Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (1 – 7 octombrie 2018)

Știrile săptămânii: În octombrie, cititorii români sunt invitați să serbeze Luna Literaturii Europene; O noua editie la Editura Herald: Mindfulness pentru parinti de Myla si Jon Kabat – Zinn; Cătălin Dorian Florescu în turneu cu romanul Bărbatul care aduce fericirea, bestseller Humanitas 2018; Agenda Culturala Instituto Cervantes 9-14 octombrie.

În octombrie, cititorii români sunt invitați să serbeze Luna Literaturii Europene

Și în acest an, EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale) organizează în octombrie Luna Literaturii Europene, un proiect amplu ce însumează peste 50 de evenimente. Programul este unul extrem de divers, reunind evenimente adresate tuturor categoriilor de public: de la ateliere pentru copii, la dezbateri, conferințe, concursuri și adaptări teatrale.

„Luna Literaturii Europene este o ocazie de a aduce împreună activitățile literare ale membrilor EUNIC România într-un program care sărbătorește diversitatea culturală europeană, dar și intersecțiile dintre culturile și literaturile europene.

Programul evenimentelor din Luna Literaturii Europene este și el unul divers, care integrează activități distractive pentru copii și părinți, evenimente tradiționale de lecturi și traduceri, precum și campanii digitale.

Credem în puterea literaturii de a ne aduce împreună și de a promova înțelegerea, cooperarea și diversitatea! Ne dorim ca în luna octombrie să sărbătorim asta alături toți iubitorii de lectură mici sau mari.”

(Nigel Bellingham, Director British Council România)

În agenda evenimentelor din acest an, un proiect special îl constituie seria de întâlniri #EUcitesc European Book Club. Gândit sub forma unui club de carte, proiectul propune spre dezbatere patru romane care, prin tematică, marchează diversitatea literaturii contemporane: Povestea slujitoarei de Margaret Atwood, Femeia cu Părul Roșu de Orhan Pamuk, Frica de Stefan Zweig și Lovește-ți inima de Amélie Nothomb – în fiecare zi de vineri, începând cu data de 12 octombrie, de la ora 19.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române.

De asemenea, la ediția din acest an a Lunii Literaturii Europene, un punct de atracție îl reprezintă și evenimentele dedicate copiilor – nu mai puțin de 10 astfel de acțiuni: seri de storytelling, ateliere pentru părinți, ateliere de lectură și scriere creativă. Seria de evenimente dedicate celor mai mici dintre iubitorii de lectură debutează pe 8 octombrie cu o seară de storytelling pentru copii, la Biblioteca British Council, cu participarea Ambasadorului Marii Britanii la București, Andrew Noble.

Șapte lansări și prezentări de carte vor puncta programul Lunii Literaturii Europene, multe din acestea desfășurate în prezența autorilor: Eric Vuillard, câștigătorul Premiului Goncourt 2017, Demeter Szilárd – autorul romanului Vânătaie pentru vânătaie, Yusuf Nevzat Sarıgöl, coordonatorul antologiei Poezie turcă modernă, Costantino D’Orazio – autorul romanului Secretul lui Leonardo și François-Henri Désérable – laureat al Premiului Goncourt, Alegerea României 2018.

Artele performative contribuie și ele la punerea în valoare a literaturii europene de astăzi, prin proiecții de film, lecturi scenice și concerte pornind de la creații literare.

Cititorii sunt invitaţi să îşi împărtăşească dragostea pentru lectură pe reţelele de socializare folosind hashtag-ul #EUcitesc și participând la concursurile incluse în programul Lunii Literaturii Europene.

Membrii EUNIC care participă la Luna Literaturii Europene sunt: Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, British Council România, Delegația Valonia-Bruxelles, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Istitutul Italian de Cultură din București, Spațiul Public European, Centrul Cultural Turc Yunus Emre.

Toate informaţiile, inclusiv ultimele noutăţi despre evenimente şi resursele disponibile pentru public, vor fi disponibile pe pagina oficială EUNIC România, precum și pe pagina de Facebook a EUNIC România: www.facebook.com/EunicRomania.

Parteneri principali ai ediției din 2018: Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația Curtea Veche.


O noua editie: Mindfulness pentru parinti de Myla si Jon Kabat – Zinn

Mindfulness pentru parinti este o carte deja devenita clasica, scrisa pentru cei care isi doresc relatii familiale mai armonioase. Prezenta, conectare, empatie, compasiune si autocompasiune, conceptele centrale pe care Mindfulness pentru parinti le promova prin exercitii practice acum aproape doua decenii, au fost preluate abia recent de psihologii specializati in relatia parinte-copil, devenind astazi un deziderat pentru orice parinte constient.

Jon Kabat-Zinn, renumit autor si doctor in biologie, fondatorul Clinicii pentru Reducerea Stresului si al Centrului pentru Mindfulness in Medicina, Servicii de Sanatate si Societate din cadrul Universitatii din Massachusetts, isi reuneste fortele in Mindfulness pentru parinti cu sotia sa, Myla Kabat-Zinn, pentru a pune tehnicile de prezenta constienta sau mindfulness la dispozitia familiilor de oriunde.

Desi bogata in sfaturi practice, in metode de solutionare a celor mai intalnite dileme parintesti, cat si in tehnici de comunicare si relationare, Mindfulness pentru parinti este o carte plina de emotie, care ne impartaseste aceste invataturi prin povesti personale, lipsite de incarcatura didactica sau chiar de autoritate in domeniu a volumelor semnate de psihologii specializati in educarea copiilor.

Asemenea tuturor titlurilor din colectia „Parentaj“, si acest volum ne ofera mai mult decat retete: Mindfulness pentru parinti, o carte mai actuala decat oricand, prezinta un stil de viata, ne invita sa ne bucuram de momentul prezent din care putem invata neincetat, ne indeamna sa crestem si noi odata cu cei mici.

Myla si Jon Kabat-Zinn sunt adevarati pioneri in cultivarea claritatii interioare care da nastere prezentei parentale de care copiii nostri de orice varsta au nevoie sa se ataseze in siguranta. Experientele lor personale si profesionale din acest volum accesibil si plin de povesti ne permit sa devenim  tipul de parinte pe care il dorim: sa fim deschisi, flexibili si plini de compasiune fata de copiii nostri si fata de noi insine. Editia revizuita si adusa la zi a sursei initiale pentru «parentajul constient» ne ofera o noua indrumare catre crearea acelei vieti pline de iubire pe care copiii nostri o merita. Daniel J. Siegel, M.D., autor al cartii Valtoarea mintii

In sfarsit, un ghid pentru parinti ce da dovada de inteligenta emotionala! Myla si Jon Kabat-Zinn ofera o cale extrem de puternica si de inteleapta pentru cultivarea unei constientizari depline in viata de familie. Dan Goleman, autor al cartilor Inteligenta emotionala si Focus

Lucrarea interioara a parentajului dublat de atentia constienta este o profunda practica spirituala… Mindfulness pentru parinti este o carte de inalta tinuta care va inspira si calauzi orice parinte. Thich Nhat Hanh, autor al cartilor The Miracle of Mindfulness si Peace Is Every Step

Jon Kabat-Zinn, Ph.D., este fondatorul si directorul Clinicii pentru Reducerea Nivelului de Stres din cadrul Centrului Medical de pe langa Universitatea din Massachusetts si este profesor asociat de medicina in cadrul Diviziei de Medicina Preventiva si Comportamentala. Clinica sa a fost facuta cunoscuta publicului in 1993, in Healing and the Mind – o serie de emisiuni ale televiziunii publice gazduite de Bill Moyers. Jon Kabat-Zinn este in prezent membru al Institutului Fetzer. Interesele sale majore de cercetare includ interactiunea dintre minte si corp pentru vindecare, aplicatii clinice ale meditatiei de tip mindfulness pentru persoanele cu dureri cronice si cu tulburari legate de stres, precum si aplicatiile societale ale atentiei constiente. In 1992, in centrul orasului Worcester, Massachusetts, alaturi de colegii sai, a pus bazele unei clinici destinate reducerii stresului pe baza folosirii starii de mindfulness, deservind cu preponderenta rezidentii cu venituri mici si minoritatile. Kabat-Zinn conduce, de asemenea, un program comun intre Centrul Medical de pe langa Universitatea din Massachusetts, Comitetul de Justitie Penala din Massachusetts, si Departamentul de Corectie din Massachusetts, prin care li se ofera detinutilor pregatire si instruire in practica mindfulness, intr-o incercare de a reduce comportamentele autodistructive si de dependenta, violenta si recidiva.

Myla Kabat-Zinn a lucrat ca educator pentru mamele aflate in perioada sarcinii, ca asistent la nastere si a activat in programe de sustinere a mediului. Preda metode de parentaj bazate pe tehnica atentiei constiente (mindfulness) in workshopuri din America si din Europa. Ea si sotul sau, Jon Kabat-Zinn, au trei copii si sunt totodata bunici.


Cătălin Dorian Florescu în turneu cu romanul Bărbatul care aduce fericirea, bestseller Humanitas 2018

Cătălin Dorian Florescu, laureat al Premiului Literar Andreas Gryphius 2018 pentru întreaga operă, va fi în România în perioada 16–22 octombrie pentru turneul dedicat celui mai recent roman al său, Bărbatul care aduce fericirea, apărut la Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu. Foarte bine primit de critica literară și de cititorii din spațiul de limbă germană și din Romania, Bărbatul care aduce fericirea, bestseller Humanitas la Bookfest, este unul dintre cele mai îndrăgite romane ale verii 2018.

Iubitorii de literatură din Oradea, Cluj, Brașov, Sibiu și Timișoara sunt așteptați să participe la întâlniri cu Cătălin Dorian Florescu despre romanul Bărbatul care aduce fericirea – „un roman fulminant despre un secol de rătăciri, izgoniri, evadări, de căutare a norocului… Un roman în care abundă fantezia, frumusețea și imaginile fantastice. Florescu a dovedit și până acum că este un povestitor talentat. Aici ne oferă culmea creației sale.“ – Stern

„Această carte are o putere de-a dreptul magică de atracție, încât nu-ți dorești s-o lași din mână până la sfârșit… Povestirile sunt sumbre, dure, emoționante, dar găsim în ele și bucurie, tocmai datorită dorinței de supraviețuire. Iar până aproape de final, autorul ne surprinde prin transformări și detalii care lasă totul să apară într-o altă lumină. La urma urmei, iată ce impresionează atât de mult: aici e totul în joc, e vorba despre viața adevărată, autentică și la calea care duce la celălalt. Iar asta este povestit într-un mod dramatic și nemaipomenit de captivant până la marele și emoționantul final.“ – Dresdner Neueste Nachrichten

CĂTĂLIN DORIAN FLORESCU (n. 1967, Timişoara) trăiește în Elveția din 1982. A urmat studii de psihologie și psihopatologie la Zürich, specializându-se în terapia umanistă Gestalt. După absolvire a lucrat ca psiholog într-un centru de reabilitare pentru dependenţii de droguri. Din 2001 este scriitor liber-profesionist. A publicat romanele Wunderzeit (Vremea minunilor, 2001), Der kurze Weg nach Hause(Scurtul drum spre casă, 2002), Der blinde Masseur (Maseurul orb, 2006), Zaira (2008), Jacob beschließt zu lieben (Jacob se hotărăște să iubească, 2011) și Der Mann, der das Glück Bringt (Bărbatul care aduce fericirea, 2016), apariții care s-au bucurat de o primire entuziastă în Elveția, Austria și Germania. Cărțile sale au fost traduse în peste zece limbi. Semnează periodic articole și eseuri în presa de limbă germană.

Programul evenimentelor:

ORADEA – marți, 16 octombrie, ora 18.30
Librăria Humanitas, Bulevardul Republicii nr. 11

CLUJ – miercuri, 17 octombrie, ora 18.30
Librăria Humanitas, Str. Universităţii nr. 4

BRAȘOV – vineri, 19 octombrie, 17.00
Bookfest, Aula Universității Transilvania

SIBIU – sâmbătă, 20 octombrie, ora 17.00
Librăria Humanitas „Constantin Noica“, Str. Nicolae Balcescu nr. 16

TIMIȘOARA – luni, 22 octombrie, ora 18.30
Librăria „La Două Bufnițe“, Piața Unirii 11


Agenda Culturala Instituto Cervantes 9-14 octombrie

Marti, 9 octombrie, ora 19.00

Sala Mare a Ateneului Român, Str. Benjamin Franklin 1-3

Recital cameral extraordinar: Pablo Barragán (clarinet), Andrei Ionita (violoncel), Juan Pérez Floristán (pian).

In program: Partea I: Tiberiu Olah: Sonata pentru clarinet solo; Gaspar Cassadó: Suită pentru violoncel solo; Belá Kovacs: Omagiu lui de Falla pentru clarinet solo; Manuel de Falla: Fantasía Baetica pentru pian solo / Partea a II-a – Brahms: Trio op. 114 pentru clarinet, violoncel și pian

Biletele vor fi puse în vânzare incepand de miercuri, 26 septembrie, la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Pentru rezervări, accesați site www.fge.org.roPretul biletelor: 40, 35 RON.

Miercuri, 10 octombrie, 19:00 h.

Sala Auditorium Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38)

Proiectie de film:  “10.000 km”, regia Carlos Marques-Marcet, Spania, 2014, film de fictiune, versiune originala spaniola cu subtitrare in limba engleza

Loc: Sala Auditorium a Instituto Cervantes

Intrarea libera in limita locurilor disponibile. Rezervaricultbuc@cervantes.es

Articole similare

Eveniment “Women And Children First” – 17-19 Noiembrie 2011

Delia Marc

Mirai Mizue, Montgomery Clunk şi Res Es la Creepy Animation Night 3

Jovi Ene

Semnal TV filme: weekend 27 – 29 mai 2011

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult