Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (13 – 19 noiembrie 2017)

Știrile săptămânii: Meik Wiking, cel mai de seamă expert în fericire din lume, vine la București; Fetița care a salvat Crăciunul, de Matt Haig – cea mai așteptată carte pentru copii a anului; Cea de-a doua carte de bucate a celui mai mare vlogger culinar din România poate fi rezervată cu autograf; Organizatorii conferinței Mastering the Music Business anunță deschiderea înscrierilor pentru ediția a III-a; O noua aparitie la Editura Compania: Cu titlu provizoriu. Romanul unui psihiatru melancolic – România, America, România, de Maia Levantini; Noutate Editura Herald: Fii ceea ce esti, de Ramana Maharshi; Precomandă: Prinţesa Polonic lansează „Supereroii din farfurie”, o carte de reţete pentru gătitul cu cei mici; Turneul Național „Cu inima la teatru” – heART, ajuns la a doua ediție, vine în orașul tău; Tinerețe fără bătrânețe, un proiect online de knowledge capture & transfer: artiști și producători culturali români; Dorian se întoarce la Teatrul Odeon pe 19 noiembrie; „Lettice & Lovage” – premieră în București la Teatrul Arte dell’Anima; Puterea gândirii matematice: cum să nu greșești, la Editura Publica.

Meik Wiking, cel mai de seamă expert în fericire din lume, vine la București

Meik Wiking, autorul Litera al bestsellerului „Mica Enciclopedie Hygge: Rețeta daneză a fericirii”, vine la București, la Târgul de carte Gaudeamus, pentru lansarea celei de-a doua cărți Mica Enciclopedie Lykke: În căutarea celor mai fericiți oameni din lume”.

Lansarea cărții și sesiunea de autografe va avea loc la standul Editurii Litera, din Pavilionul Central Romexpo, sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 13.00, în prezența autorului și a invitaților săi: Mirela Vașadi, jurnalist TV, realizatoarea emisiunii „Arta Fericirii”, Marius Constantinescu, jurnalist cultural TVR.

Mai multe detalii despre evenimentul de lansare găsiți pe pagina de Facebook Editura Litera.

Meik Wiking este CEO al Institutului pentru cercetarea fericirii din Copenhaga și unul dintre cei mai de seamă experţi în fericire din lume. Dedicat înţelegerii fericirii, bunăstării subiective și calităţii vieții, Meik lucrează cu ţări din toată lumea pentru a descoperi şi explora tendinţele satisfacţiei vieţii. Doar cineva absolut dedicat fericirii poate sta ore în şir în cafenele din toată lumea pentru a număra zâmbetele oamenilor!

Cu această ocazie lansăm cititorilor invitația de a descoperi împreună mai multe despre lykke (fericire). În această nouă carte, la fel de minunat ilustrată ca și prima dar și cu statistici documentate, Meik ne poartă într-o vânătoare de comori pentru a deschide porţile către o viaţă mai bună. De la cum ne petrecem timpul atât de preţios, la cum relaţionăm cu vecinii şi cum să gătim cina, Meik a adunat dovezi, poveşti şi ponturi din cele mai fericite colţuri ale lumii, într-un ghid complet despre cum să găsim mai multă lykke în viaţa noastră.


Fetița care a salvat Crăciunul, de Matt Haig – cea mai așteptată carte pentru copii a anului

Editura Nemi pentru copii deschide călătoria până la hotarele magiei alături de Fetița care a salvat Crăciunul, de Matt Haig, continuarea bestsellerului Un băiat numit Crăciun.

Cartea e plină de aventuri, umor, elfi, magie și toate ingredientele pentru o poveste ideală de Crăciun, însoțită de ilustrațiile minunate ale lui Chris Mould.

Când Amelia vrea să-și vadă o dorință îndeplinită știe exact cu cine trebuie să vorbească – cu Moș Crăciun. Dar magia în care-și dorește să creadă începe să pălească, iar Moș Crăciun are alte griji pe cap ca să mai stea să se gândească la niște dorințe imposibile: elfi supărați, reni care cad din cer, troli nervoși… și chiar e posibil să fie anulat și Crăciunul. Amelia nu e tocmai o fată obișnuită. Și, după cum va afla și Moș Crăciun, dacă vrea să aibă parte de Crăciun, o să cam aibă nevoie de puțin ajutor…

Carte citită & recomandată de Radio Itsy Bitsy.


Cea de-a doua carte de bucate a celui mai mare vlogger culinar din România poate fi rezervată cu autograf

Geanina-Staicu Avram, cel mai mare vlogger culinar din România a pregătit o nouă carte de bucate cu cele mai îndrăgite rețete. „Jamila Cuisine. Cele mai iubite rețete – vol. 2” va apărea curând la Curtea Veche Publishing și poate fi rezervată cu autograf în perioada 10-27 noiembrie pe www.curteaveche.ro.

Vlogul Geaninei-Staicu Avram a început în 2012 din joacă și curiozitate, devenind destul de repede cel mai urmărit canal culinar online din România. Astfel că în 2016 a primit premiul „Online Personality of the Year”  în cadrul festivalului Webstock, după care a urmat prima sa carte de bucate, „Jamila Cuisine. Cele mai iubite rețete”, care s-a aflat pe primul loc în topul vânzărilor editurii Curtea Veche Publishing la Târgul de Carte Gaudeamus și a devenit apoi cea mai vândută carte de bucate din România.

După succesul debutului, cea de-a doua carte a venit în mod natural. Indiferent de aspirații, pricepere sau nepricepere în bucătărie, Jamila te ajută să descoperi că gătitul nu este deloc greu și că oricine poate să-și încerce mâna la pregătirea unor mese gustoase. Fiindcă în bucătărie ne adunăm nu numai ca să mâncăm, ci și ca să povestim, să fim împreună, să ne bucurăm unii de alții. În România încă avem obiceiul de găti acasă, iar această nouă carte de bucate mizează întocmai pe acest lucru: încurajează oamenii să gătească în casă, cu ingrediente naturale, și cu dragoste pentru cei care se vor bucura de aceste bucate. Fie că gătim pentru familie, pentru o persoană dragă, pentru copii, este esențial să ne creem obiceiuri sănătoase de viață, iar alimentația se află în capul listei.

Această carte de bucate conţine o serie de rețete, mai vechi și mai noi, unele cunoscute, încercate și foarte iubite, altele în premieră absolută. Sunt mâncăruri din toate categoriile, astfel încât veți găsi atât aperitive, cât și feluri­principale și deserturi. Rețetele sunt testate și explicate pas cu pas, fiind însoţite de fotografii de calitate și de toate informațiile de care aveți nevoie pentru ca oricine să poată pregăti cele mai bune și mai gustoase preparate.

„Jamila Cuisine. Cele mai iubite rețete – vol. 2”, de Geanina Staicu-Avram poate fi rezervată în avans cu autograful autoarei pe curteaveche.ro: http://bit.ly/2iIsBt8


Organizatorii conferinței Mastering the Music Business anunță deschiderea înscrierilor pentru ediția a III-a

Mastering the Music Business, prima conferință organizată în România pe teme de industrie muzicală, dedicată în special artiștilor independenți, dar și celorlalți profesioniști ai industriei muzicale – manageri, agenți de booking, agenți de PR, tour manageri, avocați, promoteri, reprezentanți ai label-urilor majore și independente – a ajuns la cea de-a treia ediție. Evenimentul va avea loc în perioada 20-22 martie 2018 și se va desfășura în Sala Aula din incinta Ministerului Culturii (București, Bd. Unirii, nr. 22).

Ediția din 2018 va continua să aducă participanților numeroase oportunități de relaționare cu profesioniștii din industria muzicală și din industriile adiacente, care vor veni cu prezentări de idei și tehnologii noi, dar și cu povești de succes, în primele două zile ale conferinței. Nu vor fi ocolite nici aspectele practice ce vor constitui teme ale workshop-urilor desfășurate în a treia zi de conferință, care le este dedicată în exclusivitate.

Din subiectele ediției de anul viitor nu vor lipsi temele legate de distribuția online și streaming, dezbateri pe tema managementului artistic, întâlniri cu reprezentanți ai principalelor societăți de gestiune colectivă, povești de succes ale artiștilor din toate generațiile.

Discursul de deschidere a conferinței va fi susținut de Tudor Chirilă, solistul trupei Vama, producător, compozitor și actor.

„Am aflat cu bucurie că Mastering The Music Business, care este o conferință despre muzică și despre diverse capitole ale industriei muzicale, se ține din nou anul viitor și e important să știți că e bine să fiți acolo, dacă sunteți artiști sau dacă sunteți viitori artiști. Cred că a venit  momentul în care artistul trebuie să fie conștient că activează într-o lume care se schimbă de la o lună la alta și trebuie să știe ce contract semnează, cum să se promoveze, când să semneze cu o casă de discuri, când să devină independent și așa mai departe. Toate acestea vor fi dezăbute în cadrul conferinței cu speakeri internaționali și locali care s-au aliniat dinamicii industriei muzicale. Așă că vă îndemn să vă luați bilet și să fiți acolo!” – a declarat Tudor Chirilă (Keynote speaker, MMB ediția a III-a).

Vor exista și serile de showcase-uri, ale unor trupe românești și internaționale aflate la început de drum sau care doresc să-și prezinte noile show-uri live în fața unui auditoriu format din profesioniști ai industiei muzicale și nu numai.

Organizatorii anunță că taxa de acces la conferință, în regim presale, este de 35 euro pană la finalul anului și include participarea la conferință în zilele de 20 și 21 martie, acces la showcase-urile din serile de 20 si 21 martie, dar și coffee break și lunch break. Biletele se pot achiziționa de aici: https://ove.ro/mastering-the-music-business-2018

Biletele în regim presale nu includ participarea la ziua de workshop-uri. Biletele pentru ziua de workshop-uri vor fi puse în vânzare în luna ianuarie 2018 odată cu programul complet al acestora.

„Sunt extrem de bucuroasă că ne aflăm acum în poziția de a anunța cea de-a treia ediție a Mastering The Music Business, un proiect care a pornit timid în 2016. În 2017, la a doua ediție, aproape am dublat numărul de participanți față de primul an, iar ecourile din piață sunt în continuare foarte bune. Am găsit o deschidere extraordinară din partea tuturor celor care au urcat pe scena conferinței la ambele ediții, ceea ce ne-a motivat să identificăm și să aducem în programul viitor și mai mulți profesioniști din România și nu numai. Anul trecut, Smiley, unul dintre cei mai de succes artiști și antreprenori din România, a acceptat să deschidă conferința. În aceeași notă, anul acesta, discursul de deschidere îi va aparține lui Tudor Chirilă, o voce  puternică atât în industria muzicală, cât și în peisajul social și un model al tinerei generații. Nu în ultimul rand, alăturarea celor de la INCFC în calitate de co-organizatori începând din 2017 aduce în continuare un plus de relevanță și consistență informațiilor oferite participanților.” – a declarat Anca Lupeș (fondator, Mastering the Music Business).

Urmare a succesului repurtat la ediția 2017 de prezentarea susținută de doamnele Carmen Croitoru (Director General) și Anda Becut (Director de Cercetare) din cadrul INCFC (Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală), în 2018 participanții la conferință vor beneficia de o prezentare cu o temă foarte actuală,  referitoare la obiceiurile de consum muzical în online.

Cu ocazia Conferintei Mastering the Music Business, INCFC va lansa participanților invitația de a contribui cu informații în cadrul unui proiect pilot de cercetare ce își propune dezvoltarea unor indicatori statistici și a unor măsurători periodice dedicate industriei muzicale.

Mastering the Music Business este prima conferință organizată în România pe teme de industrie muzicală și singura care se adresează  în principal artiștilor independenți, dar și managerilor, agențiilor de booking, agențiilor de PR muzical etc. Prima ediție a conferinței a avut loc în februarie 2016 și, pentru prima dată, artiștii, profesioniștii din industria muzicală, managerii artistici, specialiștii în gestionarea drepturilor de autor, distribuție online, radio, branding și PR au dezbătut teme de inters comun și au avut ocazia să intre în contact pentru proiecte viitoare.

În edițiile trecute, au fost prezenți zeci de speakeri români și internaționali care au susținut studii de caz, prezentări, dezbateri și workshop-uri. Intre speakeri s-au numărat artiști precum: Smiley, Damian Drăghici, Nicu Alifantis, Tataee (BUG Mafia), Cornel Ilie (Vunk), Dan Byron, alături de reprezentanți ale unora dintre cele mai puternice platforme online, la nivel global – Thorsted Freese (Believe Digital), Lucas Iliev (Music Gateway), Sam Taylor (TuneCore), Chris Cooke (CMU Insights) și alții.

Mastering the Music Business se poziționează astfel din ce în ce mai clar ca o zonă de întâlnire a elitelor industriei muzicale și își propune să creeze o comunitate cât mai extinsă a profesioniștilor și a antreprenorilor independenți din industria muzicală locală, care să pună în discuție ultimele tendințe, tehnologii, modalități de promovare și monetizare a talentului muzical.


O noua aparitie la Editura Compania: Cu titlu provizoriu. Romanul unui psihiatru melancolic – România, America, România, de Maia Levantini

Ostatici, migranţi, bolnavi, eroi… (câte puţin din fiecare român onest şi inteligent)

Mulţi intelectuali români stau cuminţi « la locurile lor » şi citesc cărţi an de an. Şi vine, mări, deodată un moment de preaplin derutant al propriei lor istorii. Care la 40 de ani nu e un clasic bilanţ, ci o luminare matură a vieţii trăite, plus pâlpâirea unor întrebări grave la care mizeria actuală a lumii nu ştie să răspundă. În asemenea situaţii, oamenii cu carte, ca Maia Levantini (un pseudonim), se aştern la scris.

Psihiatru de formaţie şi în exerciţiu, « autoarea » Levantini ştie perfect ce are de făcut : să recupereze prin toate simţurile, să caute sens prin amintiri, analogii şi ipoteze, să mascheze pentru a spune şi să spună pentru a masca, să construiască o autoficţiune reprezentativă nu doar pentru ea, ci şi pentru noi. Aşa se face că în acest text scris cu nerv şi sânge trăiesc, mai exemplar decât într-o vitrină de cristal, cele mai importante piese ale dramei româneşti de azi : ţara fostă comunistă, cu minimala ei schimbare din 89 cu tot, căldura familiei, a copilăriei şi a tinereţii, splendida adoraţie pentru sublimi maeştri, exilul hurducat şi planetele diverse ale exilaţilor, medalioane veşnic comparative ale întâlnirilor cu tradiţii, sisteme, practici şi figuri din Europa şi din SUA, adormiri de confort şi treziri de thriller, întoarceri acasă de fiu risipitor care sunt, de fapt, tot atâtea piruete, fandări şi retrageri tactice epuizante, ca în cazul tuturor celor deopotrivă oneşti şi inteligenţi (un blestem).

Impresionant şi fermecător e în acest volum spectacolul culturii concrescute (un tipic substitut al belşugului şi al libertăţii conceput în Europa de Est) ca o a doua piele, al minţii care scrie mărturie fără să se fi antrenat vreodată anume pentru « a face literatură ». Literatura « de sine » de aici este mai degrabă un selfie cu arta decât vreo ambiţie de artist. În schimb, toate mijloacele literaturii – de la retorica oralităţii plurilingve la jocul pe keyboards cu registre variate şi flashback-uri de film, ba mai revizitând chiar doine şi balade, bocete şi strigături, pe lângă tabele în gust de Excel şi liste de expus în PowerPoint – sunt puse la bătaie pentru a nota « totul », tot ce poate fi livrat, nu fără ironie şi autoironie, cititorului de azi de către un nobil « dilettante » care întreabă şi iar întreabă şi tot întreabă…

Interogaţia e, poate, ţelul ultim al acestei scriituri. Căci ea povesteşte îndelung şi declară sub jurământ, în fond, pentru a interpela mai bine. Ca toţi românii care pleacă din ţară, Maia Levantini ar vrea să ştie cui trebuie să-i adreseze actul de acuzare pentru frângerea obligatorie a destinului ei, fie el şi aparent împlinit, cu o întreagă « lume nouă » descoperită şi cucerită în buzunar. Să fie oare de-ajuns vinovatul « Ceaşcă » ? Vai, ce glumă bună ! Să tragă cu praştia doar în burtăverzimea perpetuă, pentru care şi exilul, devenit recent şi oportun « diasporă », e la nevoie tot o colecţie de « our assets », de preferinţă sub eticheta « excepţionalii noştri conaţionali din străinătate », « fiii gliei », « icoane ale neamului » etc. ? Are oare rost ca un eminent psihiatru, dintr-un lung şir de eminenţi « copii ai ţării », purtător şi el, ca şi ei, de multiple răni în inimă, în creier şi în suflet, să spere ca mica lui tragedie şi marea lui revoltă să găsească ecou la o nouă elită românească, alta decât cea vinovată de-a fi făcut din milioane de oameni cu cel puţin 16 ani de şcoală ostatici, migranţi, bolnavi şi eroi ? Poate că da. Atunci când n-o mai « merge şi aşa ». Cine ştie când…

Cu titlu provizoriu e, printre altele, şi victoria unei femei curajoase asupra hrubei impuse, conformismului, complacerii, îndoielii. O firească victorie pentru un om onest şi inteligent. Pentru un astfel de om însă, venit din lumea românească, lucrurile nu pot fi deocamdată decât provizorii. În România, sigure şi definitive, cu aromă de etern nu sunt încă decât cele care-i privesc pe idioţi şi neoneşti, campioni ai stabilităţii, ocupaţi să negocieze zi şi noapte « activele noastre », printre care se găsesc şi din ce în ce mai mulţi fluturi provizorii prinşi în insectarul unei istorii amuţite, mizerabile (aceea care nu ştie să răspundă). Adina Kenereş

« Sunt un animal legat de ţarã aşa cum pisica lui Soso e legată de casă. Sunt legată de limba în care m-am născut, cu toate scurtăturile minţii. Totul e elaborat şi oficial în alte limbi, când mă doare burta, mă doare în română şi, când mi-e frică, transpir în română, poate că ar mirosi ai frumos să transpir în engleză, dar trebuie să mai aştept până când Jason şi cu mine ne mutăm în vreo casă cu verandă şi adoptăm doi copii, unul din Botoşani şi unul din Zalău. Şi apoi, poate peste cincizeci de ani, o să-mi înjur oasele anchilozate în englezã. »

Maia Levantini s-a născut şi a crescut în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie « Carol Davila ». După aproape zece ani de practică în România, a plecat în Statele Unite ale Americii, unde locuieşte – cu titlu provizoriu – de peste cincisprezece ani.


Noutate editoriala: Fii ceea ce esti, de Ramana Maharshi

Invataturile simple, dar puternice ale lui Sri Ramana Maharshi, unul dintre cei mai apreciati maestri spirituali indieni, continua sa ne lumineze cu aceeasi intensitate si astazi, la peste saizeci de ani de la moartea sa.

Fii ceea ce esti reprezinta cea mai complexa si completa colectie a intelepciunii sale, editata de fostul bibliotecar al ashramului lui Sri Ramana, aflat la poalele sfantului munte Arunachala. Aceasta carte reuneste conversatii cu diferiti cautatori care au venit la ashram pentru indrumare, Bhagavan raspunzand la intrebarile ce apar pe drumul spre iluminare.

Prin intermediul acestei carti, putem descoperi esenta invataturii lui Sri Ramana, si anume ca realizarea sinelui reprezinta cautarea vitala ce trebuie sa o urmam inainte de a putea spera ca vom intelege lumea.

„Tu ești constiinta. Constiinta nu este decat un alt nume pentru tine. Deoarece esti constiinta, nu este nevoie sa o dobandesti ori sa o cultivi. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa nu-ti mai indrepti atentia spre alte lucruri, adica spre non-Sine. Daca nu mai esti atent la ele, atunci ramane doar perceptia pura, iar ea este Sinele.” – Sri Ramana Maharshi

Ramana Maharshi (1879-1950), s-a nascut in oraselul Tiruchuzhi, din provincia Tamil Nadu. Dupa moartea tatalui sau, cand abia implinise doisprezece ani, se muta la Madurai. In 1896 are loc marea sa experienta transformatoare – trecerea prin moarte, urmata de realizarea Sinelui. Isi paraseste caminul si familia si se indreapta spre Arunachala. Se stabileste in pestera Virupaksha unde va locui vreme indelungata. Aici i se vor alatura primii discipoli carora le va impartasi invatatura sub forma unor raspunsuri la chestiuni pe teme spirituale. Acestea se vor regasi in opusculele Vichara Sangraham (Introspecţia) si Nan Yar? (Cine sunt eu?), care pot fi considerate primele sale lucrari.


Precomandă: Prinţesa Polonic lansează „Supereroii din farfurie”, o carte de reţete pentru gătitul cu cei mici

Prezentatoarea TV Anca Lungu, cunoscută și pentru blogul culinar PrintesaPolonic.ro, lansează o nouă carte de reţete pentru copii, cu ilustraţii de Annabella Orosz și sfaturi pentru părinți de Alina-Nicoleta Balațchi. „Supereroii din farfurie” conţine reţete care pot fi gătite împreună cu cei mici şi vă arată cum puteţi să-i implicaţi în procesul gătitului în funcție de vârstă. Cartea este de astăzi disponibilă cu autograful autoarei, în precomandă până pe 27 noiembrie, pe curteaveche.ro.

Gătitul în familie poate da naştere unor experienţe magice! În timp ce petreceţi timp de calitate împreună, gătitul îi va ajuta pe cei mici să-şi dezvolte abilităţile, să devină mai încrezători şi să descopere care sunt cele mai bune alimente pentru sănătatea lor. Micii pofticioşi vor învăţa lucruri noi, îşi vor dezvolta vocabularul, îndemânarea şi abilităţile de lucru în echipă şi vor deveni mai independenţi şi mai împliniţi. Jocurile, activităţile amuzante şi ilustraţiile nostime ale Annabellei Orosz îi vor ajuta să descopere şi să iubească superalimentele bogate în vitamine şi minerale, esenţiale pentru sănătatea lor. Dincolo de reţetele extraordinare pe care le conţine, cartea Ancăi Lungu vă oferă sfaturi practice legate de alimentaţia celor mici, de nutrienţii esenţiali pe care hrana lor ar trebui să îi conţină şi de impactul a ceea ce mănâncă asupra sănătăţii.

Supereroii din farfurie este o carte inspirată de fetița mea, Prințesa Linguriță. Toate legumele cu superputeri au devenit prietenele ei după ce mami, Prințesa Polonic, și-a imaginat poveștile lor minunate. Și dacă fetița mea de 3 și jumătate mănâncă atât de multe legume, pentru că vrea să fie puternică și să aibă pielea frumoasă ca Albă ca Zăpada, m-am gândit că o carte ca aceasta ar putea ajuta copiii și părinții deopotrivă să-și facă viața mai frumoasă și mai sănătoasă. Pot învăța împreună despre proprietățile legumelor și pot găti împreună rețete simple, delicioase și pline de nutrienți.” (Anca Lungu)

„Cu multă răbdare, indicații citite cu grijă împreună și puțină practică, chiar și cei mai mici dintre bucătari pot realiza lucruri mărețe în farfurie. Învățând cum să folosească un cuțit de la o vârstă fragedă, copilul câștigă nu doar dexteritate, ci și putere și încredere în sine. Sentimentul de independență și împlinire care vine odată cu acțiunea de a-și prepara singur de mâncare sporește stima de sine.“ (Alina-Nicoleta Balațchi)

Supereroii din farfurie” de Anca Lungu este disponibilă pentru precomandă cu autograful autoarei între 14 și 27 noiembrie în magazinul online Curtea Veche Publishing, la prețul de 50 de lei.


Turneul Național „Cu inima la teatru” – heART, ajuns la a doua ediție, vine în orașul tău!

Sfârșitul lunii noiembrie aduce în orașul tău cea de-a doua ediție a Turneului Național „Cu inima la teatru‟ – heART, organizat de Cuibul Artiștilor, împreună cu Asociația FRENDS. De pe 17 și 29 noiembrie, oamenii din 13 orașe sunt invitați să vină cu inima la teatru la acest maraton cultural. Intrarea este liberă, iar donațiile strânse pe durata turneului se vor transforma într-o bursă pentru un tânăr artist.

Spectacolul cu care oamenii din toată țara vor face cunoștință spune povestea aventurilor noastre cotidiene. Conceput ca o oglindă ce reflectă ceea ce cu toții simțim, „Aventuri contemporane‟ vorbește despre noi, despre tine și despre societatea în care trăim – societate ce ne grăbește uneori mai mult decât am dori și ne face să uităm bucuria lucrurilor mici. „Aventuri contemporane‟ te va pune în situația de a râde și de a reflecta: la sine, la relațiile cu ceilalți, la monotonie și la fericire.

Din distribuția spectacolului fac parte Cătălin Gheorghiu, Vlad Basarabescu, Frederic Negrescu, Serin Jemaa și Victor Țăpeanu. Scenariul este o adaptare după Mark H. Levine şi John Cariani, iar regia spectacolului îi aparține lui Victor Țăpeanu.

Turneul Național „Cu inima la teatru‟ se va desfășura în 13 orașe din țară. Programul complet îl puteți regăsi mai jos:

17 noiembrie – CRAIOVA

18 noiembrie – TIMIȘOARA

19 noiembrie – ARAD

20 noiembrie – ORADEA

21 noiembrie – CLUJ-NAPOCA

23 noiembrie – BRAȘOV

24 noiembrie – SUCEAVA & FĂLTICENI

25 noiembrie – IAȘI

26 noiembrie – GALAȚI

27 noiembrie – PLOIEȘTI

28 noiembrie – CÂMPINA

29 noiembrie –  BUCUREȘTI

Despre prima ediție a Turneului Național „Cu inima la teatru‟ – heART

Prima ediție a Turneului Național „Cu inima la teatru‟ – heART s-a născut din dorința de a dărui cât mai mult și și-a propus să aducă emoția din Cuib în 10 orașe (inițial) din România. Donațiile strânse s-au transformat în echipamente medicale ce au ajuns la secția de neonatologie a Spitalului Municipal din Câmpina. Astfel, în prima ediție a turneului oamenii au primit emoție și au dăruit viață, pentru ca nou-născuții să se poată bucura de simplul „a fi‟.

În cifre, prima ediție a Turneului Național „Cu inima la teatru‟ – heART a însemnat aproape 1.300 de spectatori veniți cu inima la teatru, 13 orașe în care Cuibul Artiștilor a reușit să livreze emoție și 28 de organizații partenere ale turneului. În online, toate acestea se regăsesc sub forma a mai bine de 700.000 de afisări ale turneului și aproape 100.000 de interacțiuni în social media.

Despre Cuibul Artiștilor

Cuibul Artiștilor s-a născut din dorință de a face ca arta să se întâmple. Povestea Cuibului a luat naștere  în martie 2015 cu cel mai mare proiect cultural la nivel național, „300 de zile de teatru‟ gratuit, iar de atunci și până în prezent am reușit să oferim câte o oră de emoție și timp petrecut cu ei înșiși pentru 53.000 spectatori. Am produs 20 de spectacole, am jucat de mai bine de 540 de ori și am livrat emoție în peste 19 orașe din țară, dar și și din străinătate.

De mai bine de doi ani, Cuibul Artiștilor oferă interacțiune naturală, spontană cu publicul și, la final, un moment de reflectare caldă, care se păstrează în timp și te face să revii. Prin fiecare spectacol ne dorim să transmitem celor din sală o experiență unică și irepetabilă, care să le trezească iubirea pentru artă.

Despre Asociația FRENDS

FRENDS este o organizație non-guvernamentală și non-profit, dar și un grup de prieteni pus pe fapte mari. Scopul asociației este de a crea o rețea de centre FRENDS la care oamenii să adere și în care să se dezvolte spre o mai bună pregătire personală și profesioală pentru mediul competitiv de pe piața muncii. Viziunea FRENDS este de a crea un cadru favorabil tinerilor de a se dezvolta, a evolua și performa într-o asociație prietenoasă, precum și de a contribui la îmbunătățirea societății prin proiecte proprii sau realizate la nivel organizațional.


Tinerețe fără bătrânețe, un proiect online de knowledge capture & transfer: artiști și producători culturali români

„Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani” este un proiect editorial online care prezintă creativi români, prin intermediul unor „portrete” video, foto sau audio. Proiectul se înscrie în seria „modernism art documentaries” lansată de platforma Modernism.ro în 2012, care cuprinde până în prezent 190 de episoade video-documentare.

Platforma Modernism.ro este un proiect inovativ pentru spaţiul editorial autohton, promovând online creativii din 2009 și crescând organic până în prezent spre 80.000 unici lunari și prezență pe social media cum ar fi Youtube, Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr și Linkedin. Seria „modernism art documentaries” lansată în 2012 s-a derulat prin proiectele „3 minute de celebritate” (box cu 3 DVD-uri – 81 de filme de 3 minute cu peste 120 de creativi români contemporani), „Tineri și neînfricați”, „100 de artiști contemporani” și „Tinerețe fără bătrânețe”.

Proiectul Tinerețe fără bătrânețe” contribuie la arhiva digitală Modernism.ro care prezintă artiști și proiecte de cultură vizuală contemporană, o arhivă vizuală și auditivă care poate fi accesată atât în timp real, în timp ce se „construiește”, cât și într-un mod facil, datorită designului platformei, „responsive” pentru toate tipurile de device-uri. Diversitatea și versatilitatea metodelor de prezentare audio-foto și video online și abordarea critică minimală aduc o promovare pe orizontală a fenomenului creativ contemporan românesc.

Ne place acest format media compact de video, audio sau foto online prin care prezentăm un creativ, fie el artist ori producător cultural – se poate „consuma” rapid pe orice device, computer, tabletă, telefon, ipod și este foarte direct și onest. Acest format se bucură de feedback într-o continuă creștere, atât ca impact al vizualizărilor cât și ca noi subscriberi și interactivitate prin comentarii.” (Oana Ioniță Nasui, project manager „modernism art documentaries”).

Toate „portretele” se pot găsi aici http://www.modernism.ro/category/tinerete-fara-batranete/

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. 


Dorian se întoarce la Teatrul Odeon pe 19 noiembrie

Spectacolul de dans contemporan DORIAN se întoarce la Teatrul Odeon, pentru încă o reprezentație, pe 19 noiembrie, de la ora 19:30, la Sala Studio.

După această reprezentație, DORIAN continuă turneul național pe scena Teatrului Național din Tîrgu-Mureș, unde spectacolul este programat pe 27 noiembrie.

DORIAN a făcut parte anul acesta și din selecția oficială a celei de-a 27-a ediții a Festivalului Național de Teatru, în cadrul căruia s-a jucat în dublă reprezentație. În această toamnă DORIAN s-a mai jucat și la Buzău, la Teatrul “George Ciprian”, la Tulcea, la Teatrul „Jean Bart”, unde a fost selectat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Tragos”, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj la Teatrul pentru Copii şi Tineret GONG din Sibiu.

Produs de Asociația Culturală Control N, spectacolul DORIAN pleacă de la o premisă, pe cât de absurdă, pe atât de puternică și de imposibil de ocolit: sfârșitul lumii va veni în 24 de ore. Spectacolul îl urmărește pe Dorian, un bărbat care își trăiește viața singuratică de zi cu zi între biroul său dintr-o corporație și pereții apartamentului său. Într-o dimineață Dorian află că în 24 de ore va veni sfârșitul lumii. Hotărăște să își trăiască ultimele momente de viață închis în apartamentul său, trecând de la rutină la panică și ajungând până la liniște și acceptare – acceptarea unui trecut complicat, un prezent incert și un viitor apocaliptic. Spectacolul este construit pe juxtapunerea dansului contemporan cu proiecții multimedia. Jocul creat între mișcarea fizică, reală, concretă, construită sub ochii spectatorului și imaginile surprinse în proiecțiile video va duce către descoperirea trecutului și prezentului din viața lui Dorian.

DORIAN este construit în jurul unui singur actor-dansator: George Albert Costea.

“Prin dans, imagini video și muzică, fără niciun cuvânt rostit, DORIAN este, de fapt, înainte de orice, o poveste despre cuvinte. Cele pe care nu le spunem niciodată și pe care atunci când ne facem curaj să le spunem, dacă ne facem vreodată curaj pentru asta, e deja puțin prea târziu.” – Oana Răsuceanu, regizor și coregraf

Teaser „DORIAN”: bit.ly/2xarEmJ

Oana Răsuceanu semnează conceptul, regia și coregrafia spectacolului, regizorul Iulia Rugină, alături de Adrian Câmpean, Dan Adrian Ionescu și Mizdan, proiecțiile multimedia, iar Mihai Dobre semnează muzica originală a spectacolului.

Cu o activitate intensă ca scenarist de film, Oana Răsuceanu a absolvit în 2007 un Master în Artă Coregrafică în cadrul UNATC și de atunci a derulat o serie de proiecte în zona teatrului și dansului, ca scenarist / dramaturg, regizor și coregraf. Printre spectacolele realizate de ea se află Telefonul din colțul străzii (spectacol de teatru-dans, după texte de Cristian Popescu), Dear Diary (spectacol de dans, realizat cu sprijinul Teatrului Nottara din București), cât și o serie de spectacole pentru copii.

Protagonistul spectacolului este George Albert Costea, membru al colectivului artistic al Teatrului Național “Marin Sorescu” Craiova, o prezență constantă în teatrele bucureștene (Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis) și în spațiul teatrului independent (Godot Café Teatru, Green Hours, UNTEATRU, Compania D’Aya, Asociația Reciproca), George a lucrat cu numeroși regizori, printre care Robert Wilson, Silviu Purcărete, Peter Schneider, Tim Carroll, Mircea Cornișteanu, Janusz Wisniewski, Răzvan Mazilu, Vlad Cristache sau Leta Popescu. În 2016, George a fost nominalizat pentru rolul din The History Boys. Povești cu parfum de liceu, în regia lui Vlad Cristache, la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Gala Premiilor UNITER).

După premiera din toamna anului trecut, spectacolul DORIAN s-a jucat în București la Teatrul UNTEATRU și Teatrul ODEON, în Timișoara la Teatrul Național “Mihai Eminescu”, în Craiova la Teatrul Național ”Marin Sorescu” și în Ploiești la Teatrul „Toma Caragiu”.


„Lettice & Lovage” – premieră în București la Teatrul Arte dell’Anima

Teatrul Arte dell’Anima prezintă pentru prima dată în București, spectacolul „Lettice & Lovage” de Peter Shaffer, traducere de Crina Lință, regia Geanina Hergheligiu. O comedie verbală, ierbală, dar nu și letală cu Crina Lință, Ioana Pavelescu și Silviu Biriș.

Spectacolul va avea avanpremiere în datele de 20 și 22 noiembrie și premiera în data de 26 noiembrie, la Teatrul Arte dell’Anima din strada Făinari, nr. 17D!

„Lettice & Lovage” este o savuroasă comedie satirică, scrisă în 1987, special pentru actrița Maggie Smith și spune, într-un stil plin de umor fin și nuanțat, British, povestea întâlnirii dintre Lettice Douffet (o femeie pasionată de istorie, teatru și bucătărie elisabetană), ghid turistic la Conacul Fustian, conac bântuit (în opinia ei) și Charlotte (Lotte) Schoen, aparent rigidul reprezentant al Consiliului Conservării și Protejării Obiectivelor Istorice ale Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Ca în fiecare loc de muncă, Lettice decide să urmeze „regula celor trei Δ, regulă moștenită de la mama ei, imaginând fapte grandioase petrecute pe Marea Scară a Conacului. Lotte o concediază, dar are revelația întâlnirii unui om „spectaculos”, pe care, săptămâni mai târziu, simte nevoia sa îl caute. Lotte îi va împărtăși acesteia faptul că a moștenit de la tatăl ei (proprietarul Editurii Perseus), „ochii” pentru frumos, pentru construcțiile cu arhitectură splendidă, care dau identitate.

Cele două petrec tot mai mult timp împreună, reînviind scene din istorie și, inevitabil, se produce un accident, care conduce la un proces public. Cel mai intrigat de toate întâmplările ciudate care declanșează accidentul este avocatul Bardolph, un profesionist prins fără voia sa în mrejele imaginației actriței Lettice Douffet.

Ce au în comun Lettice Douffet, Charlotte Schoen și Maria Stuart, regina Scoției rămâne să descoperim împreună în datele de 20, 22, 26 și 27 noiembrie, începând cu orele 19:30 la Teatrul Arte dell’Anima din strada Făinari, nr. 17D!

Biletele sunt disponibile aici: https://www.mystage.ro/spectacole/lettice–lovage-895?af=41

Distribuția: Lettice Douffet – Crina Lință

Charlotte/ (Lotte) Schoen – Ioana Pavelescu

Țâfnosul /Framer/Jim Mackintosh/ Mr. Bardolph – Silviu Biriș

Regie: Geanina Hergheligiu

Pictură décor: Alina Mavru

Sound&light: Alex Bibere

Durata: 1h 45’

Preț bilet: 40 lei

O comedie verbală, ierbală, dar nu și letală, în 4 tablouri, produsă de Teatrul Arte dell’Anima!

P.S.: Mulțumiri speciale, Gabriel Lință pentru ajutorul oferit în construcția decorului și pentru zâmbetul mereu prezent.


Puterea gândirii matematice: cum să nu greșești

Matematica nu este doar o înșiruire de calcule pe care să le faci pe de rost până ce ți se epuizează răbdarea sau energia – deși ar putea părea așa, judecând după ce ni s‑a predat în cadrul orelor de matematică. Este știința de a nu greși, care ne permite să vedem structurile ascunse sub dezordinea și haosul aparent din jurul nostru.

În Cum să nu greșești, Jordan Ellenberg ne arată că matematica nu se rezumă la incidente abstracte, care nu au niciodată loc în viața reală, ci atinge tot ce facem – lumea întreagă este străbătută de matematică. Printre multe altele, se ocupă de baseball, Reaganomics, schemele îndrăznețe după care se joacă la loterie, Voltaire, criza reproductibilității rezultatelor în psihologie, pictura italiană renascentistă, limbajele artificiale, dezvoltarea geometriei neeuclidiene, sosirea apocalipsei obezității, opiniile lui Antonin Scalia despre crimă și pedeapsă, psihologia ciupercii mucegai mixomicetă, ce poate și ce nu poate Facebook să ghicească la tine și existența lui Dumnezeu.

Recomandată nu doar celor interesați de matematică, logică și filosofie, ci tuturor celor care doresc să vizualizeze minunatele ecuații din spatele fiecărei decizii zilnice.

Jordan Ellenberg este profesor de matematică la Universitatea Wisconsin-Madison, are un doctorat în matematică de la Harvard și un masterat în scriere creativă de la Johns Hopkins. Domeniile lui de specializare în cercetare sunt teoria numerelor și geometria algebrică. A scris articole cu subiecte matematice pentru New York Times, Washington Post, Wired, Wall Street Journal, Boston Globe şi publică periodic o rubrică în Slate.

Articole similare

Nou la Editura Humanitas. Fragment în avanpremieră din Suleika Jaouad, „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată”

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: Lupin: Partea 2; Total Drama Island; Fear Street; Stranger Things; The Mire ’97

Jovi Ene

„Anul Nou care n-a fost” – aplaudat de peste 1500 de spectatori la premiera de gală!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult