Despre carte:
„Traim intr-o epoca a antropologiei. O cuprinzatoare stiinta despre om este unul dintre telurile principale ale eforturilor spirituale din prezent. O seama intreaga de ramuri ale cercetarii stiintifice s‑au unit in acest scop. Tocmai problematica lor, candva specifica, le-a adus, in aceasta chestiune, intr-un contact adesea neasteptat cu alte cercetari. Biologi si filozofi, juristi si sociologi, psihologi, medicinisti si teologi au ajuns, in chestiunea omului, la convingeri inrudite si, in parte, au gasit chiar un limbaj comun. Metodele specializate par sa contribuie sub ochii nostri la depasirea propriei lor faramitari, in timp ce prinde forma o noua si cuprinzatoare intelegere a omului. Stiintele care se ocupa de om sunt astazi pe cel mai bun drum pentru a dobandi, in constiinta generala, locul pe care in secolele anterioare l-a detinut metafizica.
Astazi, in fata libertatii modelatoare a omului in raport cu lumea, se ridica cu deosebita urgenta intrebarea ce este omul insusi. Omenirea si-a pierdut vechiul punct de sprijin al ordinilor stabile, fie ele ordini ale cosmosului sau pretinsa ordine a societatii oglinditoare a cosmosului. Istoria moderna a spiritului este marcata, de la Pascal pana in prezent, de spaima in fata libertatii fara margini a omului modern. In realitate, la intrebarea: ce este omul? nu se mai poate raspunde astazi plecand de la lume, ci intorcandu-ne la omul insusi. Prin aceasta stiinta despre om capata o importanta pe care nu a avut-o niciodata.”
Wolfhart Pannenberg
Despre autor:
Wolfhart PANNENBERG, unul dintre cei mai importanti teologi si ganditori religiosi contemporani, s-a nascut in anul 1928 la Stettin (astazi Szczecin, in Polonia). Si-a facut studiile teologice la Berlin, Gottingen, Basel si Heidelberg, la Basel numarandu-se printre elevii lui Karl Barth. A fost, rand pe rand, profesor de teologie la Kirchlichen Hochschule din Wuppertal (1958-1961), la Facultatea de Teologie din Mainz (1961-1967) si la Universitatea din Munchen (1967-1994). Ca visiting professor, a tinut, de asemenea, cursuri la mai multe universitati americane (Chicago, Harvard, Clarmont Scool of Theology). In Germania, a intemeiat Institutul de Teologie Fundamentala si Ecumenism, menit sa promoveze dialogul interconfesional dintre Biserica luterana si cea catolica. Recunoscut ca unul dintre cei mai remarcabili purtatori ai mesajului ecumenic, a fost, intre 1975 si 1990, delegatul Bisericii Evanghelice Germane in Comisia pentru Credinta si Constitutie a Consiliului ecumenic al Bisericilor. Distingand clar intre adevarul analogic sau descriptiv si cel doxologic, al credintei propriu-zise, gandirea lui Wolfhart Pannenberg este patrunsa de cateva idei esentiale: autorevelarea lui Dumnezeu in istorie, sensul escatologic al existentei omenesti, caracterul general-uman al trairii religioase.