Invitata cu nr. 53 în cadrul Anchetei „Călătorii literare”, o serie de interviuri de sezon cu scriitori români contemporani, este Petronela Rotar.
Petronela Rotar – Scriitoare, psiholog, psihoterapeut în formare, 7 cărți publicate, cea mai recentă este „Privind înăuntru”, ediția a doua, 2022, Editura Trei.
– Este pasionată de călătorii scriitoarea Petronela Rotar?
Pentru mine a călători a fost singurul viciu. Multă vreme nu mi l-am permis așa cum mi-aș fi dorit. Era mai degrabă un viciu dorit decât unul trăit. În ultimii ani, însă, am călătorit enorm, poate mai bine de trei sferturi din timp, dacă nu mai mult, am fost plecată de acasă. Am bilete de avion în toate folderele de email și perioade lungi de timp dinainte planificate cu călătoriile mele. Iubesc să plec, să ajung în locuri noi sau locuri deja știute în care mă simt ca acasă. Sunt atât de mult plecată încât sunt dimineți multe în care mă trezesc și îmi ia o vreme să înțeleg unde m-am trezit. Și pentru că îmi place atât de mult să călătoresc, am dezvoltat proiecte care mă ajută să muncesc și să călătoresc în același timp – jobul de vis, practic.
– Cum ar trebui să fie călătoria perfectă pentru scriitoarea Petronela Rotar?
Tihnită. Călătoriile perfecte sunt călătorii tihnite, cu timp pentru toate: citit, scris, văzut, auzit, mirosit, odihnit, cercetat. Trebuie să am suficientă vreme pentru toate astea, să pot simți locul, oamenii, să pot imersa în cultura lor, să aflu cât mai multe despre cum trăiesc, despre istoria locului.
– Care a fost însă călătoria reală, pe care ai făcut-o, care s-a apropiat cel mai aproape de perfecțiune?
Cred că prima oară când am ajuns în Africa – m-am dus pentru trei săptămâni și am stat două luni jumătate. Mi-am adus și copiii. Am scris, m-am odihnit, am trăit, am vizitat, am cunoscut oameni, am văzut animalele savanei, am fost în triburi care trăiau ca acum 2000-3000 de ani. Am creat o legătură cu locul ăla în care m-am întors apoi de două-trei ori pe an.
– Ce cărți de călătorie a citit în copilărie și adolescență Petronela Rotar?
Păi toate cărțile lui Jules Verne, bineînțeles. Dar mai târziu am citit multe altele – practic asta am făcut toată copilăria și o mare parte din adolescență, am citit încontinuu.
– Acum, la maturitate, care sunt cărțile preferate de călătorie ale scriitoarei Petronela Rotar?
Nu am mai citit de ceva vreme cărți de călătorie, dacă stau să mă gândesc bine. Cred că ultima carte de călătorie pe care am citit-o e cartea Ralucăi Feher, America dezgolită de la brâu în jos, mai ales că am fost în Peru de curând și am vrut să văd cum a fost pentru Raluca, ale cărți le iubesc, experiența Americii de Sud.
– Faci călătorii literare? Ai cărți-model (nu ghiduri de călătorie, ci beletristică) în funcție de care îți planifici călătorii?
Fac. Și mereu am în minte scriitori, locuri din cărți pe care le-am iubit, mă fascinează să ajung în locurile alea – uite, ultima oară când am fost extrem de mișcată a fost în Miraflores, în Lima – Vargas Llosa e unul dintre scriitorii mei preferați, iar despre Miraflores știam atât de multe din cărțile lui, mereu mi se păruse atât de departe, de exotic, iar atunci eram acolo, călcam pe străzile din Rătăcirile fetei nesăbuite, a fost foarte emoționant.
– Știu că sună clișeistic, dar ce cărți ai lua (nu neapărat) pe o insulă pustie sau într-o călătorie în locul tău de suflet, fie că e vorba de o insulă grecească sau caraibiană, fie în Provence sau Veneția?
Mereu iau combinat, beletristică și psihologie, cele două mari iubiri ale mele. Îți pot spune ce cărți am acum la mine, sunt undeva în Sudul Franței, într-un sătuc pe malul mării, am o carte a lui Peter Levine cu mine – Într-o voce nerostită, Levine e unul dintre marii cercetători ai traumei, iar beletristică am Castelul de hârtie.
– Cărțile tale îndeamnă la călătorii și spre ce orizonturi? Care dintre cărțile tale se potrivesc cel mai bine pentru a fi luate în concediu?
Nu știu dacă îndeamnă la călătorii fizice, dar îndeamnă sigur la călătorii psihologice, spre sine. Știu că pentru mulți scriitori e un coșmar să se spună despre cărțile lor că ar fi cărți de luat în concediu, eu însă mă bucur enorm când văd în story-uri sau postări pe Instagram sau Facebook cărțile mele în vacanțele cititorilor mei. Cred că orice carte poate fi luată în vacanță, fiindcă atunci oamenii își acordă spațiu fizic și mental să citească, să se conecteze cu povestea.
– Unde vei călători vara asta, atât fizic, cât și literar?
Am fost deja în sudul Italiei, cu mama și fetele mele, iar acum sunt pe Coasta de Azur, unde mi-am propus să și scriu puțin. Mă voi întoarce în august în Italia, pentru a treia oară anul ăsta, e una dintre destinațiile mele preferate, apoi voi merge la Londra, în scop literar, și pentru că atunci când la noi se termină vara, începe altundeva, îmi prelungesc vara în Thailanda, Singapore, Bali și Zanzibar până în decembrie.