Știrile săptămânii: Noutati la Editura Publica: Becoming Steve Jobs si un ghid creativ de mindfulness; Ziua Ion Cojar la UNATC I.L. Caragiale; Finaliștii concursului de debut ”Valentin Nicolau” vor fi anunțați pe 1 martie 2016; Invizibilii. Puterea muncii anonime de David Zweig, la Editura Publica; Start înscrieri la cursurile de actorie TeenMedia Academy; Lebăda cu două intrări, de Nora Iuga, un puzzle încărcat de poezie şi emoţie, la Editura Polirom.
Noutati Publica: Becoming Steve Jobs si un ghid creativ de mindfulness
Răsunătorul succes al lui Steve Jobs la Apple s-a datorat nu numai alegerii produselor potrivite, ci și unei schimbări de comportament și atitudine. A devenit mai răbdător, a învățat să aibă încredere în colaboratorii apropiați și a descoperit importanța creșterii graduale a companiei, în locul celei fulminante, declanșate printr-un singur produs menit să schimbe configurația pieței.
Becoming Steve Jobs infirmă miturile și stereotipurile despre Steve Jobs. Sprijinindu-se pe fapte, date și mărturii, Brent Schlender și Rick Tetzeli pun sub semnul întrebării perspectiva convențională, unidimensională despre Jobs, anume aceea că, pe tot parcursul vieții sale, acesta a fost „jumătate geniu, jumătate ticălos”, un lider irascibil și egoist, care-și umilea fără regrete prietenii și familia deopotrivă. După ce au stat de vorbă cu persoane-cheie din cercul de apropiați ai lui Jobs, autorii ne prezintă o poveste diferită, aceea a unui om care s-a luptat cu propriile slăbiciuni și care, cu timpul, a învățat să-și pună mai bine în valoare extraordinarele calități.
„Cartea e fantastică. Am lucrat cu Steve peste 25 de ani și simt că surprinde, la nivel profund, evoluția și complexitatea unui om cu adevărat extraordinar. Sper să fie recunoscută drept ultima istorie a lui Jobs.” Ed Catmull, președinte Disney Animation și Pixar
Brent Schlender este scriitor și jurnalist. A devenit cunoscut în special prin articolele publicate în The Wall Street Journal și Fortune despre cei mai influenți antreprenori și manageri care au inițiat revoluția digitală.
Rick Tetzeli este redactor al revistei Fast Company. A publicat articole despre tehnologie și business, fiind unul dintre primii jurnaliști care au scris despre internet.
Fie că sunteți novice sau un practicant experimentat al meditației mindfulness, aveți enorm de multe lucruri de descoperit în fiecare moment al vieții. Meditația mindfulness este o practică simplă și, în același timp, puternică prin care ne antrenăm atenția. Este simplă pentru că necesită doar să fim atenți la ce ni se întâmplă. Și este puternică pentru că reușește să ne scape de tendința de a ne pierde în propriile gânduri, majoritatea legate de trecut sau de viitor.
Există două metode principale prin care puteți atinge starea de mindfulness: formal, prin intermediul meditației și informal, prin simpla includere în viața de zi cu zi. Sunt aici acum este un ghid creat pentru a vă ajuta în ambele direcții: conține instrucțiuni de practicare a acestui tip de meditație, dar și un număr mare de exerciții de mindfulness care vă vor ajuta să dați sens și însemnătate existenței voastre zilnice. Folosiți-vă de această carte și de tehnicile descrise în ea pentru a vă explora creativitatea și inspirația într-un mod jucăuș, curios și imparțial.
„Un ghid esențial de mindfulness, plin de sfaturi și exerciții practice care ne vor îmbunătăți viețile.” Arianna Huffington
Autoarele cărții, Alexandra Frey și Autumn Totton, sunt fondatoarele The Mindfulness Project, o platformă destinată studiului și promovării meditației mindfulness.
Ziua Ion Cojar
Întâlnirea va avea loc luni, 18 ianuarie 2016, ora 18:00, sala Atelier – UNATC (Str. Matei Voievod 75-77). Seara se va încheia cu spectacolul ”Unchiul Vania” de A.P. Cehov, producție Master anul II, Arta Actorului, coordonatori: prof.univ.dr. Tania Filip și lector univ.dr. Dana Rotaru.
UNCHIUL VANIA, de A. P. Cehov
Spectacol Master, anul II
Profesori coordonatori:
Prof. univ. dr. Tania Filip
Lect. univ. dr. Dana Rotaru
DISTRIBUȚIE
Serebreakov Alexandr Vladimirovici – Cosmin Vâjeu
Elena Andreevna – Cătălina Bălălău, Lia Gherman, Alma Boiangiu
Sofia Alexandrovna (Sonia) – Andreea Alexandrescu, Teodora Maria Filip, Lavinia Pele
Voinitkaia Maria Vasilievna – Cătălina Bălălău, Lavinia Pele
Voinițki Ivan Petrovici (Vania) – Lucian Rus, Florin Crăciun
Astrov Mihail Lvovici – Dani Achim, Marian Oltean
Teleghin Ilia Ilici – Dani Achim, Marian Oltean
Marina – Andreea Alexandrescu, Teodora Maria Filip
Echipa tehnică
Regizor tehnic – Mitu Dumitrașcu; Light design – George Rotaru, Eranio Petruska, Ion Dumitrașcu
Asistent regie – Andreea Iacomiță; Recuziter – Vasile Dascălu; Mașinist – Eugen Bănică, Lucian Keresteș; Costumieră – Valentina Uță, Mariana Tisăianu; Croitorie – Mariana Crișan; Electrician – Marian Barbu
Durată spectacol: 2 ore și 30 minute, cu pauză
Finaliștii concursului de debut ”Valentin Nicolau” vor fi anunțați pe 1 martie 2016
Datorită numărului mare de manuscrise primite și pentru ca juriul format din scriitorul Sebastian A. Corn (care a câştigat premiul pentru debut Nemira în 1996), criticul literar Cosmin Ciotloş şi Dana Ionescu, redactor-şef al editurii Nemira să le citească pe fiecare cu atenție am decis prelungirea termenului anunțat inițial.
Între 2 și 7 martie cititorii vor putea vota pe blogul editurii Nemira unul dintre cele două romane (sinopsis + 10 pagini), iar pe 8 martie se va anunța marele câștigător al concursului de debut.
Romanul câştigător va fi publicat la editura Nemira în primăvara lui 2016 şi va fi lansat în cadrul Salonului Internaţional de carte Bookfest.
Odată cu aniversarea a 24 de ani de la înfiinţare, editura Nemira a lansat concursul de debut în proză ce poartă numele “Valentin Nicolau”, în memoria fondatorului editurii. Editorul şi scriitorul Valentin Nicolau a promovat încă de la început nume importante din cultura şi literatura română de astăzi. Astfel, la editura Nemira au debutat Horia-Roman Patapievici, cu volumul de eseuriCerul văzut prin lentilă, în acelaşi an, a fost publicat post mortem, Ioan Petru Culianu cu monografiaMircea Eliade, apoi Radu Aldulescu, Lucian Vasilescu, Petre Barbu sau Radu Jörgensen. Portofoliul de autori români clasici sau contemporani publicaţi de Valentin Nicolau îi cuprinde pe scriitorii Mircea Nedelciu, Mircea Horia Simionescu, Ştefan Agopian, Ion Băieşu, George Banu, Sorin Antohi, Paul Goma, Şerban Foarţă, Simona Popescu, Mihai Sin sau Emil Brumaru.
Invizibilii. Puterea muncii anonime de David Zweig
Într-o lume plină de soliști, n-ar fi decât îngrozitor de mult zgomot. Într-o cultură în care atât de mulți aspiră la laude și glorie, ce fel de persoană e cea care își găsește satisfacția în munca neștiută de nimeni?
Invizibilii, așa cum îi definește David Zweig, sunt specialiști cu un rol esențial în domeniul în care activează. Însă, deși ar fi putut alege alte cariere,invizibilii au ales unele care nu implică nicio recunoaștere a meritelor de către utilizatorul final. Și, în ciuda aparențelor, invizibilii fac parte dintrâ€un grup de profesioniști extrem de mulțumiți.
Invizibilii. Puterea muncii anonime într-o eră a autopromovării necruțătoaredeschide o fereastră spre o anumită mentalitate și ne arată cum, astfel, am putea fi mai împliniți.
Invizibilii explică de ce unii dintre cei mai talentați și mai împliniți oameni aleg să nu atragă atenția asupra lor… Este o pledoarie vibrantă pentru meșteșugul muncii, pentru cei care împărtășesc cu generozitate din cunoștințele lor fără să-și aroge merite și care își pun munca deasupra recunoașterii publice. O carte excelentă. – Adam Grant, profesor la Wharton și autorul cărții A da și a lua.
David Zweig este scriitor, conferențiar și muzician și trăiește la New York. Articolele sale au apărut în diverse publicații cum ar fiThe Atlantic, The New York Times și The Wall Street Journal.
Start înscrieri la cursurile de actorie TeenMedia Academy
Între 16 și 23 ianuarie, TeenMedia Academy organizează înscrieri pentru workshop-urile de teatru și propune ca schimbarea din viața fiecăruia dintre noi să înceapă prin cursuri de actorie. “New year” poate însemna “new you”!
Daca vrei să devii actor sau pur și simplu vrei să scapi puțin de monotonie, cursurile de actorie te vor ajuta sa faci primii pași și să te simți bine într-un mod pe care nu l-ai experimentat până acum. Pe lângă încrederea în tine și îmbunătățirea abilităților de comunicare, îți vor fi puse la încercare creativitatea, spontaneitatea și spiritul de observație. După șase ani de experiență în domeniu, TeenMedia Academy a descoperit formula perfectă: cursanții noștri se vor întâlni cu mai mulți profesioniști din teatru și film, alături de care vor învăța cum să își controleze emoțiile, cum să se exprime mai bine și cum să aibă mai mult curaj în confruntările publice.
În programă veți regăsi ateliere de dicţie-vorbire, pantomimă, improvizaţie, elemente de expresie non-verbală, mijloace de expresie în faţa camerei de filmat, cascadorie, clownerie, studiul textului dramatic și literar, studiul personajului. Punctul culminant al cursului rămâne însă spectacolul de la final, care lasă o amprentă puternică în memoria participanților.
PRINDE SI TU UN LOC LA TeenMedia ACADEMY! Sau ofera un cadou nimerit celor dragi! Programeaza-te cu ajutorul formularului si vino între 16 și 23 ianuarie la sediul nostru din Calea Calarasilor nr. 55. Inscrierile se fac in ordinea programarilor si in limita locurilor disponibile.
Nu contează de unde vii sau cu ce te ocupi, cele mai importante sunt deschiderea și plăcerea de a lua contact cu această lume a teatrului. TeenMedia este despre bucuria de a încerca lucruri noi, de a face parte dintr-o familie și de a cunoaste adrenalina scenei.
Povestea Teen Media – gândeşte-te la acel ceva de care au nevoie toţi cei care trăiesc acum. De oameni. Pentru a te elibera de stres, pentru a ieşi din rutină, pentru a depăşi timiditatea sau frica de vorbit în public, pentru a deveni mai bun în ceea ce faci… ai nevoie de oameni. Alţi oameni care te vor ajuta şi te vor susţine. Şi ai nevoie de teatru. Pentru că teatrul este arta care te ajută să cunoşti cel mai bine omul: pe tine sau pe cei din jur. Aşa apare Teen Media Academy. Locul unde oamenii trăiesc într-o simbioză perfectă cu teatrul.
Pentru mai multe detalii vizitați site-ul http://teenmedia.ro sau blog-ul http://cursurideactorie.wordpress.com/
Lebăda cu două intrări, de Nora Iuga, un puzzle încărcat de poezie şi emoţie
În această săptămînă, disponibil în librăriile din toată ţara şi pe www.polirom.ro, volumul Lebăda cu două intrări de Nora Iuga, cu o prefaţă de Alexandru Matei, aflat la a doua ediţie, a apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.
Jurnalul încărcat de poezie şi emoţie al unei femei care demonstrează că dragostea şi erotismul nu sînt şi nici nu trebuie condiţionate de vîrstă sau de vreun obstacol pus în cale de viaţă.
„Densitatea textului Norei Iuga integrează nu doar voci, frînturi de cotidian, poezie, ci şi trup, mult trup. Şi sex. Nu întîmplător: sexul – pulsiunea primară – nu cunoaşte limita ordinii venite de undeva de sus. Textul nu este nimic altceva decît replica literară a inconştientului: o producţie care nu cunoaşte legea ca ordine venită de sus, impusă din afară, ci care se desfăşoară vital, impulsiv… Nicăieri n-a provocat Nora Iuga mai mult cititorul la lectură ca în Lebăda cu două intrări. Autoarei Nora Iuga îi place să se joace. Nu-i dă mîna să-şi ţină prea mult cititorul la respect. Nora Iuga este un scriitor lumesc. De-a lungul unei opere, Nora Iuga a alternat jocuri, joacă, a făcut un joc de fort-da cu propriul ego (traducînd multe cărţi, în umbra cărora s-a aşezat). Dintre toate piesele acestui puzzle,Lebăda cu două intrări rămîne proiectul ei literar cel mai radical. Clipa în care ninsoarea de iarnă, ploaia de mai, cromatica agonică de toamnă şi clipoceala de vară s-au revoltat. Trebuie să admit, avem aici un text extrem(ist). La cît de balcanică şi romantică ne este literatura, codul roşu înscris în Lebăda cu două intrări poate fi anunţat ca eveniment major la toate «posturile de radio şi televiziune» din limba română.” (Alexandru Matei)
Nora Iuga, poetă, prozatoare şi traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România. Autoare a mai multor volume de poezie –Vina nu e a mea (1968), Captivitatea cercului (1970), Scrisori neexpediate (1978), Opinii despre durere (1980; Premiul USR), Inima ca un pumn de boxeur (1982, 2000), Piaţa cerului (1986), Cîntece (1989), Dactilografa de noapte (1996; Premiul USR), Autobuzul cu cocoşaţi (2002), Cîinele ud e o salcie (2013) – şi de proză – Săpunul lui Leopold Bloom (1993, 2007; Premiul USR), Sexagenara şi tînărul (2000, 2004, 2012; Premiul USR; Premiul revistei Cuvîntul), Fasanenstraße 23 – O vară la Berlin (2001), Hai să furăm pepeni (2009, 2015), Berlinul meu e un monolog (2010), Harald şi luna verde (2014) –, precum şi a poemului-roman Fetiţa cu o mie de riduri (2005; Premiul revistei Cuvîntul). În 2007 a primit Premiul Friedrich Gundolf, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, o distincţie acordată celor care aduc servicii speciale în promovarea literaturii germane în lume. I s-au tradus romaneleSexagenara şi tînărul (Germania, Spania, Italia, Franţa, Slovenia, Bulgaria), Săpunul lui Leopold Bloom (Bulgaria), Hai să furăm pepeni(Bulgaria) şi volumele de poezie Capricii periculoase (antologie, în Germania şi Slovenia), Autobuzul cu cocoşaţi (Germania), Poem de octombrie (Germania), Inima ca un pumn de boxeur (Franţa), O inimă venind pe picioroange (Elveţia).
În această lună, Nora Iuga, una dintre cele mai apreciate poete din ţară, va publica un nou volum de poezie, ascultă cum plîng parantezele, în curs de apariţie la Editura Cartea Românească.