Impresii de calatorie Recomandat

10 locuri de vizitat în Thassos

DSCN7413De ceva timp tot îmi spun că ar trebui să scriu despre locurile pe care le-am văzut în Grecia, mai ales că am câțiva prieteni care îmi știu pasiunea pentru această țară și mă tot întreabă, în fiecare iarnă-primăvară, ce le recomand pentru cazare, pentru vizite de pe o insulă sau alta. Un prim pas a fost făcut cu articolul despre cazările intermediare spre Grecia, acum vă voi prezenta câteva impresii legate de insula Thassos (impresii personale, informații istorice, poze din colecția proprie).

Am vizitat Thassos-ul în vara anului 2014, am petrecut acolo 9 zile, majoritatea dintre ele pe coasta estică, așa că aștept sugestii despre cealaltă parte în comentarii, poate voi reveni cândva. Această insulă este cea mai accesibilă pentru turistul român, de vreme ce de la București până la Keramoti (unul dintre locurile de unde se iau feriboturile, celălalt fiind Kavala) sunt doar 570 km (prin vama Makaza), accesibilă deci în mai puțin de 8 ore. Costul feribotului a fost aproximativ 24 de euro (o mașină, 2 adulți, 1 copil).

Aflată la Marea Egee, Thassos este o insulă circulară, destul de verde, celebră pentru pădurile sale de pin (multe dintre ele dispărute după incendiile majore din anii’80. Există o singură șosea, lungă de 100 km, care face înconjurul insulei, foarte bine întreținută. Așadar, 10 locuri de vizitat în Thassos (nu sunt în ordinea preferinței, ci așa cum mi-au venit în minte):

Cazare în Thassos:

1. Cazare-Eleftheria Apartments. Voi începe fiecare articol din această serie cu cazarea pe care am ales-o noi, principalul motiv fiind acela că, de fiecare dată, am nimerit oameni extraordinari și o cazare minunată. Bine, este de spus că am și studiat de fiecare dată oferta, am ales o cazare care să nu fie pusă în oferta agențiilor românești și am discutat direct cu proprietarii, trimițând apoi un avans prin Western Union sau transfer bancar.

În cazul insulei Thassos, am ales Eleftheria Apartments, pentru că doream neapărat să stăm în Skala Panagia (sau Chrysi Ammoudia), fiind în partea cea mai frumoasă și mai bună a celebrei plaje Golden Beach, foarte intinsă și perfectă pentru copii. Apartamentele și studiourile se află la aproximativ 200 de metri de plajă, beneficiază de o curte încăpătoare, atât pentru mașini, cât și pentru jocul celor mici; fiecare studio are bucătărie complet utilată și aer condiționat, un pat dublu și o canapea, masă în living, dar și o terasă foarte încăpătoare. Cu alte cuvinte, are tot ce îți dorești, ne-a surprins plăcut și ne-am simțit foarte bine. Dacă este să adaug și ceva minusuri, acestea erau: wireless-ul destul de slab (dar suntem în Grecia, e ceva normal și nici nu am venit aici să stau pe Internet) și baia micuță, dar suficientă.

Proprietarii au fost foarte săritori și ne-au furnizat hartă și informații, ne-au oferit un apartament pentru încă două nopți în banii de studio și nu ne-au deranjat cu nimic. De asemenea, ei dețin și Villa Olivia, destul de aproape, cam la aceeași distanță de plajă, dar aflată într-o curte mult mai mare și mai plină de verdeață.

Acum doi ani, în 2014, prețul studio-ului era 60 de euro pe noapte (+5 euro pentru copil peste 6 ani).

Puteți găsi alte recomandări de cazare în Skala Panagia, pe Booking.com și în Skala Potamia, tot pe Booking.

Locuri de vizitat în Thassos

2. Limenas (orașul Thassos).

Capitala insulei se află la numai 11 km de continent și aici ajung feriboturile de la Kavala și Keramoti. L-am vizitat într-o zi după ce am făcut plajă la Marble Beach și mi s-a părut un orășel liniștit, cu o faleză frumoasă și o stradă pietonală plină de magazinașe de suveniruri (am plecat de acolo multe mirodenii, celebrele mixuri de condimente, băuturile tradiționale – ouzo și tsipuro și nelipsiții magneți).

Ce mi-a plăcut la Limenas este faptul că orașul este plin de istorie. Lângă portul vechi, la capătul străzii pietonale, se află pe o suprafață relativ întinsă Agora (Piața antică), rămășite ale orașului din perioada elenistică (secolele III-I î.Hr.), cu multe baze de coloane, arcade, ruine ale vechilor clădiri. Se poate vizita fără plata vreunei taxe, este zonă liberă. Cei care nu au probleme cu căldura și au timp, se pot aventura pe dealul din spatele agorei, unde pot descoperi teatrul antic, templul lui Dionysos, Templul Atenei sau al lui Apollo, chiar ruine din perioada medievală. Eu nu am fost, poate și pentru că era destul de slab marcat, aproape inexistent.

Am fost însă foarte plăcut impresionat de Arkheologiko Moussio (Muzeul Arheologic), aflat tot în portul vechi, lângă Agora. Intrarea a fost doar 2 euro de persoană, dar exponatele foarte bogate și cuprinzătoare. O adevărată istorie a insulei, pe care, la prima vedere, poți să o desconsideri din punct de vedere arheologic, dar ruinele de pe insulă (multe la care nu am ajuns) și acest muzeu dovedesc cu totul altceva. Colecția include și o statuie arhaică uriașă, Kriophoros din Thasos, datând din sec. al VI-lea î.Hr., reprezentând un tânăr nud ducând un berbec spre locul de sacrificiu.

Am mâncat la taverna Zorbas de pe strada pietonală, mâncare bună, aproximativ 27 de euro 3 persoane.

3. Satul Theologos

Unul dintre cele mai turistice sate ale insulei, Theologos a fost capitala otomană a insulei în timpul ocupației acestora, între 1455-1902și este situat la aproximativ 10 km de Potos, deci de drumul principal al insulei. Ușor accesibil, este un sat grecesc tipic, cu două străzi principale, câteva taverne și baruri, magazine de suverniruri, comercianți cu ulei de măsline sau miere, un atelier în care se confecționează papuci și sandale din piele, cunoscut de către români (am luat de acolo papuci de damă, 25 euro). În plus, străduțe înghesuite, clădiri frumoase, clădiri ruinate, un semn că viața la țară sau pe munte e în curs de dispariție. Theologos este însă un sat încă viu, mai are peste 600 de locutori.

Ca atracții principale avem Biserica Sf. Paraschiva și Biserica Sf. Dumitru (1803-1833), dar și interesantul Muzeu al folcloric, aflat pe strada principală a localității (intrarea 2 euro de persoană)

Am mâncat la taverna Stelios, care a oferit gratuit niște organe de miel la cuptor, dar am fost cam dezamăgiți de calitatea orezului oferit ca garnitură, ce părea acru. Multe specialități de miel, oaie, capră. Preț: 28 euro 3 persoane.

4. Satul Panagia.

Un alt sat de munte, dar mult mai comercial (pentru că este situat pe șoseaua principală a insulei) este satul Panagia sau Panaghia. Un loc aglomerat, prin care autocarele abia trec, dar foarte pitoresc odată ce părăsești strada principală și urci pe străduțele înguste, pe lângă multele biserici și capele, pe lângă cea mai fotografiată casă din Thassos (a se vedea pozele de mai jos, o veți recunoaște în mod sigur). În sat sunt 11 capele, care au servit ca loc de refugiu pentru creștini în vremea otomanilor.

În piațeta centrală, sunt mai multe magazine și taverne ospitaliere, unde capra și mielul la rotisor sunt cele de senzație. Am mâncat la taverna Elena, chiar din centru, de două ori, iar produsele au fost proaspete, gustoase și acceptabile la preț. Am primit și înghețată din partea casei la final. Prețul-în jur de 20-22 euro 3 persoane.

Tot în Panagia, undeva aproape de piața centrală, se află și o fabricuță de ulei de măsline, de la care puteți cumpăra ulei de calitate (23 de euro, în 2014, bidonul de 5 l) și puteți vizita partea din spate, devenită muzeu, pentru a descoperi cum se fabrică acest ”medicament”.

5. Mânăstirea Arhanghelului Mihail (Moni Archangelou)

Mânăstirea se află undeva între Aliki Beach și Livadi Beach, situată chiar deasupra mării, undeva pe o stâncă și beneficiază de un peisaj de basm. Nu veți putea intra decât îmbrăcat corespunzător (bărbaților li s-a dat un fel de șalvari, pentru a acoperi picioarele goale, iar femeilor, un șal, pentru a acoperi umerii). Se spune că aici se află o porțiune dintr-un cui cu care a fost crucificat Iisus.

Atenție însă la program, noi am ratat intrarea prima dată, întrucât este închisă între orele 13,00-15,00. Fără taxă de intrare, există și un magazin bisericesc bine aprovizionat.

Plaje în Thassos:

6. Aliki Beach.

Una dintre cele mai simpatice plaje din Thassos este în fostul cătun pescăresc (și fosta fabrică principală de marmură a insulei) Aliki. Este o plajă mai degrabă mică și aglomerată, dar dacă ajungi acolo până în ora 10, vei găsi suficient loc, iar tavernele de pe plajă oferă șezlongurile și umbrela gratuit, dacă vei mânca la ei de prânz (ceea ce noi am și făcut în ambele dăți când am fost acolo). Sunt și câteva locuri de cazare aici, un șir de căsuțe albe cu acoperiș de piatră, există și Aliki Beach 2 în spatele caselor.

Plaja este cu nisip fin, inclusiv în apă, deși apar pe anumite porțiuni și câteva pietre. Apă devine mare la ceva metri buni, deci nu sunt probleme nici pentru copii, iar priveliștea și culoarea apei sunt de excepție.

Desigur, pe mine m-au fascinat ruinele din jur, atât cele ale sanctuarului, cât și cele ale fabricii de marmură. Astfel, sanctuarul Dioscuri este compus din capete de coloane, ziduri, fundații și un sarcofag și este considerat a fi din din sec. al VII-lea î.Hr. Pe promontoriul de deasupra se află ruinele a două biserici bizantine din sec. al V-lea d. Hr.

De asemenea, nu trebuie ratată cariera de marmură dezafectată, unde imaginile par a fi dintr-un film SF, stâncile de marmură fiind tăiate din epoca antică și rămase în acest stadiu după oprirea producție. Incredibil de curat și frumos arată locul, este fascinant, ar fi o întoarcere interesantă în timp să vezi cum lucrau acești oameni.

Am mâncat la taverna Limanaki de pe plajă, unde porțiile sunt generoase, cei doi patroni greci grași foarte primitori: 20-30 de euro masa pentru trei persoane, depinde și de ce dorești.

7. Golden Beach- Skala Panagia (Chrysi Ammoudia)-Skala Potamia.

Golden Beach este probabil cea mai întinsă plajă din Thassos și este zona în care m-am relaxat cel mai mult, de vreme ce ne cazasem la doar 150 de metri de ea. Nisipul este fin în partea din Skala Panagia și apoi, treptat, se transformă în pietre și pietricele în timp ce mergi pe faleză spre sud, spre Skala Potamias. Plaja este așadar imensă, apa este mică pe o distanță foarte mare (cel puțin 50 de metri), este limpede, am văzut foarte mulți pești mici și chiar o meduză albastră. Într-o zi au ajuns la mal mai multe alge maro, dar în rest aproape impecabilă.

Se poate sta lejer pe nisipul fin sau se poate sta la șezlonguri, majoritatea fără preț, ci doar cu o consumație minimă de 2 băuturi/înghețată (în jur de 5 euro așadar).

În capătul nordic al plajei se află Skala Panagia, zona liniștită a stațiunii, cu mai multe locuri de cazare, camping mare, taverne și supermarket. Sus pe stâncă se află taverna Vigli (unde am mâncat în prima seară cu 27 euro-3 persoane).

În capătul sudic, se află Skala Potamias, unde este agitația, stațiunea prin definiție, cu multe-multe taverne și baruri, locuri de închiriat, trenuleț pentru plimbare (4 euro adulții, 2 euro copii în 2014), magazine și chiar un mic Carrefour Express. Tot aici este un mic muzeu folcloric, intrarea fiind parcă 1 euro, dar aproape nimic interesant, deși clădirea este mare și de tradiție greacă.

În Skala Potamias (unde se poate merge cu ușurință și pe jos, sunt aproximativ 3 km din Skala Panagia), sunt foarte multe taverne foarte bune, am încercat fără regrete ulterioare pe Captain și Korali.

8. Marble Beach (Plaja de marmură)

Plaja de marmură este considerată una dintre cele mai interesante din Thassos, dar din păcate a ajuns o ruină. Acum câțiva ani (din ce am citit și eu pe Internet), exista acolo o oarece organizare, o tavernă, un beach bar. Acum nu mai este nimic, drumul până acolo este foarte anevoios pe o porțiune de circa 2 km și jumătate, nu poți merge decât cu viteza întâi sau a doua.

Ajunși acolo, găsim o înghesuială destul de mare, plaja este micuță, intrarea în apă se face destul de brusc după 2-3 metri. Dar, într-adevăr, pietricelele de marmură dau o senzație frumoasă, iar apa are acel turcoaz tipic grecesc. Se spune însă că pietrele au început să dispară, deoarece oamenii pleacă cu plase întregi pentru a-și decora curțile din România.

De văzut cât mai există!

9. Metalia Beach

Ceea ce este fascinant la această plajă sunt împrejurimile 🙂 . Plaja este într-adevăr simpatică, destul de largă și spectaculoasă, dar intrarea în apă trebuie să se facă încet, cu mare atenție, întrucât sunt niște plăci de stâncă în apă. De asemenea, datorită aricilor de mare, ar trebui și niște pantofi speciali.

Dar ce avem pe lângă și se vede bine în fotografii? O formă mină de minereu de fier, părăsită de aproape un secol, dar care își păstrează mare parte din clădiri și turnuri. Un horoscop de marmură aproape de plajă. Un labirint din pietre de marmură, pentru plăcerea copiilor.  Un tunel chiar în partea de dreapta a plajei, de unde se poate trece, de-a bușilea, la o altă plajă, părăsită și mai murdară.

10. Paradise Beach

Și Paradise Beach mi-a plăcut mult, m-am bălăcit acolo de două ori. Este asemănătoare cumva cu Golden Beach (nisip frumos, intrare foarte lină în apă, munții în spate), dar este cumva mai sălbatică, în sensul că aici nu există o stațiune care să susțină plaja, ci doar o tavernă gen fast food, cu prețuri cam mari și, dacă nu mă înșel, doar 2-3 locuri de cazare. Se ajunge de la drumul principal, pe un drum destul de dificil și îngust (mai greu la urcare), dar scurt.

Pentru cei care au copii, este plaja ideală, mai liniștită, mai departe de stațiuni, important este să ajungeți devreme (adică până la ora 10, să zicem!) pentru a ocupa un loc de parcare.

Toate imaginile folosite sunt din 2014, din colecția personală.

Am lăsat câteva hărți ale insulei aici, aici, aici și aici.

Ce alte locuri din Thassos ați adăuga la acestea?

Articole similare

Andrei Ruse în dialog cu bloggerii la Librăria Dalles

Jovi Ene

Revista presei culturale (7 – 13 februarie 2014)

Jovi Ene

Săptămâna Pedro Almodovar: La mala educacion (2004)

Jovi Ene

2 comments

Mitrofan Ionuț 12 iulie 2017 at 16:33

Felicitari pentru articol, foarte interesant şi folositor totodata celor care merg pentru prima data în Thassos!

Reply
Jovi Ene 13 iulie 2017 at 09:57

Mulțumesc mult, mă bucur că este util celor care merg acolo.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult