Poor Things (2023) – Sărmane creaturi
Regia: Yorgos Lanthimos
Distribuția: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Vicki Pepperdine, Ramy Youssef
Mărturisesc că după ce văzusem filmul precedent al lui Yorgos Lanthimos – ‘The Favourite’ – am fost puțin îngrijorat. Era un film de epocă și părea dovada unei maturizări cinematografice nedorite (de mine). Mi-a plăcut acolo atenția pentru detaliu și construcția personajului care era originală și bine integrata în contextul istoric. Lipsea însă complet îndrăzneala bizară și estetica morbidă și deranjantă a filmelor sale precedente: ‘Dogtooth’, ‘The Lobster’ și ‘The Killing of a Sacred Deer’. ‘Poor Things’ însă mi-a spulberat toate aceste temeri. Yorgos Lanthimos cel bizar și cel neliniștitor s-a întors. Iar filmul acesta este – în opinia mea – cel mai bun film al anului 2023. În lumea mea cinematografică ideală, ‘Poor Things’ ar trebui să fie Cel Mai Bun Film al anului și Emma Stone Cea Mai Buna Actriță într-un rol principal. Desigur, Premiile Oscar nu sunt atribuite în lumea mea ideala.
Bazat pe romanul lui Alasdair Gray, ‘Poor Things’ este o poveste gotică victoriană în tradiția poveștilor cu savanți nebuni creată de ‘Frankenstein’ al lui Mary Shelley. Rolurile sunt însă inversate. Savantul și medicul chirurg Godwin Baxter este cel care pare a fi cioplit și croit precum Frankenstein. Într-unul dintre experimentele sale, el crează o femeie de o frumusețe stranie cu o minte de copil pe care o numește Bella. Copilul cu trup de femeie va învăța să meargă, să vorbească, să se comporte și să se confrunte cu limitele convențiilor sociale. Își va descoperi corpul cu plăcerile și durerile sale și va învăța să se confrunte cu binele și cu răul. Îl numește pe creatorul său God dar la un moment dat se revoltă contra limitărilor pe care i le impune acesta și decide să plece în lume, alaturi de un bărbat care la început va încerca să profite de naivitatea ei. Apoi, pe măsură ce Bella creste și își dezvoltă în mod original talentele sociale, să fie angrenat într-un joc de pasiune și de ură cu potențial distructiv.
‘Poor Things’ este un fel de road movie într-o lume imaginară, care pleacă de la Anglia și Europa din perioada victoriană. Yorgos Lanthimos se alătură cu acest film acelor creatori care inventează o lume nouă, cinematografică pentru poveștile și personajele lor, categorie din care fac parte și Tim Burton sau Wes Anderson. Limitele imaginației sunt împinse parcă și mai departe la Lanthimos, cu animale fantastice și monștri hibrizi, cu natura și peisajele urbane văzute prin prisma viziunilor de basm ale unui copil sau adolescent. ‘Poor Things’ a fost filmat aproape în totalitate în studio, ceea ce îi dă și un aspect vizual care amintește marile producții clasice americane, dar regizorul combină și tehnicile de filmare, alb-negrul cu colorul, filmarea panoramică cu ‘ochiul de pește’ având în centru personajul principal.
Nimic nu depășește însă expresivitatea intepretarii Emmei Stone. Este formidabilă atât în evoluția fizica a corpului de femeie cu minte de copil în creștere și maturizare, și în prim planurile care reflectă trăirile personajului pe măsură ce învață să se confrunte cu lumea din jur, cu societatea, cu binele și mai ales cu răul din oamenii care o înconjoară. Mark Ruffalo crează și el un rol de bărbat ‘rău’, nuanțat și toxic, pe care spectatorii îl vor tine minte multă vreme. Greu de uitat și nu doar din cauza deformărilor fizice este și Willem Dafoe în rolul savantului doctor God(win) Baxter. Fiecare dintre rolurile sale din ultimii ani a fost un eveniment. Apar în film, printre alții mulți și buni, două actrițe pe care le cunosc și le urmăresc cu plăcere de multe decenii – Hanna Schygulla și Kathryn Hunter – în rolurile mici dar importante a două femei care îi vor da Bellei câteva lecții importante despre viață. ‘Poor Things’ este un basm straniu și șocant, un film cu mesaje clare feministe și sociale, o călătorie într-o lume fantastică. Bine ai revenit, Yorgos Lanthimos!
Nota: 9/10
(Sursă fotografii: IMDb.com)
2 comments
Sunt entuziasmata de felul in care ati descris filmul, care m-a marcat si pe mine si i-as da Oscar pentru regie, senariu, interpretare, costume, muzica.
Ca intotdeauna in recenziile despre fille si carti stiti cum sa subliniati ceea ce este important si ce emotioneaza, lucru pentru care va admir si va sunt recunoscatoare.
Mie mi-a placut la nebunie si „Favorita”.
Mai am de vazut cateva din filmele lui Lanthimos, pe care il iubesc pentru originalitatea si creativitatea sa.
Multumim pentru lectura si pentru aprecieri. Sper ca veti continua sa ne cititi si ca recomandarile noastre va vor fi folositoare si interesante.