Terminator Genisys (2015)
Regia: Alan Taylor
Distribuția: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, J.K. Simmons, Jai Courtney
2015 se dovedeste a fi un an prolific in reveniri/continuari/sequel/prequel- variatiuni pe aceeasi tema, precum „Mad Max„, „Jurassic Park„, „Fast and Furious„, lansate pana acum, si „Mission Impossible”, „Star Wars” anuntate deja. „Toate-s vechi si noua toate” par a spune, in cor, scenaristii de la Hollywood, lasandu-ne sa alegem singuri explicatia intre trend si lipsa de imaginatie.
Cu 4 lung metraje – „The Terminator” (1984),” Terminator 2: Judgment Day” (1991), „Terminator 3: Rise of the Machines” (2003), „Terminator Salvation „(2009) – si o serie TV ce a cuprins doua sezoane -„Terminator: The Sarah Connor Chronicles” (2008–2009) – conceptul parea epuizat, valorificat la maxim, insa scenaristii Laeta Kalogridis si Patrick Lussier au incercat sa ne demonstreze contrariul.
Noua reteta cuprinde scene de actiune spectaculoase sustinute de tehnologia ce se perfectioneaza de la an la an, cativa actori noi, emblematicul Arnold Schwarzenegger, mai tanar sau mai batran, in functie de cum o cere scenariul, o poveste cu iz stiintific, termeni de specialitate, complot, explozie de energie si succesiunea rapida a evenimentelor, referiri scurte, dar edificatoare la precedentele productii, „I’ll be back” si Alan Taylor ca regizor, incercand sa egaleze sau sa depaseasca ce a creat James Cameron.
“Terminator Genisys” foloseste aceeasi idee generala – calatoria in timp spre a pazi si/sau modifica evenimente trecute pentru a salva viitorul. Din nou John Connor (Jason Clarke) il trimite pe Kyle Reese (Jai Courtney) inapoi in 1984 pentru a o proteja pe Sarah Connor (Emilia Clarke) de atacul unui terminator. Daca Sarah moare, John nu se mai naste si in 2029 oamenii care lupta contra robotilor n-ar mai avea lider. Pana aici nimic diferit sau nestiut de fani sau simpli spectatori.
Numai ca Reese aterizeaza intr-un univers paralel in care Sarah nu e atat de neajutorata pe cat fusese el informat, ba dimpotriva, este antrenata si pregatita pentru misiune de chiar marele dusman terminatorul T-800 (Schwarzenegger) insusi sau Pops cum dragastos il striga protejata sa.
Uimirea calatorului in timp capata noi valente in momentul in care Arnie „mitraliaza” explicatia stiintifica a noii situatii. „He was exposed to a nexus point in the time flow when he was in a quantum state” clarifica T-800 si cam aici se opreste similitudinea cu povestea initiala, dar si logica si cursivitatea povestii.
Punctele nexus, trecuturi fracturate, universuri paralele, realitatile alternative si multiplele viitoruri posibile creaza un talmes balmes imposibil de urmarit si digerat, asta daca si-ar propune cineva acest lucru. Cum insa “Terminator Genisys” nu si-a propus sa fie un film documentar sau cel putin corect stiintific, spectatorul are de ales intre a se oripila de inconsecventa si exagerarile subiectului si a savura scenele de actiune si umorul cladit pe un miez de realitate.
Filmul ne delecteaza cu o varietate de scene de lupta, urmariri si efecte speciale de senzatie. Sarah vrea sa mearga in 1997 sa distruga forta Skynet care conduce robotii impotriva oamenilor, iar Kyle „stie” ca de fapt trebuie sa mearga in 2017 sa distruga Genisys, sistemul informatic care va lega toate dispozitivele electronice din lume devenind Skynet. Pops, indiferent de falia temporala in care il intalnim vrea s-o protejeze pe Sarah, luptandu-se cu orice terminator intalneste. Printre specimene intalnim T-1000 (Byung-hun Lee) lichid, mimetic, , costumat in politist si amintind de Robert Patrick in “Terminator 2”, dar si binecunoscutul T-800 varianta originala – acelasi Arnie, cu 40 ani mai tanar, luptandu-se cu varianta prezenta, imbatranita, caci, nu-i asa, tesutul uman se supune rigorilor trecerii timpului chiar daca echipeaza un robot.
Fara a exagera in aprecieri, Arnold Schwarzenegger da viata unui personaj de exceptie reusind cu o dezinvoltura de invidiat sa capteze atentia in toate scenele in care apare. Pops este cel mai bun lucru din film, concentrand inteligenta, actiune si umor, dar cea mai impresionanta este emotia, candoarea sentimentelor structurii fara suflet. “I am old, not obsolete” afirma T-800 motivandu-si incapatanarea de a nu renunta la lupta. „Fortat” de scenaristi sa traiasca printre oameni de prin anii 70, Terminatorul se adapteaza ca om intr-o lume pe care nu o intelege, meritul lui Schwarzenegger fiind acela de a reusi sa transmita inocenta copilareasca a masinariei criminale, convertita la umanitate.
Jason Clarke se achita cu bine de dualitatea personajului sau, Jai Courtney este simpatic si cam atat, iar Emilia Clarke incearca sa se apropie de interpretarea pe care Linda Hamilton i-a dat-o personajului, desi nu cred ca ar putea fi confundate vreodata. J.K. Simmons apare meteoric, nu poti sa nu-l remarci, insa nu e vina sa ca personajul sau nu are mai multa greutate.
Aceasta productie cinematografica se adreseaza fanilor, mizeaza foarte mult pe nostalgie, este interesanta si ar fi cucerit mai multe inimi daca n-ar fi fost atat de confuz. Pentru cei care au considerat seria demult imbatranita si fara resurse narative, „Terminator Genisy” a demonstrat ca exista mereu inca ceva de spus. Timpul ne va dovedi daca ideile plantate in acest film vor rodi o noua provocare. Cred insa ca pentru Arnold Schwarzenegger a fost ultimul rol de terminator, desi evolutia tehnicii s-ar putea sa ma contrazica cu succes…
Nota: 6/10
[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=62E4FJTwSuc’]