Editura Herald şi Librăria Şt.O.Iosif din Braşov (Strada Mureşenilor, nr. 14) au plăcerea de a vă invita joi, 9 noiembrie 2017, ora 18.00, la evenimentul Autobiografia – Mărturia unei vieţi, eveniment cultural ce se alătură celor organizate în această toamnă de Editura Herald.
Care este cel mai amuzant episod pe care Mark Twain îl relatează în autobiografia sa?
Ce înseamnă pentru cititorul din România autobiografia lui Charles Darwin?
Cum pare să fi influențat interesul lui Yeats pentru științele oculte opera sa literară?
Iată întrebări la care, cu siguranţă, vom găsi răspunsuri pe parcursul unei seri pe care ne-o dorim memorabilă.
Vom povesti pe marginea titlurilor din colecţia Autobiografia: Capitole din autobiografia mea de Mark Twain, Viaţa mea de Charles Darwin, Memorii de William Butler Yeats, alături de invitaţii noștri: Petronela Rotar Cotoban (scriitoare, jurnalistă), Laurenţiu Tudor Ciprian (poet, eseist, jurnalist cultural, formator şi trainer), Cătălin Stanciu (poet, psiholog principal clinician, consilier familial și de cuplu), specialişti care vor împărtăşi publicului braşovean mărturii ale unor persoane celebre care au marcat, într-un fel sau altul, istoria umanităţii. Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald).
„Cum ajunge un tânăr care se visa preot să devină autorul uneia dintre cele mai controversate teorii asupra vieții: evoluția prin selecția naturală? Acest aspect este suficient pentru a trezi interesul și preocuparea față de cartea autobiografică a lui Charles Darwin, oferită publicului român de editura Herald. Cu atât mai mult, cu cât gândurile lui Charles Darwin au fost scrise pentru familia sa și astfel avem acces la informații sincere și oneste. Dezbrăcați-vă de prejudecăți și faceți cunoștință cu omul Charles Darwin, nu cu savantul și autorul «Originii speciilor».”
Cătălin Stanciu
„William Butler Yeats este unul dintre cei mai mari poeți ai secolului XX, o sensibilitate aparte, frământată, care și-a găsit terenul fertil al poeziei într-un amestec de mitologie irlandeză, mistică, esoterism, alchimie și naționalism. Credința sa nestrămutată în poezie și frumusețe și sinceritatea cu care a ars talentul său i-au adus, în 1923, Premiul Nobel pentru Literatură. William Butler Yeats e un autor referențial. A pătrunde în intimitatea, în cuptorul vieții lui făcătoare de poezie, e un privilegiu.”
Laurenţiu Tudor Ciprian
Colecţia „Autobiografia“ are ceva de oferit pentru toţi cititorii. Caracterul său dinamic este imprimat de varietatea personalităţilor prezentate şi a domeniilor în care s-au remarcat: politică, ştiinţă, filosofie, literatură, psihologie, spiritualitate. Oricine se poate simţi încurajat raportându-se la inovatori ce inspiră prin perseverenţa şi tenacitatea cu care şi-au urmărit ideile, prin caracterul, metodele şi scopurile care, la vremea lor, au scandalizat, uimit sau transformat societatea.
Capitole din autobiografia mea
de Mark Twain
În volumul său autobiografic, Mark Twain se prezintă cititorului într-o lumină inedită. Într-o proză spumoasă, plină de ironie și autoironie, scriitorul american povestește cu naturalețe evenimente stânjenitoare ori neobișnuite din propria copilărie și tinerețe, își admite neajunsurile și defectele, zugrăvește caracterul pitoresc al locuitorilor din zonele rurale americane.
Mark Twain se dezvăluie atât ca om de lume și prieten, cât și ca soț și tată iubitor, iar pasajele din jurnalul fiicei sale favorite, pe care autorul le include în volumul de față, sunt mărturii prețioase și emoționante despre viața intimă a unui autor american legendar. În Capitole din autobiografia mea strălucește mai puțin scriitorul Twain și se conturează mai mult omul Twain, care nu și-a pierdut niciodată latura ludică, ba chiar a îmbrățișat-o, transformând-o în vocație.
de Charles Darwin
În acest volum avem privilegiul de a face cunoștință cu Charles Darwin nu doar în calitate de om de știință, ci și ca prieten, ca tata, ca soț și fiu iubitor. Darwin ne face părtași la existența sa de zi cu zi, ne împărtășește metodele sale de lucru, amintiri dragi din copilărie și din tinerețe – toate acestea facând din Viața mea o carte înduioșătoare și totodată captivantă.
Francis, unul dintre fiii naturalistului, intervine cu un text propriu, oferind o perspectivă inedită și bine-venită asupra caracterului și stilului de viață al tatălui său. De asemenea, Francis oferă informații despre arborele genealogic al naturalistului, precum și despre personalitatea bunicului și a tatălui acestuia.
Mintea îndrăzneață și neobosită, integritatea și simplitatea caracterului lui Charles Darwin sunt dezvăluite în această relatare personală a vieții sale. Pasiunea lui pentru științele naturale i-a animat existența, dar nu l-a împiedicat să se bucure din plin de familie și prieteni, precum și de mici plăceri precum lectura romanelor sau muzica.
de William Butler Yeats
Memoriile lui W.B. Yeats oferă un lung șir de relatări personale captivante cu privire la numeroase figuri culturale ale Irlandei si Angliei secolului XX. Îl cunoaștem pe poetul și dramaturgul Yeats, fondatorul celebrului Teatru Abbey din Dublin, și asistăm la dezvoltarea imaginației sale poetice. Poetul scrie cu sinceritate despre viața sa amoroasă, precum și despre conexiunea care consideră că există între viața si opera lui. Astfel, volumul descrie o viziune personală asupra artei, putând fi considerat un material auxiliar foarte util pentru înțelegerea poemelor și pieselor de teatru ale lui W.B. Yeats.
Parteneri media: Realitatea TV, Itsy Bitsy, cinemagia, TVR, TVR Timisoara, Radio Romania Cultural, Bucuresti FM, Radio Romania Iasi, Radio Romania Tg.Mures, Radio Romania Timisoara, Radio Romania Cluj, Radio Brasov, MIX TV, WylFM, Smart FM, GoldFM, Senso TV, Bookblog, brasovultau.ro, bzb.ro, mytex.ro, festivaluri-romanesti.ro, GoodRead.ro, Literaturapetocuri.ro, Edu-News.ro, 4Arte.ro, Agentia de carte, gratuitor, IQool, Bookaholic, Bookhub.ro, Bookuria.info, Filme-Carti.ro, PR Wave, Raftul cu Idei, Rabit Media, eva.ro, Societatesicultura.ro, Booktopia, Serial Readers, Traieste constient.