The 11th Hour (2007) – Ceasul al 11-lea
Regia: Leila Conners, Nadia Conners
Distributia: Leonardo DiCaprio (narator)
Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe Provideo.ro.
Se tot discuta de mai mult timp despre schimbarile climatice, despre incalzirea globala, despre ceea ce putem face noi, ca oameni, pentru a salva Planeta. Cu toate acestea, schimbarile in comportamentul nostru este minim, chiar inexistent in multe cazuri. Sunt voci si voci, unele care sustin o noua etapa a evolutiei, mai apropiata de natura, dar si destule care neaga evidentele stiintifice si denatureaza cu totul ceea ce doresc sa realizeze voluntarii. Nu de putine ori am ascultat persoane publice care nu recunosteau efectele imediate ale incalzirii globale, nici pe cele viitoare, ba chiar incercau sa dovedeasca faptul ca este doar un concept introdus in circulatie, fara a exista si in realitate.
Ceasul al 11-lea incearca sa desluseasca o seama dintre aceste probleme, punand accentul pe o masa de oameni de stiinta care sunt de partea propriului adevar, acela al incercarii de a combate prin mijloace ecologice efectele incalzirii globale si a determina oprirea acestui fenomen. Aflam si lucruri noi, ni se confirma si ceea ce stiam: unii dintre principalii oponenti ai eliminarii poluarii sunt marii moguli ai companiilor petroliere si ai celorlalte companii producatoare de combustibili fosili din lume, cei care au interesul de a-si vinde produsele, de a exploata si produce in continuare benzina, motorina, gaze etc. Ei resping orice forma de nou daca aceasta forma nu consuma produsele lor, iar celebrele masini electrice care au fost scoase din uz sunt martore tacute ale acestor idei.
Foarte interesant este ca acest documentar este produs si narat de catre Leonardo DiCaprio, un actor pe care nu il stiam atat de implicat in problemele Planetei, dar care dovedeste aici profesionalism, cunostinte stiintifice si dorinta de a schimba ceva in bine in viata noastra. Din pacate, trecand peste cuvintele incurajatoare pe care le auzim in film, sunt multe lucruri de discutat. In primul rand, ca nu exista solutii cu adevarat usor de puse in practica. Realizatorii, cercetatorii spun lucruri interesante, demne de urmarit si de reflectat, insa solutiile lor nu se pot aplica la scara mondiala, oamenii ori nu sunt interesati, ori au alte interese pentru a respinge teza incalzirii globale.
In al doilea rand, se discuta prea mult pe plan general in documentar, folosindu-se excesiv teoria incalzirii globale, a emisiilor de dioxid de carbon, a discutiilor privind marile corporatii, fara o aplicare mai atenta spre concret, spre exemplele distrugerii mediului inconjurator, spre ceea ce putem face in concret pentru a salva planeta. O asemenea abordare ar fi atras mai mult publicul tinta, satul de teorie pura si dornic de exemplificare. De aceea, este poate un documentar care se adreseaza in principal oamenilor de stiinta.
3 comments
In 2-4 zile o sa am timp si de acest film. Si atunci o sa-mi spun parerea.
Iti astept parerea 😉
Despre „The 11th hour”
Filmul contine multe informatii interesante, dar foarte comprimate, foarte succinte, cu putine explicatii si detalii. Cred ca ar fi trebuit fragmentat in mai multe parti de cate 15-20 minute fiecare prezentate pe rand(6 pana la 10 sau poate si mai multe fragmente) fiecare parte cu detalii si argumente la un subiect-tema (plante, animale, zona polara, zona ecuatoriala, zona insulelor oceanice de sud, recifurile, deltele fluviale,etc.). Nu prea vad cine are rabdare 90 de minute sa urmareasca acest film.
Cei care au facut filmul au vrut sa ne prezinte realitatea tragica in care oamenii trateaza mediul in care traiesc, dar nu au stiut cum sa ne trezeasca interesul (prea putine exemple, prea sumare si acestea si prea multa vorbarie).
Mi-a placut remarca: „lucrurile sunt hotii timpului”:
„În locul unei cãlãtorii lungi, unei masini mai mari, unei case mai mari, sã ne bucurãm de produsul local, sã ne bucurãm de timpul liber sã întelegem cã lucrurile sunt hotii timpului.
Pentru cã, cu cât mai multe lucruri ai, cu atât trebuie sã muncesti mai mult, cu atât e mai înlãntuitã viata ta de un ritm pentru a obtine acele lucruri.”
Si alta : „ Cumpatarea nu insemna saracie ci inseamna folosirea inteleapta a resurselor.”
In concluzie: nota 6 poate ca e prea mare.