Interviu

Primăvara literară 2021 la Editura Herald (interviu cu Sorin Lucaci)

După ”Scriitor în pandemie”, un proiect pe care l-am văzut ca fiind necesar și care a ținut toată luna februarie, am decis ca luna martie să dăm cuvântul editurilor, care să-și prezinte evenimentele și noutățile Primăverii literare. Dar în același timp, am dorit ”să îi scoatem în față” și pe acei oameni care muncesc mult (și sunt aproape neștiuți de cititori) ca volumele să fie prezentate cât mai frumos publicului. Vorbim de cei care sunt PR, în primul rând, dar și reprezentanți sau chiar fondatori ai editurilor. Enjoy!

Invitatul nr. 7 este Sorin Lucaci, PR la Editura Herald.

-Cine este Sorin Lucaci?

Un om care iubește cărțile și încearcă să împărtășească acest „viciu” și cu alți iubitori de carte. În altă ordine de idei, sunt PR la editura Herald, scriu cărți de poezie, sunt psiholog, lector la Fundația Calea Victoriei și realizez emisiunea tv „Oameni și cărti” la Canal 33 România.

-Cum s-a îndrăgostit Sorin Lucaci de cărți și cum a ajuns apoi PR la Editura Herald?

Cred că în clasa a II-a m-am îndrăgostit de cărți, primisem un vraf de cărti la serbarea de final a clasei a II-a împreună cu diploma, în acea vară citisem toate cărtile primite, apoi am descoperit, cred că în clasa a IV-a, cărtile de istorie „Legende istorice” de Bolintineanu și „Stejarul din Borzești” de Nicolae Gane. PR la editura Herald am ajuns în 2016, dar eu colaboram cu editura încă din 2007 pe vremea când lucram în presă. Am iubit mereu cărtile de la editura Herald pentru că eram pasionat de psihologie și tradiții spirituale.

-Ce noutăți sau apariții interesante ne oferă Editura Herald în primăvara literară 2021?

Eseurile despre relatii, sexualitate si experienta de Montaigne, Darurile deșertului de Markides, Dao de Jing, Yantra Yoga de Namkhai Norbu, Satori – mari maeștri Zen, Trauma și sufletul de Donald Kalsched.

-Aveți deja proiecte și noutăți editoriale pentru vara și toamna acestui an?

Da, întotdeauna colegii din redacție au noi traduceri și proiecte editoriale în lucru, ar trebui spre vară să apară Hermes Trismegistos de Robert Mead, Calea Sufita de Idries Shah.

-Cum au fost vânzările din anul pandemic 2020? Sunt titluri ale editurii pe care trebuie să le reținem neapărat din 2020?

Era oarecum de așteptat ca vânzările să scadă din cauza pandemiei, a lipsei evenimentelor culturale și, într-adevar, a fost un an provocator cu multe greutăți pentru că piața de carte este o piață fragilă. Cel mai greu moment a fost închiderea librăriilor fizice și limitarea vânzărilor la mediul on-line. Editura Herald a păstrat permanent legătura cu cititorii prin intermediul evenimentelor on-line (dezbateri, interviuri, materiale) realizate pe platformele Zoom.

 

Din anul 2020 din portofoliul editurii Herald ar trebui să retinem: Potentialul nostru uman – Calea budistă a compasiunii, altruismului si linistii interioare și Cultivarea răbdării de Dalai Lama, Conștient de Daniel Siegel, Yi Jing – Cartea schimbărilor.

-Cum s-a adaptat Editura Herald la noua situație de fapt, la evenimentele online (Zoom, Facebook etc.)? Crezi că această modalitate de contact cu publicul (inclusiv cu cel de departe) este eficientă și va continua după pandemie?

Editura Herald a încercat și chiar a reușit să se adapteze la noile condiții impuse de închiderea librăriilor și de restricțiile sociale. Mediul on-line și, în general, tehnologia au oferit, în 2020, foarte multe oportunități și alternative la mediul off-line (lansări de carte în librării). Noi am realizat foarte multe interviuri, videoclipuri, evenimente online, iar platformele Zoom, Facebook, Instagram au fost de un real ajutor. Ar fi ideal ca această modalitate de contact cu publicul cititor să o continuăm și după sfârșitul pandemiei, bineînteles ca o completare la lansările și evenimentele offline.

-Cum s-a adaptat omul Sorin Lucaci la schimbările provocate de pandemie?

Relativ ușor, nu am avut nici anxietate, nici atacuri de panică 😊 chiar nu am avut nici un fel de problemă, chiar dacă, asa cum am mai spus a fost provocator, să împarți aceeași cameră cu copilul care este elev și are lecții online timp de 8 – 9 ore, cred ca acest lucru s-a întamplat în multe familii unde părintii au lucrat de acasă.

-Recomandă-ne, la final, o carte din literatura română care te-a impresionat în ultimul an și cum a făcut-o. Dar și una din literatura universală, tradusă sau nu în limba română. Neapărat însă de la alte edituri 🙂

Eu citesc cărți de specialitate (psihologie, psihoterapie) și mi-a placut Suflete de sticlă de Gaspar Gyorgy, iar din literatura universală Inteligența emoționala de Daniel Goleman.

Articole similare

Bushido. Codul samurailor, de Inazo Nitobé

Iulia Dromereschi

„Mă fascinează nostalgia, nu după ce a fost, ci după ce ar fi putut fi” – un interviu cu François-Henri Désérable

Iulia Dromereschi

Primăvara literară 2021 la Editura Casa de pariuri literare (interviu cu Cristian Cosma)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult