Filme Filme asiatice Recomandat

The Gatekeepers (2012): Cinepolitica 2013

The GatekeepersThe Gatekeepers (2012) – Cerberii

Israel-Franta-Germania-Belgia
Regia: Dror Moreh
Cu: Ami Ayalon, Avraham Shalom, Avi Dichter, Yuval Diskin, Carmi Gillon, Yaakov Peri
1 Nominalizare OSCAR 2013 pentru “Best Documentary, Features: Dror Moreh , Estelle Fialon , Philippa Kowarsky”

Nu incape discutie cat de importanta este calitatea si buna organizare a unei serviciu special menit sa asigure securitatea interna a unui stat. Ca vorbim despre FBI in State sau despre alte denumiri de agentii in tarile mapamondului, nicio experienta probabil ca nu echivaleaza cu cea a Israelului, cu agentia sa de securitate interna Shin Bet.

6 dintre sefii acestei agentii, aflati la conducerea in perioada 1980 – 2011, vin in fata ochiului camerei de filmat. Avraham Shalom (1980-1986), Yacov Peri (1988-1995), Carmi Gillon (1994-1996), Ami Ayalon (1996-2000), Avi Dichter (2000-2005) si Yuval Diskin (2005-2011) ne vorbesc cu multa experienta amara despre particularitatile muncii lor in contextul realitatilor atat de complexe ale Israelului, unde procesul construirii pacii in exterior si in interior se dovedeste o intreprindere atat de dificila, in numele careia mor oameni.

98710_gal

Colaborarea uneori atat de complicata a acestor “gatekeepers” cu politicienii, mecanismul luarii celor mai corecte decizii de moment, adeseori in conflict cu morala, presiunea din ce in ce mai acuta a terorismului, gasirea si utilizarea unor instrumente specifice din ce in ce mai inteligente, mai sofisticate, dar si mai modelate pe profilul psihologic al “banalitatii raului” … dileme greu de surmontat pentru aceasta elita supusa perpetuu unei presiuni greu de descris.

Exact aceasta presiune profesionala, psihologica si morala reuseste sa o prezinte filmul document al lui Dror Moreh. Cum este posibil sa demontezi mecanismul raului, intr-o maniera curata, eleganta, rapida si fara victime colaterale. Cum este posibil sa construiesti pacea pe suferinta? “Victory is to see your suffer!”. De aceea, raspunzand intrebarilor intervievatorului, dar si propriilor sale intrebari, Yakov Peri raspunde:  „These are philosophical questions, not practical ones.”

98711_gal

Filmul devoaleaza multe si impresionate aspecte ale muncii specifice agentiei de securitate interna, privind  vasta pregatire profesionala a membrilor sai, dar si raspunderile lor.

Un exemplu ar fi perfecta cunoastere a limbii arabe, intrucat o simpla greseala de vocalizare sau de pronuntare a unei consoane conduce la hilare sau extrem de grave intelegeri de situatie. Si o buna cunoastere a limbii poate inlesni calea catre munca informativa si colaborarea cu informatorii palestinieni, cu refugiatii, dar si cu teroristii. Si totul in contextul dictat de “forget about morality”, care functioneaza in viziunea ambelor parti combatante: agentia si teroristul. Si Israelul nu a dus si nu duce lipsa – in afara si in interior de organizatii teroriste actionand in miscari haotice sau organizate. Denumiri precum Jihad, Hamas, Intifada, Fatah sunt cunoscute urechilor noastre, insa putini romani au luat contact cu aceste realitati, s-au documentat, au citit si au inteles contextul istoric, politic si social al zonei.

98712_gal

De aceea acest film poate fi inteles mai usor de catre “les connaisseurs” problematicii, dar poate fi si o poarta catre oricine, prin care sa intre intr-o realitate mai putin cunoscuta.

Sunt impresionante analizele si nuantarile pe care le fac cei sase lideri intervievati, atat privind victoriile lor, dar mai ales esecurile (oportunitatile ratate), in contextele politice si sociale ale momentelor mandatelor lor.

Un film pe care il recomand cu putere celor interesati de complexitatea geopolitica a zonei Orientului Mijlociu si de caracteristicile activitatii unei agentii de securitate interna in acest context specific. Filmul prezinta si numeroase materiale de arhiva, menite sa sublinieze si sa puna in valoarea intelegerea unor situatii limita specifice.

97118_gal

Editia din acest an a Festivalului CINEPOLITICA a avut o oferta de filme de cel mai inalt interes!

Aveti aici la indemana situl filmului, pentru detalii suplimentare. Va propun si un comentariu interesant de pe “evolution blog”.

Nota: 10/10

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=FWx0e7KXg0Q’]

Articole similare

Slava (2016) – Glory: un film, două păreri

Delia Marc

Prin blogosfera literara (24 – 30 ianuarie 2011)

Dan Romascanu

Tragediile din spatele cortinelor: Vox Lux (2018)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult