Im Juli (2000)
Regia: Fatih Akin
Distribuția: Moritz Bleibtreu, Christiane Paul, Mehmet Kurtulus, Jochen Nickel
Sunt multe motive întemeiate pentru a nu scăpa ocazia de a vedea ‘Im Juli’ (titlul englez este ‘In July’), lansat pe ecrane în anul 2000, al doilea film scris și regizat de cineastul german de origine turcă Fatih Akin. În primul rând este un film de gen ‘good feeling’, o poveste romantică, simpatică și amuzantă, care nu încetează în niciun moment să distreze. Este un film despre tineri la vârsta la care totul este posibil, cu actori bine aleși, care joacă cu aplomb și cu bună dispoziție. Fatih Akim este un regizor cu o capacitate remarcabilă de a crea atmosfera prin imagini și prin personaje, și câteva dintre găselnițele presărate în acest film sunt memorabile. În fine, filmul realizat în anul 2000 se petrece într-o Europă cu mai multe granițe și bariere intre țări decât astăzi, dar mai optimistă. Eroii tineri de atunci puteau privi cu încredere înainte. Dacă Fatih Akim ar face un film astăzi despre generația copiilor eroilor din film, cred că tonul ar fi foarte diferit.
‘Im Juli’ este un road movie care povestește o călătorie aventuroasă între Hamburg – orașul în care s-a născut, a crescut și a studiat Fatih Akin – și Istanbul – metropola punte dintre Europa și Turcia, țara de origine a părinților săi. Daniel, eroul principal al filmului, este un tânăr și chipeș profesor, care decide să rămână să-și petreacă vacanța de vară în oraș. Planurile i se schimba când o vânzătoare la un chioșc ambulant pe nume Juli (ca luna iulie) îi vinde un inel, garantat ‘autentic Maya’, cu semnul soarelui, promițându-i că prin el își vă găsi dragostea. De fapt, Juli pusese ochii pe frumușelul profesor, dar spre ghinionul ei, la petrecerea la care îl invită apare mai întâi o frumoasă turcoaică cu nume de înger (Melek) și cu o bluză cu … semnul soarelui pe ea. Daniel se îndrăgostește pe loc. Melek era în drum spre Turcia și Daniel decide să plece pe urmele ei, cu o rablă împrumutată de la un vecin. A doua zi, pe autostrada de la ieșirea din oraș o întâlnește … pe Juli, care dezamăgită, decisese să părăsească orașul. Cei doi încep o aventură care traversează Europa, timp suficient pentru Juli pentru a-l învăța pe timidul și naivul profesoraș câteva lecții despre viață și pentru a încerca să-l convingă unde îl așteaptă dragostea adevărată. Pe drum vor trece frontiere, vor distruge câteva mașini, vor fi furați și vor fura, se vor întâlni cu tot felul de personaje ciudate, caraghioase, amenințătoare și simpatice. La Istanbul totul se va clarifica, sub semnul soarelui și sub podul magnific dintre Europa și Orient.
Este evident că filmul a fost făcut cu talent și cu bună dispoziție. Eroii principali interpretați de Moritz Bleibtreu și Christiane Paul sunt atât de cuceritori încât ne fac să uităm că povestea este plină de coincidențe care o fac complet incredibilă. Scenele filmate pe parcurs însă au autenticitate, și galeria de personaje, fară a evita total stereotipurile, este diversă și interesantă, dintr-o perioadă în care corectitudinea politică nu era încă dominantă. Două scene, cu suspense dar și cu umor, se petrec la frontierele dintre țările Europei, și ele nu ar mai fi posibile astăzi. Este încă o ocazie pentru a observa cât de mult s-a schimbat continentul din 2000 încoace. Fatih Akin este un regizor care știe să inventeze (cum o face în scena întâlnirii dintre Daniel și Melek) sau să surmonteze restricțiile de filmare (traversarea României prezentată ca o succesiune de fotografii stills folosind pretextul găsirii unui aparat de fotografiat într-o mașină … furată). ‘Im Juli’ este un film tineresc, un film care destinde, un film de vară care provoacă nostalgie pentru verile de altădată.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, https://mubi.com/films/in-july)
1 comment
Interesant!