Filme Filme americane

Un Joker întunecat: Joker (2019)

Joker (2019)
Regia: Todd Phillips
Distribuția: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz

‘Joker’ al lui Todd Philips m-a surprins. A fost cu totul altceva decât mă așteptam din vizionarea trailerelor și din citirea cronicilor scrise de cei care au văzut filmul înaintea mea. Aparent filmul ar face parte din categoria extensiilor poveștilor cu supra-eroi și specific, din sub-genul care propune originea unora dintre personajele acestor lumi imaginare trasând personalitatea și motivația acțiunilor acestora înainte de primul comics tipărit sau de primul film în care apar. Scenariul acestui film însă merge mult mai departe și îndrăznește mult mai mult. ‘Joker’ nu numai că redesenează harta și imaginea mega-orașului Gotham, dar o și ancorează într-o lume sumbră și violentă care amintește dureros de lumea noastră și de evenimentele contemporane nouă. Personajul ‘Joker’-ului interpretat de Joaquin Phoenix este o victimă care se transformă în criminal răzbunător, iar filmul este un studiu al unei minți bolnave și o călătorie spre rădăcinile revoltei sale violente.

Clovnul este unul dintre cele mai versatile personaje din istoria cinematografiei. De la Charlie Chaplin până la filmele horror scrise sau inspirate de Stephen King, clovnii au reprezentat toată gama de sentimente omenești, de la tristețe la fericire, de la ingenuitate la cruzime, de la artă la nebunie. Personajul creat de Todd Philips și Joaquin Phoenix le are pe toate acestea și are încă ceva nou în plus. Stand-up-istul aspirant care își câștigă pâinea ca clovn de închiriat este nu numai un persecutat, o victimă care se revoltă (i se întâmpla și lui Charlot când se enerva), ci devine fără voia sa un simbol al unei revolte colective. Este o personalitate bipolară, care de la un moment încolo nu mai discerne între bine și rău, așa cum și noi ca spectatori nu mai discernem între realitate și cele ce se petrec în imaginația sa. Violența sa din film este însă este nu numai acceptată, ci și luată de model de o parte a lumii care se revoltă împotriva ordinii și inegalității impuse de cealaltă parte a lumii. Filmul nu cred că justifică în vreun fel violența, dar nu o ascunde și ne face să ne punem întrebări în legătură cu sursele ei.

Nu știu dacă Joaquin Phoenix va lua Premiul Oscar pentru rolul său în ‘Joker’. S-ar putea ca din motive politice să nu fie votat de majoritate, sau poate va apărea încă o interpretare care va impresiona și mai mult. Cred însă că acest rol fantastic va deveni o referință și va fi studiat în școlile de actorie multe decenii de acum încolo. Nu îmi amintesc să fi văzut un asemenea studiu complex al unei personalități dezorientate, a unei victime devenite asasin, a spiralei personale de coborâre în infern în paralel cu ascensiunea socială în ochii unora dintre cei din jur. Și Robert De Niro are un rol secundar remarcabil, care ne face să uităm personalitatea actorului pentru a ne aduce în memorie imaginea prezentatorilor legendari de programe de televiziune. Orașul Gotham pare diferit de cel din filmele Batman, este mai degrabă un New York de la începutul anilor ’80 cuprins de revolte violente asemănătoare celor pe care le trăim în timpurile prezente. Filmul este sumbru și violent, interesant și ambiguu, melodramă și critică socială țesută pe o poveste în care eroii de comics sunt doar un pretext. Singura mea rezervă este legată de scena finală, mi s-a părut inutilă și puțin legată de rest, conținând o simbolistică pe care mărturisesc că nu am înțeles-o. Deci – aproape o capodoperă.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: Knowyourmeme.com, Bgr.com, NYtimes.com)

Articole similare

Contagion (2011)

Jovi Ene

Antisemitismul lui A.C.Cuza în politica românească, de Horia Bozdoghină

Dan Romascanu

Top 5 (+1) – Filmele lui 2023

Dan Romascanu

2 comments

Ioana 15 martie 2020 at 00:47

Nu este o personalitate bipolară, vă rog să vă informați corect privind tulburarea bipolară. Prin astfel de texte riscați să creați neîntemeiat stigmat social privind această afecțiune. Cel mai probabil este vorba despre o personalitate psihopată. Psiholog Ioana Neacșu

Reply
Dan Romascanu 15 martie 2020 at 15:18

Doamna Ioana, va multumesc pentru comentariu. Imi pare rau daca terminologia folosita vi s-a parut incorecta. Este o cronica de film, si evident, nu este vorba despre un diagnostic, ci despre o metafora legata de un personaj de fictiune. In urma observatiei dumneavoastra am cautat sa vad care ar fi termenul mai potrivit, insa dupa cate inteleg insa din alte surse nici ‘personalitate psihopata’ nu este termenul corect. Asa sustine de exemplu doctorul Ziv Cohen, profesor asistent la Universitatea Cornell, in articolul publicat la https://www.insider.com/what-joker-gets-wrong-about-mental-illness-2019-10.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult