Interviu

„Citesc scenariul și fac intenționat abstracție de meseria mea, dau de un personaj și încerc să îl tratez ca pe o persoană, ca pe un om în carne și oase” (Iulian Postelnicu, interviu)

Iulian Postelnicu este nominalizat la Premiile Gopo în categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar, pentru prestația sa din filmul Anul Nou care n-a fost.

„Am vrut să am un securist în film. Unul despre care nu putem spune nici că-i rău, nici că-i bun. Am vrut în mod deliberat să nu-l înțelegem, ba mai mult, să trezească o senzație de repulsie ca și cum ar fi dintr-o specie cu sânge rece”, menționează regizorul Bogdan Mureșanu.  Iulian Postelnicu joacă un personaj aflat sub vremuri cărora încearcă să le facă față și nu să le înțeleagă. Ionuț Dincă este om doar uneori în raport cu mama însingurată și cu soția însărcinată, dar și atunci mai curând ca un reflex condiționat decât ca dat natural.

Ne-am bucurat să discutăm cu Iulian Postelnicu despre experiența din „Anul Nou care n-a fost”:

– În „Anul Nou care n-a fost” interpretezi rolul unui ofițer de securitate, Ionuț Dincă. Regizorul Bogdan Mureșanu te-a descris ca pe un personaj „dintr-o specie cu sânge rece”, care poate fi descifrat doar cu o „lupă imensă”. Cum ai abordat această complexitate a personajului, compus din multe umbre și foarte puține lumini?

Bogdan cred că a descris personajul, nu pe mine, iar personajul îi aparține, el l-a construit. Odată ce ai un material așa, nu e nevoie să faci tu mai mult. Tot ce tre’ să faci este să încerci să înțelegi ce au încercat scenariștii, ce caută regizorii și să nu strici. Nu e nevoie să faci nimic. Doar să nu strici ce deja e. Tre’ să te miști pe vârfuri cu un material bun.

– Ai menționat că ți-a plăcut la personajul tău faptul că „tace mult”. Cum ai reușit să transmiți atât de multe prin tăcere și microexpresii?

Se datorează mereu scenariului, regiei, felului în care ceva e filmat, luminii, sunetului, montajului, costumelor, machiajului ș.a.m.d.

 

E greșit să ți se atribuie o reușită, că nu e niciodată rezultatul muncii unei singure persoane. Nu ai cum să faci film singur. Aia cu „tace mult” a fost o încercare de glumă, că, vorba aia, poate să pară mai ușor când n-ai de învățat replici.

– Este al treilea rol de securist  pe care îl interpretezi, după cel din serialul HBO „Spy/Master” și cel din „Libertate”. Ce diferențe fundamentale ai găsit între cele trei personaje și ce ai căutat diferit la fiecare interpretare?

N-am căutat în mod intenționat să le diferențiez, că oricum se diferențiază singure din scenariu. Sunt persoane diferite, sunt în situații diferite.

– Ai deja 4 premii Gopo în palmares, pentru roluri principale, secundare și scenariu. Cum a fost provocarea rolului din „Anul Nou care n-a fost” cu cele din „Arest”, „Oameni de treabă” sau „Libertate”? Și ce înseamnă această nouă nominalizare pentru tine?

Nu am simțit vreo provocare anume. Am simțit o șansă, la fel ca în cazurile celelalte. Că e rar să primești un scenariu bun. Iar nominalizarea mă bucură foarte mult și-mi dă impresia că uneori îmi fac treaba și bine.

– Spuneai că pentru a construi un personaj, cauți să înțelegi povestea ca fiind separată de tine. Cum ai aplicat această metodă pentru rolul lui Ionuț Dincă?

Citesc scenariul și fac intenționat abstracție de meseria mea, dau de un personaj și încerc să îl tratez ca pe o persoană, ca pe un om în carne și oase, apoi încerc să îl cunosc din ce date sunt acolo. Și mă gândesc la persoana asta, îmi notez întrebări despre ea, caut răspunsurile și tot așa, scriu, scriu, scriu, până când, ideal, aș putea să povestesc cuiva cum povestești despre un cunoscut, despre cineva care chiar există sau a existat și despre care știi multe. Când mi se pare că ajung în punctul ăsta, mi se pare că lucrurile devin foarte simple și foarte plăcute.

 

Din fericire, înainte de „Anul nou care n-a fost”, am mai jucat în câteva filme a căror poveste e plasată înainte de 89 și m-am folosit și de documentarea pentru ele.

– Cum a fost colaborarea cu echipa de costume, machiaj și coafură pentru a crea aspectul exterior al personajului? Cât de mult te-a ajutat această transformare să intrați în pielea securistului?

Colaborare perfecțiune și sunt norocos că am întâlnit persoanele astea.

– Bogdan Mureșanu a menționat că a scris rolul acesta cu tine în minte. Cum a influențat această conexiune colaborarea voastră pe platoul de filmare?

Am aflat, da, că a vrut de la început să fac parte din echipă și asta m-a deschis și pe mine mult. E mișto să te știi dorit și automat vrei să-i dai celuilalt ce primești de la el. Mi-a dat o relaxare pe care o caut mereu, dar Bogdan, din ce am văzut, lucrează așa cu toată lumea.

– Cum ați construit dinamica relațiilor de familie?

Iarăși, sună ca și cum am construit noi sau eu ceva. E meritul scenariului și al regiei.

– Te-a ajutat perspectiva de scenarist în abordarea elementelor tragicomice din „Anul Nou care n-a fost”?

Zero mi-am băgat coada cu idei de-ale mele 🙂

– Ai menționat că personajele negative sunt „mai convingătoare”. Ce observații din viața reală te-au ajutat să construiești credibilitatea lui Ionuț Dincă?

Am impresia că sunt mai convingătoare, cel puțin pentru mine, pentru că nu am întâlnit nicăieri vreun erou și nici eu nu mă știu deloc așa. Poate că ideea asta, odată executată, îi face și pe alții să simtă personajul pe care-l desenezi mai aproape de realitate, mai credibil.

– Cum a fost experiența de a vedea reacția publicului internațional la un film atât de specific contextului românesc?

M-am simțit mândru.

– La ce proiecte lucrezi în prezent, ce tip de personaje și ce s-a schimbat în modul în care lucrezi acum?

Un serial româno-moldovenesc, „Șacalii”, regia lui Igor Cobileanski. Pentru că îmi face plăcere, lucrez la fel ca pentru celelalte proiecte care mi-au fost dragi.

– Dacă ar trebui să dai un sfat unui actor tânăr, aflat la debut, care ar trebui să interpreteze un personaj complex și ambiguu moral, precum cel al lui Ionuț Dincă, care ar fi acela?

Să „joace” cât mai puțin. Spre deloc. Măcar să încerce și o să vadă că publicul este mai sensibil decât se tem mulți.

– Care a fost cea mai amuzantă sau memorabilă întâmplare de la filmările pentru „Anul Nou care n-a fost”?

Reîntâlnirea cu Gabriel Spahiu la filmare. E un om de care îmi este foarte drag, pe care-l admir pentru pasiune, pentru ce și cum gândește, pentru cum își face treaba și căruia îi sunt recunoscător pentru amiciție.

– Ce apreciezi acum, cel mai mult, la meseria ta? Dar la cinemaul românesc?

Apreciez că-mi place, hahahaha. E și nedrept, și greșit să fac comparații între profesii. S-a întâmplat ca mie asta să-mi placă și asta apreciez cel mai mult. Când n-o să-mi mai placă o să caut altceva. Iar de cinemaul românesc mă bucur că există și mă bucur că dă semne că nu moare.

***

Născut într-un sat de lângă granița româno-moldovenească, Iulian Postelnicu s-a mutat în copilărie la Focșani, unde a descoperit actoria la 15 ani și s-a îndrăgostit iremediabil de  această meserie.

La 22 de ani a absolvit Universitatea Naţională  de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din București cu o diplomă de licență în actorie. După absolvire, Iulian a interpretat mai multe personaje secundare în filme precum „Domestic” (2012, r. Adrian Sitaru), „Funeralii fericite” (2013, r. Horațiu Mălăele), „Un om la locul lui” (2018, r. Hadrian Marcu) și „Un etaj mai jos” (2015, r. Radu Muntean),  pentru care a primit o nominalizare la Premiile Gopo  pentru cel mai bun rol secundar. În 2019, a interpretat personajul lui Vali în „Arest” (r. Andrei Cohn), pentru care a câștigat Premiul Gopo pentru cel mai bun actor într-un rol principal.

Au urmat rolurile: Costin din „Otto Barbarul” (2020, r. Ruxandra Ghițescu), Daniel din serialul HBO TV „Ruxx” (2022) și Ilie din „Oameni de treabă” (2022, r. Paul Negoescu), pentru care a câștigat premiul pentru Cea mai bună performanță la FIFF Namur, premiul pentru Performanță individuală remarcabilă la FilmFestival Cottbus și Premiul Gopo 2023 pentru Cel mai bun actor în rol principal. În 2023 a apărut în „Ramon” (r. Jesus del Cerro), „Haita de acțiune” (r. Vali Dobrogeanu), „Încă două lozuri” (r. Paul Negoescu” și „Libertate” (r. Tudor Giurgiu). Rolul Lt. Col. Dragoman din filmul Libertate i-a adus Premiul Gopo 2024 pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

În „Anul Nou care n-a mai fost” (2024, r. Bogdan Mureșanu) joacă rolul Ionuț Dincă.

Alte două producții în care a jucat vor fi lansate în 2025: „Moromeții 3” (r. Stere Gulea) și „Holy Week/ Săptămâna Mare” (r. Andrei Cohn).

Are la activ aproape 30 de roluri în filme și seriale.

Cele mai recente apariții au fost în serialele „Groapa” (2023, Pro TV), „Spy/ Master” (2023, HBO Max), „Brigada Nimic” (2023).

Pe lângă cariera sa de actor, Iulian Postelnicu a lucrat ca scenarist pentru mai multe emisiuni și seriale TV românești precum „Mondenii”, „SRC” și „Las Fierbinți”. A co-scris, împreună cu Bogdan George Apetri, scenariul pentru lungmetrajul„Neidentificat” (2020), pentru care au câștigat premiul Gopo pentru Cel mai bun scenariu.

Articole similare

Aventuri în Imperiul Țarist: Pelerinul vrăjit, de Nikolai Leskov

Jovi Ene

O nouă aventură: „Tainele Codrului Sălbatic”, de Tonke Dragt

Jovi Ene

The Floorwalker (1916)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult