturile pentru a întocmi un studiu riguros dedicat meditaţiei, precum şi beneficiilor pe care le aduce practicarea responsabilă şi constantă a acestui străvechi exerciţiu spiritual. Pornind de la experienţa personală în ashramuri indiene, meticuloase cercetări de laborator şi o bibliografie extinsă, autorii demontează mituri şi ne explică care sunt efectele benefice pe care meditaţia le are asupra minţii, a sufletului şi a trupului.
DANIEL GOLEMAN este psiholog şi cercetător în domeniul psihologiei clinice şi al ştiinţelor comportamentale, discipline în care şi a obţinut doctoratul la Harvard. Pentru articolele sale a fost nominalizat de două ori la Premiul Pulitzer. Dr. Goleman a publicat mai bine de 12 ani articole despre ştiinţele creierului şi științele comportamentale în The New York Times și a editat zeci de cărți de specialitate. Acesta a venit recent în România în cadrul marelui eveniment Brand Minds în calitate de „World’s Top Emotional Intelligence Expert”. Cu această ocazie, Goleman a vorbit despre cea mai recentă carte a sa, scrisă alături de Davidson, dar și despre cărțile anterioare, impactul lor și modul în care ne pot ajuta să ne îmbunătățim viețile.
RICHARD J. DAVIDSON este profesor de psihologie şi psihiatrie la Universitatea din Wisconsin Madison şi este fondatorul Center for Mind and Brain din cadrul Universităţii California Davis. A absolvit Universitatea Harvard, unde a obţinut titlul de doctor în psihologia personalității, psihopatologie şi psihofiziologie.
„Iată o carte care îţi poate schimba viaţa. Daniel Goleman şi Richard Davidson îţi arată nu doar puterea formidabilă pe care o are meditaţia, ci şi cele mai inteligente metode de a o practica pentru a obţine maximum de beneficii. Însuşiri modificate este ghidul tău pentru o viaţă mai ancorată în prezent, mai plină de compasiune şi mai împlinită – cine nu îşi doreşte asta?“
—Arianna Huffington, autoarea bestsellerului Revoluția somnului
„Doi dintre cei mai influenți cercetători din lume au scris cartea supremă despre meditaţie. Bazată pe studii riguroase şi cu adevărat lămuritoare, «Însuşiri modificate» este o lectură obligatorie pentru toţi cei interesaţi de potenţialul ascuns al minţii umane.“
—Daniel Gilbert, autorul bestsellerului În căutarea fericirii
Romanul este disponibil pe site-ul Curtea Veche Publishing și în librăriile din toată țara la prețul de 42 de lei.
Povestile comunitatii 4
Va invitam la urmatorul eveniment din cadrul programului Povestile comunitatii: