Saint Jack (1979)
Regia: Peter Bogdanovich
Distribuția: Ben Gazzara, Denholm Elliott, James Villiers
‘Saint Jack’ din 1979 închide deceniul regizoral al anilor ’70 al lui Peter Bogdanovich care fusese început cu ‘The Last Picture Show’. Chiar daca nu reușește, în opinia mea, să ajungă la perfecțiunea stilistică a filmului său mai de tinerețe, ‘Saint Jack’ este un film interesant și important pentru filmografia lui Bogdanovich. Acțiunile celor două filme se petrec în epoci diferite și pe continente diferite, dar există intre cele două filme o puternică temă comuna – nostalgia pentru o lume dispărută sau pe cale de a dispare. ‘Saint Jack’ reușește să surprindă o fază de tranziție a statului insular Singapore din port aflat la răscruce de căi maritime și cartier de placeri al marinarilor, soldaților și al foștilor coloniști spre metropola modernă, industrializată, ordonată, poate prea ordonată, pe care o cunoaștem astăzi. Modernizarea Extremului Orient este însoțită de abandonarea zonei de către ultimii reprezentați ai puterilor coloniale care controlaseră vreme de aproape două secole această parte a lumii. Realizarea filmului a fost ea însăși o poveste interesantă. Regia îi fusese propusă inițial lui Orson Welles, a fost unul dintre cele câteva proiecte de revenire a acestuia la regia de film care nu s-au materializat niciodată. Este un film american produs de marile studiouri, dar filmat complet în locație, la Singapore. Este și singurul film care surprinde deceniul de tranziție al statului – insulă, dar filmul a fost interzis în Singapore timp de peste două decenii. Despre aceasta producție, poate, cândva, se va face un alt film.
‘Saint Jack’ este bazat pe un roman al lui Paul Theroux, care a fost și co-scenarist. Eroul său principal, Jack (minunatul Ben Gazzara) este ceea ce francezii numesc ‘un meteque’ – un străin oriunde s-ar afla în lume. American de prima generație (părinții săi imigraseră din Italia) se înrolează în armată, luptă în Coreea și molipsit probabil de mirajul Asiei rămâne în Singapore. Aici încearcă să-și construiască o afacere creând un bordel în care lucrează fete și băieți locali în timp ce clientela este o combinație între turiști, expatriați, britanici în majoritate, și localnici avuți. Concurența locală este acerbă și violentă, și presiunile sociale se accentuează pe măsură ce noul Singapore avansează și îl înlocuiește stradă cu stradă, casă cu casă, pe cel vechi. ‘Saint Jack’ este departe de a fi un sfânt, dar scenaristul și regizorul evită judecățile morale, care poate într-un film realizat astăzi ar fi fost mai greu de ocolit. Atunci când este vorba despre decizii majore însă, Jack alege să-și asculte conștiința. Din acest punct de vedere personajul sau seamănă cu Rick Blaine, eroul întruchipat de Humphrey Bogart în ‘Casablanca’.
Ben Gazzara este unul dintre acei actori a căror figură ne este familiara, căci i-am văzut în zeci de filme sau seriale, de cele mai multe ori în roluri secundare. ‘Saint Jack’ este probabil rolul cel mai semnificativ al carierei sale, unul dintre puținele roluri principale, și se poate spune că încrederea acordată de Peter Bogdanovich a fost perfect justificată. Calmul și umorul pe care și le păstrează în momentele cele mai importante, ochii săi plini de omenie, ochii unui om care a trecut prin multe și care a văzut multe în viața sa, înțelegerea și compasiunea pentru oamenii de tot felul cu care vine în contact, și mai ales prietenia și verticalitatea morală pe care și-o păstrează într-un mediu măcinat de corupție din toate direcțiile crează combinate un rol greu de uitat. Dintre celelalte interpretări actoricești aș mai remarca pe cea a lui Denholm Elliott în rolul contabilului englez, un fel de simbol al Marii Britanii care dispare din această parte a lumii lăsând locul unei Americi cu ambiții diferite, întruchipate de personajul agentului CIA jucat de însuși Peter Bogdanovich. Mulți alti actori sunt locali și neprofesioniști, ceea ce acordă autenticitate în plus. Filmările din străzile, cartierele și casele din Singapore dau atenție detaliilor constituindu-se într-un document care surprinde momentul în timp al tranziției spre modernitate cu victimele colaterale ale acestui proces, inclusiv imagini despre baruri, prostituție, comunitatea LGBT care erau rar prezentate pe ecrane în acea perioadă. ‘Saint Jack’ este unul dintre filmele importante din cariera lui Peter Bogdanovich, un document uman și istoric care merită să fie văzut sau revăzut.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: IMDb.com)