Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (10 – 16 decembrie 2018)

Știrile săptămânii: Câștigătorii Bursei de cititor Nemira, ediția a II-a; Noi reeditari de Allan Percy: Einstein pentru debusolati, Shakespeare pentru indragostiti, Nietzsche pentru stresati, Editura Herald; Un veac de sinceritate: o carte de istorie a economiei românești, Editura Publica; Noutăți Editura Meteor Press: Gorbaciov, de William Taubman și Povestiri cu tâlc, de Rodica Chiriacescu; Documentarele artelor grafice românești & BD @ Modernism.ro; Concursul de Debut al Editurii Polirom – 2019; O noua editie: Crescandu-l pe Cain – Sa ocrotim viata emotionala a baietilor de Michael Thompson & Dan Kindlon; Despre Isus Mirele. Cea mai frumoasă poveste de dragoste a tuturor timpurilor de Brant Pitre, Editura Humanitas, cu Tatiana Niculescu, Monica Broșteanu și Ștefan Colceriu.

Câștigătorii Bursei de cititor Nemira, ediția a II-a

Editura Nemira sprijină tinerii pasionați de literatură și anunță cei cinci beneficiari ai Bursei de cititor, ediția a II-a:

Marius Andrei Beleuz, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Ploiești

Fragment din eseu:

  • Carte! Ce este „carte”? Cine eşti şi unde mă aflu?
  • Sunt Înţelepciune, stăpâna lumii cărţilor. Aici folosim cărţile pentru a ne crea spiritul şi a ne hrăni. Fiecare carte emană energie, iar noi, citind cartea, absorbim acea energie şi astfel evoluăm. Cartea aceasta are multă energie! E a ta?
  • Nnn … nu, se bâlbâi el. Eu nu ştiu să citesc.
  • Dar eu te pot învăţa. Vino cu mine!

Emilia Ciobanu, Colegiul Naţional „NichitaStănescu”, Ploiești

Fragment din eseu:

În Universul meu, Soarele este reprezentat de mințile scriitorilor, planetele de genuri de cărți și sateliții de cărțile favorite. Stelele sunt deznodăminte citite deja sau necitite încă, iar meteoriții sunt reprezentați de cărțile care îmi demontează toate convingerile și care mă determină să reconsider totul. Găurile negre sunt nopțile în care nu am putut dormi, pentru că n-am putut lăsa o carte din mână până când nu am terminat-o. Pământul este cel mai populat gen de cărți, pentru că este preferatul meu. Pe acesta sunt țări și orașe pe care le ador și le slăvesc, orașe pe care nu le-am vizitat și orașe în stare de asediu. Iar toate astea sunt ținute adunate laolaltă, strâns legate între ele, de către materia neagră reprezentată de imaginație.

Elena Cîrneleagă, Colegiul Național „Unirea”, Focșani

Fragment din eseu:

Am tot călătorit prin imaginație, prin lumi mari și mici, reale și nu prea, care nu mă lăsau nici după luni întregi să le aflu toate străzile lăturalnice și prin care mă pierdeam de cum puneam piciorul acolo, dar și prin altele pe care aș fi vrut să le fi uitat. Deseori, fără vreun ghid turistic sau vreun cuvânt înainte plecam la drum și totuși, mă simțeam ca acasă oriunde aș fi ajuns.

N-am ținut cont de cum ajungeam acolo sau de câți alții au fost înaintea mea.

Teodora Lovin, Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” Tulcea

Fragment din eseu:

Citim și pornim cu fiecare pagină către un univers care se deschide în fața noastră. Plecăm la drum cu parti-pris-uri, cu prejudecăți, și ieșim dezgoliți și înnoiți, schimbați în esență, pe o poartă aflată la capătul lui. Călătorim aruncându-ne printr-un act voit și gratuit pe piscul gloriei spirituale, ne proiectăm pe culmea lumii și de acolo privim în jos, către fiecare poveste care ni se prezintă, către fiecare personaj care se arătă. Un deus ex-machina devine cartea când începe să ne ghideze pas cu pas, o dublare a conștiinței și o devoalare a simțurilor care brusc se ascut și devin receptive la orice semn care să indice direcția.

Șerban Dumitru Suciu, Colegiul Național “Octavian Goga”, Sibiu

Fragment din eseu:

Trenul Regional 2109 „Imaginația” cu stațiile Copilărie, Începuturi Noi, Adolescență pleacă în următoarele momente din gara Nemira. V-ați cumpărat bilet? Călătoria e gratuită oricum, dar ca formalitate măcar. V-ați îmbarcat? Trenul pleacă, așa că scoateți-vă batista albă și scuturați-o frenetic, luați-vă rămas bun de la tot ce înseamnă profan pentru că urmează să trecem în sfera sacrului.

Statutul de bursier aduce fiecărui beneficiar cărți publicate de Editura Nemira pentru tot restul vieții – titluri din colecțiile SF&Fantasy, Young Adult, Babel, Yorick, Istoria, Suspans, n’autor, Vorpal.

Bursa de cititor Nemira este un proiect concurs care răspunde nevoii sociale de a educa prin lectură, de a promova cultura scrisă și obișnuința de a citi de plăcere.

Consumul de cultură scrisă în rândul copiilor, tinerilor și apoi adulților este esențial pentru a forma persoane care înțeleg spiritul diversității vieții, societății și artei.

Cea de-a doua ediție a proiectului Bursa de cititor Nemira a avut loc în perioada 8 octombrie – 13 decembrie.

Pentru înscrierea în concurs, participanții au trimis un eseu cu tema: Citim și călătorim prin imaginație.Au fost centralizate 286 de aplicații, dintre care 223 au respectat toate prevederile regulamentului. Jurizarea a fost făcută de reprezentanți ai editurii Nemira.

Prin Bursele de cititor Nemira ne dorim să sprijinim acei tineri care sunt pasionaţi de literatură şi în acelaşi timp să încurajăm cât mai mulţi adolescenţi să citească de plăcere. Pentru că noi credem că lectura şi educaţia sunt întotdeauna primii paşi către o lume mai bună. Ana Nicolau, Director general Nemira


Noi reeditari de Allan Percy: Einstein pentru debusolati, Shakespeare pentru indragostiti, Nietzsche pentru stresati

Einstein pentru debusolati – Solutii atomice pentru probleme relativ grave, de Allan Percy

Anul 1905 a fost considerat un „an miraculos”. Albert Einstein a publicat trei articole si o anexa, revolutionand complet modul in care fizicienii intelegeau lumea si punand bazele teoriei relativitatii. In acelasi an, a elaborat cea mai vestita ecuatie din istoria fizicii si, probabil, cea pe care o vedem adesea stantata pe cele mai multe tricouri: E=mc2. Energia este egala cu masa inmultita cu viteza luminii la patrat. Masa se poate transforma intr-o uriasa sursa de energie; din aceasta idee vor lua nastere proiectul Manhattan si bomba atomica. Einstein a avut un rol fundamental in acel program ale carui consecinte l-au urmarit tot restul vietii.

Viziunile sale absolut noi asupra naturii luminii au reprezentat punctul de pornire al fizicii cuantice, una din cele mai moderne teorii, care reprezinta o adevarata provocare pentru gandirea logica si ne pune la incercare spiritul practic in cel mai inalt grad. Cand intram mai adanc in lumea fantastica a cuanticii, descoperim imediat fapte extraordinare: obiectele pot exista in mai multe locuri in acelasi timp, ceea ce pare solid este vacuum etc. Aceste paradoxuri, semanand cu niste koanuri, demonteaza total structurile noastre mentale si dau nastere unei stari de „confuzie”, care este anticamera gandirii creative. Meritul lui Allan Percy este de a fi reunit 85 de pilule de intelepciune din gandirea lui Einstein si de a le fi tradus in limbajul psihologiei cotidiene, ca inceputuri de solutii practice pentru a relativiza preocuparile, pentru a rezolva problemele si pentru a gasi formula cea mai simpla si mai puternica cu scopul de a ne implini propria existenta. Dr. Sonia Fernández-Vidal

Shakespeare pentru indragostiti – 72 de pilule pentru a ne bucura de iubire in fiecare zi, de Allan Percy

Shakespeare pentru indragostiti. 72 de pilule pentru a ne bucura de iubire in fiecare zi este cel mai complet breviar de recomandari culturale si terapeutice pe subiectul iubirii, vietii de cuplu si al cautarilor sentimentale. Pornind de la pretextul unor citate celebre sau mai putin cunoscute extrase din opera lui William Shakespeare, Allan Percy ne plimba prin istoricul acestui sentiment, folosindu-se de referinte culturale care variaza de la Quevedo la Roland Barthes si Dalai Lama. Pe un alt palier, Shakespeare pentru indragostiti face recurs la concluziile unor studii recente pentru o analiza a iubirii in modernitate, oferind date statistice sau explicatii fiziologice.

Cele 72 de pilule pentru a ne bucura de iubire in fiecare zi sunt presarate pe alocuri cu scurte istorioare ilustrative sau romantice si completate cu recomandari de filme cu efect terapeutic pentru cupluri sau compozitii muzicale ce pot imbogati clipele in doi ori sugestii pentru condimentarea vietii intime a cuplului. La prima iubire ori la nunta de platina, veti regasi in acest volum cele mai frumoase descrieri ale primelor sentimente de iubire si cele mai potrivite recomandari pentru bucuria cuplului. Fie ca sunteti prinsi in mrejele dragostei sau in cautarea iubirii, Shakespeare pentru indragostiti. 72 de pilule pentru a ne bucura de iubire in fiecare zide Allan Percy este o desfatare pentru fiecare cititor. Sanda Watt

Nietzsche pentru stresati – 99 de pilule de filozofie radicala pentru a tine mintea treaza, de Allan Percy

Cartea de fata reuneste 99 de maxime ale geniului german si aplicarea lor practica la imprejurarile si situatiile de zi cu zi. Atat in lumea antreprenoriala, cat si in viata personala, filozofia lui Nietzsche se dovedeste foarte eficienta atunci cand se doreste gasirea unei iesiri la rascruce de drumuri. Fiecare capitol al cartii se deschide cu un aforism al acestui ganditor, urmat de o interpretare in cheie actuala pentru a ne imbunatati calitatea vietii. Acest compendiu de filozofie cotidiana a fost elaborat pentru a ne ajuta sa luam decizii pe baza unei ierarhizari mai corecte a lucrurilor care ni se intampla, pentru a ne „trage sufletul” si a regasi cararea pierduta.

Ne aflam in fata unui manual de dezvoltare personala intelept − datorita si personajului care l-a inspirat – provocator si stimulator. O carte pentru cei ce cauta o sursa de inspiratie in gandirea celui mai influent filozof al epocii moderne, care ne invata sa luptam cu anxietatile si temerile noastre de fiecare zi.

 Allan Percy (nascut pe 7 august 1968) este doar unul dintre pseudonimele sub care este cunoscut  acest autor de carti de dezvoltare personala. Scriitor prolific, traducator, eseist, muzician  Allan Percy este totodata expert in coaching si in tehnici de indrumare personala.

Actualmente lucreaza in calitate de consultant editorial in domeniul formarii si dezvoltarii umane. Calatoreste in toata lumea in cautarea unor noi surse de inspiratie pentru cartile sale. Traduse in numeroase limbi, volumele sale sunt un elogiu lucid adus libertatii noastre de a fi in lumea contemporana: Nietzsche pentru stresati (Herald, 2009), Oscar Wilde pentru blazati (Herald, 2011), Kafka pentru deprimati (Herald, 2012), Turistul interior – Un ghid turistic pentru a descoperi cele mai fascinante meleaguri ale personalitatii tale (2017), Platon pentru visatori (2017, Dieta spirituala: un program revolutionar pentru eliminarea a tot ce iti ingreuneaza inutil viata (2018).

Allan Percy mai este cunoscut si sub pseudonimul Francesc Miralles Contijoch, cu acest nume publicand de-a lungul timpului o mare varietate de lucrari de fictiune si nonfictiune – romane, carti de dezvoltare personala, carti pentru copii si tineret, thrillere –, singur sau in colaborare, unele fiind recompensate cu premii de notorietate si traduse in 30 de tari.


Un veac de sinceritate: o carte de istorie a economiei românești

La 100 de ani de la Marea Unire, România nu are un set complet și unitar de indicatori economici de bază. La fel ca un om fără memorie, o țară fără memorie este o țară dezorientată. Ce viitor poate să aibă o țară care nu își cunoaște trecutul? Cea mai recentă carte din Co-lecția de economie e primul pas pentru a depăși, economic vorbind, această situație.

Elaborată de un colectiv de specialiști ai Băncii Naționale, condus de profesorul universitar și viceguvernatorul Liviu Voinea, Un veac de sinceritate recuperează pentru memoria colectivă indicatorii de bază ai economiei românești valabili pentru ultimul secol. Dincolo de relativismul interpretării lor, autorii prezintă evoluția economică a țării pe baza datelor și statisticilor disponibile.

Cum a evoluat economia României în ultima sută de ani? Cât produceam cu 100 de ani în urmă și cât producem acum, în cifre comparabile? Cât datoram acum 100 de ani și cât datorăm acum? Cât exportam și importam, cât încasam și cât cheltuiam, cum au evoluat inflația, dobânzile și cursul? Unde suntem în 2018 față de 1990, 1950, 1930 sau 1918?

„Această carte pune evoluția economiei românești în perspectivă istorică. Permite tuturor celor interesați să înțeleagă mai bine economia României și să învețe din lecțiile trecutului.” — Anthony De Lannoy, Director Executiv FMI

Alexandra Cojocaru, Brîndușa Costache, Veaceslav Grigoraș, Horațiu Lovin, Camelia Neagu, David Orțan, Andrei Tănase sunt consilieri și specialiști din direcțiile Modelare și Prognoză Macroeconomică, din programul BNR de formare profesională a tinerilor, din Direcția Statistică și din serviciul Arhive ale Băncii Naționale a României.

Volumul este coordonat de Liviu Voinea, profesor universitar la Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice și, din octombrie 2014, Viceguvernator al Băncii Naționale a României.


Noutăți Editura Meteor Press: Gorbaciov, de William Taubman și Povestiri cu tâlc, de Rodica Chiriacescu

Gorbaciov, de William Taubman

În 1985, când Mihail Gorbaciov a devenit conducătorul Uniunii Sovietice, aceasta era una dintre cele două supraputeri mondiale. Până în 1989, politicile sale liberale, perestroika şi glasnostul, au transformat complet comunismul sovietic. Până în 1990, el, mai mult decât oricare altcineva, a pus capăt Războiului Rece, iar în 1991, după ce a scăpat ca prin urechile acului dintr-o tentativă de puci, Gorbaciov a prezidat fără să vrea prăbuşirea Uniunii Sovietice pe care încercase s-o salveze. În cea dintâi biografie atotcuprinzătoare a ultimului conducător sovietic, William Taubman arată cum un fiu de ţărani a devenit groparul sistemului sovietic, cum a urcat până în vârful unui sistem conceput să-i ţină pe cei ca el la nivelul de jos, cum a găsit interese comune cu ultraconservatorul preşedinte american Ronald Reagan şi cum a îngăduit ca URSS şi imperiul său est-european să se dezintegreze, fără a utiliza forţa pentru a le păstra. Pe tot parcursul cărţii, Taubman zugrăveşte multiplele faţete ale caracterului unic al lui Gorbaciov care, potrivit chiar cuvintelor lui, îl fac „greu de înţeles”. A fost el, oare, cu adevărat un conducător măreţ sau a fost doborât, într-un final, de propriile carenţe, precum şi de forţele inflexibile cu care s-a confruntat?

Bazându-se pe interviuri cu Gorbaciov, pe transcrieri şi documente din arhive ruseşti şi pe interviuri cu asistenţi şi consilieri de la Kremlin, dar şi cu lideri străini, portretul extrem de personal făcut de Taubman se extinde la căsătoria remarcabilă a lui Gorbaciov cu o femeie pe care a iubit-o profund. Nuanţată şi pătrunzătoare, totuşi necruţătoare şi onestă, prezentarea aceasta vastă are toată amplitudinea unui roman rus măreţ.

WILLIAM TAUBMAN este profesor emerit de ştiinţe politice la Colegiul Amherst. Biografia lui despre Hruşciov, apărută în limba română la Editura Meteor Publishing, a câştigat Premiul Pulitzer şi National Book Critics Circle Award. El trăieşte în Amherst, statul Massachusetts.

Povestiri cu tâlc, de Rodica Chiriacescu

Carte de copii

O fermecatoare colectie de povestiri amuzante si pline de viata care va vor purta prin inocenta lume a copilariei. Va veti trezi intr-o fascinanta calatorie printr-un univers parca demult uitat, intr-un timp al dorintei de cunoastere, al intrebarilor, al curiozitatii. Pe atunci aveati intreaga lume la degetul cel mic. Un timp de neuitat, ce va va aduce mereu zambetul pe buze.


Documentarele artelor grafice românești & BD @ Modernism.ro

Interviuri video documentare în domeniile romanului grafic, benzii desenate, animației, caricaturii, ilustrației de carte, graficii de afiș și revistă, online pe https://www.modernism.ro/category/arte-grafice-bd/

Modernism.ro, revistă-platformă online de promovare a culturii contemporane românești, lansată în 2009, care susține, promovează și expune artiști români contemporani, creativi români, evenimente culturale de anvergură, proiecte bilaterale și internaționale din toate domeniile culturii contemporane, cu accent pe artele vizuale, a produs proiectul editorial „Documentarele artelor grafice românești”. Acesta propune crearea de documentare în format media, prin care se investighează, sub forma interviului luat unor artiști și personalități, domeniile romanului grafic, benzii desenate, animației, caricaturii, ilustrației de carte, graficii de afiș și revistă.

Domeniul graficii și ilustrație de carte are o importantă contribuție culturală atât în domeniul artelor vizuale cât și cel al publicisticii și literaturii. Cărțile și revistele au reprezentat până nu demult principalul suport și vector pentru distribuția culturii atât scrise cât și vizuale către categoriile largi de beneficiari. Documentarele propuse în proiectul editorial de față prezintă artiști din diferite generații care și-au dedicat cariera și creativitatea domeniilor artelor grafice.

Printre materialele publicate se regăsesc interviuri cu personalitățile active în zona artelor grafice cum ar fi Puiu Manu, cu o carieră importantă dedicată graficii și ilustrației de carte dar și diferitelor genuri de benzi desenate, până la mai tinerii artiști care s-au remarcat în zona ilustrațiilor de carte și reviste dar și benzi desenate, Alexandru Ciubotariu sau Mihai Grăjdeanu. De asemenea se pot regăsi interviuri video și cu istoricii sau comentatorii atenți ai acestor domenii interconectate: Adrian Cioroianu sau Dodo Niță.

Acest tip de documentare sunt necesare nu doar pentru cercetarea și arhivarea istoriilor recente ale acestor domenii, dar și pentru prezentarea și promovarea acestora. Târgurile de carte organizate în România cât și prezențele standurilor românești la târgurile de carte internaționale pot beneficia de aceste surse deschise pentru alcătuirea de prezentări interactive și dinamice ale domeniului publicistic. De asemenea, școala de grafică românească trebuie să fie mai bine cunoscută, promovată și râvnită de editori și publiciști, dar și de către publicul larg. Produsele editoriale românești pot beneficia și se pot distinge în continuare cu ajutorul graficienilor autohtoni și desigur acest fenomen trebuie încurajat în ofensiva utilizării de importuri de grafică ori imagini „de stoc”.

Prin proiectul editorial „Documentarele artelor grafice românești”, promovarea în online a artiștilor graficieni și a lucrărilor produse de aceștia dintr-o perspectivă dinamică – interviu cu întrebări deschise, atât istorică, prin apelarea la istorici și pasionați ai genului, cât și artistică, prin apelarea la graficieni și ilustratori, aduce publicuri suplimentare semnificative, pe segmentul de vârstă tânăr.

Proiectul editorial „Documentarele artelor grafice românești” contribuie la arhiva digitală Modernism.ro care prezintă artiști și proiecte de cultură vizuală contemporană, o arhivă vizuală și auditivă care poate fi accesată atât în timp real, în timp ce se „construiește”, cât și într-un mod facil, datorită designului revistei „responsive”, accesibil pentru toate tipurile de device-uri – computer, tabletă, telefon sau iPod. Acest format media compact de video, audio și foto online prin care se prezintă fiecare documentar și care se poate „consuma” rapid pe orice suport, s-a sistematizat de-a lungul experienței Modernism.ro și se bucură de feedback într-o continuă creștere, atât ca impact al vizualizărilor, peste 146.000, cât și ca noi subscriber-i și interactivitate prin comentarii pe rețelele sociale.

Proiectul editorial „Documentarele artelor grafice românești” adaugă la Modernism.ro o secțiune dedicată artiștilor graficieni, completând cu și sortând în același timp informații și idei cu și despre un segment creativ important în artele vizuale românești. Diversitatea și versatilitatea metodelor de prezentare audio-foto și video online și abordarea critică minimală aduc o promovare pe orizontală a fenomenului creativ grafic românesc.

Revista-platformă Modernism.ro are o componentă cantitativă consistentă  – indexarea în cei 9 ani de existență a peste 1.200 de artiști contemporani din cei peste 5.000 prezentați în cadrul articolelor sale. Are peste 18.600 de articole publicate și peste 98.000 de materiale media foto și audio. Arhiva video depășește 200 de filme cu și despre artiști.

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în urma unui apel public de selecţie a revistelor şi publicaţiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, pentru anul 2018


Concursul de Debut al Editurii Polirom – 2019

Editura Polirom organizează Concursul anual de Debut, ediţia 2019, la secţiunile Poezie şi Proză.
Manuscrisele participante la concurs (fără CV) vor fi ataşate unui e-mail, creat cu acest prilej, şi trimise la adresa: madalina.ghiu@polirom.ro. Adresa de e-mail poate fi motto-ul volumului, un fragment din motto sau titlul cărţii. Exemplu: orazero@yahoo.com / gmail.com etc. Mailul şi manuscrisul ataşat nu vor conţine numele concurentului – cazul contrar duce la descalificare.

Dacă nu se va folosi e-mailul, manuscrisele vor fi trimise prin poştă sau depuse direct la sediul editurii – Bucureşti, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, sc. 1, et. 1, sector 4, 040031, O.P. 53

– în perioada 15 decembrie 2018-15 februarie 2019. Plicul va avea menţiunea „Pentru Concursul de Debut al Editurii Polirom”. Pe plic, nu va figura numele expeditorului, ci un motto. În interior, se va introduce un al doilea plic sigilat – cu acelaşi motto –, care va conține numele şi CV-ul autorului (date de contact) .

Manuscrisele de poezie trebuie să aibă minimum 50 de poezii, iar cele de proză, minimum 150.000 de semne (caractere+spaţii). Sunt acceptate şi manuscrise ale autorilor care au fost incluşi anterior în antologii sau au publicat în volume colective.

Rezultatul Concursului va fi anunţat în prima parte a lunii martie. Volumele declarate câştigătoare vor fi publicate şi lansate la Târgul de carte Bookfest 2019.

Nu se acceptă manuscrise fără diacritice.
Premiul constă în publicarea volumului. 
Manuscrisele nepublicate nu se înapoiază. Manuscrisele electronice vor fi şterse.

Câștigătorul ediției 2018: Iulian Bocai, Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu
Câștigătorul ediției 2017: Alexandru Done, Downshifting


O noua editie: Crescandu-l pe Cain – Sa ocrotim viata emotionala a baietilor de Michael Thompson & Dan Kindlon

Baietii sunt invatati de mici copii, in mod involuntar, sa fie baieti, asa cum fetele sunt invatate sa fie fete. Prin toate gesturile si atitudinile infime, etalate fie evident, fie la un nivel imperceptibil cu ochiul liber, mamele si tatii, profesorii si restul adultilor, dar si prietenii, le modeleaza comportamentul urmand un model inconstient. Din pacate, ceea ce primesc inca din primii ani de viata este o lectie de stoicism, despre cum baietii isi controleaza emotiile si trebuie intotdeauna sa-si dovedeasca competenta si meritul.

Un subiect foarte actual si doi autori, Dr. Michael Thompson si Dr. Dan Kindlon, cu o fina intelegere si perspectiva. Crescandu-l pe Cain este o carte extrem de apreciata despre viata emotionala a baietilor, scrisa pentru parinti, dar si pentru toti cei implicati activ in educarea copiilor. Ce-i face, in multe situatii, pe baietii nostri atat de agresivi, lipsiti de consideratie, brutali si manipulatori in relatiile cu sexul opus, consumatori de alcool, droguri si senzatii tari, teribilisti si orbi la conflictul creat in jurul lor? Sunt acesti copii altii decat cei pe care i-am iubit si alintat in pruncia lor? Ce se intampla cu fiul ajuns la pubertate? Este la mijloc alteceva decat tetosteronul? In goana lor catre „Marele Imposibil” – idealul masculin al „barbatului adevarat” – copiii nostri pierd pe drum ceva de nepretuit: capacitatea de a se accepta pe ei insisi.

O carte ca o scrisoare deschisa si atinge cu delicatete fondul problemei: in fiecare baiat agresiv exista durere si dezamagire si exista resentimentul fata de incapacitatea celor dragi de a crea o punte peste separarea care se adanceste intre ei si ceilalti; in fiecare baiat retras se zbate disperarea de a nu se ridica la standardele artificial impuse si de a nu gasi o comunicare emotionala reala cu ceilalti; iar fiecare baiat „normal”, inconjurat de prieteni si plin de succes social, are multe sanse sa invete, inainte de a deveni barbat, ca de fapt este pe cont propriu. Ne va fi mai bine noua, ca societate, si lor, ca indivizi, daca avem curajul acum sa privim in oglinda si sa intelegem ca noi punem bazele analfabetismului emotional al baietilor, iar apoi ii invinovatim pe acesti copii si adolescenti de lipsa de empatie si perspectiva. Gabriela Deniz, Senior Editor

Daca iubesti un baiat, ai fost un baiat sau iti pasa de baieti si de felul in care acestia vor deveni barbati, citeste aceasta carte. Kindlon si Thompson echilibreaza in mod perfect stiinta exacta cu istorioare cu talc si introspectii captivante si utile reusind sa scrie o carte superba. Edward M. Hallowell

Cartea scrisa de Dan Kindlon si Michael Thompson este, de departe, cea mai buna lucrare pe care am citit-o in materie de carti adresate parintilor de baieti. Crescandu-l pe Cain ofera dovezi coplesitoare cu privire la modul in care gestionam in mod eronat nevoile emotionale ale baietilor si in acelasi timp ofera sfaturi care trebuie luate ad litteram de oricine se afla in postura de a influenta dezvoltarea unui copil. Colorado Springs Independent

Dr. Michael Thompson este un renumit psiholog de copii care sustine conferinte pe plan international pe teme legate de dezvoltarea baietilor si conduce ateliere pentru parinti, profesori si studenti axate pe rezolvarea de probleme in parentaj. Este consilier scolar si consultant scolar deosebit de apreciat de scoli si parinti, activand in prezent in cadrul unei scoli de baieti din Boston. Are o experienta de mai mult de 15 ani ca terapeut si consilier pentru familie si copil. Intre cartile scrise de el, singur sau in colaborare, se regasesc titluri precum:

Crescandu-l pe Cain (Editura Herald 2013)

Prieteni buni, dusmani aprigi (Editura Herald 2013)

Educatie fara constrangeri (Editura Herald 2015)

E baiat ! (Editura Herald 2018)

Homesick and Happy: How Time Away from Parents Can Help a Child Grow (2012)

Dr. Dan Kindlon este psiholog clinician si cercetator specializat in problemele comportamentale ale copiilor si adolescentilor. Preda psihologia copilului la Universitatea Harvard, unde face parte din colectivul academic din 1985. Este psihoterapeut cu practica privata si consilier scolar de peste 20 de ani. A scris numeroase articole de specialitate si mai multe carti, intre care, in afara de Crescandu-l pe Cain:

 Too Much of a Good Thing: Raising Children of Character in an Indulgent Age (2001)

Tough Times, Strong Children: Lessons From the Past For Your Child’s Future (2003)

Alpha Girls: Understanding the New American Girl and How She Is Changing the World (2006)


Despre Isus Mirele. Cea mai frumoasă poveste de dragoste a tuturor timpurilor de Brant Pitre, cu Tatiana Niculescu, Monica Broșteanu și Ștefan Colceriu

Vă invităm la Librăria Humanitas de la Cișmigiu marți, 18 decembrie, ora 19, la lansarea cărții Isus Mirele. Cea mai frumoasă poveste de dragoste a tuturor timpurilor de Brant Pitre, recent apărută la Editura Humanitas, în traducerea Tatianei Niculescu.

La eveniment vor vorbi Tatiana Niculescu, Monica Broșteanu și Ștefan Colceriu.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

Care să fie cea mai frumoasă poveste de dragoste a tuturor timpurilor? O poveste care rezistă tuturor încercărilor, trădărilor și părăsirilor.
Cine este acest Dumnezeu care ia chipul Mirelui mistic? Despre ce nuntă e vorba? La ce petrecere își invită Isus prietenii? În sfârșit, cum se poate trăi o viață religioasă cu bucuria și dăruirea unui ospăț nupțial? Brant Pitre este un maestru al aventurilor spirituale în textele consacrate ale creștinismului și un neîntrecut arheolog al secolului inaugurat de nașterea lui Cristos. Scrisă cu simplitatea înțelepciunii erudite, pe înțelesul oricui, această carte îl surprinde, îl încântă și îl pune pe gânduri pe cititorul dornic să înțeleagă Scripturile.

BRANT PITRE (n. 1975) este profesor la Seminarul Notre Dame din New Orleans, Louisiana, unde predă un curs despre Sfintele Scripturi. Şi-a luat doctoratul la Universitatea Notre Dame din Indiana, cu o temă privitoare la legăturile dintre Noul Testament şi iudaismul antic. Această universitate l-a păstrat ca profesor asociat. Face frecvente turnee de conferinţe având ca temă principală Euharistia şi rădăcinile ei în tradiţia iudaică antică. Este autorul mai multor cărţi, între care Jesus, the Tribulation and the End of the Exile (2005), Jesus and the Jewish Roots of the Eucharist (2011, trad. rom. Misterul Cinei de pe urmă. Isus şi rădăcinile iudaice ale Euharistiei, Humanitas, 2016), Jesus the Bridegroom (2014, trad.rom. Isus Mirele, Humanitas, 2018), Jesus and the Last Supper (2015), The Case for Jesus: The Biblical and Historical Evidence for Christ(2016, trad. rom. Fiul lui Dumnezeu? Pledoarie pentru Isus, Humanitas, 2017).

Articole similare

Noutăți săptămânale Netflix: Disenchantment, serie de proiecte cu Shondaland, Elite, The Crown, Murder Mystery, Altered Carbon

Jovi Ene

Editura Polirom la Bookfest 2019. Titluri noi, evenimente și reduceri

Jovi Ene

Magic Library la Noaptea Cărților Deschise!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult