Regia: Joon-ho Bong
Actori: Kang-ho Song, Hae-il Park, Hie-bong Byeon
Cea de-a treia componenta a amestecului este un film care descrie o familie, la prima vedere, oarecum disfunctionala a carei viata este afectata in mod grav de rapirea celei mai mici fete de catre monstru. Si totusi nici aici nu regasim nimic special, daca este sa facem exceptie de faptul ca regulile pe care le cunoastem la un film clasic de familie sunt incalcate, intr-o atmosfera care, in mod ciudat, intrepatrunde melodrama cu comedia, cu unele dintre personaje suferind grav si chiar murind pe ecran, intr-o sincronizare atipica.
Aici sta poate secretul filmului-indrazneste sa incalce conventiile, combina scenele de groaza cu relatiile de familie, monstrii si problemele ecologica intr-un amestec care nu are nicio regula stabilita inainte si totul cu o nuanta aparenta de sinceritate si parodie cruda.
Rezultatul este foarte distractiv, bunele calitati profesionale ale regizorului si ale intregii echipe sunt aratate in imagine si sunet, fara ca acestea sa devina personajele si actorii principali, asa cum se intampla cu multe alte filme cu monstri. La sfarsit, „Gwoemul” lasa o impresie surprinzatoare de prospetime, eficienta si de divertisment bun.
Nota 8/10
Dan
Filmul considerat cel mai profitabil al istoriei sud-coreene de cinema l-am privit de la inceput cu o placere nedisimulata, datorita pasiunii mele pentru cinematografia asiatica, desi nu ma incanta in mod deosebit peliculele despre monstri oricat de bine realizate ar fi. Si iata ca nu am fost dezamagit in niciun chip, capodopera regizorului Bong Joon-ho depasind in mod clar filme americane cu acelasi subiect, cum ar fi refacutul “Godzilla” al anilor 2000, printr-un simt al realitatii iesit din comun, punand accentul pe o familie obisnuita si nu pe monstrul propriu-zis.
Filmul se petrece in marea lui majoritate prin canalele de langa raul Han, care trece prin capitala sud-coreeana Seul. Scenariul este comun, nu surprinde prin nimic: un virus ciudat a scapat dintr-un laborator si s-a devarsat pe rau, dand nastere unui monstru care incepe la un moment dat sa atace oamenii aflati pe malul raului. Insa ceea ce impresioneaza nu sunt eforturile autoritarilor de a gasi solutii la aceasta problema, de altfel aproape inexistente, ci familia de coreeni care, odata atacati de monstru, incearca sa il extermine si sa salveze ceea ce se mai poate salva.
Cine sunt acestia sau principalii protagonisti? Gang-du, un barbat insuficient maturizat, care se afla in fata unei adevarata tragedii. Fiica sa, Hyun-seo, este rapita de monstru si el trage sperante ca inca traieste. Drama sa familiala ii da puteri nebanuite si incearca imposibilul, ca un barbat obisnuit, ajutati de frati fara puteri supranaturale, sa invinga in lupta cu un monstru fantastic.
Nu este asa de infricosator ca filmele de categoria B care impanzesc acum ecranele americane, dar si romanesti, insa este facut cu un simt al dramatismului extraordinar, depasind cliseele unor catastrofe de domeniul fantasticului, carora le sunt supuse colectivitati intregi, accentuandu-se doar sentimentele unei singure familii si lupta ei pentru supravietuire. De asemenea, avem de-a face cu un umor de bun gust, atat de limbaj, cat si de situatie, care prinde foarte bine la un film aflat la granita horror-ului. Cinematografia asiatica impresioneaza inca o data. Un film pe care il recomand cu multa caldura.
3 comments