Filme Filme europene

Tinerețea unui geniu: Young Picasso (2019)

Young Picasso (2019)
Regia: Phil Grabsky

1907 a fost un ‘annus mirabilis’ (un an minunat) în istoria artei și în viața lui Pablo Picasso. Este anul în care Picasso a pictat ‘Les Demoiselles d’Avignon’ (‘Domnișoarele din Avignon’), pictură care răsturna toate concepțiile tradiționale despre compoziție, perspectivă și estetică. Pânza reprezintă o scenă într-un bordel în care apar cinci femei dezbrăcate cu fețele deformate și corpurile contorsionate, într-o compoziție și cu forme neîntâlnite până atunci în istoria artei. Artistul, aflat la vârsta minunată a maximei creativități, răsturna concepte și tradiții și deschidea drumuri noi, pe care avea să continue să creeze și el, dar și să fie urmat de mulți alți pictori. O făcea după ce parcursese în câțiva ani, cu viteza geniilor, traiectorii artistice în care asimilase și sintetizase arta și experiențele precedesorilor săi. 1907 a reprezentat o bornă. După acest an arta nu a mai fost aceeași ca și înainte, și nici Picasso nu a mai fost același ca înainte. Documentarul ‘Young Picasso’ (‘Tânărul Picasso’) din seria ‘Exhibitions on Screen’ (‘Expoziții pe Ecran’) regizat de Phil Grabsky se ocupă de viața și arta lui Picasso până la ‘Domnișoarele din Avignon’.

Spre deosebire de alte documentare din aceeași excelentă serie de filme de artă, ‘Young Picasso’ nu se ocupă de o singură expoziție din marile muzee ale lumii, ci mai degrabă crează o versiune virtuală a unei expoziții neorganizate încă, dar care ar merita să fie organizată cândva în viitor. Lucrările discutate sunt filmate în marile muzee care găzduiesc operele lui Picasso și în muzeele care ii sunt dedicate în Malaga natală, în Barcelona care a reprezentat poarta sa de intrare în lumea artiștilor și în Paris unde s-a stabilit începând cu anul 1900.

Este parcursă și documentată și biografia copilului și tânărului care avea să devină Pablo Picasso. S-a născut la 25 octombrie 1881 la Malaga, în Spania. Provenea dintr-o familie din clasa mijlocie, copilăria i-a fost ferită de griji materiale, și familia, i-a înțeles din vreme talentul și chemarea, le-au încurajat, și le-au susținut prin educație. Tatăl, Don Jose Ruiz y Blasco (Picasso avea să adopte numele de familie al mamei sale), descendent dintr-o familie de mici nobili, era pictor, profesor de arte la colegiu și curator al muzeului local. De la vârsta de șapte ani tatăl său, detectându-i pasiunea și talentul, a început educația sa formală ca artist. La 16 ani , Pablo Picasso era trimis la Madrid, la Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando. Nu prea l-au atras studiile universitare convenționale. Plicitisit de stilul academic, petrecea mai mult timp la Muzeul Prado, absorbind arta din operele maeștrilor Renașterii și ai Barocului. Ajuns la Paris în 1900, Picasso s-a înconjurat de un cerc de artiști și scriitori de o excepțională efervescență intelectuală, creând tablourile de referință ale perioadelor sale ‘albastră’ și ‘roz’, demonstrând o perfectă cunoaștere a tradiției și un talent excepțional în pictura ‘convențională’. Revoluția sa din 1907 avea să vină din interiorul lumii artei, după asimilarea și decantarea picturii care l-a precedat.

Regăsim în ‘Young Picasso’ multe dintre deliciile cu care ne-au obișnuit documentarele precedente din această serie: lucrări filmate cu o rezoluție excelență care permite evidențierea unor detalii care scapă de multe ori chiar când avem tabloul în față în muzeu, comentarii ale unor experți și biografi de elită care pun operele în context și construiesc treptat biografia artistului, dezvăluiri inedite care în acest caz provin de la unul dintre nepoții lui Picasso, el însuși, de altfel, un expert în domeniu. ‘Young Picasso’ este o delectare artistică și intelectuală.

Nota: 8/10

Articole similare

Scene dintr-o căsnicie modernă: Void (2018)

Dan Romascanu

Un manifest anti-faimă, sub stigmatul singurătății: Meeting People Is Easy (1998)

Iulia Dromereschi

Fericirea e obligatorie: Little Joe (2019)

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult