The Whistleblower (2010) – Martor si acuzator
Regia: Larysa Kondracki
Distributia: Rachel Weisz, Monica Bellucci, Vanessa Redgrave, David Strathairn, Roxana Condurache
Puteti cumpara acum DVD-ul, de pe ProVideo.ro.
In primul rand, trebuie sa marturisesc ca acest film nu este pentru cei care au inima fragila: ni se infatiseaza o lume care nu credeam ca exista, una a traficantilor de fiinte umane (despre care am auzit cu totii, dar nu am aflat amanunte din lumea acestora), aflati pe teatrele de razboi din lume, unde femeile sunt considerate adevarate sclave, sunt tinute in lanturi, torturate si omorate, daca este nevoie, fara niciun scrupule. Iar daca luam in considerare faptul ca, inca de pe posterul filmului, aflam ca este „bazat pe fapte reale”, filmul este cu atat mai crud cu cat faptele si actiunile s-au petrecut (si poate inca se petrec) la doar cativa pasi de noi, in zonele aflate sub control militar al Natiunilor Unite din fosta Iugoslavie.
Rolul principal il are aici Kathryn Bolkovac (interpretata cu seriozitate de Rachel Weisz), o fosta politista din SUA, care isi incearca sansa departe de casa, in Bosnia, in cadrul fortelor politienesti care asigura securitatea si mentin pacea in zona foste Iugoslavii. Pentru ea, este o sansa de a face multi bani pentru a se reapropia de fiica sa, dar este in acelasi timp si o dorinta de a impune dreptatea in orice zona a lumii s-ar afla. Este normal ca pentru ea este o inconstienta, pana la urma, pentru ca lucrurile in Europa de Est nu sunt la fel ca in America, femeile sunt subapreciate si orice caz de violenta domestica este musamalizat, autoritatile internationale neavand nici dorinta, nici aprobarile, dar nici interesul sa schimbe lucrurile.
In momentul in care capata cativa prieteni de nadejde si reuseste sa salveze prima astfel de femeie (violent batuta de sotul ei in mai multe randuri), porneste o cruciada care ii poate aduce inclusiv moartea. Pentru ea, nu mai exista cale de intors in a salva fetele aduse din tarile fostei Uniuni Sovietice (sau chiar din Romania) pentru o retea de prostitutie locala, care are drept clienti inclusiv membrii ai fortelor de Politie Internationala, ai Natiunilor Unite, diplomatii aflati aici la lucru sau mai ales pe acestia. De altfel, ni se spune la un moment dar ca „jumatate din barbatii tarii au murit in razboi”, ceea ce inseamna ca principalii beneficiari ai retelelor sunt strainii. Cu atat mai periculos pentru Kathryn.
Am spus mai sus „prostitutie”. Daca ar fi fost doar asa, poate ar fi fost mai usor pentru ele sau mai putin impresionant. Insa nu este doar atat: fetele sunt tinute in subsoluri insalubre, sunt tinute in lanturi in majoritatea timpului, iar cei care le „folosesc” sau capii retelelor de trafic uman le tortureaza si le tin in chinuri inimaginabile. Adevarati criminali aparuti din neant dupa razboi, acestia au scapat fara pedepse teribile, asa cum niciun diplomat nu a fost pedepsit de propria tara pentru aceste crime si forme de sclavie incurajate in timpurile moderne.
Filmul este macar pentru acest lucru cutremurator si greu de urmarit, dar este esential pentru intelegerea completa a razboiului si urmarile lui, care au condus la faramitarea Iugoslaviei. Filmat aproape in intregime in Romania, coproductia germano-canadiana „The Whistleblower” a beneficiat si de o echipa mare de actori romani, din care trebuie neaparat mentionati Roxana Condurache, Alexandru Potocean, Coca Bloos, Vlad Ivanov, Florin Busuioc, Doroteea Petre.