Un homme à abattre (1967)
Regia: Philippe Condroyer
Distribuția: Jean-Louis Trintignant, Valérie Lagrange, Luis Prendes
‘Un homme a abattre’ (titlul distribuției engleze este ‘A Man to Kill’) este un film pe nedrept uitat, realizat în 1967, care merită să fie redescoperit. Regizorul sau este Philippe Condroyer, un regizor care are doar trei filme de lung metraj în filmografia sa. Debutase în 1964 cu o adaptare a uneia dintre aventurile popularului personaj de desene animate Tintin. A urmat acest film, și apoi încă unul prin anii ’70 și … atât. Restul carierei sale s-a desfășurat pe platourile de televiziune. Vizionând ‘Un homme a abattre’ mă întreb de ce. Filmul are multe calități și este evidentă mâna unui regizor care își cunoaște bine meseria.
Acțiunea se petrece la Barcelona (filmul este o coproducție franco-spaniolă) dinaintea dinaintea democrației și a exploziei turistice care au transformat orașul într-unul dintre centrele chic ale Mediteranei. Dimpotrivă, este filmat ca un oraș mai degrabă urât, cu străzi pustii, cu cartiere lipsite de personalitate. Imaginea aparține lui Jean Penzer, reputat cameraman Nouvelle Vague, asociat cu multe experimente. Pe acest fundal are loc confruntarea violentă a două grupuri. Unul dintre ele vânează criminali de război naziști. Suntem doar la un sfert de secol după cel de-al doilea război mondial. Ținta lor este Schmidt, un arhitect bănuit că ar fi fost un ofițer SS vinovat de torturi și crime în timpul războiului. Acesta este susținut de o rețea de foști naziști care încearcă să scape de justiție în speranța că trecerea timpului va duce la prescrierea crimelor comise. Cei patru membri ai echipei care îl urmărește pe Schmidt sunt conduși de Julius, fratele uneia dintre victime, el însuși un supraviețuitor. Problema este că acesta nu este sigur de identitatea acestuia și nu dorește să se răzbune pe un nevinovat. Supravegherea se desfășoară contra-cronometru, căci echipa anti-nazistă fusese obligată să-l lichideze pe unul dintre membrii bandei adverse. Când identitatea criminalului este în fine confirmată, desfășurarea acțiunii – lentă și acumulând tensiune – se accelerează.
Câteva detalii ale acțiunii sunt lăsate neclare și este bine așa. Nu știm exact nici cine sunt cei care caută dreptate. Polițiști sau oameni ai justititiei sub acoperire, sau poate că este vorba despre o răzbunare particulară? Banda naziștilor are și ea secretele ei și scena finală lasă să se înțeleagă că poate nici Schmidt nu este criminalul principal sau în orice caz nu este singurul. Actorul cel mai cunoscut din distribuție este Jean-Louis Trintignant. Personajul său are și o aventură romantică nu prea legată de restul conflictului. La un moment dat credeam că frumoasa Olga va fi implicată în soluționarea problemei identității lui Schmidt. Ar fi fost poate o idee bună, dar care nu a fost aplicată în scenariul scris de Condroyer și de soția lui. Dar tocmai lipsa de detalii biografice ale personajelor întărește atmosfera de mister. ‘Un homme a abattre’ este un thriller realizat în stil minimalist, care se potrivește foarte bine poveștii. Influența lui Hitchcock (cel din filmele de spionaj realizate în anii ’50 și ’60) este evidentă, mai ales într-una dintre scenele cheie (excelent concepută de altfel) în care Julius percheziționează apartamentul lui Schmidt. Mi-a plăcut filmul și nu pot decât să regret că Philippe Condroyer nu a avut șansa să realizeze mai multe filme de acest fel și noi nu am avut șansa să le vedem.
Nota: 7/10
(Sursă fotografii: IMDb.com)