Regizor: Chris Weitz
Scenaristi: Stephenie Meyer, Melissa Rosenberg
Distributia: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner
Nu am citit inca cartile Stephaniei Meyer, dar o voi face cat de curand, din doua motive: mai intai cel al interesului personal pentru acest gen literar si mai apoi din dorinta pe care o am intotdeauna de a compara materialul scris cu transpunerea lui cinematografica.
Am vizionat in urma cu vreo doua luni filmul Amurg si am fost deosebit de incantata de el. Si aceasta, in ciuda varstei pe care o a am, ceea ce implica experienta de viata si blazarea de rigoare. Dar poate tocmai experienta de viata m-a facut mereu sa cred ca in jurul meu este posibil sa existe si oameni altfel structurati decat sunt eu, in al caror ADN este implantat si alt gen de informatie, care au alte posibilitati de percepere diferita a realitatii si care interactioneaza de alta maniera cu mediul si cu societatea. Si mai ales, am gandit intotdeauna, ca oricat de intinsa si nelimitata ar fi imaginatia oamenilor, ea trebuie sa fi fost si sa fie alimentata de acel sambure de adevar ce nu se revealeaza decat unora dintre noi.
Asa ca am asteptat cu multa nerabdare sa vad partea a doua a istorisirilor din Amurg, iar Luna Noua mi-a satisfacut pe deplin acele coltisoare din mintea mea deschisa fantasticului paralel si tenebros, dar incantator de plin de mesaje de speranta. Speranta in iubirea impartasita, oricat de multe piedici i-ar sta in drum, speranta in posibilitatea intelegerii si coabitarii unor entitati si identitati diferit strucurate, dar umane in esenta lor, speranta in tineretea care isi traieste varsta si isi asuma toata gama de sentimente si experiente universale de valoare.
Poate acest cumul de sentimente – dragoste, pierdere, dor, speranta, regasire, intelegere, cunoastere, acceptare, prietenie, respect – ce transpare ca mesaj al filmului, reprezinta motivarea imensului succes de care se bucura acest proiect in randul tinerilor, dar si al maturilor.
Partea a doua a acestei Saga se dezvolta prin complicarea existentei Bellei. Aflata in ultimul an de liceu si devotata iubirii ce i-o poarta lui Eduard Cullen, ea doreste sa ii devina egala intru sange si damnare, salvandu-se de la omeneasca imbatranire si asigurandu-si locul etern langa dragostea sa.
Insa Edward considera ca “placerile violente au un sfarsit violent” si hotaraste sa isi sacrifice propriile sentimente, pentru a o salva pe Bella de stigmatul arhetipului sau. Si dispare impreuna cu toata familia sa, lasand-o pe Bella intr-o puternica stare de depresie, marcata superb din punct de vedere cinematografic.
In mijlocul padurii – de altfel padurea reprezinta, alaturi de ceilalti eroi – unul dintre protagonistii principali ai povestii – Bella isi plange iubirea pierduta, ghemuita in pozitia primordiala de fetus, pe pamantul roditor, ca intr-un pantec primitor si a toate vindecator. Apoi, trecerea anotimpurilor deznadejdii eroinei este vizualizata din interiorul camerei acesteia, prin fereastele largi, catre lumea exterioara maturata mai intai de frunzele si ploile toamnei, mai apoi de fulgii albi de zapada ai iernii purificatoare.
Si primavara soseste cu mugurii apropierii dintre Bella si Jacob Black, prietenia lor se cladeste pas cu pas pe speranta fetei ca punandu-se in situatii limita, de pericol imediat, il va revedea si simti pe Edward alaturi de ea si veghind-o, dar si pe speranta lui Jake ca va reusi sa isi infranga adversarul, cucerind el inima eroinei.
O noua revelatie i se dezvaluie insa Bellei. Asezarea in care traieste, Forks, este un taram absolut fantastic, caci il strabat nu numai diferite clanuri de vampiri, ci aici isi are salasul si tribul Quileutes, ai caror membrii sunt varcolaci, creaturi care se pot preschimba din oameni in lupi uriasi si violenti. Si Jacob apartine acestora. Iar existenta vampirilor si a varcolacilor este bivalent conditionata si statuata de o intelegere ancestrala. Iar omul Bella, om si numai om, este prizoniera pe no man’s land dintre aceste lumi fantastice.
Sentimentele Bellei sunt insa clare si transparente, pentru Jacob simte prietenie si uosare impulsuri de atractie fizica (caci autoarea romanelor si a scenariilor l-a dotat cu pachete de muschi exceptional repartizate, cu un zambet deschis alimentat de o dantura impecabila – aici datele lui Lautner sunt imbatabile), dar pentru Edward are inca vie flacara iubirii devotate, astfel incat ideea sinuciderii devine eliberarea din aceasta perpetua drama.
Un fir rosu strabate actiunea filmului, corespondenta – practic materializata la nivel mental – dintre Bella si Alice – sora frumoasa, isteata si eleganta a lui Edward, devotata atat prietenei ei cat si fratelui sau. Spre deosebire de Edward, care percepe intentia de suicid ca fiind realizata, Alice are capacitatea de a vedea realitatea finalizata prin salvarea Bellei de la inec de catre Jacob.
Autoritatea suprema in lumea vampirilor o reprezinta clanul Volturi (cu resedinta in somptuoasa Volterra), ai caror conducatori au capacitati si puteri superdezvoltate. Introducerea lor in actiunea din ce in ce mai complicata, intervine in momentul in care Edward – lovit de presupusa disparitie a Bellei, hotaraste sa puna si el capat existentei sale. De ziua Sfantului Marcu, in timpul manifestarilor religioase, Edward hotaraste sa se autodistruga, infatisandu-se locuitorilor orasului, in Turnul orologiului, la miezul zilei, sub adevarata sa identitate de vampir.
Cu ajutorul lui Alice, Bella ajunge la timp la Edward si toti trei tin piept capacitatilor supranaturale distructive ale lui Aro, capetenia clanului Volturi si celorlalti acoliti ai sai, astfel incat pedeapsa asupra lui Edward este anulata. Finalul povestii este plin de speranta pentru cei doi tineri, unul de 109 ani si celalalt de 18 si plin de promisiuni pentru spectatori in asteptarea celei de a treia serii, Eclipsa.
Actorii principali – in afara datelor fizice extrem de ofertante: frumusetea rece si fina a lui Kristen Stewart, misterul si tristetea adanca a figurii lui Pattinson, deschiderea adolescentina a zambetului lui Lautner (sa nu uitam sa reamintim trupul sau perfect lucrat), sunt si deosebit de talentati, avand in vedere varsta lor si experienta cinematografica nu foarte vasta. Alaturi de acestia, Ashley Green – Alicia si Dakota Fanning – Jane creioneaza personaje deosebit de penetrante.
O completare deosebita as face in ceea ce-i priveste pe interpretii varcolacilor si in acest sens, citez urmatorul fragment preluat din Notele de productie, puse la dispozitie de MediaPro cu ocazia vizionarii pentru presa:
„ În viaţa reală membrii tribului Quileute nu au tradiţii în ce priveşte licantropia, dar, potrivit legendei, tribul descinde din lupi transformaţi în oameni. Chiar şi numele tribului ,,Quileute” vine de la cuvântul lor pentru ,,lup” – ,,Kwoli”. Toţi actorii care interpretează membri ai haitei de lupi sunt descendenţi ai amerindienilor. Spencer este Lakota (Sioux); Bronson Pelletier (Jared) este Cree-Metis; Kiowa Gordon (Embry Call) este Hualapai; Tyson Houseman (Quill Ateara) este Cree; iar Alex Meraz (Paul) este Purepecha (Tarasco).
Filmarile au avut loc in urmatoarele locatii: Vancouver – West Vancouver – New Westminster – Pitt Meadows – Port Coquitlam – Stanley Park – Surrey – Tofino – Whytecliff Park – (Canada), Montepulciano – Siena – Toscana si Todi – Perugia – Umbria (Italia), Portland (USA). Iar scenograful David Brisbin exceleaza in decoruri, culori si planuri de inspiratie gotica, indulcita de tuse renascentiste si explodeaza in tehnologia digitala superperformanta in procesarea scenelor de confruntare si de lupta.
Numai si pentru performantele imaginii, senografiilor si efectelor speciale extraordinare, toate acestea invaluite de o coloana sonora pe care o puteti reasculta la http://www.imeem.com/disenchantedfaerie/playlist/BbQasVg1/new-moon-soundtrack-as-decided-by-stephenie-meyer-music-pl/, si merita sa vizionati acest film.
Pour la bonne bouche, trebuie sa spun ca regizorul Chris Weitz, din realizarile caruia eu am vazut pana acum numai The Golden Compass/ Busola de aur, iubeste seria de romane Amurg, se acomodeaza in mod deosebit cu lumea aceasta fantastica, in care crede si cu care se contopeste si din care reuseste sa ne transmita emotii sincere si increderea sa in forta iubirii, prieteniei si sperantei, indiferent din ce lume provenim si in ce lume alegem sa ne traim viata.
1 comment
Iubesc filmul si cartile.
Sunt exceptionale.