„We Own This City” (HBO Max, 2022)
Regizor: Reinaldo Marcus Green
Distribuție: Dagmara Dominczyk, Domenick Lombardozzi, Treat Williams, Don Harvey
Este lucru știut – corupția e un flagel care ne îndepărtează subit de tot ce înseamnă dezvoltare, creștere, progres. E ca o piatră de moară care pune stop oricăror mișcări de anvergură. Este suficient să răsfoim istoria pentru a vedea cum funcționarii corupți prin bani sau putere, de ce nu, au ajuns să distrugă adevărate valori și să pună bariere între noi și viitor. Trăind într-o țară în care mersul la doctor, datul copilului la grădiniță sau rezolvarea unor întrebări se face preponderent prin șpagă, am ajuns să fiu oarecum imună, or reacțiile noastre, ale celor care nu dau mită, se sparg de indiferența și lipsa de inacțiune a statului.
De ce scriu această introducere ca pe o plângere? Am revenit la aceste idei, urmărind noul serial „We Own This City”, care în curând va apărea pe HBO MAX. Serialul regizat de Reinaldo Marcus Green, cel de care probabil ați auzit că a regizat filmul „King Richard”, spune istoria grupului operativ pentru urmărirea armelor de la Departamentul de Poliție din Baltimore (n. r. traducerea îmi aparține), care ajunge de la un exponent al justiției americane, în stil clasic, la exponentul unor acte de corupție care au făcut obiectul unui adevărat scandal media.
Istoria din spatele filmului este adevărat și pentru a înțelege pe deplin cronologia filmului se cuvine să menționăm că, în 2017, opt membri ai acestei echipe au fost acuzați de fraudă, jaf, extorcare și toți opt au pledat vinovați.
Pelicula scoate în față toată perioada din momentul când aceștia încă mai procedau după normele legale și până ajung să înțeleagă ceea ce îi așteaptă. Serialul e și o îmbinare destul de reușită a imaginilor laudative față de America democrației, dar și față de tentativele de instaurare a unui stat polițienesc. De exemplu, în primul episod eroul principal, interpretat de Jon Bernthal (apropo, s-a potrivit mănușă acestui rol), are un monolog destul de inedit despre cum e nevoie ca orice polițist să se impună fața străzii (strada fiind aici întruchiparea elementelor nepotrivite, a delicvenților și a factorilor de risc).
„We Own This City” este o fabulă, dacă vreți, care ne arată cât de ușor coruptibili pot fi cei care manevrează puterea, cât de ușor pot să cadă în capcanele și ispitele bănești, cum cei în care ne încredem că ne vor proteja pot deveni dușmani de temut.
Nu pot să închei această cronică fără să nu menționez că serialul mi s-a părut reușit mai ales prin jocul actorilor, prin utilizarea tehnicilor regizorale (accentul pe masculinizarea eroilor, pe limbaj brut, pe imagini incorporate în narațiune). E un serial care nu distrează, dar care dă de gândit, de meditat asupra nevoii de a revizui tot ceea ce știm despre sistemele noastre de ocrotire a normelor de drept.
Suntem sau nu protejați? Avem sau nu certitudinea că armele nu se vor întoarce împotriva noastră? Cu astfel de gânduri m-a lăsat acest serial.
Vizionare plăcută!
Disponibil pe HBO Max din 25 aprilie.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: IIMDb.com)