Filme Filme americane

The Zone of Interest (2023): Ignoranța în fața unui Genocid

The Zone of Interest (2023) – Zona de interes
Regie: Jonathan Glazer

Distribuție: Sandra Hüller, Christian Friedel, Ralph Herforth

Având deja cinci nominalizări la Premiile Oscar și abordând un eveniment tragic cu un puternic efect emoțional, noul film al lui Jonathan Glazer a captat deja atenția publicului la nivel internațional, cu atât mai mult cu cât este o coproducție între Regatul Unit și Polonia. Zona de interes este o adaptare după romanul din 2014 al lui Martin Amis și a fost distribuit în România cu ajutorul Bad Unicorn, având o serie de avanpremiere în câteva orașe din țară. Printre acestea se numără și cea de la cinematograful Elvira Popescu din București, unde publicul a putut descoperi pe fiecare scaun câte un plic în care se afla o pietricică – referință la cutuma ca cei care vizitează un mormânt evreiesc să lase pe el o pietricică. Se anunță, astfel, din start, că subiectul lungmetrajului este unul sensibil, iar intenția producției este aceea de a aborda evenimentele din perioada Holocaustului cu respectul cuvenit victimelor și familiilor acestora. Totuși, fiind o producție A24, nu e de mirare că Zona de interes a reușit să facă publicul să se simtă inconfortabil, nu prin scenele de violență sau cruzime gratuită, ci pur și simplu prin construirea unei atmosfere apăsătoare și a unei tensiuni constante între personaje.

Proiecția debutează cu aproape cinci minute de muzică instrumentală bizară, pe fundalul negru al ecranului din sala de cinema. Odată se atmosfera a fost setată, filmul începe prin a prezenta familia pe care o vom urmări pe parcursul acțiunii, colonelul Rudolf Höss și soția sa Hedwig, alături de copiii lor, ce locuiesc în vecinătatea lagărului de la Auschwitz. Efectul dorit este, desigur, unul de șoc, în momentul în care putem urmări cum această familie încearcă a construi o normalitate în proximitatea unei anormalități uriașe. Mai mult decât atât, se dorește a fi punctat stilul de viață extravagant și pretenția la confort, pentru a contrasta și mai mult situația celor privilegiați cu cea a victimelor genocidului.

Sandra Hüller, care a impresionat deja în Anatomia unei prăbușiri, portretizează perfect ignoranța omului ce se află într-o poziție privilegiată. Preocupările majore ale personajul Hedwig sunt îngrijirea grădinii, menținerea unei relații sănătoase cu soțul, impresionarea mamei la venirea ei în vizită – griji ce par banale atunci când sunt plasate în contextul unui război mondial și al evenimentelor cauzate de acesta. Casa în care se refugiază personajele nu oferă, însă, doza de satisfacție necesară ca aceștia să uite complet unde se află. Fumul roșiatic, a cărui culoare pătrunde prin perdelele de la geamuri, alături de țipetele ce se pot auzi afară noaptea, provoacă o neliniște pe care nici măcar confortul locuinței nu o poate acoperi.

Fiind în mare parte static, filmul pare să își îndeplinească scopul și să puncteze că astfel de indivizi privilegiați, ce întorc privirea în fața tragicului și evită să adreseze ceea ce nu îi implică direct, fac parte din realitate. Pe lângă această concluzie, însă, Zona de interes nu oferă mai mult decât o imagine reușită, o cromatică deprimantă și o coloană sonoră care promite să facă oricui pielea de găină.

Disponibil în cinematografele din România din 16 februarie 2024.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: https://www.cinemagia.ro/filme/the-zone-of-interest-3310653/, https://www.kulturacollective.com/event/the-zone-of-interest/)

Articole similare

Compliance (2012) – Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, B-EST 2013

Delia Marc

Lungul drum către sine: Balerina (2018)

Carmen Florea

Un ‘Mulan’ care se straduieste sa placa tuturor: Mulan (2020)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult