1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Zerkalo (1974)

Zerkalo (1974) – Mirror – Oglinda
Regia: Andrei Tarkovsky
Distributia: Margarita Terekhova, Filipp Yankovsky, Ignat Daniltsev, Filipp Yankovsky, Anatoli Solonitsyn

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe ProVideo.ro.

Pentru cineva care apreciaza cinematografia ruseasca (sovietica, in acei ani) si mai ales pentru un pasionat al marelui regizor rus, Andrei Tarkovski, Zerlako este un film pentru care trebuie neaparat sa isi concentreze gandurile si imaginatia si sa il vizioneze in tacere si cu mare atentie. Este un film misterios si greu inteligibil, este filmul in care Tarkovski si-a concentrat nu atat opera, dar mai ales gandurile si trairile personale, fiind recunoscut de altfel drept un film biografic, in care si-a povestit franturi din copilarie si din adolescenta, ca si din viata familiei sale. Dupa cum marturiseste chiar pe coperta DVD-ului, „In ‘Oglinda’ am vrut sa spun o poveste; dar nu despre mine, ci despre sentimentele mele, legate de apropiatii mei, de relatiile dintre noi si de eterna mea compasiune pentru ei si simtul lor al raspunderii”.

Zerkalo

Personal, l-am impartit in mai multe seri de vizionare si au fost o multime de scene pe care le-am revazut incercand sa le pricep si sa le inteleg in contextul general. Mi-a fost destul de greu pentru ca intalnim tot timpul locuri, imagini si personaje pe care le vedem pentru prima oara pentru a disparea repede sau intalnim oameni care inseamna ceva in integralitatea acestei opere tarkovskiene, insa trebuie aprofundate, privite cu atentie si cu bagare de seama la detaliile aparent insignifiante. Printre aceste scene, doua personaje isi revendica principalul rol: in primul rand, cel al mamei autorului, care a fost lasata singura sa creasca copilul de catre sot, iar toate incercarile sale sunt pentru asigurarea unui trai decent, dar in conditii vitrege: intr-o padure uitata de lume, intr-o locuinta insalubra si singuratica, intr-o tipografie.

Oglinda

In al doilea rand, personajul principal este chiar autorul, un baiat cu o copilarie extrem de grea, neinteles si neadaptat, dornic sa stea langa mama sa, chiar cand tatal ce l-a abandonat prea devreme il doreste langa el. De altfel, tatal acestuia, ca si alti barbati din viata mamei sale sau din viata sa apar prea putin in acest film, aproape deloc, fiind inlocuiti de o voce din fundal care recita de multe ori versuri (versuri ce apartin adevaratului tata a lui Andrei, Arseny Tarkovsky, dupa cum aflam din biografia acestuia existenta ca material suplimentar pe DVD).

Filmul este greu din punctul meu de vedere, care va fi cu singuranta reluat pentru o mai buna intelegere, fiind construit ca un colej de 108 minute, alcatuit din mesaje disparate, din imagini aparent fara legatura, dar care la o privire atenta alcatuiesc o viata, un destin al unui om care parea sa fie un prigonit al soartei, dar care a avut taria de caracter sa evolueze si sa ierte oamenii care i-au influentat negativ prima parte a vietii.

Nota: 7/10

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe ProVideo.ro.

Articole similare

Made for Love (HBO, 2021). Un fel de „Black Mirror” cu amorezări digitale

Corina Moisei-Dabija

Cutele și cutrele memoriei, de Paul Grigoriu

Jovi Ene

Ce-a vrut să spună autoarea? – ”Vis febril”, de Samanta Schweblin

Jovi Ene

2 comments

m4ri4n 11 ianuarie 2011 at 23:10

Am urmarit doua sau trei filme de Trakovsky cand eram in liceu la recomandarea unui profesor. Nu prea am inteles mare lucru atunci din ele, asa ca o revizionare e necesara. Ms ca mi-ai amintit de ele.

Reply
Jovi 17 ianuarie 2011 at 23:08

Asa este, toate filmele lui trebuie revizionate. Eu am facut-o cu aproape fiecare film al lui, pe care le am in colectia aproape completa datorita Provideo.ro.
Acum sunt, de exemplu, la Stalker, unul dintre cele mai bune filme ale sale, daca nu chiar cel mai bun, chiar exceptional. Urmeaza si recenzia in cateva zile.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult