Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (10 – 16 septembrie 2018)

Știrile săptămânii: Busola, roman câștigător al premiului Goncourt, apare la editura Nemira; Din 1 octombrie în librării, Hippie, un nou roman de Paulo Coelho, Editura Humanitas Fiction; Noutate Editura Herald: Femeia saman. Istorie, mitologie si samanism modern de Octavian Simu; Horia Tecău și Asociația Curtea Veche oferă cartea “Viața în ritm de tenis” elevilor din Cluj; Întâlnire cu Cătălin Dorian Florescu despre bestsellerul Bărbatul care aduce fericirea; dialog cu Cristian Pătrășconiu, lectură publică și sesiune de autografe; De la Lean Startup la Startup Way: cum să crești pe termen lung; Săptămâna Europeană a Limbilor – 21-29 septembrie 2018; 150 de înscrieri în competiția „Cele mai frumoase cărți din România”, ediția 2018; ​La Petite Bouffe Cotroceni își deschide din septembrie „sufrageria culturală“; O noua editie: Spovedanie – Cautand sensul vietii (Autobiografia) de Lev Tolstoi; ‘Dumnezeul lucrurilor mărunte’ de Arundhati Roy, roman recompensat cu Booker Prize în 1997, lansare de arte Editura Humanitas Fiction; Muzeul la îndemâna (copiilor); Lansare de carte Râsul de Dorina Rusu, Editura Polirom.

Busola, roman câștigător al premiului Goncourt, apare la editura Nemira

Busola, romanul câștigător al premiului Goncourt în 2015, de Mathias Enard, apare la editura Nemira, în colecția Babel, în traducerea lui Cristian Fulaș.

Carte nocturnă, care te învăluie cu ritmurile ei muzicale, cu erudiția ei, cu umorul dulce amar, Busola este o călătorie, o declarație de admirație și o mână întinsă, ca un pod între Occident și Orient, între ieri și mâine, clădit pe inventarul secolelor de fascinație.

La Viena se înnoptează, iar Franz Ritter, muzicolog sedus de Orient, în zadar încearcă să adoarmă. Între veghe și vis, între nostalgie și febră, prind contur amintiri fără număr, de la Istanbul, Alep, Damasc, Palmira, Teheran, precum și umbra unei iubiri imposibile.

„Iată un text profund melancolic, pentru că toate idealurile personajelor sunt spulberate brutal de ecourile prezentului imediat, care se fac auzite – războiul din Siria, distrugerea Palmirei… De altfel, cartea le este și dedicată sirienilor.“ Le Monde

Cartea se lansează pe 2 octombrie, de la 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. 

Mathias Enard, născut în 1972, studiază civilizațiile arabe și persane și petrece mult timp pentru cercetare în Orientul Mijlociu. În prezent predă la Barcelona, traduce din limba arabă și scrie despre arta islamică. În 2003 debutează cu romanul La Perfection du tir, care va fi recompensat cu mai multe premii pentru francofonie. Confirmă apoi în 2008 cu Zone, un roman scris într-o singură frază lungă de 500 de pagini, pentru care câștigă nu mai puțin de 6 premii literare. În 2010 publică Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți (tradusă la editura Nemira în 2017), un mare succes de critică, pentru care primește premiul Goncourt des lycéens.


Din 1 octombrie în librării, Hippie, un nou roman de Paulo Coelho

În noul său roman autobiografic, Paulo Coelho reînvie visul de iubire și pace universală al generației hippie.

Paulo, un tânăr brazilian care își dorește să devină scriitor, străbate lumea în căutarea libertății și a sensului profund al existenței. Călătoria lui inițiatică pornește din America de Sud și se încheie în Orient, o experiență care îi va da șansa unor transformări profunde.

La începutul anilor 1970, două locuri erau cele mai importante din lume: Piccadilly Circus din Londra și Piața Dam din Amsterdam. Un fir invizibil îi unea pe cei care ocoleau turismul de masă și tot ce ținea de „bunul-gust al oamenilor așezați“: știrile cele mai importante pentru tinerii hippie circulau prin „Poșta invizibilă“. Astfel erau cunoscute locurile de întâlnire ale hipioților, la fel ca datele marilor concerte, traseele călătoriilor inițiatice și pelerinajelor către locuri cu puternică încărcătură spirituală.

În septembrie 1970, Paulo călătorește la Amsterdam, atras de faima Pieței Dam, unde tineri îmbrăcați în haine neobișnuite, cu flori în păr și șiraguri de mărgele la gât, se strângeau să mediteze, să cânte sau să discute despre libertatea sexuală, despre limitele conștiinței și căutarea adevărului lăuntric. Aici o întâlnește pe Karla, o tânără olandeză, inteligentă, seducătoare, independentă, care își aștepta partenerul predestinat pentru a ajunge în Nepal.

Cei doi se îmbarcă la bordul legendarului Magic Bus, care străbătea Europa și Asia Centrală până la Kathmandu, împreună cu alți tineri, fiecare având povestea sa și fiecare având parte, de-a lungul acestei călătorii, de întâmplări ce-i vor marca destinul. Pentru Paulo și Karla, călătoria cu Magic Bus se dovedește a fi prilejul de a explora relația ce se înfiripă între ei, o adevărată poveste de dragoste, a cărei amintire o vor păstra mereu vie.

La Istanbul, Paulo trece printr-o serie de experiențe inițiatice care îi dau posibilitatea să descopere valori și principii ce-l vor ghida întreaga viață.

Hippie, a douăzecea carte scrisă de Paulo Coelho, este un roman despre găsirea propriului drum, despre căutarea spirituală și curajul de a lua decizii, despre solidaritate și toleranță și, mai ales, despre importanța călătoriilor în construirea identității.

„Înainte de a începe să scriu Hippie, m-am întrebat: oare le mai pasă oamenilor de această impresionantă mișcare? Dar cartea era în sufletul meu și n-am putut să nu-mi spun povestea.“ – Paulo Coelho

Hippie este cel mai autobiografic roman al lui Paulo Coelho, o carte în care celebrul autor brazilian ne povestește pentru prima dată despre anii nebuni din perioada hippie. O incredibilă odisee, care debutează în epoca dictaturii militare din Brazilia, când Paulo Coelho avea numai 23 de ani.“ – Bernard Lehut, RTL France, www.rtl.fr

Hippie readuce cititorul în acei ani – irepetabili pentru unii – ai bucuriei de a trăi și ai curiozității. Anii în care oamenii credeau cu adevărat că revoluția ar putea fi făcută cu flori și că visele pot deveni realitate. Întotdeauna.“ – Il Giornale de Vicenza, Italia

„O narațiune a inițierii plină de răsturnări de situație și de fantezie.“ – Le Parisien, Franța

„Odată ce am terminat de citit Hippie, am simțit o dorință nebună să cutreier lumea, dimpreună cu o vagă senzație de invidie pentru vremuri în care puteai să faci doar ce îți dicta inima – într-un fel pentru că butonul «like» nu fusese încă inventat și nimeni nu trăia ca să fie pe placul cuiva. Ci doar ca să se bucure de viață.“ – Ela Magazine, O Globo, Brazilia


Noutate editoriala: Femeia saman. Istorie, mitologie si samanism modern de Octavian Simu

Femeia saman ne dezvaluie radacinile misterioase ale celei mai vechi forme de spiritualitate si medicina a umanitatii – samanismul –, propunandu-ne, in acelasi timp, o calatorie din preistorie in epoca moderna, pentru a descoperi modul in care femeile au indeplinit, in culturile lumii, rolul de saman.

Femeile au fost primii samani ai omenirii, afirma autorul, aducand argumente diverse, incepand de la predispozitia naturala a acestora de a-si folosi intuitia, sensibilitatea, intelegerea unica si legatura aparte cu natura, pentru a intra in contact cu lumea spiritelor, in care acestea calatoresc cu usurinta in timpul transei samanice. Cartea trece in revista practicile samanice ale marilor traditii din cele patru colturi ale lumii (siberiana, mongoleza, coreeana, amazoniana, amerindiana etc.), incercand sa restabileasca o ordine fireasca a lucrurilor: reinstaurarea femeii ca prima sursa a spiritualitatii omenesti. Cititorul va gasi informatii inedite despre statutul femeii in societate, conceptia despre lume si viata, ritualurile de vindecare si divinatie specifice si nu numai.

Octavian Simu este un recunoscut specialist in cultura si civilizatia Extremului Orient. Cartile scrise in aceste domenii evidentiaza preocupari dintre cele mai diverse:

– Dictionar de literatura japoneza, Ed. Albatros, 1994;
– Civilizatia japoneza traditionala, Ed. Herald, 2011
– Mitologia japoneza, Ed. Saeculum I. O., 2005;
– Lumea teatrului japonez, Ed. Vestala, 2006;
– Arhitectura japoneza veche, Ed. Paidea, 2006.
– Budismul japonez (istorie, doctrina si traditii), Ed. Herald, 2007.
– Shinto, calea zeilorEd. Herald, 2008.
– Samanismul – Calatorie intre doua lumi, Ed. Herald, 2012.


Horia Tecău și Asociația Curtea Veche oferă cartea “Viața în ritm de tenis” elevilor din Cluj

Jucătorul profesionist de tenis Horia Tecău se va întâlni săptămâna viitoare cu aproape 1.000 de elevi de la două școli din Cluj-Napoca pentru a le oferi, împreună cu Asociația Curtea Veche, cartea „Viața în ritm de tenis”, dar și autografe, sfaturi și povești din copilăria sa.

 Întâlnirile se vor desfășura pe 12 septembrie, la Liceul Teoretic „Báthory István” și la Școala Generală „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca, cu sprijinul BRD Société Générale.  

„Viața în ritm de tenis”, volumul apărut la Curtea Veche Publishing, este prima autobiografie scrisă de către un jucător profesionist de tenis român, dedicată copiilor. În paginile sale, Horia Tecău îşi povesteşte experienţele trăite încă dinaintea momentului în care a început să joace tenis – și până în prezent, când este un campion cu 35 de titluri câștigate la dublu, dintre care 18 alături de partenerul său actual, Jean-Julien Rojer.

Ce diferențiază această autobiografie de altele este modul în care Horia îi invită pe tinerii cititori să descopere povestea sa, îndemnându-i să își urmeze visurile indiferent de cât de mari pot fi obstacolele: cartea este presărată cu ilustrații atractive pentru copii și tineri, cu pagini lăsate libere pentru notițe, îndemnuri pentru copii să își scrie propria poveste în paginile cărții, dar și un dicționar al termenilor din tenis pe înțelesul tuturor.

Perseverența l-a ajutat să ajungă unul dintre cei mai cunoscuți tenismeni români, iar prin sfaturile oferite în volumul „Viața în ritm de tenis”, dar și prin angajamentul pe care și l-a luat de a face în mod constant vizite în școli și de a interacționa cu cei mici – își propune să îi inspire să-și aleagă drumul unui mod de viață sănătos și activ.

Fiecare eveniment de acest fel este un prilej de a mă reîntâlni cu mine însumi la vârsta copilăriei și de a-mi analiza parcursul: obstacolele pe care le-am depășit, înfrângerile, succesul. Mi-am dorit dintotdeauna să pot împărtăși cu cei mici lecțiile pe care le-am învățat și eu, la rândul meu, când eram de vârsta lor – despre viață, despre curaj, despre perseverență și despre ce înseamnă să îți urmezi un vis, chiar și atunci când ești singurul care crede în el. Sper ca „Viața în ritm de tenis” să inspire cât mai mulți copii să aibă curajul de a-și urma pasiunile.”, spune Horia.

În cadrul celor două evenimente, realizate împreună cu echipa Asociației Curtea Veche și BRD Société Générale, cunoscutul jucător de tenis le va povesti copiilor cum a fost ajutat de lectură în tot ce și-a propus, de ce cărțile și sportul sunt ingredientele pentru o carieră de succes. Discursul său va fi urmat de o donație de carte “Viața în ritm de tenis” și o sesiune de autografe.

Ce facem zi de zi pentru ca să ne îndeplinim visele? este una dintre provocările pe care le lansăm publicului cititor prin proiectele noastre. Alături de Horia, copiii descoperă ce înseamnă să ai o pasiune, ce înseamnă să cazi, să te ridici, să ai încredere în propriile forțe când alții nu mai au în tine și cu perseverență să mergi mai departe. De curând, cartea lui Horia Tecău a fost tradusă în limba engleză – “Life is like a tennis game” – și prezentată cu succes la US Open Grand Slam. Ne bucurăm că, împreună aducem cartea și sportul mai aproape de copiii din Cluj.”, declară Irén Arsene Mate, președintele Asociației Curtea Veche.

Cartea lui Horia Tecău este poate cel mai nimerit mod de a explica sportul de performanță  într-o manieră atractivă pentru tânăra generație. Credem cu tărie în puterea cuvântului scris și încurajăm ideile ingenioase, care contribuie la educația tinerilor. Mai  mult decât o simplă biografie, cartea lui Horia Tecău este o fereastră deschisă cu generozitate către o posibilă viitoare carieră sportivă și, mai ales, o inspirație pentru cei care-și aleg acum calea de urmat, în școala și în viață.” declară Flavia Popa, Secretarul General al BRD.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, iar transportul cărților este asigurat de Sameday Courier.                          

Mai multe detalii despre Asociația Curtea Veche și despre proiectele pe care le desfășoară puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro și Facebook.com/AsociatiaCurteaVeche.


Întâlnire cu Cătălin Dorian Florescu despre bestsellerul Bărbatul care aduce fericirea; dialog cu Cristian Pătrășconiu, lectură publică și sesiune de autografe

Cătălin Dorian Florescu este invitatul primului eveniment Humanitas din această toamnă de la Librăria Cișmigiu. Marți, 18 septembrie, de la ora 19, Cătălin Dorian Florescu, laureat al Premiului Literar Andreas Gryphius 2018 pentru întreaga operă, va purta un dialog cu publicistul Cristian Pătrășconiu despre cel mai recent roman al său, Bărbatul care aduce fericirea, apărut la Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu. Foarte bine primit de critica literară și de cititorii din spațiul de limbă germană și din Romania, Bărbatul care aduce fericirea, bestseller Humanitas la Bookfest, este unul dintre cele mai îndrăgite romane ale verii 2018.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.

„C.D. Florescu a scris un roman fulminant despre un secol de rătăciri, izgoniri, evadări, de căutare a norocului… Un roman în care abundă fantezia, frumusețea și imaginile fantastice. Florescu a dovedit și până acum că este un povestitor talentat. Aici ne oferă culmea creației sale.“ – Stern

„Cătălin Florescu povestește cu pasiune și într-o tonalitate care-ți merge la inimă. El îmbină cu pricepere vocile celor două personaje principale și schimbă mereu perspectiva narativă. Astfel reușește să creeze un caleidoscop de povestiri, care este la fel de încâlcit, dramatic, comic, tulburător, tragic și senin ca însăși viața. Acesta este un roman, care nu numai că merită, dar chiar revendică să fie citit de mai multe ori.“ – Sächsische Zeitung

„Această carte are o putere de-a dreptul magică de atracție, încât nu-ți dorești s-o lași din mână până la sfârșit… Povestirile sunt sumbre, dure, emoționante, dar găsim în ele și bucurie, tocmai datorită dorinței de supraviețuire. Iar până aproape de final, autorul ne surprinde prin transformări și detalii care lasă totul să apară într-o altă lumină. La urma urmei, iată ce impresionează atât de mult: aici e totul în joc, e vorba despre viața adevărată, autentică și la calea care duce la celălalt. Iar asta este povestit într-un mod dramatic și nemaipomenit de captivant până la marele și emoționantul final.“ – Dresdner Neueste Nachrichten

CĂTĂLIN DORIAN FLORESCU (n. 27.08.1967, Timişoara) trăiește în Elveția din 1982. A urmat studii de psihologie și psihopatologie la Zürich, specializându-se în terapia umanistă Gestalt. După absolvire a lucrat ca psiholog într-un centru de reabilitare pentru dependenţii de droguri. Din 2001 este scriitor liber-profesionist. A publicat romanele Wunderzeit (Vremea minunilor, 2001), Der kurze Weg nach Hause (Scurtul drum spre casă, 2002), Der blinde Masseur (Maseurul orb, 2006), Zaira(2008), Jacob beschließt zu lieben (Jacob se hotărăște să iubească, 2011) și Der Mann, der das Glück Bringt (Bărbatul care aduce fericirea, 2016), apariții care s-au bucurat de o primire entuziastă în Elveția, Austria și Germania. Cărțile sale au fost traduse în peste zece limbi. Semnează periodic articole și eseuri în presa de limbă germană.


De la Lean Startup la Startup Way: cum să crești pe termen lung

Odată cu The Lean Startup, bestsellerul său vândut în milioane de exemplare, Eric Ries a lansat o mișcare globală. Concepte precum „produsul minim viabil”„testarea A/B” și „pivotarea” au schimbat limbajul afacerilor. Acum, autorul se adresează companiilor de toate dimensiunile și ne arată cum poate mișcarea startup să revitalizeze chiar și cele mai mari și mai birocratice organizații. Eric se inspiră din transformările unor multinaționale precum General Electric și Toyota, a unor titani precum Amazon și Facebook, a unor startup‑uri cu creștere spectaculoasă cum ar fi Twilio, Dropbox și Airbnb, dar și a multor alte startup‑uri de care – încă – nu s‑a auzit.

The Startup Way combină rigoarea managementului general cu abordarea de tipul încercărilor și erorilor repetate specifice startup‑urilor. Este un sistem care poate fi folosit în orice organizație care urmărește practicarea inovației continue, indiferent de mărime, vechime sau misiune, chiar și în mediile cu incertitudine crescută.

The Startup Way este o lectură esențială pentru liderii, managerii și antreprenorii mari sau mici. Este o abordare revoluționară care ajută la crearea unui sistem nou, mai sustenabil, de generare a creșterii pe termen lung și a flexibilității: incubarea ideilor bune, transformarea echipelor esențiale în startupuri și încurajarea angajaților pentru o gândire antreprenorială.

Seth Godin„Un viitor clasic al genului, o carte care va inspira mii de companii să înceapă procesul de reinventare, atât de necesar.”

Eric Ries este antreprenor și autorul blogului Startup Lessons Learned. Este cofondator IMVU și unul dintre cei mai apreciați speakeri pe subiecte legate de antreprenoriat și startup-uri. Despre metoda brevetată de el, Lean Startup, s-au scris cronici în New York Times, Wall Street Journal, Harvard Business Review și Huffington Post.


Săptămâna Europeană a Limbilor – 21-29 septembrie 2018

Voi câte limbi vorbiţi? În fiecare an, pe 26 septembrie celebrăm Ziua Europeană a Limbilor. În 2018,  sărbătorim diversitatea lingvistică a Europei nu doar o singură zi, ci timp de o săptămână întreagă!

Reţeaua institutelor culturale europene, EUNIC România, şi Comisia Europeană, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Centrul Naţional de Cultură al Romilor „Romano Kher”şi Europa FM v-au pregătit o serie de evenimente speciale – ateliere, conferinţe, proiecţii de film, jocuri, concursuri şi o expoziţie – dedicate diversităţii lingvistice.

Se spune că e extraordinar să stăpâneşti mai multe limbi străine! Concret, cum ne ajută acest lucru să ne apropiem de oameni aparţinând unor culturi diferite şi să ne dezvoltăm pe plan personal? Ce se întâmplă în creierul fiecăruia dintre noi atunci când trecem de la o limbă la alta? Ar fi oare posibil, cândva, să vorbim limbi diferite dar să ne înţelegem între noi? Descoperiţi modul în care multilingvismul ne îmbunătăţeşte performanţele mentale și face casa noastră comună europeană mai trainică.

21.09, 17.30, Atrium-ul Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77) – „Cum traducem poezie; avantajele Festivalurilor internaţionale de poezie”, conferinţă cu participarea poeţilor Chantal Danjou (Franţa) şi Germain Droogenbroodt (Belgia). Conferinţă în limba franceză cu traducere simultană în limba română.

Autoare a peste treizeci de lucrări (poezie, eseu, proză), critic literar, doctor în literatură, profesor cu o carieră îndelungată, Chantal Danjou este, în prezent, formator în cadrul instituţiilor universitare care formează cadre didactice ; în paralel, contribuie la popularizarea poeziei contemporane în cadrul asociaţiei La Roue Traversière, căreia îi este membru fondator. Germain Droogenbroot este poet, traducător şi editor. Volumele sale de poezie au fost publicate în 28 de ţări. Organizează sau face parte din consiliile de conducere ale unor evenimente europene prestigioase de poezie, precum Festivalul „Mihai Eminescu” din România, al cărui vice-preşedinte este. Chantal Danjou şi Germain Droogenbroot studiază evoluţia limbii în lirica actuală, modificările intervenite în adresare şi la nivel conceptual.

22.09, 15.00, Mediateca Institutului Francez din Bucureşti (Bd. Dacia 77) – ateliere ludice de limbă franceză pentru copii şi părinţi, Samedi cu jocuri.

22.09, 17.00, Cinema Elvire Popesco (Bd. Dacia 77) – proiecţie de film – La Cour de Babel de Julie Bertucelli (2013). Documentarul urmăreşte, timp de un an întreg, cotidianul unei clase de liceeni de la Colegiul parizian La Grange aux Belles. Toţi aceşti adolescenţi sunt veniţi din toate colţurile lumii, nu au prea multe în comun la început, iar şansa comunicării lor este învăţarea unei limbi comune, franceza în cazul de faţă… Film în mai multe limbi subtitrat în limba română

24.09, 18.30, Atrium-ul Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77) – expoziţie – Traducerea automată : revoluţia inteligenţei artificiale. Mulţumită progreselor inteligenţei artificiale, traducerea automată cunoaşte o dezvoltare fără precedent. Cât de performant este, de fapt, acest tip de traducere? Ce întrebuinţări ar putea avea? O expoziţie concepută de Cité des Sciences et de l’Industrie, un lieu Universcience (Paris). Expoziţie prezentată în colaborare cu Bucharest Science Festival

24.09, 18.30, Atrium-ul Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77) – „Ce spun? Ce înţelegi?”, jocuri şi experienţe interactive de traducere (public tânăr şi adult) ; „În mintea unui interpret de conferinţă” – sesiune de întrebări şi răspunsuri (Q/A) despre experienţa unui astfel de profesionist. Eveniment în mai multe limbi; Q/A în limba română.

25.09, 18.00, Atrium-ul Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77) – „Limbile străine și creierul uman”, conferinţă despre mecanismele neuro-lingvistice ale învăţării limbilor străine ţinută de Michèle Kail, director de cercetare la CNRS (Centrul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică) şi membru al Laboratorului Structuri formale ale limbajului (CNRS & Paris 8). Autoare a numeroase lucrări, având o activitate de pionierat în domeniul studiilor interculturale ale învăţării limbilor străine în Franţa, Michèle Kail a schimbat abordarea cercetărilor în acest sector ştiinţific, privilegiind mai degrabă procesul de dobândire a cunoştinţelor decât competenţele finale. Cercetătoarea a contribuit la elaborarea unui model interconectat şi multicultural al înţelegerii şi utilizării unei limbi. Conferinţă în limba franceză cu traducere simultană în limba română.

27.09, 9.00, Atrium-ul Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77) – Lansarea setului de cărţi Je découvre le français, metodă de învăţare a limbii franceze pentru clasele pregătitoare (6-7 ani), realizată de specialiştii Institutului Francez din România ; conferinţă despre învăţarea timpurie a limbilor străine în cadrul reuniunii profesionale Jeudidactique (public – cadre didactice din învăţământul preşcolar şi primar vorbitori de limba franceză, profesori de limba franceză, directori de şcoli şi grădiniţe, studenţi).

28.09, 18.00, Atrium-ul Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77) – Masă rotundă Care este impactul inteligenţei artificiale asupra învăţării limbilor străine?, cu Michèle Kail şi Yves Demazeau, director de cercetare la CNRS (Centrul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică), moderată de Corina Negrea, jurnalist ştiinţific; dezbatere înregistrată şi retransmisă de Radio România Cultural. Masă rotundă în limbile franceză şi română, cu traducere simultană în ambele limbi.

29.09, 10.00-15.00, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” (Șos. Pavel Kiseleff 1)Vulpea se ascunde în cuvinte, aventuri şi vânătoare de comori lingvistice pentru copii şi părinţi la Muzeul Antipa; 15.15 – tombola cu premii pentru cei care au dezlegat enigma vânătorii de comori

29.09, 10.15-12.00, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” (Șos. Pavel Kiseleff 1) – „Cum mă cheamă?”, atelier multilingvistic pentru copii (5-10 ani), de descoperire şi cunoaştere a animalelor (înscrieri la info@antipa.ro).

24-28/29.09, Europa FMCe limbă vorbesc?, concurs radio despre limbile europene.

Săptămâna Europeană a Limbilor 2018 – Europa e a noastră, să-i vorbim limbile!

Un eveniment:

EUNIC România / Comisia Europeană, în cadrul « 2018 : Anul European al Patrimoniului Cultural »

În parteneriat cu:

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”,

Centrul Național de Cultură a Romilor „Romano Kher


150 de înscrieri în competiția „Cele mai frumoase cărți din România”, ediția 2018

Ediția 2018 a concursului Cele mai frumoase cărţi din România și-a încheiat sesiunea de înscrieri. Peste 150 de edituri, autori, graficieni, designeri de carte și ilustratori din România și Republica Moldova au înscris cărți, apărute în ultimul an, în concursul național de design de carte.

Jurizarea va avea loc în perioada 17-18 septembrie. Juriul celei de-a VII-a ediții este format din specialiști români și străini din domeniul editorial și al designului de carte:  Raymond Bobar designer (tipo)grafic, Dinu Dumbrăvician – designer și co-organizator al atelierului tipografic Olanda-România, Alexe Popescu – designer grafic, Ramona Chirica – curator de ilustrație, Corina Cotorobai – designer de literă,  Frédéric Tacer – designer grafic, director artistic independent și  Fred Smeijers – designer de literă, profesor, cercetător și scriitor olandez.

Anul acesta, juriul va selecta maxim 25 de cărți care vor alcătui o expoziție itinerantă în țară și în străinătate. Vernisajul expoziției este programat la București, în luna noiembrie, și va fi deschis publicului larg. Titlurile finaliste vor reprezenta România în competiția internațională de design de carte Best Book Design from All Over the World, care va avea loc la Leipzig în luna martie 2019.

Cărţile finaliste vor fi prezente și la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, în pavilionul României. Ulterior, acestea vor fi expuse în cadrul unor expoziţii la Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, cât şi la târgurile de carte de la Belgrad, Istanbul, Sofia, care vor avea loc începând cu luna octombrie 2018.

Conferințe

În perioada 17-19 septembrie, profesioniști din lumea editorială, designeri, graficieni independenți și publicul larg vor putea participa la trei conferințe tematice susținute de vorbitori internaționali.

Programul conferințelor:

  • Luni, 17 septembrie, ora 19:00, la SwitchLab
    Frédéric Tacer ne va convinge că, uneori, ‘You can judge a book by its cover’.
    (conferință în franceză, cu translator)

Frédéric Tacer și-a fondat propriul studio la Paris în 2010, unde a colaborat cu sala de concert Point Éphémère, Editura Phaidon, le Grand Palais, Nuit Blanche Metz, la Cité du Design de Saint-Étienne, Festival international du graphisme de Chaumont si cu label-ul muzical Rotorelief.

  • Miercuri, 19 septembrie, ora 18:00, la SwitchLab

Corina Cotorobai ne povestește despre ‘Books designed with care’ și ne explică  ce înseamnă o carte frumoasă și ce anume trebuie să luăm în considerare atunci când vorbim de standarde înalte în domeniul graficii și al tipografiei.  

Corina, co-fondatoare a brand-ului independent OurType (2003-2017), are în spate două decenii și jumătate de creație tipografică multidisciplinară. Mai mult, ea este și absolventă a Academiei Regale de Artă din Haga.

  • Miercuri, 19 septembrie, ora 19:00, la SwitchLab
              Fred Smeijers va susține conferința ‘Why new Fonts’ și ne va spune care este motivația lui de a crea fonturi noi. 

Printre cei mai versatili designeri de literă contemporani, Fred Smeijers a fost consultant tipografic la compania reprografică Océ, apoi a devenit membru fondator al grupului de design grafic Quadraat. Printre proiectele sale speciale se numără tipuri de literă dedicate și lettering pentru Philips Electronics, Canon-Europe, Tom-Tom, Samsung și Porsche.

Înscrierile la conferințe se vor putea face prin intermediul e-mail-ului, până pe 16 septembrie pentru conferința susținută de Frédéric Tacer și până pe 18 septembrie pentru Fred Smeijers și Corina Cotorobai, la adresa acasa@celemaifrumoasecarti.ro.

Participarea este gratuită

Despre Cele mai frumoase cărți

Cele mai frumoase cărți din România este singurul proiect cultural cu desfășurare anuală, dedicat designului de carte, inițiat de Asociația pentru Performanță și Cultură și organizat de Galeria Posibilă și Grapho_Mat. Proiectul a fost inițiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg, oferind un cadru de apreciere și o perspectivă internațională.

Proiect cultural este finanțat cu sprijinul Ministerul Culturii și Identității Naționale și susținut de Institutul Francez și Ambasada Olandei.


​La Petite Bouffe Cotroceni își deschide din septembrie „sufrageria culturală“

Sufrageria-librărie din La Petite Bouffe Cotroceni (zisă și „La pisicul ghiftuit“) propune „o mică ghiftuială“ culturală lunară

VĂ INVITĂM, așadar, în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe Cotroceni(Strada Doctor Louis Pasteur nr 38). Totul începe cu o atentă selecție de titluri românești și străine, pentru adulți și copii, animate de întâlniri cu personalități din lumea culturală, lecturi în avanpremieră, seri muzicale, un salon literar lunar în care sunt discutate aparițiile editoriale care ne-au impresionat sau ne-au pus pe gânduri, o cafenea filozofică, evenimente pentru copii și un pubquiz.

ÎN SEPTEMBRIE, jurnalistul cultural Mirela Nagâț discută cu Gabriel Liiceanu despre noua sa carte, în curs de publicare la Editura Humanitas; Laura Câlțea și Lidia Bodea deschid salonul literar cu Femeia de hârtie de Rabih Alameddine (Polirom); Bianca Mereuță vine la „Sâmbăta poveștilor pentru copii“, iar Mihai-Alexandru Ilioaia pregătește întrebări pentru un quiz de duminică.

ÎNTINDEM MESE pentru conversații între prieteni, evenimente culturale sau întâlniri de business într-un cadru informal și așteptăm noi și noi propuneri. La evenimente pot lua parte maximum 20 de persoane, iar înscrierile se fac pe adresa info@lapetitebouffe.ro.

Programul evenimentelor lunii septembrie în „sufrageria culturală“

Miercuri, 19 septembrie, ora 19.00
„MIERCURILE DIN COTROCENI“ cu Mirela Nagâț și invitații ei
Discuție în avanpremieră despre cartea Ca să nu mor bou. Îndreptarul bunului muritor de Gabriel Liiceanu, în curs de apariție la Editura Humanitas
Invitat: Gabriel Liiceanu

Duminică, 23 septembrie, ora 17.00
„PUBQUIZ DE DUMINICĂ“
La Petite Bouffe vă invită în nou-deschisa sufragerie pentru o după-amiază de cultură competitivă; răspundeți la întrebări din domenii cât mai diverse în cel mai nou pubquiz din București; nu vă descălțați la intrare; echipele pot fi formate din maximum patru persoane
Runde: 1. Literatură, 2. Imagini, 3. Muzică tomnatică, 4. Canada, 5. Flori, 6. Potluck
Quizmaster: Mihai-Alexandru Ilioaia

Marți, 25 septembrie, ora 18.30
„SALONUL LITERAR AL PISICULUI GHIFTUIT“ cu Laura Câlțea
​„Am denumit aceste întâlniri «Salon literar» pentru că, pe lângă club de carte, ele vor mai prilejui și întâlnirea cu câte un cititor pasionat, invitat special, care să ne dezvăluie plăcerile intime ale lecturilor sale. Vă invit să pășiți în salonul nostru literar.“
Carte propusă: Femeia de hârtie de Rabih Alameddine (Polirom)
Invitat: Lidia Bodea
(Toate locurile pentru prima ediție au fost ocupate, dar vă puteți înscrie la întâlnirea din 16 octombrie a „Salonul literar“, când vom discuta despre Memoriile lui Hadrian de Marguerite Yourcenar

Sâmbătă, 29 septembrie, ora 11.30
„SÂMBĂTA POVEȘTILOR PENTRU COPII“, atelier de povestit și desenat
Între cer și mare de frații Fan (Humanitas Junior)
Invitată: Bianca Mereuță, fondatoarea comunității „Ce le citim copiilor“
Vârsta recomandată: 5+

Din luna octombrie se va adăuga în program o cafenea filozofică bilunară moderată de Dana Jalobeanu, cercetător și conferențiar la Facultatea de Filozofie, Universitatea din București, și director al Institute for Research in the Humanities – departament al Institutului de Cercetări al Universității din București (IRH-ICUB). Întâlnirile se vor desfășura sub forma unui debate cu teză și contra-teză, urmat de o discuție generală cu publicul. Prima ediție, din 26 octombrie, va avea tema „Despre miracole“.

Vineri, 26 octombrie, ora 18.00
„CAFENEAUA FILOZOFICĂ DE VINERI SEARA“
Ediția 1: „Despre miracole“
Moderator: Dana Jalobeanu; invitați: Grigore Vida și Cătălin Cioabă
O dezbatere care pornește de la următoarele texte: David Hume, Despre minuni, secțiunea X din „Cercetare asupra intelectului omenesc“, traducere de Mircea Flonta și Adrian-Paul Iliescu (Oradea, Ratio et Revelatio, 2014), pp. 171-191; C.S. Lewis, Despre minuni, traducere de Sorin Mărculescu (București, Humanitas, 2001, 2007); Tatiana Niculescu, „Ei mă consideră făcător de minuni“. Viața lui Arsenie Boca (București, Humanitas, 2018)


O noua editie: Spovedanie – Cautand sensul vietii (Autobiografia) de Lev Tolstoi

Lumea interioara a unui titan al literaturii clasice ruse ni se dezvaluie cu sinceritate si fara ocolisuri in Spovedania lui Lev Nicolaevici Tolstoi. Descoperim un om cu educatie superioara, cultivat, dar framantat de nelinisti spirituale si de o indoiala care il macina launtric, aducandu-l pe marginea prapastiei.

Tolstoi analizeaza intrebarile fundamentale ale omenirii in raport cu divinitatea, doreste sa afle care este menirea lui in aceasta lume si de ce a fost creat. Avem de-a face cu relatarea unei chinuitoare calatorii spirituale a unui om care la un moment dat a incetat sa creada in Dumnezeu si a pornit pe ceea ce el insusi considera a fi o cale gresita, un drum al orgoliului, al placerilor desarte, care nu duc nicaieri.

De fapt, autorul se afla in cautarea sensului propriei existente si al vietii in ansamblul ei, iar marturia sa poate sluji drept punct de plecare pentru o reflectie sincera si lucida asupra credintei si sistemului de valori personale.

Nascut intr-o veche familie nobiliara, Lev Nicolaevici Tolstoi (1829-1910) face parte din elita scriitorilor rusi si s-a bucurat de o enorma popularitate. Cunoscut in special pentru romanele sale realiste Razboi si pacesi Anna Karenina, Tolstoi a intalnit si dizgratia, fiind excomunicat de Biserica Ortodoxa Rusa pentru criticile pe care i le-a adus. A avut o viata animata: in tinerete s-a dedicat placerilor si jocurilor de noroc, a luptat in Razboiul Crimeii, apoi s-a casatorit si a avut doisprezece copii. A fost elogiat de scriitori celebri: Thomas Mann, James Joyce, Vladimir Nabokov, Gustave Flaubert.


‘Dumnezeul lucrurilor mărunte’ de Arundhati Roy, roman recompensat cu Booker Prize în 1997

Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu miercuri, 19 septembrie, ora 19, la lansarea romanului Dumnezeul lucrurilor mărunte de Arundhati Roy, recompensat cu Booker Prize în 1997 și tradus în peste 40 de limbi, apărut recent în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

Prin amestecul de exotism, misticism și istorie indiană, prin erotismul intens inserat în peisajul unei societăți fracturate în caste și condiționate de prejudecăți religioase, prin intensitatea poetică a limbajului și inventivitatea explozivă a stilului, romanul Dumnezeul lucrurilor mărunte s-a bucurat de un imens succes, devenind una din cărțile de referință ale literaturii indiene contemporane.

La eveniment vor vorbi Laura Câlțea, filolog, deținătoarea Blogului unei cititoare de cursă lungă, Ana Maria Caia, jurnalistă și Cosmin Ciotloș, critic literar. Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction, va fi moderatorul întâlnirii.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.

Arundhati Roy este prima scriitoare indiană care a câștigat Booker Prize. Premiul i-a fost acordat pentru romanul de debut, Dumnezeul lucrurilor mărunte. În 2017, Roy a publicat al doilea roman, The Ministry of Utmost Happiness, nominalizat la Man Booker Prize și finalist al National Book Critics Circle Award, aflat în curs de traducere în colecția „Raftul Denisei“.

Dumnezeul lucrurilor mărunte explorează soarta tragică a unei familii ce încalcă «legile care stabileau cine trebuie iubit și cum». […] De la prima propoziție, e limpede că am fost prinși în mrejele unei voci noi… o voce de o frumusețe care îți taie răsuflarea.“ – Observer

Sudul Indiei, 1969. Înarmați cu inocența invincibilă a copiilor, gemenii Rahel și Estha își trăiesc vârsta nevinovată la adăpostul unei familii pestrițe: frumoasa, dar singuratica lor mamă, care îl iubește noaptea pe bărbatul pe care copiii ei îl adoră ziua; bunica lor oarbă, care cânta la vioară; unchiul lor drag, chefliu, marxist radical, afemeiat; o mătușă antipatică, pe care o dezamăgire în dragoste a făcut-o să savureze toate nefericirile celor din jurul ei… Dar, când verișoara lor din Anglia împreună cu mama ei vin în vizită de Crăciun, gemenii află că lucrurile se pot schimba într-o clipă.

Dumnezeul lucrurilor mărunte pune în scenă un conflict arhetipal într-un context contemporan.“ – Independent

„O poveste captivantă, care reușește să combine cele mai profunde și delicate emoții personale cu o narațiune de amploare.“ – Daily Express

Arundhati Roy s-a născut în 1959 în Shillong, India, și a facut studii de arhitectură în Delhi, unde locuiește în prezent. A publicat, de asemenea, o serie de eseuri, între care Listening to Grasshoppers (2009), Broken Republic (2009), Walking with the Comrades (2011), Capitalism: A Ghost Story (2014) și Things That Can and Cannot Be Said (2016), pe care îl semnează împreună cu John Cusack. Arundhati Roy a primit Lannan Cultural Freedom Award în 2002, Norman Mailer Prize for Distinguished Writing în 2011 și Premiul Ambedkar Sudar în 2015.

Romanul Dumnezeul lucrurilor mărunte este recomandat de Bookhub și de Gold FM România.


Muzeul la îndemâna (copiilor)

Propunem un proiect în care muzeele devin prietenoase cu copii, în care cei mici își găsesc locul și fac activități care le plac, îi entuziasmează, îi pasionează și le redă bucuria de a ocupa un spațiu istoric cu poveștile lor contemporane, copilărești și imaginative. Un proiect în care să mergi la muzeu e cool și are sens!

Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București și cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea fac accesibile muzeele copiilor în cadrul proiectului ”Muzeul la îndemână” cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Pe parcursul anului 2018 echipa proiectului a proiectat și realizat în cadrul muzeelor instalații/ stații interactive/ jocuri care oferă ocazia copiilor să interacționeze în mod direct și participativ cu patrimoniul din cele trei muzee pornind de la tema Centenarului.

Astfel, echipa de specialiști a selectat obiecte originale din expozițiile muzeelor, care ilustrează evenimente, simboluri și semnificații despre evenimentele istorice de acum 100 de ani. În urma unui proces de documentare, cercetare și interpretare a patrimoniului, specialiștii au conceput și realizat câte o instalație interactivă pe care copiii o pot explora pentru a afla informații noi, a descoperi sensurile obiectului original la care fac referire și, în cele din urmă, a da sens unor obiecte serioase expuse pentru adulți, dar care devin pretext de învățare și joc pentru copii. Instalațiile au fost realizate fizic de Nod Makerspace, iar puzzleurile cu hărți, de Benett Publicis.

Fiecare expunere are specific propriu, astfel încât, în Muzeul Hărților, de exemplu, se propune un joc pentru copii de 6-14 ani care pornește de la formarea unor puzzle-uri cu hărți vechi care ilustrează evoluția reprezentării catografice a provinciilor românești și importanța lor în istoria cartografiei. Jocul propune un sistem de tipul indiciu-cheie în care un zar cu ani istorici semnificativi îndreaptă atenția către o hartă expusă într-un colț de muzeu. Scopul jocului este familiarizarea cu acest tip de imagine-obiect, harta, și trezirea curiozității copiilor pentru aceasta prin oferirea de informații și chei de descifrare.

Casa Avramide din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”  constituie punctul de plecare pentru o instalație interactivă în formă de căsuță, pentru copii de 0-5 ani, plasată în holul casei istorice care a aparținut prosperului întreprinzător tulcean din secolul al XIX-lea. Căsuța reia elemente reale din Casa Avramide, atât în ceea ce privește fațada sau alte elemente de arhitectură, dar și elemente de mobilier și chiar personaje istorice în miniatură, sub formă de păpuși. Copiii pot intra în căsuță și pot explora istoria casei și familiei care a locuit aici, folosind zaruri cu care pot creea povești.  În Muzeul de Artă din cadrul ICEM Tulcea se propune un joc de cărți pentru copiii de 6-14 ani în care, pornind de la picturi care reprezintă diferite etnii prezente în Dobrogea, se formează echipe de personaje care aparțin aceleiași etnii. Jocul poate fi jucat în muzeu, iar sursa de inspirație se află chiar pe pereții muzeului.  

Persoane de contact:

Muzeele din Tulcea: Alice Fănarualicefanaru@gmail.com

Muzeul Hărților: Despina Hașegan – comunicare@muzeulhartilor.ro

Echipa proiectului:

Alexandra Zbuchea, Iulia Iordan, Ozana Nițulescu, Raluca Bem Neamu, Silviu Anghel, Alice Fănaru, Despina Hașegan, Gheorghe Iosif.


Lansare de carte Râsul de Dorina Rusu

Luni, 17 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta, nr.38, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Râsul de Dorina Rusu, apărut de curînd în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autoare:

Neculai Constantin Munteanu

Cătălin Tolontan

Va modera: George Onofrei

„Din echipa de aur a Opiniei studenţeşti, revista ieşeană  cu faimă naţională după  decembrie ’89, făcea parte şi o zgîtie de fată, cam fragilă pentru o meserie practicată în vremuri atît de tulburi. Aparenţele erau înşelătoare. Zgîtia s-a ţinut scai de minerii care plantau flori, cu bîta, în Piaţa Universităţii, fără să ia bătaie. O lună mai tîrziu se afla în Valea Jiului, înnopta în casa unui miner şi intra în abataj, să vadă   cum trăiesc minerii. În gaşca aia de golani, cum ar fi zis Ion Iliescu, toţi talentaţi, inteligenţi şi hotărîţi să termine cu trecutul, scrisul ei avea câteva date clare. Orice temă ar fi abordat, intra în subiect direct, simplu, fără   fasoane, fără inhibiţii. Lucru şi mai neobişnuit, punea punct articolelor la fel de brusc, cam pieziş, cam şui, acolo unde considera că orice cuvînt în plus nu-şi avea rostul. Apoi, ştia să facă personaje din oamenii, vestiţi sau iluştri necunoscuţi, despre care vorbea. În fine, mai avea şi darul de a povesti cu umor şi cu olecuţă de autoironie, cît să facă   suportabilă viaţa la vreme de restrişte. Toate acestea m-au făcut să-mi zic că în tînăra domniţă doarme un scriitor. Aşa că nu m-am mirat că pînă la urmă chiar a scris o carte. Asta pe care o aveţi în mînă. Şi care, deloc întîmplător, se cheamă Râsul. Cu douăsprezece povestiri rupte din viaţă. Dorina Rusu îmi pare un povestaş plin de farmec. Povestaş în sensul alegoriei prin care Mario Vargas Llosa desemna scriitorul. Adică un om cu darul de a duce şi de a aduce veştile şi poveştile cu oameni şi despre oameni. De citit.” (Neculai Constantin Munteanu)

Dorina Rusu a fost jurnalist în perioada complicată a anilor ’90 şi a fost martor la majoritatea evenimentelor importante ale acelor ani. A scris pentru Opinia studenţească, Cuvîntul, Zig-Zag, România liberă, Ziua. A colaborat la Radio Europa Liberă şi a lucrat la TVR. A fost căsătorită cu politicianul liberal Horia Rusu, iar după moartea acestuia, în 2001, a condus timp de zece ani fundaţia cu acelaşi nume, care a promovat ideile liberalismului clasic şi ale capitalismului occidental. A colaborat în mai multe campanii electorale, printre care cea a lui Crin Antonescu din 2009 şi cea a lui Klaus Iohannis din 2014. Din 2015 este membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Articole similare

Film-cult despre muzica underground berlineză a anilor ’80 & concertul trupei Jolly Goods, în încheierea ZFGXI

Jovi Ene

Film O’Clock International Festival încheie cu succes cea de-a treia ediție – Filme remarcabile, discuții interactive și premii pentru filme din Ucraina și Bulgaria

Jovi Ene

A VI-a ediție Transilvania Shorts revine în Cluj-Napoca!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult