Filme Filme americane

Ziua zero a televiziunilor de știri: September 5 (2024)

September 5 (2024)
Regia: Tim Fehlbaum
Distribuția: Peter Sarsgaard, John Magaro, Ben Chaplin

5 septembrie 1972 a rămas în istorie ca data de infamie a istoriei jocurilor olimpice. Au fost deja realizate câteva filme documentare și de ficțiune despre acest eveniment și urmările sale, inclusiv un film regizat de Spielberg. ‘September 5’, filmul realizat în 2024 de regizorul născut în Elveția Tim Fehlbaum descrie istoria acestei zile din perspectiva echipei de televiziune a rețelei americane ABC. Pentru prima dată în istoria televiziunii, un satelit era folosit pentru a aduce telespectatorilor americani olimpiada pe micile lor ecrane. Capacitățile tehnice de transmisie în direct și locația studioului în raport cu satul olimpic au făcut din jurnaliștii ABC sursa principală a informării întregii planete. Transmisiile lor au fost urmărite în direct de 900 de milioane de oameni. Se năștea atunci un nou gen de televiziune – știrile în direct, evenimentele politice ca divertisment pentru mase. La bine și la rău.

Filmul povestește cu precizie documentară, în ordine cronologică, cele care s-au întâmplat în acea zi. Echipa de jurnaliști trimisă de ABC era compusă aproape în exclusivitate din jurnaliști sportivi plus tehnicieni. Dat fiind că erau deja la fata locului, au decis să ia inițiativa și să transmită în direct și exclusiv. Au realizat cu această ocazie o premieră în istoria jurnalismului, care demonstra puterea mediului de comunicare dar punea în evidenta și problemele și riscurile cu care aveau să se confrunte în viitoarele decenii atâți jurnaliști de actualități. Unde se oprește dreptul publicului de a fi informat atunci când știrile pot ajunge și la criminali și-i pot ajuta dezvăluind acțiunile sau planurile forțelor de ordine? Trebuie limitată distribuirea atunci când ziariștii sunt confruntați cu teroriști al căror interes și intenție este să capete publicitate globală pentru cauzele lor? Cum să fie numiți criminalii? Dilema folosirii termenului de ‘teroriști’ exista de pe atunci și până astăzi este încărcată cu semnificație politica. La 5 septembrie 1972 și de multe ori de atunci încoace, echipele de ziariști, inclusiv cele de televiziune au devenit nu doar spectatori și intermediari în transmiterea informației ci și actori în dramele politice ale planetei. ‘September 5’ urmărește cele petrecute în acea zi cu puterea narativă a celor mai bune docu-drame.

Toată echipa de actori este bine selectată și joacă excelent. Două personaje se disting din galeria diversă prezentă pe ecran: Marianne Gebhardt, translatoarea germană intepretata de Leonie Benesch, o tânără germană care poartă încă responsabilitatea faptelor comise de generația părinților ei (acțiunea se petrece la doar 27 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial) și ziaristul evreu Marvin Bader, intepretat de Ben Chaplin, provenit dintr-o familie în care multe dintre rude pieriseră în Holocaust. Pentru autenticitate, cinematografia folosește procedee de îmbătrânire artificială a imaginii, reducând calitatea la cea a înregistrărilor vizuale pe benzi magnetice din acea perioadă. Amatorii de tehnologii retro vor savura detaliile tehnice ale studiourilor de televiziune ale perioadei, de la rolele și aparatele imense cu benzi magnetice la camerele de luat vederi grele de zeci de kilograme și la suprapunerea textului pe imagine cu litere decupate și lipite. Filmat alert și povestit fluent, ‘September 5’ este și un excelent thriller de acțiune, dar mai ales redă un moment esențial în istoria jurnalisticii și a televiziunii de actualități, moment ale cărui implicații le trăim până în ziua de astăzi.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Prin blogosfera literară (8 – 14 iunie 2020)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literară (29 ianuarie – 4 februarie 2018)

Dan Romascanu

A Film Unfinished (2010): Festivalul de Film Evreiesc-21 iunie (III)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult