Filme Filme europene Recomandat

Tout en haut du monde (2015) – La capătul lumii

TOUT EN HAUT DU MONDE_120x16062 HDTout en haut du monde (2015) – La capătul lumii

Regia: Rémi Chayé
Voci: Christa Théret, Féodor Atkine, Antony Hickling

In 2009, o animatie deosebita, „altfel”, surprindea placut audienta ajungand chiar pe lista scurta a nominalizarilor la Oscar. Era „The Secret of Kells” si printre realizatori era si Rémi Chayé. Il regasim apoi in 2011 pe afisul filmului „The Painting”, pentru ca, in 2015 sa-si faca debutul regizoral, cum altfel, cu o noua provocare – „Tout en haut du monde”.

Polul Nord, imensele intinderi acoperite de gheata si zapada, lumina sa fantastica si neprevazutul la orice pas constituie un decor formidabil si un subiect ofertant pentru o animatie. Vrand parca sa indulceasca duritatea si salbaticia inghetata, scenaristele Patricia Valeix si Claire Paoletti au construit intriga in jurul unei eroine adolescente, Sasha, cea care va face calatoria vietii ei. transformandu-se, dintr-o mica aristocrata, intr-o exploratoare curajoasa.

Suntem in 1892, in Saint-Petersburg, si bunicul Sashei, Oloukine, explorator renumit si apreciat, nu se mai intoarce din expeditia temerara in tinuturile polare. Nepotul tarului, noul consilier stiintific, cauta o scuza sa-l discrediteze pe batran si il declara responsabil de paguba imensa provocata de scufundarea vasului subventionat de tar. De asemenea, la balul dat in onoarea sa, declara ofensatoare interventiile Sashei pentru continuarea cautarii bunicului sau. Consilierul impiedica astfel promovarea tatalui Sashei ca ambasador si refuza numirea bibiotecii Academiei de Stiinte dupa exploratorul disparut.

002Toate acestea sunt insa prea greu de suportat pentru Sasha care decide sa-i faca dreptate lui Oloukine. Mica eroina nu crede ca bunicul sau a disparut, ci ca este blocat intre gheturi. O harta gasita din intamplare printre insemnarile batranului, cu un traseu diferit de cel presupus si urmat de cautatori, o determina sa plece pe urmele acestuia. Determinarea o gaseste in dorinta de a salva onoarea familiei. Alaturi ii vor fi un vanator de balene si echipajul navei sale. Impotriva stau insa distantele, gheata, vantul, banchizele, iarna polara, lipsurile si neprevazutul.

Nici un moment Sasha nu-si depaseste conditia de copil aflat in fata unei mari incercari si asta o apropie spectatorului. Inocenta si candoare, incapatanarea si determinarea, duceata si curajul sau sunt naturale, reale si perfect acceptate de public.

Povestea e simpla si uneori previzibila, dar felul direct in care este spusa o face credibila si atractiva. O mare a succesului se datoreaza si personajelor secundare pitoresti, precum hangita exigenta, dar sufletista, marinarii duri, rigizi, sexisti, Lund si Larson, capitanul si secundul, frati, dar fara a avea nimic in comun.

Povestea fratilor Lund si Larson vine sa completeze intriga provocata de Sasha. Desi par a nu se intelege deloc, cei doi tin unul la celalalt si in toata aventura la care se trezesc partasi Larson incearca cu disperare sa castige stima si aprecierea fratelui sau, sa-si dovedeasca responsabilitatea si seriozitatea. Este si motivul pentru care in momentele de cumpana dintre gheturi, Larson si Sasha se regasesc aliati impotriva echipajului recalcitrant si impotriva piedicilor puse de natura dezlantuita.

36398-tout-en-haut-du-monde-_-diaphana-distribution-1Stilul animatiei este unul clasic, 2D, aparent simplist, inspirat parca de scoala nipona, a carui putere si expresivitate vine din alternanta tablou static/ miscare. Culorile si stralucirile, jocul de lumini pe apa sau pe gheata sunt tot atatea mijloace inovatoare pe care directorul artistic, Patrice Suau, le foloseste in zugravirea emotiilor si sentimentelor. Paleta de culori este uimitoare, tonurile pastel mai calde sau mai reci se topesc intr-un apus sau ingheata ecranul si privirea intr-o banchiza inselatoare.

81 de minute dureaza aventurile Sashei, minute echilibrate, fara derapaje melancolice sau incarcate de adrenalina, fara rasturnari de situatii fara rost, fara excese dramatice sau emotionale. La armonia filmului contribuie si muzica realizata de Jonathan Morali si Damien Philippe, perfect acordata emotiilor si incercarilor eroilor.

Din primul si pana in ultimul moment, „La capatul lumii” ne provoaca sa uitam sabloanele si conformismul, sa ne abandonam delicatetii, inteligentei si subtilitatii. Acceptati provocarea si patrundeti in sala de cinema, lasati animatia europeana sa va surprinda…

Nota: 9/10

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=pW7JDw2Qimo’]

Articole similare

Așteptarea s-a încheiat: smulgem cortina Camerei Roșii! – Black Widow (2021)

Iulia Dromereschi

”Trash” și/sau capodoperă? – Suspiria (1977)

Dan Romascanu

Un film, două păreri: Bin-jip (2004)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult