Cum să răspund altfel la întrebarea celor de la World Vision cu privire la cărțile copilăriei, decât cu cărțile care mi-au influențat mie copilăria și adolescența (timpurie sau târzie)? Le voi lua pe rând, pe vârste impotetice, dar și subiective, cu o mare-mare rugăminte la final!
1. ”Robinson Crusoe”, de Daniel Defoe sau copilăria adevărată. Să nu credeți că am trecut prin copilărie fără să fiu fascinat de cărțile lui Jules Verne, Michel Zevaco, Karl May sau de Cireșarii lui Constantin Chiriță. Nu, mi-au plăcut, le-am colecționat sau le-am împrumutat, le-am citit și recitit, le-am lăudat și recomandat mai departe. Nimic nu s-a comparat însă cu ”Robinson Crusoe”, o carte pe care am divinizat-o și pe care am pus-o mereu în topul celor mai bune cărți citite de mine în această viață.
Este cartea care vă poate determina condiția de supraviețuitor, care ne poate sfătui că nu e nimic sfârșit până la final, că oriunde și în orice împrejurări vă aflați nu trebuie să disperați, ci trebuie să vă construiți abil și atent voința de a supraviețui. Nu e nicio mirare că, peste ani, unul dintre filmele mele preferate a fost și a rămas ”Cast Away” sau că v-am prezentat aici recenzia filmului ”Robinson Crusoe” (1954), de Luis Bunuel.
2. ”Romanul adolescentului miop” și ”Memoriile” lui Mircea Eliade sau copilăria târzie. Era o perioadă în care Mircea Eliade mă influența decisiv, în care autorul român, cu cele mai simple cuvinte, mă determina să iau o decizie: să încerc să fiu un om de cultură. Nu știu cât am reușit, nu știu dacă voi mai reuși, dar cu Memoriile sale în brațe, mi-am dorit să citesc mai mult, să învăț mai mult, să dorm cât mai puțin (mai ales în minte cu paginile în care Eliade ne spunea că dormea doar 3-4 ore pe noapte, dar pentru a citi multele cărți pe care le adăpostise în mansarda lui.
3. ”Numele trandafirului”, de Umberto Eco sau adolescența. Poate cartea lui Eco merită primul loc, dar am vorbit aici de un top cronologic, și nu de unul din punct de vedere calitativ. Citită mai târziu, nu aparține strict copilăriei, dar este o carte plină de învățăminte, de o extraordinară profunzime. Pentru mine, este o carte completă, pe care, dacă veți avea sufletul deschis, o veți citi cu entuziasm, descoperind un adevărat roman polițist petrecut la o mânăstire din Evul Mediu italian.
De ce v-am spus care sunt cărțile copilăriei mele?
Pentru că, în perioada februarie – aprilie 2013, World Vision Romania deruleaza campania “Cu o carte schimba o viata”, cu scopul de a strange fondurile necesare pentru a dota bibliotecile din peste 53 de comunitati rurale din judetele Iasi, Vaslui, Ialomita, Valcea, Dolj, Constanta si Cluj. Astfel, peste 15 000 de copii de la sate vor putea sa descopere povestile copilariei!
Copiii din rural se confrunta deseori cu lipsa unei alimentatii sanatoase, a unei vestimentatii adecvate varstei sau anotimpului, a incaltamintei, inexistenta rechizitelor si a materialelor educationale. Posibilitatile lor de a-si cumpara carti, chiar si cele din bibliografia scolara obligatorie sunt extrem reduse. In plus, bibliotecile din satul sau comuna in care locuiesc sunt putine si slab dotate, cu carti vechi si deteriorate.
Puteți dona bani, care se vor transforma în cărți aici.
Sau puteți dona voi înșivă cărți la centrele de colectare din Dolj, Iași, Constanța, Cluj-Napoca sau București, noi în mod sigur o vom face!
Iată centrele din Bucuresti:
- Libraria Carturesti Verona: Str. Arthur Verona 13-15, Sector 1 Bucuresti
- Libraria Carturesti, Muzeul taranului Român, Soseaua Kiseleff nr.3, Sector 1
- Libraria Carturesti, AFI Palace Cotroceni, Bd. Vasile Milea nr. 4, Sector 6
- Libraria Mihai Eminescu din Piata Universitatii, Bd.Regina Elisabeta nr.16 Sector 3
- Libraria Bastiliei din Piata Romana, Piata Romana nr. 5