Filme Filme europene

Trei femei: Filles de joie (2020)

Filles de joie (2020)
Regia: Frédéric Fonteyne, Anne Paulicevich
Distribuția: Sara Forestier, Noémie Lvovsky, Annabelle Lengronne, Nicolas Cazalé, Jonas Bloquet, Sergi López

Există subiecte despre care s-ar părea că s-a scris totul sau că s-au făcut toate filmele posibile, și totuși, ele nu încetează să surprindă cu puncte de vedere și abordări diferite. Subiectul prostituției, al statului său legal, al femeilor care sunt obligate de viață să aleagă această ‘cea mai veche’ meserie, este complex și practic inepuizabil. ‘Filles de joie’ (titlul în engleză este ‘Working Girls’) al cuplului de realizatori Frederic Fonteyne și Anne Paulicevich (care este si autoarea scenariului), film care a reprezentat Belgia în categoria ‘cel mai bun film străin’ a Premiilor Oscar pentru filmele realizate în 2020 este încă un exemplu. Cei doi cineaști, susținuți de o excelentă echipă de actori reușesc să dea viață unui mediu și unor personaje care captează atenția și simpatia spectatorilor, și să puna în evidenta câteva dintre întrebările esențiale legate de prostituție, viața și violența din jurul ei, fără a cădea în niciun moment în retorică sau melodramă.

Eroinele filmului sunt trei femei care locuiesc în Franța și trec în fiecare zi frontiera în Belgia, țară în care prostituția este legală pentru a lucra într-un bordel. Fiecare dintre ele se confruntă cu probleme și traume în viața particulară. Axelle (Sara Forestier) este o mamă tânără cu trei copii care se află într-un divorț traumatic de un bărbat obsesiv și violent. Conso (Anabelle Lengronne), o fată de origine senegaleză, visează să aibă un copil, dar și ea s-a încurcat cu bărbatul nepotrivit, care mai este și însurat pe deasupra. Dominique (Noemi Lvovski), cea mai în vârstă dintre cei trei, are de susținut familia cu un soț pe care îl ajunge din urma vârsta, și doi copii adolescenți dintre care fata dă semne de rebeliune. Pentru fiecare dintre ele practicarea prostituției rezolvă, poate, o parte din problemele materiale, dar traumele meseriei si a modului de viață se înfiltrează în viețile personale. Consecințele sunt dramatice.

Filmul reușește să redea în mod realist și credibil mediul social și psihologia personajelor. Dialogurile sunt excelent scrise, cu umor dar si cu tristețe de exemplu este urmărită folosirea cuvantului francez ‘pute’ de către fetele angrenate in comerțul de sex. Narațiunea se deplasează de la un personaj la altul, prezentând pe rând perspectivele celor trei femei, cu unele evenimente relatate din puncte de vedere diferite. Cele trei actrițe realizează portrete veridice și emoționante, și implicarea spectatorilor are ca efect că și mesajul social, deși nu este enunțat explicit, trece bine ecranul. ‘Filles de joie’ este un film bine făcut și adevărat, sincer și crud, precum realitățile pe care le descrie. Vizionare recomandată.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Facebook.com)

Articole similare

Everybody’s Fine (2009)

Jovi Ene

Holocaustul dintr-o perspectivă diferită: Nowhere in Africa (2001)

Dan Romascanu

La loi du marché (2015) – Legea pieţei

Alexandru Militaru

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult