Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (12 – 18 septembrie 2016)

lectura-publicaȘtirile săptămânii: Lectură la Bucureşti din romanul Spre văi de jad şi sălbăţie, de Veronica D. Niculescu; Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe editia a VI-a; !MPRO – Festivalul Național de Improvizație ediția a patra: inovație și libertate artistică; Emanuel Copilaș este noul coordonator al colecției Colloquium, care apare la Editura Adenium; Încep înscrierile la NARATIV – festivalul pentru copii care promovează cititul de plăcere; CLB a inaugurat o nouă filială, chiar în prima zi de școală; Marius Chivu, Ioana Bâldea Constantinescu şi Ema Stere despre „O hologramă pentru rege” de Dave Eggers.

Lectură la Bucureşti din romanul Spre văi de jad şi sălbăţie, de Veronica D. Niculescu

Editura Polirom vă invită marţi, 20 septembrie, de la ora 19.30, la Librăria Cărtureşti Verona – Ceainărie (Str. Arthur Verona 13-15), la o întîlnire cu scriitoarea Veronica D. Niculescu, eveniment prilejuit de apariţia primului său roman, Spre văi de jad şi sălbăţie, la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”, disponibil şi în ediţie digitală.

Invitată, alături de autoare: Adela Greceanu

Moderatoare: Eli Bădică

Primul roman al Veronicăi D. Niculescu îşi poartă cititorul printr-un labirint al oglinzilor deformante în care rătăcesc mînă în mînă o realitate şi o poveste, o prinţesă şi o femeie a zilelor noastre.

Un roman despre plecări, pierderi şi gol, scris cu tandreţe şi presărat cu surprize. O carte cu o structură circulară, închizînd înăuntru un basm într-o mie de versuri.

Departe de oraşul natal, de familie şi de cel pe care încă îl iubeşte, Miranda Dortloft scrie un basm în rime. Proza densă care înconjoară această joacă imaginară, cocon al îndoielilor şi mărturisirilor, dezvăluie viaţa reală a Mirandei: din anii copilăriei petrecuţi în comunism, într-o familie mixtă, unde rege este contrastul, trecînd prin povestea de dragoste, pînă în prezentul pustiit şi zdruncinat de depresie.

Veronica D. Niculescu este scriitor şi traducător. A publicat volumele de proză scurtă Adeb (Limes, 2004, Premiul pentru Debut al USR Sibiu), Orchestra portocalie (Cartea Românească, 2008) şi Roşu, roşu, catifea (Casa de Pariuri Literare, 2012, nominalizări la Premiile Radio România Cultural şi la Premiul Naţional pentru Proză Ziarul de Iaşi) şi cărţile-pereche Simfonia animalieră (Casa de Pariuri Literare, 2014, Premiul „Cercul Literar de la Sibiu” acordat de USR Sibiu, nominalizare la Premiul Naţional pentru Proză Ziarul de Iaşi) şi Hibernalia (Casa de Pariuri Literare, 2016), precum şi două volume în colaborare cu Emil Brumaru: Basmul Prinţesei Repede-Repede (Polirom, 2009) şi Cad castane din castani (Polirom, 2014, nominalizare la Premiile Revistei Observator cultural). Antologie de proză scurtă a autoarei: Floribunda (TipoMoldova, 2012). A tradus peste douăzeci de volume din limba engleză, din opera lui Vladimir Nabokov, Samuel Beckett, Don DeLillo, Siri Hustvedt, Eowyn Ivey, Lydia Davis, Tracy Chevalier. Locuieşte în Bucureşti împreună cu soţul ei, o mulţime de flori adevărate şi cîteva animale imaginare.

Afis3-03Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe editia a VI-a

Teatrul Apropo organizează anul acesta cea de-a VI-a ediție a Festivalului Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe, în perioada 17 septembrie – 2 octombrie 2016, București.

Selecția din acest an, care cuprinde peste 40 de spectacole din toată țara, a fost făcută de juriul format din Monica Andronescu, Oltița Cântec, Oana Cristea Grigorescu, Cristiana Gavrilă și Cristina Rusiecki.

Pentru că Maratonul Teatrului Independent susține prin tradiție mișcarea teatrală independentă din România, anul acesta festivalul va cuprinde patru secțiuni.

  • Secțiunea Competiție – cuprinde cele mai valoroase și originale 22 de spectacole de teatru independent din stagiunea 2015 – 2016.
  • Secțiunea One Drama – selecție a celor mai bune monodrame ale ultimilor ani.
  • Secțiunea Indie Gold – selecție a celor mai reprezentative spectacole ”făcute vreodată” în teatrul independent.
  • Secțiunea Serile Teatrului Studențesc – cele mai apreciate spectacole ale absolvenților de teatru dedicate publicului tânăr.

Juriul de premiere a celei de-a VI-a ediții a festivalului este format din Coca Bloos (actriță), Maria Zărnescu (critic de teatru), Mariana Cămărășan (regizor) și Nicoleta Lefter (actriță) . Juriul va acorda 7 premii celor mai bune spectacole din secțiunea ”Competiție”.

Anul acesta v-am pregătit multe suprize frumoase printre care:

  • Două Premiere în Festival: O călătorie cu Urmuz de Radu Popescu și O femeie singură de Dario Fo și Franca Rame;
  • Spectacolul invitat de la Târgu Mureș: Respirații în regia lui Radu alexandru Nica;
  • Spectacolul manifest HUOOO al Teatrului Auăleu de la Timișoara care va avea loc în Parcul din Piața Universității.
  • Atelierul ”O piesă în 24 de ore” care va reuni tineri profesioniști și studenți amatori.

Așa cum v-am obișnuit în fiecare an intrarea este liberă pentru studenți și elevi (în limita locurilor disponibile) și cu precădere la spectacolele din Serile Teatrului Studențesc care le sunt special dedicate acestora.

Teatrele partenere din acest an sunt: UNTEATRU, Teatrul de Artă București, POINT, Teatrul Luni de la Green Hours, Teatrul Act și Centrul de Teatru Educațional Replika. Alături de acestea în Festival se vor regăsi și locații noi și neconvenționale, în buna tradiție a Maratonului. Biletele la spectacole pentru toate secțiunile se pot achiziționa de pe platforma mystage.ro sau în ziua spectacolului de la teatrul partener.

Vă așteptăm cu drag la unul dintre cele mai mari festivaluri dedicate teatrului independent din România – Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe.

impro-editia-4!MPRO – Festivalul Național de Improvizație ediția a patra: inovație și libertate artistică

Singurul festival național de improvizație din România a ajuns la ediția a patra și se desfășoară între 22 – 25 septembrie, la ARCUB Gabroveni. Conceptul de anul acesta reunește improvizatorii în spectacole care iau cele mai diverse forme și stiluri, ca într-un caleidoscop.

Propunerile actorilor sunt inovatoare, atât în alcătuirea echipelor, cât și în conținut. Pe lângă trupele clasice, realizatorii spectacolelor au creat grupe mixte de improvizatori cu nivel similar de experienţă. În premieră în România se vor juca spectacole cu stiluri foarte curajoase – de la muzical cu liceeni la western, sketch comedy și un long-form inspirat de serialul Game of Thrones.

În plus, anul acesta !MPRO are doi invitați speciali din SUA, care vor fi traineri pentru toţi cei interesaţi de a fi mai spontani, dar şi pentru improvizatorii profesionişti. Două dintre spectacolele din festival se vor crea în urma atelierelor susținute de Jill Bernard și Joe Bill, co-fondatori de teatre şi actori cu peste 20 de ani de improvizație: The Romanian Scramble și The Last Straw.

Pentru cei care vor să-şi  testeze pentru prima dată abilitățile de improvizatori, atât cei doi traineri internaționali cât și actorii români pregătesc worskhop-uri provocatoare şi pline de veselie. Sunt 4 astfel de ateliere la care se pot face înscrieri direct de pe site-ul festivalului.

Păstrând tradiția de anul trecut, în ultima seară a festivalului, cei doi traineri  vor susține un spectacol apreciat și la nivel internațional, amuzant, curajos și teatral, în limba engleză: SCRAM.

O secţiune nouă în festival, cu intrare liberă, este !MPRO TALKS, o sesiune interactivă de discuții despre rolul improvizației în dansul contemporan. A acceptat provocarea Momo Sanno, coregraf, dansator și călător născut în România, cu studii la Academia de Balet din Stuttgart.

Biletele pentru fiecare dintre cele 12 spectacole, dar și abonamente de o zi sunt puse în vânzare pe site-ul festivalului și pot fi achiziționate în reţeaua Eventbook: www.improfest.ro/program

emanuelcopilasEmanuel Copilaș este noul coordonator al colecției Colloquium, care apare la Editura Adenium

Începând cu luna septembrie a anului 2016, Emanuel Copilaș este noul coordonator al colecției de volume dedicate științelor sociale și politice, Colloquium. Colecția apare la Editura Adenium și se bucură deja de recunoaștere din partea publicului avizat. Colecția Colloquium a fost nominalizată la categoria „cea mai bună colecție”, în cadrul  celei de-a IV-a ediții a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”, 2015.

Emanuel Copilaș (1983) este lector doctor la departamentul de Științe Politice din cadrul Universității de Vest, Timișoara. Este autorul lucrărilor Geneza leninismului romantic. O perspectivă teoretică asupra orientării internaționale a comunismului românesc, 1948-1989, Iași, Institutul European, 2012; Incursiuni în istoria politică și intelectuală a secolului XX, Iași, Adenium, 2014; Națiunea socialistă. Politica identității în Epoca de Aur, Iași, Polirom, 2015. A publicat articole în diferite volume colective și reviste de specialitate: East European Politics and Societies, Sfera Politicii, Studia Europaea, Revista de Științe Politice, Revista Română de Geografie Politică, Impact Strategic, Geopolitica, Annales Universitatis Apulensis Series Historica, Anuarul Institutului de Istorie George Baritiu Series Historica, Valahian Journal of Historical Studies, Romanian Review of International Studies, Political Studies Forum, Geographica Timisensis, Colloquium Politicum, South East European Journal of Political Science, Colocviu Strategic, Symposion. Colaborator ocazional al revistelor Observator Cultural, Cultura, Timpul, și al platformei Criticatac. Domenii majore de interes: teoria relațiilor internaționale, ideologii politice, economie politică, sociologie politică, istorie politică, radicalism politic.

Emanuel Copilaș: „ Editura Adenium s-a impus în ultimii ani ca o prezență dinamică și serioasă pe piața de carte românească. Unul dintre principalele domenii în care prezența inovatoare a editurii este vizibilă este cel social-politic. Lucrările din această categorie sunt reunite în colecția Colloquium, care a ajuns deja la șaptesprezece titluri publicate în ultimii trei ani, sub fructuoasa coordonare a profesorului universitar ieșean Daniel Șandru. Ne propunem ca pe viitor să consolidăm structura colecției care va deveni, cu siguranță, una dintre cele mai relevante surse de informare științifică din România în domeniul științelor politice și sociale, contribuind la afirmarea, recunoașterea și totodată la diversificarea acestui domeniu în mediul academic și nu numai.”

Colecția Colloquium se conturează ca un proiect ale cărui obiective sunt să prezinte ORIGINAL, să provoace ESENȚIAL și să promoveze UNIVERSAL cultura social-politică din spațiul românesc. Cărțile din această colecție se adresează specialiștilor și studenților din această arie academică, precum și tuturor celor interesați de înțelegerea conceptelor subsumate demersurilor cu privire la politic și a mecanismelor ideologice și instituționale ce asigură funcționalitatea politicii. Totodată, colecția își propune deschideri epistemologice spre zonele teoretice și discursive aflate în conexiune cu spațiul politic, așa cum sunt sociologia, antropologia, relațiile internaționale și studiile europene, studiile de securitate, jurnalismul și științele comunicării. Sunt încurajate, în acest sens, atât demersurile de natură normativă, cât și cele de factură empirică, în ideea configurării unui dialog democratic între reprezentanții comunității academice și specialiștii în științe sociale și politice, pe de o parte, și profesioniștii diverselor arii de competență din spațiul socio-politic, jurnaliști, comentatori și analiști politici, precum și publicul larg, pe de altă parte.

Colecția Colloquium are trei dimensiuni distincte: COLLOQUIUM. Esențial (abordează conceptele fundamentale din domeniul științelor sociale și politice, prin intermediul unor volume semnate de tineri specialiști români recunoscuți în plan național și internațional), COLLOQUIUM. Universal (al cărei scop este traducerea în limba română a lucrărilor de specialitate esențiale pentru domeniul științelor sociale și politice) și COLLOQUIUM. Original (cu obiectivul de a promova cele mai recente analize semnate de autori români și/sau străini în domeniul științelor sociale și politice).

Colegiul științific este format din: Dan Pavel, Aurelian Crăiuțu, Sorin Bocancea, Sabin Drăgulin, Sergiu Gherghina, Ruxandra Ivan, Sergiu Mișcoiu, Michael Shafir, Silviu Rogobete, Robert Reisz, Vladimir Pasti, Ovidiu Gherasim-Proca.

Până în prezent, în Colecția Colloquium au apărut 17 volume, disponibile în librării și pe site-ul Adenium.

afis_narativ-2016Încep înscrierile la NARATIV – festivalul pentru copii care promovează cititul de plăcere!

Asociația Curtea Veche promite distracție dublă pentru copii, părinți și profesori la cea de a doua ediție a festivalului de lectură NARATIV. Pe 24-25 septembrie și pe 1-2 octombrie 2016, la Școala Centrală din București (Strada Icoanei, nr. 3-5), copiii vor descoperi că cititul poate fi cea mai frumoasă aventură. Toate cele peste 100 de activități din cadrul NARATIV sunt complet gratuite. Proiectul este  co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat cu sprijinul Kaufland România.

Evenimentul este destinat în principal copiilor cu vârste între 3 și 14 ani care, alături de Nara și Tiv, ghizii aventuroși ai Festivalului, vor păși pe Tărâmul de Nicăieri, vor traversa Țara Minunilor și vor ajunge în centrul Pământului.

NARATIV cuprinde ateliere interactive, conferințe și spectacole special pregătite de către specialiști în educația nonformală și psihologia copilului. Astfel, cei mici vor desena, vor compune muzică, vor face teatru și chiar vor inventa propriile povești, în timp ce părinții și profesorii pot participa la conferințe și workshop-uri în cadrul cărora vor împărtăși cu experții în educație și parenting pentru lectură metode prin care pot face ca cititul să fie la fel de distractiv și acasă și la școală.

Participarea la Festival se face în baza înscrierii pe site-ul www.narativ.ro, unde puteți găsi detalii despre calendarul complet al activităților și locurile disponibile pentru fiecare atelier.

Inițiativa Asociației Curtea Veche vine ca urmare a statisticilor îngrijorătoare privind gradul scăzut de lectură și de înțelegere a textelor în rândul elevilor din România. Evenimentul are și o componentă caritabilă, sumele donate către Asociație susținând realizarea de donații de carte și cluburi de lectură în mediile defavorizate.

Asociația Curtea Veche a fost înființată în luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta într-un mod independent și susținut activitatea de responsabilitate socială începută de Curtea Veche Publishing prin programul național alternativ de lectură “Cărțile copilăriei”, program ce își propune creșterea reală a interesului copiilor și tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului copiilor de înțelegere a textelor și creșterea consumului de carte din România. Mai multe informații despre Asociația Curtea Veche și programul național de lectură “Cărțile copilăriei” puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro și Facebook.com/AsociatiaCurteaVeche.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

clb188CLB a inaugurat o nouă filială, chiar în prima zi de școală

Pe 12 septembrie, chiar în prima zi a anului școlar 2016-2017, Compania de Librării București (CLB) a inaugurat o nouă filială, în incinta Liceului Teoretic Național (strada Buzești 14) – Librăria 188.

Spațiul noii librării are aproximativ 15 metri pătrați şi expune carte, articole de papetărie și rechizite școlare. În ceea ce privește programul, Compania de Librării București și-a propus ca acesta să se muleze pe orarul și cerințele elevilor de la acest liceu.

„Cu toţii am crescut în preajma unei librării de cartier. Compania de Librării București a fost așadar dintotdeauna alături de elevi, încercând să acopere cu dedicație nevoile lor școlare. Inaugurarea noii filiale ține de misiunea noastră, pe care ne străduim să ne-o îndeplinim în continuare, îndiferent de cât de complicate se dovedesc a fi vremurile.  

Copiii de odinioară care veneau să își cumpere rechizite la începutul anului școlar sunt bunicii de astăzi care le procură nepoților cele necesare școlii din librăriile Companiei de Librării București. Avem clienți de 3 generații!”, a declarat Marieta Seba, directorul CLB.

Compania de Librării Bucureşti este cea mai importantă rețea de librării fondată înainte de 1989, care a supraviețuit cu succes după Revoluție: în prezent CLB numără 45 de librarii, răspândite unitar în toate cele 6 sectoare ale capitalei, cele mai multe dintre aceste filiale fiind renovate de-a lungul timpului. De la carte şi manuale şcolare, la produse de papetărie şi jucării, oferta este dintre cele mai bogate.

Beneficiind de un sistem informatizat de ultimă oră, reţeaua bucureşteană deţine cea mai mare ofertă de carte din ţară pe care, de aproximativ un an, o pune la vânzare şi online, pe site-ul www.clb.ro. Site-ul le propune cumpărătorilor și o nouă formulă de cumpărare online: este vorba despre „Rezervă şi ridică” – un sistem de cumpărare extrem de popular pe piaţa de carte germană, dar şi în alte ţări din Occident, dezvoltat din dorinţa de a menţine vie relaţia cititor-librar. Accesând site-ul www.clb.ro, cititorii pot alege orice titlu din stoc, pentru ca mai apoi, cu un simplu click, să îl trimită către oricare dintre filialele CLB din oraş, de unde îl pot ridica.

CLB nu îşi dezminte nici astăzi menirea de a fi librăria tuturor bucureştenilor.

Marius Chivu, Ioana Bâldea Constantinescu şi Ema Stere despre „O hologramă pentru rege” de Dave Eggers

Miercuri, 21 septembrie, ora 19.00 vă aşteptăm la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară dedicată romanului O hologramă pentru rege o parabolă despre America în economia globală, scrisă cu ritm și mult umor de scriitorul american Dave Eggers. Participă: Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare şi jurnalist cultural, Ema Stere, jurnalist cultural şi Marius Chivu, critic literar. Discuţia va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al editurii Humanitas Fiction.

Accesul la eveniment este gratuit şi se face în baza unei rezervări prealabile pe eventbook.ro

Romanul O hologramă pentru rege  este bestseller New York Times şi finalist la National Book Award. A fost ecranizat 2016, în regia lui Tom Tykwer, cu Tom Hanks în rolul principal.

untitled„Dave Eggers nu urmărește să transforme povestea lui Alan într-o parabolă existențialistă despre condiția umană. El reușește însă ceva la fel de percutant: să scrie povestea mustind de umor, dar și de emoție, a  chinurilor prin care trece un om, oferind totodată și un stop-cadru luminos al zilelor noastre.“ Michiko Kakutani (New York Times)

Alan Clay, este un consultant de 54 de ani care lucrează pe cont propriu, divorțat și tatăl unei fete, Kit, studentă, căreia trebuie să-i plătească taxele școlare. Datorită unui proiect grandios, un sistem de teleconferințe holografic din Orașul Economic al regelui Abdullah (KAEC), Alan ajunge într-o zonă aridă din Arabia Saudită, unde urmează să se ridice această așezare spectaculoasă. Regele însă întârzie să apară, iar Alan și cei trei tineri care fac parte din echipa lui își petrec zilele într-un cort alb, lipsiți câteodată şi de conexiune la Internet. Pe acest fundal, angoasele apar şi curând, lucrurile iau o întorsătură cu totul neașteptată. În deșertul în care se ridică feericul oraș totul este un joc al iluziilor, iar Alan trebuie să încerce să nu le rămână captiv.

Dave Eggers a fost supranumit copilul teribil al literaturii americane de început de mileniu. Volumul său de debut, Opera sfâșietoare a unui geniu năucitor (A Heartbreaking Work of Staggering Genius, 2000; Humanits Fiction, 2012), aflat între demers autobiografic și ficțiune, a devenit imediat un bestseller, numărându-se printre finalistele la Pulitzer Prize, în 2001, și fiind desemnat „Cartea anului“ de publicațiile Los Angeles Times, San Francisco Chronicle, Washington Post și Time. Doi ani mai târziu a publicat romanul Să te ții alergătură! (You Shall Know Our Velocity; Humanitas Fiction, 2007), încununat cu Independent Book Award în 2003. Romanul său din 2006, What Is the What: The Autobiography of Valentino Achak Deng, a fost finalist la National Book Critics Circle Prize în 2006 și a primit Prix Médicis Étranger în 2009. În același an a publicat volumul Zeitoun, povestea emoționantă a unui supraviețuitor al uraganului Katrina, care rămâne în New Orleans în timpul dezastrului și salvează oameni cu ajutorul unei canoe. Cartea a fost recompensată cu American Book Award, Los Angeles Times Book Award, Dayton Literary Peace Prize (2010) și, în Germania, cu Albatross Preis (2012). Urmează bestsellerurile O hologramă pentru rege (A Hologram for the King), în 2012, și The Circle, în 2013. Heroes of the Frontier, ultimul său roman, apare în 2016.  Eggers este fondatorul unei cunoscute edituri din San Francisco, McSweeney’s, și s-a implicat în diferite programe de activism cultural. A mai primit PEN American Center’s Award of Honor (2011) și Inforum’s 21st Century Visionary Award (2012).

Articole similare

Dracula Film Festival și-a desemnat câștigătorii

Jovi Ene

Alexandra Gulea şi Thomas Ciulei, la KINObservator-ul de la Union

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: The Haunting of Hill House, House of Cards, The Crown, The Other Side of the Wind

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult