Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (10 – 16 august 2015)

Carti de colorat pentru adulti de Johanna BasfordȘtirile săptămânii: Editura Litera lansează cărțile de colorat și activități antistres pentru adulți Grădina secretă și Pădurea fermecată; Europa. Lupta pentru supremaţie semnată de Brendan Simms, la Editura Polirom; Purificarea naţiunii de Vladimir Solonari, în colecţia „Studii Româneşti” a Editurii Polirom; „Sambata seara si luni dimineata”, de Tudor Stancu, la Editura Vremea.

Litera lansează cărțile de colorat și activități antistres pentru adulți Grădina secretă și Pădurea fermecată

Editura Litera aduce și în România celebrele cărți de colorat pentru adulți, cu ilustrații de Johanna Basford, traduse în 14 limbi și vândute în peste trei milioane de exemplare. Grădina secretă și Pădurea fermecată sunt o invitație convingătoare la creativitate și relaxare, înfățișând lumi fantastice, create minuțios de ilustratoarea scoțiană și gata să fie aduse la viață prin intermediul culorilor.

Grădina secretă conține ilustrații împodobite cu minunate detalii în tuș, care ascund tot felul de mici creaturi, nerăbdătoare să fie descoperite.

Călătoria prin Pădurea fermecată conduce spre castelul din inima acesteia, unde se află comoara. Pe lângă desenele de colorat și de înfrumusețat, pe drum apar animale și obiecte magice, printre acestea numărându-se și nouă simboluri speciale.

Ideea acestor cărți i-a venit Johannei Basford după ce multe persoane i-au spus că atunci când îi văd ilustrațiile vor să le coloreze. Tânăra artistă s-a hotărât să realizeze aceste cărți de colorat nu pentru copii, ci pentru adulți, declanșând astfel un nou trend. Fiecare desen este realizat manual, folosind doar cu stiloul și cerneala, într-un stil deosebit, care ascunde foarte multe detalii. Rezultatul final nu este doar o carte de colorat, ci una de artă.

La scurt timp după apariția cărților pe piață, Johanna a început să primească mii de fotografii cu pagini colorate din carte. Fiecare desen era unic. Pe site-ul său, Johanna a făcut o galerie cu aceste fotografii, creând astfel o comunitate online.

Cum a ajuns coloratul să devină un fenomen în rândul adulților? Pentru că este o activitate captivantă, care trezește nostalgii, o activitate manuală, creativă, care induce o stare de liniște, combate stresul și oprește șirul gândurilor legate de frământările cotidiene.

EuropaEuropa. Lupta pentru supremaţie semnată de Brendan Simms, la Polirom

Un nou titlu publicat de Editura Polirom în colecţia „Historia”, coordonată de Mihai-Răzvan Ungureanu, disponibil din această săptămînă în librării: Europa. Lupta pentru supremaţie de la 1453 pînă în prezent de Brendan Simms, traducere de Lucia Popovici, în curînd şi în ediţie digitală.

Cine controlează centrul Europei controlează întregul continent, iar cine controlează Europa poate să domine lumea – iată un adevăr fundamental al geopoliticii. În ultimele cinci secole, numeroşi regi, cuceritori, preşedinţi şi dictatori şi-au dorit să deţină puterea asupra zonei care se întinde din Ţările de Jos şi Germania pînă în Cîmpia Padului. Carol Quintul, Napoleon, Hitler, Stalin şi Gorbaciov au avut cu toţii acelaşi obiectiv: să domine centrul Europei.

Totul a început, susţine Brendan Simms, în 1453, cînd prăbuşirea Imperiului Bizantin a deschis calea incursiunilor otomane pe continent şi a grăbit expansiunea Sfîntului Imperiu Roman. După aceea conflictele s-au succedat aproape neîntrerupt, de la Războiul Civil englez şi Revoluţia Franceză pînă la cele două războaie mondiale.

Îmbinînd religia, politica, strategia militară şi relaţiile internaţionale, Brendan Simms evocă o jumătate de mileniu de istorie pentru a arăta cum lupta pentru supremaţie în Europa a modelat istoria întregii lumi. Şi cum, atunci cînd în Europa este armonie, lumea întreagă are de cîştigat.

„Aceasta este istoria lui Richelieu, Metternich şi Kissinger, nu a lui Luther, Newton şi Beethoven. Poate părea arid, dar nu e deloc aşa. Europa cucereşte cititorul cu poveşti despre alianţe schimbătoare, armate puternice şi strategii ambiţioase.” (Wall Street Journal)

Brendan Simms este profesor de istoria relaţiilor internaţionale la Universitatea Cambridge. A mai publicat Unfinest Hour: Britain and the Destruction of Bosnia (2001, nominalizată pentru Samuel Johnson Prize) şi Three Victories and a Defeat: The Rise and Fall of the British Empire (2008).

În cadrul colecţiei „Historia” vor apărea :

  • Miranda Carter, Cei trei împăraţi. Trei veri, trei imperii şi drumul către Primul Război Mondial (traducere de Mihaela Negrilă), o poveste fascinantă despre curţile regale ale Germaniei, Marii Britanii şi Rusiei înainte de primul conflict mondial;
  • Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (traducere de Adrian Şerban), o sinteză captivantă ce reface parcursul lui homo sapiens de la apariţia sa pînă astăzi;
  • J.M. Roberts, O.A. Westad, Istoria lumii. Din preistorie pînă în prezent (traducere de Cătălin Drăcşineanu), bestseller internaţional care oferă un tablou al întregii istorii cunoscute.

Purificarea natiuniiPurificarea naţiunii de Vladimir Solonari, în colecţia „Studii Româneşti” a Editurii Polirom

Editura Polirom lansează în această săptămână cel de-al doilea volum al recentei colecţii „Studii Româneşti”: Purificarea naţiunii. Dislocări forţate de populaţie şi epurări etnice în România lui Ion Antonescu, 1940-1944 de Vladimir Solonari, în traducerea lui Cătălin Drăcşineanu, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

Purificarea naţiunii oferă o amplă analiză a naţionalismului extremist şi a politicilor etnice din timpul regimului Antonescu.

Din 1940 pînă în 1944, cît timp a fost aliata Germaniei naziste, România a pus în aplicare politici de epurare etnică vizîndu-i nu doar pe evrei şi romi, ci toate minorităţile naţionale. Alese de guvern ca posibile modele pentru România postbelică, Basarabia şi Bucovina trebuiau curăţate sub raport etnic şi reeducate în spiritul „Noii Europe”. De aceea aici purificarea etnică a fost efectuată extrem de brutal şi fără a ţine seama de vreo constrîngere de ordin juridic sau moral: minorităţile au fost strămutate forţat, au avut loc masacre şi pogromuri.

Vladimir Solonari arată că România nu a adoptat aceste metode sub presiunea Germaniei, ci le-a implementat din proprie voinţă. El subliniază rolul funcţionarilor şi experţilor guvernamentali în elaborarea politicilor de purificare etnică, inclusiv a planurilor privind schimbul de populaţie, cum a fost cel care viza Cadrilaterul, şi explică de ce majoritatea acestor planuri nu au fost niciodată puse în aplicare.

Vladimir Solonari îşi completează studiul cu o analiză a atitudinii societăţii faţă de politica de purificare etnică a guvernului, arătînd că, deşi aceasta a găsit un sprijin considerabil în rîndurile românilor, au existat şi numeroase cazuri de opoziţie la diverse niveluri.

„Avînd la bază o cercetare amplă, volumul reprezintă o contribuţie importantă la istoria Holocaustului şi ne ajută să înţelegem mai bine naţionalismul extremist şi regimul Antonescu.” (International History Review)

Din cuprins:

Colonizare şi strămutare: primele experienţe româneşti • Eugenie românească: rasism fără „rasă” • Schimbul de populaţie cu Bulgaria: „o oportunitate ratată”? • Proiectul „Provincia model” • Costul utopiei • Românizarea • Deportarea romilor • Să fie lăsaţi să treacă în străinătate şi să rămînă acolo

Vladimir Solonari este doctor în istorie al Universităţii de Stat din Moscova. În 2001 a fost public policy scholar la Woodrow Wilson Center. În prezent este associate professor la University of Central Florida. Interesele sale de cercetare includ istoria Rusiei, Europa de Est şi Holocaustul.

Colecţia „Studii Româneşti/Romanian Studies/Études Roumaines/Rumänische Studien”, coordonată de Irina Livezeanu şi Lavinia Stan, cuprinde monografii, culegeri unitare de studii semnate de un singur autor, precum şi volume colective ce reunesc contribuţii pe teme specifice studiilor româneşti. În cadrul colecţiei vor apărea traduceri ale unor cărţi publicate la edituri din străinătate, dar şi volume scrise în limba română. Ca metodă de evaluare, colecţia utilizează blind peer review pentru a selecta manuscrise de cea mai înaltă calitate, redactate într-un stil accesibil. Colecţia are în vedere volume cu relevanţă contemporană şi rigoare academică semnate sau coordonate de membri Societăţii pentru Studii Româneşti.

Sambata seara„Sambata seara si luni dimineata”, de Tudor Stancu

Editura Vremea are plăcerea de a vă prezenta cel mai recent roman apărut în colecţia Autori români:

Sâmbăta seara şi luni dimineaţa, de Tudor Stancu

Romanul Sâmbăta seara şi luni dimineaţa urmăreşte întâmplările unui grup de tineri ale căror destine se întâlnesc în timpul unei scurte vacante într-o staţiune de munte. Aceşti tineri afişează o mondenitate ostentativă, fie prin practicarea schiului – sport care necesită o substanţială investiţie financiară -, fine prin petreceri unde alcoolul se consumă excesiv si sexul se practică fără prejudecăţi. Toate acestea sunt de fapt un înveliş menit să ascundă singurătatea, zbuciumul interior al unei existenţe fără sens si fără ţintă, conturate prin rememorări, conversaţii şi vise. Vor duce însă întâmplările neaşteptate cu care se confruntă personajele în această scurtă vacanţă si imediat după aceea la şansa de a se regăsi pe sine, de a da un sens existentei fără rost? Vor găsi aceşti tineri ceea ce caută?

Reprezentând a treia generaţie de scriitori din familia sa, Tudor Stancu s-a născut la Bucureşti, unde a urmat cursurile facultăţii de Limba şi Literatura Română. A frecventat pentru un timp şedinţele Cenaclului de Luni, condus de Nicolae Manolescu, şi a debutat editorial în 1985, în volumul colectiv Proze, Antologie debut, la Editura Albatros, volum primit favorabil de critica literară a vremii. A publicat de asemenea proză şi poezie în diverse ziare şi reviste: România Literară, Luceafărul, Contrapunct, Ramuri, printre altele.

Volumul poate fi comandat pe site-ul editurii: http://edituravremea.ro/s–mb–t–seara–i-luni-diminea–a

Articole similare

Perioada de votare în cadrul Campaniei OAMENII TIMPULUI s-a încheiat

Jovi Ene

5 cărți de neratat la Bookfest 2017 de la Editura Pandora M

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (8 – 14 august 2016)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult