Filme Filme americane

Un thriller bun desfășurat pe ecranul calculatorului: Searching (2018)

Searching (2018) – Căutarea
Regia: Aneesh Chaganty
Distribuția: John Cho, Sara Sohn, Alex Jayne Go, Megan Liu

Filmele care se petrec în mare parte sau chiar în exclusivitate pe ecranele calculatoarelor nu mai sunt chiar o noutate. În ultimii 20 de ani am avut parte de asemenea producții în genuri diferite – de la comedii romantice până la eposuri de science-fiction. Comprimarea realității pe ecranele laptopurilor, telefoanelor mobile sau ale dispozitivelor sofisticate ale viitorului pune în fața cineaștilor provocări tehnologice dar și de scenariu, și în același timp dă ocazia căutării unor soluții originale care schimbă modalitățile clasice de a relata o poveste și a o aduce pe ecrane. Într-o lume din ce mai mult cufundată în virtual, cum este cea în care trăim, aceste tendințe sunt firești. Realizat cu câțiva ani în urmă, ‘Searching’ (lansat pe ecrane în 2018) este un film suprinzator de matur ținând cont de faptul că este vorba despre filmul de debut al regizorului Aneesh Chaganty. Folosirea inteligentă a spațiului grafic nu este singurul atuu al acestui film, care folosește ocazia pentru a mai aduce în discuție câteva probleme interesante despre relațiile dintre părinți și copiii adolescenți, despărțiți nu numai ca vârstă, dar și ca abilitați tehnologice în adaptarea și folosirea spatiilor virtuale din spatele aplicațiilor de pe ecrane.

David Kim, eroul filmului, este văduv și tatăl singur al unei fete adolescente. Soția a murit cu mai puțin de doi ani în urmă și lipsa acesteia înseamnă singurătate pentru bărbat, dar mai ales o lipsă enormă pentru fiica rămasă fără sprijinul matern. Comunicarea dintre un părinte ocupat și obosit cronic și o fată care se confruntă cu pierderea mamei și cu problemele vârstei nu funcționează prea bine. Atunci când fata dispare, tatăl se implica total în căutări. Scormonind fișierele din laptopul fetei va descoperi că o cunoștea foarte puțin si că aproape tot ceea ce știa sau credea despre fată este greșit. Căutarea în spații virtuale se transformă într-o căutare în personalitatea și sufletul adolescentei dispărute.

Prima parte a filmului este cea pe care am găsit-o ca fiind cea mai puternică și mai originală. Ea se petrece aproape exclusiv pe ecranul calculatorului. Spre deosebire de alte filme ale genului, în ‘Searching’ aplicațiile pe calculatoare și telefoane nu sunt prezentate drept o amenințare, ci reprezintă o parte esențială din lumea în care trăiesc eroii filmului din toate generațiile. Tatăl și fiica schimbă mesaje și dialoghează pe video mai mult probabil decât o fac direct. Nu este bine sau rău, acestea sunt viețile lor, precum viețile a sute de milioane de oameni din lumea contemporană. Căutarea în sensul funcției ‘search’ de pe motoarele de căutare devine o descoperire treptata a adevăratei persoane a fiicei. De la un moment încolo povestea se transformă într-o intrigă detectiva, căutarea devine o rutinieră căutare a unei persoane dispărute, și deși nu lipsesc nici aici surprizele de intrigă, filmul devine o obișnuită poveste detectiva. Lumea virtuală este – cel puțin în acest film – mai interesantă decât lumea reala.

John Cho, actor pe care îl cunosc din multe filme pe micile și marile ecrane, domină ‘Searching’ cu o realizarea actoriceasca impresionanta în rolul tatălui. Formula de ecran în ecran îl obligă în prima parte a filmului să apară ca o figura încadrată, așa cum ne vedem pe noi înșine sau îi vedem pe alții în video-conferințe. Este o provocare căreia actorul îi face față cu dibăcie și profesionalism, evoluând de la tatăl neatent la supărare, prin îngrijorare și apoi disperare, până la determinarea de a descoperi adevărul despre soarta fiicei sale. Michelle La în rolul fiicei și Debra Messing în cel al polițistei care preia cazul fetei dispărute realizează și ele roluri secundare demne de menționat. În final, chiar dacă filmul nu concretizează toate așteptările trezite de prima sa parte, spectatorul iese cu senzația că a vizionat un thriller interesant și bine făcut. Ceea ce nu este puțin. Mă cam îngrijorează știrile că se pregătește un sequel, dar poate că de data asta temerile îmi vor fi infirmate. Nu-l voi evita.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.wwnytv.com/2019/06/25/searching-movie-review/)

Articole similare

Un thriller de redescoperit: Un homme à abattre (1967)

Dan Romascanu

Film demonic: Cuando acecha la maldad (2023)

Dan Romascanu

Fascinanta Rita: Gilda (1946)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult