Interviu

Călătorii literare cu Ramona Boldizsar: „Orice carte de poezie te îndeamnă spre noi orizonturi”

Invitata cu nr. 23 în cadrul Anchetei „Călătorii literare”, o serie de interviuri de sezon cu scriitori români contemporani, este Ramona Boldizsar.

Sunt Ramona Boldizsar, poetă, blogger, podcaster, mamă și știu să fac pâine bună. Mă găsiți la https://ramona.boldizsar.ro. Cea mai recentă carte publicată este “Nimic nu e în neregulă cu mine”, Editura Casa de Pariuri Literare. 

– Este pasionat de călătorii scriitoarea Ramona Boldizsar?

Îmi place super mult să călătoresc. În perioada pandemiei cred că s-a intensificat pasiunea asta (prin absență) și acum sunt tare dornică de plecat. : )

– Cum ar trebui să fie călătoria perfectă pentru scriitoarea Ramona Boldizsar?

Cheia pentru o călătorie perfectă e să nu se dea în stambă prea mult copilul, ha-ha… Altfel, cel mai mult și cel mai mult îmi place să mă plimb atunci când călătoresc — nu am atât de multă răbdare pentru vizitat muzee și lucruri de genul, astfel de vizite prefer să fie mai scurte. Dar îmi place să explorez locuri noi la pas, să văd clădiri de tot felul și să mănânc mâncare tradițională. La Praga am mâncat într-o bodegă de cartier pe unde, la un moment dat, au trecut și un fiu cu mama de la cumpărături să mănânce o ciorbă și să bea o bere, a fost o scenă cam emblematică care m-a umplut de căldură pe dinăuntru. Astfel de scene mă fac bucuroasă că pot călători și observa viața de zi cu zi a altora, într-o altă țară. E cam mișto.

– Care a fost însă călătoria reală, pe care ai făcut-o, care s-a apropiat cel mai aproape de perfecțiune?

Un citybreak la Praga, ne-am plimbat mult prin tot orașul și am băut cea mai bună bere, am vizitat mai multe locuri și am dormit lemn. Și nu s-a prăbușit nici avionul, cu toate că fuseseră niște emoții în direcția asta. Atunci am citit și povestiri scurte de Moravia, Iubitul nefericit și l-am (re)descoperit cu mare plăcere.

– Ce cărți de călătorie a citit în copilărie și adolescență Ramona Boldizsar?

Nu am citit mai deloc cărți de călătorie pentru că nu mă pasionează. Cum nu am răbdare nici să mă uit la meciuri de fotbal, prefer să mă joc fotbal, nu am răbdare să-i văd pe alții cum se joacă.

– Acum, la maturitate, care sunt cărțile preferate de călătorie ale scriitoarei Ramona Boldizsar?

Continui să nu le citesc, vă dezamăgesc cu stil în continuare.

– Faci călătorii literare? Ai cărți-model (nu ghiduri de călătorie, ci beletristică) în funcție de care îți planifici călătorii?

Nu pot spune că fac asta în mod conștient, dar de multe ori îmi doresc să văd locuri pe care le-am descoperit în diverse romane. Țări, orașe, locuri chiar mai specifice (o piață sau un restaurant, un muzeu).

– Știu că sună clișeistic, dar ce cărți ai lua (nu neapărat) pe o insulă pustie sau într-o călătorie în locul tău de suflet, fie că e vorba de o insulă grecească sau caraibiană, fie în Provence sau Veneția?

Aș lua cărțile pe care urmează să le citesc, așa îmi și fac bagajul, câteva țoale și câteva mai multe cărți, spre disperarea partenerului meu care cară de obicei bagajele grele. Plus kindle-ul în care țin una din favoritele mele, toată seria Harry Potter pe care o recitesc recurent pentru simplul motiv că-mi dă o stare de bine și facilitează o călătorie altfel cam imposibilă. Sunt mai multe cărți pe care le-aș lua pe o insulă pustie și răspunsurile aici sunt destul de plictisitoare, poate, Crimă și pedeapsă, Contele de Monte Cristo, Fundația lui Asimov, Prietena mea genială a Elenei Ferrante, niște poezie… dar aș strecura clar și niște cărți pe care nu le-am citit și urmează sau îmi doresc mult s-o fac.

– Cărțile tale îndeamnă la călătorii și spre ce orizonturi? Care dintre cărțile tale se potrivesc cel mai bine pentru a fi luate în concediu?

Am scris doar o carte de poezie, Nimic nu e în neregulă cu mine, pe care chiar o pot recomanda de pus în bagaj în vacanță. În primul rând pentru că e foarte ușoară. Și scurtă. Se citește repede, așa că ai și satisfacția c-ai terminat o carte în vacanță :). Nu e o lectură grea și a fost publicată cu intenția de a ține de urât altora, așa că o pot recomanda fără mustrări de conștiință pentru concediu. În plus, unele persoane au zis că pe alocuri au și râs, așa că… Cred, de asemenea, că orice carte de poezie te îndeamnă spre noi orizonturi, dar asta depinde mult de tine, unde îți permiți să călătorești cu versurile pentru că cel mai adesea călătoria asta are loc pe interior și trebuie să fii disponibil(ă) și pregătit(ă) pentru ea.

– Unde vei călători vara asta, atât fizic, cât și literar?

Am călătorit deja la Veliko Tărnovo unde îmi place să mă întorc cam în fiecare an, plănuiesc câteva escapade cu cortul, nu m-am decis unde, o tură pe la Brașov și un sejur sau două la mare în Bulgaria, nu vă zic unde. Nu mi-am plănuit toate lecturile pentru vară, dar pot să spun că e vorba despre multă literatură română contemporană și poezie, dar visez să mă apuc și de fantasy-ul lui Marlon James, Black Leopard, Red Wolf, may the odds be ever in my favour.  Faptul că la Clubul cititorilor de cursă lungă citim în iunie Abraxas de Bogdan-Alexandru Stănescu mă face să cred că ar cam trebui s-o strecor în bagaj, dar eu sunt imprevizibilă și mă decid chiar în ziua în care fac bagajul, în funcție de starea pe care o am. Prevăd totuși că o să fie vorba și despre Ultimii copii din Tokio a lui Yoko Tawada, probabil o biografie romanțată de la Polirom (mă gândesc la Nichita de Bogdan Crețu), niște proză scurtă și câteva titluri de poezie. Pe kindle mă așteaptă Lumea în flăcări a lui Siri Hustvedt, A Personal Matter de Kenzaburo Oe și multe cărți de Terry Pratchett care-mi permite să călătoresc (poate) cel mai grozav, chiar acum citesc Wyrd Sisters care e cu vrăjitoare și tare mult mi-ar fi plăcut și mie să fiu vrăjitoare într-o altă lume posibilă :D. Vara asta aș vrea să mai citesc și noile cărți de poezie ale lui Ocean Vuong și Natalie Diaz și să ajung să citesc și Viața bună de Cristian Iftode. Chiar acum vreau să dau gata Copilașii mamei leneșe sunt fericiți la grădiniță (eu aș zice că și mămicile sunt fericite când sunt ei fericiți la grădi, haha), Bărbatul fără cap de Lavinica Mitu (debut, povestiri scurte) și poezie, Lucy de Teodora Coman pe care-mi doream s-o recitesc încă de la întâlnirea cu alt volum de-al său, soft guerrilla.

Articole similare

Fragment în avanpremieră: ”Marele marinar”, de Catherine Poulain

Jovi Ene

Top 5 volume de poezie contemporană românească

Carmen Florea

Călătorii literare cu Mihail Victus: „Nu aș vrea să se citească doar pentru divertisment, pentru-a umple timpul”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult