Acceptable Risk (2017)
Regia: Kenneth Glenaan, Christian Langlois
Distribuția: Elaine Cassidy, Morten Suurballe, Angeline Ball
Nu am regretat decizia de a petrece timpul celor șase episoade în compania mini-serialului irlandez ‘Acceptable Risk’ (2017), scris de Ron Hutchinson și regizat de Kenneth Glenaan și Christian Langlois. Unul dintre motive este faptul că acțiunea se petrece la Dublin, un oraș pe care îl iubesc și al cărui combinație de arhitectură tradițională cu atmosfera futuristă înlesnită de explozia high-tech irlandeză din ultimele decenii mi se pare foarte potrivită ca fundal pentru un thriller polițist care se petrece în lumea afacerilor mari și periculoase (specific cea a industriei farmaceutice) cu reverberații în politică. Așteptările nu mi-au fost înșelate. Fără a fi vreo capodoperă sau a excela în originalitate sau violență, ‘Acceptable Risk’ oferă o intrigă complexă și interesantă și ne propune o galerie de personaje (aproape toate femei) de care începe să ne pese pe măsură ce acțiunea avansează.
Primul din cele șase episoade începe cu descrierea unui asasinat care se petrece la Montreal. Ca spectatori vedem cât ni se permite, așa încât se crează de la început atmosfera de ‘whodunit’. Victima este director de marketing al unui concern cu sediul în Irlanda. Soția sa, Sarah Manning, cu care vorbise la telefon cu câteva minute înainte de crimă, va deveni personajul principal al poveștii. În scurta vreme, Sarah va descoperi că știe foarte puțin despre omul alături de care trăise destul de mulți ani. Tim Manning fusese agent CIA, iar misiunile sale în cadrul concernului farmaceutic includeau contacte suspecte și periculoase cu politicieni și oameni cu influență de pe întreaga planetă. Sarah, ea însăși juristă și fostă salariată a firmei, va fi ajutată de o polițistă integră, care este gata să-și puna în pericol cariera pentru a afla adevărul, și de sora ei, o femeie cu un stil de viață foarte diferit de cel al proaspetei văduve rămase cu doi copii în grijă, care ascunde și ea câteva secrete în biografie. În scurtă vreme cele trei femei își vor da seama că intre ele și adevăr se află nu doar interesele marii firme de medicamente ci și presiunile politice irlandeze, anchete ale FBI și ale poliției canadiene și activități ale serviciilor secrete american și german. Acțiunea se petrece la Dublin, dar implicațiile sunt internaționale.
Acțiunea este bine scrisă, tempo-ul este alert, în permanență se întâmplă ceva interesant și de multe ori neașteptat. Putem reproșa narațiunii faptul că succesiunea de evenimente pare puțin prea complicată și că prea multe dintre personaje dispar de moarte violentă înainte de a ne fi lăsat destul timp pentru a le cunoaște. Compensează aceasta excelenta caracterizare a personajelor principale și felul în care relațiile dintre ele se dezvăluie și avansează odată cu ancheta. În rolul principal apare actrița irlandeză Elaine Cassidy. Nu m-a entuziasmat interpretarea ei, mi s-a părut că în unele locuri se repetă și în altele exagerează dramatismul. Angeline Ball, în schimb, crează personajul unei detective inteligente și empatice și nu mi-ar părea deloc rău daca aceasta ar deveni eroina unui serial care să se extindă pe durata mai multor sezoane. Foarte bună mi s-a părut și Lisa Dwyer Hogg, în rolul surorii care se va dovedi mai mult decât o simplă membră a familiei. Acest triplet de personaje care se confruntă cu sistemele politice, polițienești și de spionaj ale mai multor guverne în dorința de a afla adevărul insuflă un puternic și autentic mesaj feminist acțiunii. Actorul actorul danez Morten Suurballe interpretează rolul interesant al șefului concernului farmaceutic. Bănuim de la început un personaj negativ în spatele impozantei și carismaticei sale figuri, și poate că dacă scenariștii ar fi furnizat mai multe amănunte despre biografia și motivațiile sale, povestea ar fi fost și mai complexă și mai interesantă. Finalul rezolvă misterul crimei și oarecum face dreptate, dar unele lucruri vor trebui să rămână uitate, iar lumea pate că va cam continua cu aceleași metehne ale corupției. ‘Acceptable Risk’ este unul dintre serialele bune ale genului thriller pe care le-am văzut în ultima vreme și îl recomand.
Nota: 7/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.rottentomatoes.com/tv/acceptable_risk)