Shazam! (2019)
Regia: David F. Sandberg
Distribuția: Zachary Levi, Dijmon Hounsou, Mark Strong, Jack Dylan Grazer, Asher Angel, Faithe Herman
„Shazam!”, în regia lui David F. Sandberg, se îndepărtează de filmele marca DC de până acum prin aceea că stilul întunecat dispare. Partea proastă când spunem așa ceva este că nu poți să iei prea în serios amenințarea din partea forțelor malefice, deși protagonistul lor, carismaticul Mark Strong, își face bine treaba. Totuși, e ceva în felul în care e făcut filmul care nu te ține în niciun fel de suspans. Altfel, filmul lui David S. Sandberg excelează la capitolul comedie și drăgălășenie datorită faptului că roluri importante sunt făcute de copii care își joacă părțile foarte bine.
Sandberg readuce în atenția publicului fan DC și nu numai pe eroul creat în 1939 de Bill Parker și C.C.Beck, inițial numit Căpitanul Marvel. Din motive destul de evidente, a fost nevoie să fie redenumit, ajungându-se astfel la Shazam. Una dintre principalele glume în acest sens vine din partea lui Freddy (Jack Dylan Grazer), copilul obsedat de super-eroi – la modul serios, dacă ne gândim că a cumpărat de la o licitație un glonț care fusese tras în Superman -, care îl învață pe Shazam (Zachary Levi) cum să își descopere super-puterile. Acesta îl tot prezintă sub diverse nume, de la „Căpitanul Degete Lipicioase” până la „Ciclonul Roșu”.
Shazam este în viața de zi cu zi un puști răzvrătit, singuratic, pe nume Billy Batson (Asher Angel), care își caută mama de care se pierduse în urmă cu cel puțin un deceniu, ajungând însă să fie adoptat de un cuplu care își umpluse casa de orfani. După ce își primește puterile de la vrăjitorul Shazam (Dijmon Hounsou), în urma unor evenimente pe care nu le detaliez pentru a evita spoilerele, începe să învețe ce înseamnă să fii erou, dar și ce înseamnă să fii parte dintr-o familie reală.
Jack Dylan Grazer, în rolul ajutorului lui Billy-Shazam, Freddy, dă, în opinia mea, cel puțin jumătate din savoarea filmului. Joacă foarte bine, aproape la fiecare apariție stârnind hohote de râs. Zachary Levi, în rolul super-eroului, completează un duo amuzant care chiar pare desprins din benzile desenate. Cât despre Angel, adolescentul care îl joacă pe Billy Batson, acesta aduce o ușoară tentă dramatică filmului prin povestea cu mama, respectiv cu dificultatea de a se adapta și de a-și accepta frații din noua familie. Faithe Herman, în rolul Darlei (Faithe Herman), o micuță care încearcă din răsputeri ca Billy să o accepte ca soră mai mică, este una dintre surprizele filmului, jucând un personaj gingaș, care nu paote decât să trezească simpatie.
„Shazam!” amintește, prin jocul copiilor actori, de ”Stranger Things” și deși începutul poate fi ușor plictisitor, ulterior devine o comedie în adevăratul sens al cuvântului. În orice caz, filmul transmite prospețime și energie, aducând în acest sens și cu ”The Ant and the Wasp”, de la Marvel, unde însă, acțiunea, dintr-un punct, te ține în suspans, tehnologia și explicațiile aferente, necesitând și ele un anumit tip de atenție. Din punctul ăsta de vedere, am putea spune că „Shazam!” e un film facil, ducându-se în zona de entertainment sută la sută. Dar nu o să îl simți ca o pierdere de vreme, dimpotrivă. Iar dacă ești un geek care ține la tot ce înseamnă universul ăsta, o să te bucure trimiterile la „Batman”, „Superman” și alți eroi.
În ciuda acestei facilități, „Shazam!” are un merit foarte mare: scapă într-un fel de clișeele ușor enervante în care au fost „încapsulați” ceilalți eroi, în toată seriozitatea lor. Billy și Shazam sunt două fețe aproape identice ale unui erou care nu devine prea dramatic, care nu se ia prea mult în serios. Poate simplul fapt că este doar un puști și că regizorul și scenaristul au respectat asta, ajută ca „Shazam!” să aducă pe marile ecrane un erou proaspăt, care nu se ia prea mult în serios în noua postură.