Institutul Cultural Român din Berlin împreună cu Asociaţia culturală germano-română „Danubium” organizează în data de 3 martie la galeria Chrom din Bochum vernisajul expoziţiei „Şapte”.
Cu această ocazie are loc şi lansarea volumului II al albumului „Şapte”, publicat de cunoscuta editură Klartext, cu sprijinul programului Publishing Romania al Institutului Cultural Român.
În cadrul expoziţiei vor fi expuse lucrări ale celor şapte artişti publicaţi în volumul II. Sunt prezentaţi Mircea Maurice Novac şi Mircea Roman din România şi cinci artişti stabiliţi în străinătate: Ioan Iacob şi Alma Ştefănescu-Schneider din Germania, Matei Negreanu din Franţa, Arina Stoenescu din Suedia şi Sasha Meret din Statele Unite ale Americii.
La vernisaj va fi prezent criticul de artă, Ervin Kessler care va face o o scurtă prezentare a scenei româneşti de artă.
Expoziţia şi catalogul „Şapte“ prezintă cei şapte artişti vizuali de origine română, care şi-au absolvit parţial sau total pregătirea profesională în şcolile de artă din România, dar şi-au desfăşurat o bună parte a activităţii într-o ţară străină. De aici şi titlul prezentării volumului scris de criticul de artă Aurelia Mocanu „Dublă cetăţenie artistică”:
„Psihologia refugiului şi dezrădăcinarea culturală, problemele de inserţie, asimilare şi recunoaştere profesională au fost severe pentru generaţiile de artişti născuţi în prima jumătate a secolului XX. Experienţa exilului a avut pentru ei un dramatism şi o complexitate culturală generată de funcţionare rece a Cortinei de Fier.
Selecţia de şapte artişti care au dublă urzeală culturală a carierei lor este semnificativă pentru epoca globalizării pe care o travesăm cu efect de buclare pardoxală: deschiderea frontierelor versus resuscitarea identităţiilor regionale.
E un compendiu de situaţii existenţial-culturale. Sunt cazuri de exil antitotalitar al generaţiilor mai vechi până la cazurile de balans cultural între centre artistice acum antrenate în proiecte comune. Matei Negreanu, sculptor şi sticlar, e trasfug în Franţa la 40 de ani şi-şi înalţă, în alţi 30, un soclu solid în artele focului. Alma Ştefănescu-Schneider (Rusescu), cu şapte ani mai tânără, absolvă aceeaşi Universitate de Arte din Bucureşti, şi, după vârsta de 30 de ani îşi reface cariera de grafician în Germania. Pictorul Ioan Jacob şi graficianul Sasha Meret nu acced la un loc de student la aceeaşi facultate, cu admiteri grele şi nu neapărat corecte. În cel mai greu deceniu de ceauşism, iau calea exilului pentru a nu se lupta cu sistemul. Alina Stoenescu urmează liceul de arte N. Tonitza şi-şi urmează părinţii în exil scandinav, unde se specializează în graphic-design. Pe de altă parte, pictorul Mircea Novac şi sculptorul Mircea Roman reprezintă excelent situaţia actuală a multiplei cetăţenii culturale, cea a deliberatei inserţii temporare în altă scenă artistică.”
Pictorul Ioan Iacob s-a născut în 1954 la Biertan, România. A studiat la Academia de Artă din Düsseldorf cu profesorul Gotthard Graubner, căreia i-a insuflat pasiunea pentru culoare, pentru tonuri şi nuanţe. Lucrările sale au fost expuse în numeroase expoziţii personale şi de grup în Köln, Tel Aviv, Sibiu, Mogoşoaia, Düsseldorf.
Sasha Meret, născut în Petroşani, a absolvit Liceul de Arte N. Tonitza din Bucureşti. În anul 1987 s-a stabilit la New York. Lucrările sale compuse din sculpturi, instalaţii, picturi, litografii au fost expuse în galerii şi muzee din Statele Unite ale Americii, Japonia, România, Franţa.
Cariera sculptorul Matei Negreanu a devenit emblematică pentru generaţia sa. Născut în 1941, în Bucureşti, a ales calea exilului în 1981, la Paris. Lucrările sale, realizate proponderent din sticlă, au fost prezentate în expoziţii din Franţa, Olanda, Germania.
Pictorul Mircea Maurice Novac (n. 1954), originar din judeţul Mehedinţi, a absolvit Institutul de Artă din Bucureşti, în anul 1978. Mircea Maurice Novac se stabileşte în anul 1990 în Olanda. Între 1991 şi 2004 are expoziţii personale în importante galerii din Belgia, Olanda, Venezuela, SUA, Columbia, Argentina. Revine în ţară în 2004. Revine expoziţonal în România în 2004, la Galeria „Piliuţă“ din Bucureşti. Următoarele sale expoziţii personale sunt găzduite de Muzeul de Artă din Craiova (2007) şi Muzeul Naţional Cotroceni (2009).
Sculptorului Mircea Roman este un artist reprezentativ pentru generaţia ’80 şi o figură marcantă a sculpturii contemporane româneşti. A absolvit Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj Napoca. Lucrările sale sunt expuse în galerii şi muzee din ţară şi străinătate.
Alma Ştefănescu – Schneider s-a născut în Sibiu în anul 1954. A absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti, iar din 1979 este stabilită în Dortmund, Germania. Lucrările sale sunt expuse în muzee şi colecţii private din Italia, S.U.A, Franţa, Israel, Germania, România.
Graficiana Arina Stoenescu s-a născut în România, dar trăieşte şi lucrează în Suedia. A studiat design grafic şi ilustraţi la Stockholm, Suedia. A realizat conceptul grafic al cărţii pop-art Epoca de Aur pentru copii, autor Ştefan Constantinescu. A obţinut numeroase granturi de specialitate în Suedia.
Expoziţia „Şapte” poate fi vizitată în perioada 3 martie – 6 aprilie 2012 la galeria Chrom, Bochum. Adresa: Ehrenfeldstr. 2, 44789 Bochum. Mai multe informaţii: http://www.chrom.tv/
Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe http://www.rki-berlin.de şi pe Facebook.