Filme Filme asiatice

Squid Game (Netflix, 2021), o reinterpretare a societății orwelliene

Squid Game (Netflix, 2021) – Jocul calamarului
Regizor: Hwang Dong-hyuk
Distribuție: Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Wi Ha-joon, Jung Ho-yeon, O Yeong-su, Heo Sung-tae, Anupam Tripathi, Kim Joo-ryoung

Cred că au rămas foarte puțini tineri care nu au urmărit „Squid Game”, noua producție cinematografică marca Netflix, care a rupt gura târgului. Ce nu au făcut însă spectatorii? Nu au încercat să descifreze simbolurile acestui serial, care, evident, nu este doar despre violență și competiție. Dar haideți să vedem ce ascunde această luptă pe viață și pe moarte. După cele nouă episoade în care am tresărit de mii de ori, cred că sunt gata să dezleg misterul acestei pelicule care se vrea a fi un nou „The Hunger Games”.

În centrul istoriei noastre îl avem pe Seong Gi-hun, un om despre care putem spune că e chiar un ratat: dependent de jocuri de noroc, tată mai mult absent decât prezent și un soi de parazit care conviețuiește cu mama sa bătrână, extorcându-i mii de ₩. Prins în menghina cămătarilor care vor să-l scuture de bani, acesta acceptă oferta unui necunoscut care îi propune să fie parte dintr-un joc.

Boom, din acel moment istoria care pare a fi lentă se transformă într-o suită de evenimente și fapte care pot turmenta efectiv orice spectator cu scaun la cap. Jucătorii sunt puși în fața a șase jocuri din care, atenție, trebuie să iasă cu viață. Râuri de sânge, violență, secrete și adicții – iată ce scoate serialul în prim plan.

Dar dincolo de asta, pelicula are câteva simboluri ascunse, care îi dau greutate dincolo de caracterul său comercial. De exemplu, crearea unei societăți egalitare cu reguli de joc bine definite. Acest tip de orânduire aproape utopică îi prinde pe jucători, făcându-i să se țină cu dinții de posibilul câștig, care numără câteva miliarde de ₩. Societatea este însă egalitară doar la suprafață, iar soldații perfecți nu sunt cu nimic mai buni decât marginalii implicați în joc. Practic, li s-au dat arme și liberul arbitru pentru a decide cât de repede să îi elimine pe cei care nu țin ritmul.

Un alt simbol este cel al omului cu mască, care pare a fi un cârmuitor de societate, dar devenit marioneta puterilor financiare ale lumii. Apropo, apariția așa zișilor VIP-uri este o interpretare inedită a „Fermei animalelor” lui Orwell, doar că de această dată în forma unei fabule cu animale bogate, dar nefericite, care caută să se distreze copios pe marginea celor care se află la cheremul lor.

Înțeleg ambele tabere ale spectatorilor, deoarece pelicula este destul de scandaloasă, oripilantă chiar (dacă nu ai mai avut de a face cu filme din spațiul coreean). Adevărul e că serialul, de facto, nu aduce subiecte noi. Este vorba despre marginalizare, șomaj, sărăcie, contraste. Doar că împachetate într-o manieră care îți dă tremurici. Până unde poate merge răutatea și avariția? Ce este gata să facă un om ajung în fața morții iminente? Mai poate rămâne ceva uman în mijlocul iadului dezlănțuit?

Dați într-o parte zgomotul comercial și urmăriți acest film ca pe o metaforă a lumii în care încercăm să supraviețuim zi de zi. Sunt sigură că ochelarii roz vor fi făcuți zob. Sunteți gata de joc?

Disponibil pe Netflix.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: marca.com, netflix, sky news, marca.com, esquire)

Articole similare

Noutăți săptămânale Netflix: Chilling Adventures of Sabrina, Roma

Jovi Ene

Phoenix (2014)

Andreea Andrusca

„Nu pot exista doi faraoni”: Cairo Conspiracy (2022)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult