The Book of Eli (2010) – Cartea lui Eli
Regia: Albert Hughes, Allen Hughes
Distributia: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis
Puteti cumpara filmul acum de la ProVideo.ro, atat in format DVD, cat si in format Blu-ray.
The Book of Eli este un film pe care am tot urmarit sa il vad, atat datorita subiectului sau incitant (o viziune postapocaliptica asupra Pamantului, combinata cu actul de credinta autentica al personajului principal), dar si datorita actiunii conjugate ale actorilor principali si anume Denzel Washington si Gary Oldman. Nu am fost dezamagit, pentru ca este un film incitant, al unei lumi distruse (lume pe care am mai vazut-o si placut-o, din punct de vedere cinematografic in seria Mad Max sau in 28 Days Later si 28 Weeks Later), pe care spectatorii o urmaresc cu usurinta si cu placere, dar si un interes aparent nevinovat, dar atrasi totusi de viziunile profetice ale ultimilor ani, din care putem mentiona cu usurinta profetiile lui Nostradamus sau, mai recent, calendarul mayas si sfarsitul lumii din 2012.
![book-eli-2](https://filme-carti.ro/wp-content/uploads/2010/11/book-eli-2-300x124.jpg)
Va puteti imagina totusi ca lucrul pentru care se vor declansa conflicte, vor avea loc crime si urmariri spectaculoase in viitor este o carte? Un lucru pe care nu il credem nici acum, cand exista interes pentru anumite carti, dar si pentru ceea ce reprezinta religia in lume. Iata ca toata aceasta consideratie a dumneavoastra poate fi combatuta de acest film, pe care nici descrierea de pe coperta nu vi-l prezinta cu adevarat: „Unii vor ucide ca s-o aiba. El va ucide ca s-o protejeze”. Spectatorul obisnuit, care cunoaste filmele de gen ale ultimilor ani, isi vor inchipui la prima citire ca este vorba de, normal!, o femeie, care ii ia mintea personajului principal si care va incerca sa o protejeze pana la moarte.
![THE BOOK OF ELI](https://filme-carti.ro/wp-content/uploads/2010/11/1278627662-the-book-of-eli-04-300x199.jpg)
Ei bine, nu este vorba de o femeie (desi ea apare tangential in poveste si construieste in jurul ei o adevarata pasiune, ci despre o carte: o carte disparuta in lumea postapocaliptica, la 30 de ani de dupa marele razboi, si anume Biblia, cartea care a fost distrusa si nu mai exista decat intr-un singur exemplar. O carte fundamentala a omenirii, care aici este infatisata in doua posturi, atat ca atribut al binelui (in viziunea lui Eli si a constructorilor noii ere, de la insula Alcatraz), dar si ca arma a raului, aceasta carte dorindu-se a fi mijlocul prin care oamenii vor fi din subjugati in jurului unei noi ordini sociale, in jurul unor noi profeti si preoti care vor incerca sa propage crestinismul in orasele lor, intocmai cum religia si ereziile din jurul ei au facut-o in primele secole ale mileniului intai.
Imaginea acestei lumi este dorit cenusie, aproape intunecata, limbajul si sunetele sunt soptite si aproape neauzite, suntem in fata unei viziuni foarte intunecate, care poate fi aprinsa doar prin aparitia unei speranta si anume aparitia unei lumi culturale, ce doreste schimbarea prin intermediul unei biblioteci sau unei tiparnite. Cei doi interpreti principali fac o treaba deosebita in a construi aceasta lume: Denzel Washington este personajul pozitiv, cel care are asupra lui atat credinta proprie, cat si ajutorul divin si nu ezita sa apere cu propria viata singurul tel al vietii sale, Biblia, pentru a o transporta in vest, la locul unde aceasta se afla in siguranta. Gary Oldman, voit imbatranit si diabolic, doreste acelasi lucru, dar in propriul interes: acela de a-si impune vointa si de a construi orasele asemanatoare, de a cuceri intreaga lume cu ajutorul credintei, una falsa si cu alte scopuri si mijloace decat cele crestinesti.
6 comments
Filmul este excelent si chiar am scris si eu cateva randuri despre el. Iata-le:
(nu sunt critic de film, numai asta mi-ar mai lipsi !!)
Nu credeam ca ma voi mai entuziasma atat de usor vizionand un film insa “The Book of Eli” este un film aparte, mai ales pentru cei care mai pot acceptasi recepta mesajul crestin.
Filmul reda drumul initatic al lui Eli (Denzel Washington) care are misiunea (incredintata de cineva de sus) sa predea ultima Biblie dintr-o lume trecuta printr-un distrugator razboi atomic, o lume post-apocaliptica. Cartea lui Eli este de fapt Sfanta Biblie. Maleficul incearca sa-i subtilizeze Cartea, seful bibliofil al unei bande de supravietuitori il urmareste cu incapatanare pe Eli si chiar reuseste sa intre in posesia ei doar pentru a constat ca era scrisa in alfabetul Braille pe care el nu-l cunostea.
Eli ajunge in final pe coasta de vest unde in insula Alcatraz intalneste resturile baricadate dar civilizate ale vechii societati ce reconstituie patrimoniul uman de dinainte de Apocalipsa. Aici dicteaza continutul Bibliei pe care-l memorase de-a lungul lungii sale calatori prin desert.Un alt motiv crestin: calatoria prin desert! (de altfel filmul este plin de motive si simboluri crestine cel mai important fiind Biblia, Cartea care uneste doua mari traditii, cea iudaica si cea crestina).
Montajul, coloana sonora, imaginea, toate elementele lucreaza de minune imbinandu-se cu mesajul profund al filmului dovedind ca “La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu.”
mi-a placut filmul in genreal. detaliat mi-a placut atmosfera creata, decorurile, scenele de lupta, dar m-a enervat implicarea elementului religios la un nivel mult prea ridicat.
mi-a placut filmul asta, desi parca i-a lipsit ceva … nu imi dau seama ce … Cred ca repet afirmatia pe blogul tau, dar … a aparut dupa The Road 🙂 … iar in fata acelui film, totul paleste 🙂
@ MArian : presupun ca nu ai intalnit un fanatic religios care sa fi vazut filmul asta ! … atunci sa fi vazut spectacol. eu am intalnit 🙂
Am vazut in vara filmul si am ramas cu o foarte buna impresie despre el.
E greu de crezut si inteles pentru multi contemporani dar inainte elementul religios definea viata oamenilor si, ce surpriza, chiar pe cea a europenilor care nu fusesera ateizati. In plus nu este deloc sigur ca acea viata in credinta era inferioara celei de acum, in indiferenta. Unii spun ca dimpotriva.
@ codrut o fi definit elemetul religios viata „inainte”, numa’ ca mijloacele moderne cu care este abordata religiozitatea in filmu’asta distorsioneaza cumva mesajul si il cam penibilizeaza…oricum, mai putin prost (filmul) decat ma asteptam eu 😀