Filme Filme europene

Un film de răzbunare diferit de toate celelalte: Riders of Justice (2020)

Retfærdighedens ryttere (2020) – Riders of Justice
Regia: Anders Thomas Jensen
Distribuția: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg, Lars Brygmann

Afișul lui ‘Riders of Justice’, filmul din 2020 al regizorului danez Anders Thomas Jensen, ni-l prezintă pe un Mads Mikkelsen cu barbă și alură de dur, cu o pușcă pe spate și un pistol în mână. Ar putea fi foarte bine afișul unui film cu Bruce Willis și primele zece minute ale filmului par a promite că vom vedea un film de răzbunare. Markus, eroul jucat de Mikkelsen este militar trimis în misiune într-o țară deșertică unde primește vestea că soția sa a murit într-un aparent accident de tren. Întors acasă pentru a-și înmormânta soția și pentru a avea grijă de fiica adolescentă, Markus este contactat de un matematician excentric care călătorise în același vagon cu soția la momentul accidentului, care îl convinge că nu a fost vorba despre un accident și că bănuiește cine ar putea fi vinovații. Ceea ce urmează este un fel de film de răzbunare, dar unul foarte special și foarte diferit de genul celor în care ar juca sau ar fi jucat Bruce Willis.

Scenele de acțiune de altfel nu lipsesc de-a lungul filmului, și totuși ‘Riders of Justice’ este departe de un film de gen de rutină, și este mai degrabă aproape de lumea violentă și colorată, comică și absurdă a fraților Coen. Unul dintre motivele pentru care acest film este special este galeria de personaje care sunt excelent conturate, ciudate fiecare în felul sau dar cu motivații bine justificate ale felului în care se comportă. Markus (Mads Mikkelsen) este militar de profesie, a trăit o mare parte din viață departe de familie, a văzut probabil tot ceea ce este legat de violență și primul său instinct este de a recurge tot la violență pentru a rezolva conflictele de orice fel. Otto (Nikolaj Lie Kaas) duce în spate pierderea cu mulți ani în urmă a unei fiice într-un accident de care fusese răspunzător, în timp ce prietenul său Lennart (Lars Brygman) poartă în suflet traume ale copilăriei. Hackerul Emmenthaler (Nicolas Bro) și Mathilde (Andrea Heick Gadeberg), fiica lui Markus, care împărtășesc complexele supra-greutății, Bodashka (Gustav Lindh), un tânăr ucrainian traficat că prostituată masculină, și adolescentul Sirius (Albert Rudbeck Lindhardt) completează o echipa neverosimilă care în dorința de a-l ajuta pe Markus în campania sa de răzbunare ajunge să se confrunte cu o bandă ultra-violentă de criminali.

Faptul că răufăcătorii poartă numele justițiar ‘Riders of Justice’ care este preluat și de film este, desigur, o ironie dar și mai mult decât atât. Departe de a-și asuma o claritate absolută în a desparți răul de bine, povestea oscilează în jurul câtorva întrebări ale căror răspunsuri nu sunt ușoare și se schimbă permanent, și aceste schimbări sunt chiar mai interesante decât duelurile cu arme de foc. Înlănțuirile de evenimente sunt deterministe, și putem calcula nu numai sursele lor dar și consecințele și întâmplările viitoare? În ce măsură putem avea încredere în calculele matematice și în tehnologiile ‘moderne’ cum ar fi recunoașterea facială?

Atitudinea scenaristului și a regizorului Anders Thomas Jensen combina cinismul sarcastic și anti-moralizant specific unora dintre filmele daneze cu simpatia față de personajele sale care nu prea sunt binecuvântate de noroc. Rezultatul este că ne putem identifica emoțional cu eroii filmului în pofida multor grozăvii care se petrec pe ecran din care unele sunt comise chiar de către ei. Filmul are și multe momente de comic irezistibil, uneori de situații, alteori rezultat din dialoguri, și singurul meu reproș este o lungime oarecum excesivă și câteva repetiții în partea a doua, în care scenaristul părea să fi terminat provizia de idei originale și a recurs în compensație la scene de acțiune și situații de melodramă mai convenționale. ‘Riders of Justice’ este un film de răzbunare diferit de toate celelalte care au primit până acum aceasta etichetă, și singurul lucru pe care îl putem spera este că ‘remake’-ul american, daca va fi, să nu-l distribuie pe Bruce Willis în rolul principal.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Youtube.com)

Articole similare

Deux jours, une nuit (2014)

Delia Marc

Prin blogosfera cinefilă (16 – 22 mai 2016)

Jovi Ene

Instrucțiune pentru relații toxice. „Tell Me Lies” (Disney+, 2022)

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult