Impresii de calatorie

Saptamana malteza – 3 / Istoria si religia

Episoadele viitoare vor vorbi mai mult despre istorie si despre religie si, in multe cazuri, despre ambele. Insula minuscula de la intersectia drumurilor din Mediterana ofera pe o suprafata foarte limitata una dintre cele mai bogate colectii de locuri istorice din epoci diferite, precum si un spirit profund religios care a sculptat istoria si caracterul poporului sau.

Istoria incepe in Malta din perioada neolitica cand primele culturi s-au stabilit pe insula si au inceput sa construiasca asezari, temple si alte structuri ale caror scopuri si functii nu mai sunt atat de clare in prezent. Cateva monumente similare cu megalitii de la Stonehenge din sudul Angliei au fost recuperate si minunat conservate, printre ele cele de la Mnajdra, Hagar Qim si Ggantija pe insula Gozo pe care noi le-am vizitat. Un capitol special va fi dedicat acestor locuri.

Fenicienii, grecii, cartaginezii, romanii au cucerit succesiv si au condus Malta in epoca antica. Malta este legata de legendele care au inconjurat crestinismul timpuriu, aici este locul unde Sfantul Paul a naufragiat in anul 60 d.Hr. si chiar locul unde am fost cazati a fost aproape de Golful Sfantul Paul. Vandalii si apoi musulmanii au ocupat insula in Evul Mediu si influenta araba s-a simtit pana in zilele noastre in limbă, care este de origine semitica si care mai multe de 60% din cuvinte provin din araba, si in numele localitatilor, precum Medina, Rmala sau Rabat.

Cavalerii din Malta

Normanzii si arabii s-au luptat pentru dominatia asupra insulelor in primele trei secole ale celui de-al doilea mileniu, cu stapanirea crestina triumfand in 1248 si conducand la o expulzare totala a musulmanilor intr-un preludiu al reconquistei. Cu toate acestea, o parte a populatiei a decis sa stea si sa se converteasca la crestinism, unul dintre rezultate fiind acela ca limba malteza s-a pastrat, s-a vorbit si a ramas plina de viata pana in prezent. Ceea ce a fost diferit de ceea ce s-a intamplat doua secole si jumatate mai tarziu in Peninsula Iberica este ca evreilor li s-a permis sa ramana si sa-si exercite nu numai propria religie, dar si comertul lor, printre altele cu bumbac care a fost introdus in timpul epocii arabe.

Ordinul Ioanitilor – cavalerii maltezi au fost donati insulei de catre regele Carol al V-lea al Spaniei si Sfantul Imperiu Roman in 1523, dupa expulzarea lor din Insula Rhodos de catre turci. Infiintat in secolul al XII-lea la Ierusalim, ordinul Ioanitilor a fost cel mai important ordin monastic al catolicismului in timpul Evului Mediu si de mai tarziu, alaturi de Templieri. Organizarea si ideologia lor a fost cu toate acestea foarte diferita, ei erau preocupati de ospitalitate si de comert si erau luptatori doar cand interesele crestinismului o cereau. Unul dintre momentele marcante ale istoriei lor a fost asediul Maltei din 1565, care a condus in cele din urma la infrangerea turcilor si oprirea expansiunii lor in Mediterana. Dupa acel moment, cavalerii ioaniti au controlat Malta pentru mai mult de doua secole, lasandu-si amprenta pe istoria si caracterul oamenilor si construind ca o fortareata principalul oras al Maltei – Valletta. Cavalerii au fost exilati din insula de Napoleon la sfarsitul secolului al XVIII-lea spre…Rusia, nu s-au mai intors niciodata aici, dar puternica credinta catolica a ramas impregnata in geografia si cultura Maltei.

Zidurile orasului Valletta

Malta este, intr-adevar, tara cea mai ferventa catolica pe care am vizitat-o. 97% din locuitorii sai se declara drept catolici. Biserici magnifice pot fi gasite aproape in fiecare loc si acestea sunt decorate cu o arta religioasa pretentioasa. Sculpturile si decoratiunile religioase pot fi gasite nu numai in biserici, ci de asemenea si pe strazi, in Valletta, de exemplu, aproape fiecare colt de strada este decorat cu statui ale sfintilor.

St. John's Co-Cathedral in Valletta

Ar fi gresit sa credem ca aceasta credinta profunda este de domeniul trecutului. Multe dintre biserici sunt destul de recente si constructia lor este finantata numai prin contributiile si munca localnicilor. Am vizitat, de exemplu, un dom magnific la Xewkija (nu ma intrebati cum se citeste asta!) pe insula Gozo – se spune ca este a treia sau a patra din Europa (aceleasi pareri am auzit despre o alta biserica din Mosta, ceea ce este sigur este ca ambele sunt URIASE). Ei bine, despre cea din Xewkija se spune ca a fost construita numai cu munca si donatiile locuitorilor satului de aproximativ 4000 de persoane.

Colt de strada in Valletta

Istoria Maltei a continuat in secolul al XIX-lea si marea majoritate a secolului al XX-lea ca o colonie britanica. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Malta a suferit al doilea asediu in fata atacurilor aviatiei germane, dar insula a rezistat eroic si fortele lui Rommel nu au pus niciodata piciorul in Malta.

Domul din Xewkija, Gozo

Independenta din 1964, Malta s-a rotit spre stanga si a devenit un punct de cotitura in miscarea natiunilor nealiniate in primele doua decenii de independenta. Aceasta tendinta s-a schimbat incet pana la sfarsitul secolului al XX-lea si, in 2004, Malta a aderat la Uniunea Europeana. Astazi, turistii pot vizita House of State care este, de asemenea, si un muzeu, si un simbol al guvernarii insulei de la marii maestrii ai Ordinului Ioanitilor pana la presedintii alesi in mod democrativ al Republicii Malta din prezent.

House of State

Exista un episod in istorie care s-a intamplat in Malta, dar pe care nu l-am auzit mentionat in timpul vizitei mele aici. Pe 2 si 3 decembrie 1989, presedintele Bush (tatal) si secretarul general Gorbaciov s-au intalnit in Malta pentru un summit. Acest eveniment s-a intamplat la mai putin o luna de la caderea zidului Berlinului. Nu sunt cunoscute inca toate detaliile intalnirii, dar este in general considerat momentul cand liderul rus a recunoscut infrangerea sovieticilor din Razboiul Rece si a acceptat sfarsitul dominatiei comuniste in Europa de Est. Este foarte posibil ca si soarta Romaniei si a dictatorului comunist Nicolae Ceausescu sa fi fost stabilite in aceasta intalnire. Cercul istoriei reprezentat de divizarea Europei inceputa la Yalta in 1943 a fost inchis la Malta in 1989. Este acel punct extrem al Europei cand istoria Batranului Continent Unit a inceput.

Articole similare

Avanpremieră mondială: Spirits in the Forest (2019)

Dan Romascanu

Triunghi amoros: Chère inconnue (1980)

Dan Romascanu

Un ete inoubliable (1994)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult